PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Hamsters aan het fokken om aan je huidige hamsterfamilie toe te voegen? Plan vooruit en verdiep jezelf erin voordat je meer pluizige vrienden aan je huishouding toevoegt. Het fokken van hamsters is niet iets wat je licht moet opvatten. Verzeker jezelf van je betrokkenheid aan je plan voordat je ermee aan de slag gaat.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Je voorbereiden om te fokken met je Syrische hamsters

PDF download Pdf downloaden
  1. Je moet een duidelijk plan hebben over wat je met al die jongen gaat doen, en voorbereid zijn met voldoende ruimte, geld en middelen om ze allemaal zelf op te vangen voor het geval je plannen niet uitkomen. Enkele mogelijkheden zijn:
    • Ze als huisdier houden
    • Ze als huisdier verkopen (hoewel dat niet veel inkomen zal genereren)
    • Ze weggeven aan goede adressen
  2. Je kunt denken Ik geef ze gewoon weg aan goede adressen , maar dat is waarschijnlijk moeilijker dan het klinkt. Denk goed na over je markt voor je gaat fokken, anders zul je eindigen met meer hamsters dan dat je klanten hebt.
    • Hoe ga je reclame maken voor je hamsters? Online, in de kranten en bij de dierenwinkel zijn goede plekken om te beginnen.
  3. Als je al een paar hamsters uit dezelfde familie hebt, dan wil je niet met die combinatie fokken. Wanneer je broers met zussen kruist, of vaders met dochters, of moeders met zonen, dan creëer je een inteeltlijn van hamsters. Inteeltlijnen kunnen leiden aan genetische aandoeningen. Vermijd te allen tijde inteelt met gezonde hamsters.
  4. Als je huidige hamsters verwant zijn, of als je er nog geen hebt, bespreek dan met meerdere dierenwinkels waar ze hun voorraad vandaan halen. Om te beginnen heb je slechts een mannetje en een vrouwtje nodig. Maar koop ze wel van verschillende aanbieders om er zeker van te zijn dat de twee fokdieren niet nauw verwant zijn.
    • Je kunt ook direct contact opnemen met een hamsterfokker. [1]
  5. Hamsters kunnen al beginnen met paren als ze twee maanden oud zijn. Maar het is beter om ze te laten groeien tot ze 4-6 maanden oud zijn voordat je gaat fokken. Dit verhoogt de kans op een gezond nest.
  6. Omdat je alleen wilt dat ze paren wanneer jij het gepland hebt, zul je ze ieder een eigen hamsterkooi van gemiddeld formaat moeten geven. Houd ze apart tenzij je actief probeert met ze te fokken. Houd de kooien in dezelfde kamer, maar niet dicht bij elkaar. Zet in beide kooien:
    • Een voerbakje
    • Een omgekeerde waterfles
    • Oefenspeeltjes
    • Alles waarvan je denkt dat het ze zich op hun gemak laat voelen
  7. Dit zal je mannetje en vrouwtje in staat stellen om elkaar te zien en te ruiken. Laat ze kennismaken met elkaar, maar zet ze nog niet bij elkaar. Een andere manier om ze elkaar te leren kennen is door ze in aparte oefenballen te zetten. Laat ze onder jouw toezicht rondrollen in hun ballen, elkaar ruiken en veilig contact met elkaar maken.
  8. Als je hamsters eenmaal minstens vier maanden oud zijn, dan kun je ze aan elkaar voorstellen in een derde, neutrale kooi. Als het vrouwtje het mannetje aanvalt, dan is ze er niet klaar voor om te paren. Haal hem zo snel mogelijk uit de kooi om verwondingen te voorkomen.
Deel 2
Deel 2 van 4:

Je hamsters laten paren

PDF download Pdf downloaden
  1. Je kunt niet met je hamsters fokken als het vrouwtje niet ontvankelijk is voor het mannetje. Ze kan echter elke 4-5 dagen willig zijn op deze leeftijd.
    • Strijk zachtjes over de achterkant van het vrouwtje. Als haar staart stijf wordt, dan is ze willig.
    • Dat betekent dat ze er klaar voor is om met het mannetje te paren.
  2. Hamsters zijn territoriale dieren. Als ze niet willen paren, dan zullen ze waarschijnlijk in plaats daarvan gaan vechten. Dit kan leiden tot verwondingen, of zelfs tot de dood. Controleer het vrouwtje elke dag tot ze willig is, en zet ze daarna bij elkaar.
  3. Je kunt haar in de kooi van het mannetje zetten, of beide hamsters in een neutrale derde kooi. Zet het mannetje echter niet in de kooi van het vrouwtje, omdat ze hem waarschijnlijk zal aanvallen om haar territorium te beschermen.
  4. Als alles goed gaat, zal de staart van het vrouwtje stijf staan en zal het mannetje haar meer dan eens bestijgen. Dit kan ongeveer 30 minuten duren en het mannetje zal zich waarschijnlijk schoonmaken tussen de pogingen door. [2]
    • Wees bedacht op gevechten, zelfs als het vrouwtje ontvankelijk lijkt.
  5. Je zult kunnen zien dat ze klaar zijn doordat ze plotseling hun interesse in elkaar verliezen. Wanneer dit gebeurt, zet je het vrouwtje terug in haar kooi.
  6. Het goed bijhouden van aantekeningen is een belangrijk onderdeel van het fokken met hamsters, zodat je weet wat je kunt verwachten. Ofwel je markeert de data van het paren op een kalender, of je schrijft het op in een notitieboek.
    • Hamsters houden een winterslaap wanneer de temperatuur onder de 10°C komt. Bij die temperatuur zullen ze zich niet voortplanten. [3]
Deel 3
Deel 3 van 4:

Voorbereiding op de bevalling

PDF download Pdf downloaden
  1. Soms verandert het gedrag van een hamster duidelijk zichtbaar wanneer ze zwanger wordt. Let op of ze ongewoon rustig is, zichzelf vaker schoonmaakt of meer dan gewoonlijk eet en drinkt. Een ander veel voorkomend teken is een instinct om een groot nest te maken. Als je deze veelbetekenende gedragsveranderingen ziet, dan is ze waarschijnlijk zwanger.
  2. Syrische hamsters dragen hun baby's gewoonlijk 15-18 dagen voordat ze bevallen. Zoek de datum op wanneer je je hamsters voor het laatst hebt laten paren en tel daar 15 dagen bij op. Dat is de eerste mogelijke bevallingsdatum voor je nieuwe nest.
  3. Je zult niet met zekerheid kunnen zien of ze zwanger is tot een paar dagen voordat ze gaat bevallen. Rond tien dagen na het paren moet je haar buik duidelijk zien opzwellen, net als bij menselijke zwangerschappen.
  4. Een zwanger vrouwtje heeft een natuurlijk instinct om een groot nest voor zichzelf te maken. Geef haar extra nestmaterialen zoals keukenrollen en toiletpapierrollen zodat ze die kan versnipperen voor haar nest.
    • Je kunt ook een veilig (niet giftig, geen inkt, niet scherp) mestmateriaal bieden zoals te koop is bij de dierenwinkel. [4]
  5. Zorg ervoor dat je de kooi vijf dagen voor de uitgerekende datum verschoond hebt, en dat er extra voer en bodembedekking in de kooi ligt. Regel dit van te voren zodat je de moeder en baby's in de eerste week na de geboorte niet hoeft te storen.
  6. Probeer haar zo rustig en ontspannen mogelijk te houden. Houd haar omgeving rustig en kalmerend -- dim of verwijder heldere verlichting. Houd nieuwsgierige huisdieren zoals honden en katten uit haar buurt terwijl ze zich voorbereid op haar bevalling.
    • Hamsters bevallen gewoonlijk zonder problemen als je wacht tot ze oud genoeg zijn om te paren (4 maanden).
    • Waarschijnlijk zal de geboorte 's nachts, wanneer alles stil is, plaatsvinden.
    • Nestjes kunnen uit tussen de vier en zestien baby's bestaan. [5]
Deel 4
Deel 4 van 4:

Voor het nieuwe nest zorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Vrouwelijke hamsters eten soms hