Pdf downloaden Pdf downloaden

Suikerriet hoort bij dezelfde familie als gras, en het groeit in de vorm van lange, dunne staken, of riet. Suikerriet wordt in groeven geplant, op hun zij, in de herfst. Het vergt geen onderhoud gedurende de winter en in de lente zul je begroet worden door kiemplanten van het suikerriet die zo hoog groeien als bamboe. Van geoogst suikerriet kun je een heerlijke stroop maken.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Suikerriet planten

Pdf downloaden
  1. Suikerriet is het gemakkelijkst te vinden tijdens het oogstseizoen, laat in de zomer en vroeg in de herfst. Als je in je tuincentrum geen suikerrietplanten kunt krijgen, dan kun je het nog proberen op boerenmarkten. Toko’s bieden ook vaak suikerrietplanten aan.
    • Ga op zoek naar lange, dikke stelen, waarvan het waarschijnlijker is dat ze gezonde, nieuwe planten produceren.
    • De stelen hebben knopen, en uit elk van die knopen zal een nieuwe plant uitlopen. Koop, met dit in gedachten, zoveel stelen als je nodig hebt om de oogst te krijgen die je wilt.
  2. Zorg ervoor dat er drie tot vier knopen per stuk zijn, om het waarschijnlijker te maken dat elk stuk een paar uitlopers produceert. Als de stelen bladeren of bloemen hebben, haal die er dan af.
  3. Suikerrietstelen worden horizontaal geplant, op hun zij, in tien centimeter diepe groeven of sleuven. Ze hebben volle zon nodig, dus kies een stuk waar geen schaduw is. Graaf groeven die lang genoeg zijn om elk stuk suikerriet in te passen, en houd 30 cm ruimte tussen de groeven. [1]
    • Gebruik een schep of schoffel om het gemakkelijker te maken om de groeven te graven.
    • Grootschalige suikerboeren hebben meestal meer geperfectioneerd gereedschap om deze groeven te graven.
  4. Gebruik een tuinslang om de groeven licht vochtig te maken en ze klaar te maken voor het suikerriet. Zorg er, voordat je plant, voor dat het water gedraineerd is en er geen achtergebleven poelen zijn.
  5. Leg de stelen horizontaal in de groeven. Bedek ze met grond. Plant de stelen niet rechtop, want dan zullen ze niet groeien.
  6. In het voorjaar, meestal in april of mei, zullen uitlopers zich beginnen te vormen vanaf de knopen van de stelen. Je zult ze door de grond zien breken om individuele suikerrietstelen te vormen, die tegen het eind van de zomer behoorlijk lang zijn.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Suikerriet kweken en oogsten

Pdf downloaden
  1. Aangezien suikerriet een soort gras is, gedijt het goed op meststoffen die rijk zijn aan stikstof. Je kunt de suikerrietplanten bemesten met standaard grasmeststoffen of een organische optie gebruiken: kippenmest. Slechts een keer bemesten, wanneer de uitlopers voor het eerst verschijnen, zal het suikerriet helpen om sterk en gezond te groeien zodat je een goede oogst hebt in het najaar. [2]
  2. Suikerriet groeit onder moeilijke omstandigheden, en vraagt weinig onderhoud, buiten het wieden. Verwaarloos het plantenbed niet, aangezien het onkruid de nieuwe uitlopers kan verstikken voordat ze de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Het is noodzakelijk om regelmatig te wieden tot het riet groot genoeg is om zelf het meeste onkruid te overschaduwen en verstikken.
  3. Suikerrietplanten moeten zo lang mogelijk de kans krijgen om te groeien, voor de eerste vorst van het jaar. Als ze in de grond gelaten worden tot na de eerste vorst, dan kun je je planten niet gebruiken om suikerstroop te maken.
    • Als je een strenge winter verwacht, speel dan op veilig en oogst je suikerriet tegen het eind van september.
    • Als je een zachte winter verwacht, dan kun je je suikerriet laten groeien tot eind oktober.
  4. De volwassen stengels zullen lang en dik zijn, gelijk aan bamboe, dus simpele tuinsnoeischaren zullen het niet kunnen doorknippen. Gebruik een kapmes om het suikerriet zo dicht mogelijk bij de grond te kappen, zodat je in staat bent om zoveel mogelijk van de plant te gebruiken.
  5. Je wilt de wortels van de reeds gewortelde suikerrietplanten niet beschadigen. Als je de wortels in de grond laat zitten, dan zal je suikerriet volgend jaar weer opkomen.
  6. Zorg ervoor dat je handschoenen draagt omdat de bladeren behoorlijk scherp zijn. Gebruik ze om het plantenbed af te dekken. De bladeren zullen dienen als organische mulch die de suikerrietwortels zal beschermen gedurende de winter. Als je niet genoeg bladeren hebt om het hele gebied te bedekken, gebruik dan wat extra stro om het af te maken. [3]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Suikerrietstroop maken

Pdf downloaden
  1. Na een seizoen buiten zal er meeldauw en vuil op zitten. Gebruik warm water en een borsteltje om vuil en vervuiling van de stengels te boenen tot ze helemaal schoon zijn.
  2. De stengels zullen behoorlijk stijf zijn, dus een vleeshakker is een beter stuk gereedschap voor dit werk dan een mes. Hak de stengel in kleine stukjes en hak die weer in tweeën, zodat je een berg kleine stukjes suikerriet hebt.
    • Als je een commerciële suikerrietpers zou hebben, dan zou het niet nodig zijn om de stengels in stukjes te hakken. Op grote boerderijen wordt het sap uit suikerriet gehaald met behulp van gigantische, zware persen. Er is geen dergelijke machine geschikt voor thuisgebruik, dus daarom gebruiken we de hak-en-kookmethode in plaats daarvan.
  3. De suiker wordt eraan onttrokken door een lang proces waarbij je de stukjes ongeveer twee uur laat koken. Het suikerwater is klaar als het dezelfde smaak heeft als een stukje rauw suikerriet. Je zult het moeten proeftesten om te bepalen of het klaar is.
    • Een andere indicatie is door te kijken naar de stukjes suikerriet. Na een paar uur zal de kleur veranderen naar een licht bruin, wat aangeeft dat de suiker eraan onttrokken is.
    • Controleer de pan elk half uur om te zorgen dat de stukjes nog steeds onder water staan; als dat niet het geval is, voeg dan meer water toe.
  4. Gebruik het vergiet om alle vezelige stukjes suikerriet eruit te halen. Die heb je niet meer nodig, dus je kunt ze weggooien.
  5. Kook het suikerwater tot het flink is ingekookt en de structuur van een dikke stroop aangenomen heeft. Dit kan ergens tussen een en twee uur duren, dus zorg ervoor dat je de pan in de gaten houdt om te zorgen dat het niet overkookt. Om te testen of de stroop klaar is, kun je een koude lepel in de pan dopen en de structuur bekijken.
    • Als je wilt dat je stroop aan de dunne kant blijft, dan kun je het van het vuur halen als het nog steeds gemakkelijk van de achterkant van de lepel glijdt.
    • Voor een dikkere stroop moet je het pas van het vuur halen als het op de achterkant van de lepel blijft zitten in plaats van dat het eraf glijdt.
  6. Doe een deksel op de pot en laat de stroop helemaal afkoelen voor je het opslaat op een koele, droge plaats.
    Advertentie

Tips

  • Vers suikerriet kan ook verpulverd worden of uitgeperst worden, zodat het sap eruit onttrokken kan worden.
  • Suikerrietsap vormt een verfrissend drankje en kan zowel warm of gekoeld geserveerd worden.
  • Suiker die je in de winkel koopt wordt vaak wit gemaakt met beenderkool, dus het kweken van je eigen suikerriet is een goed idee voor degenen die vegetarisch of veganistisch zijn.
Advertentie

Waarschuwingen

  • De bladeren van suikerrietplanten kunnen je huid schrapen of verwonden. Draag altijd handschoenen of andere handbescherming wanneer je bladeren en bloemen verwijdert van de plant.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 14.327 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie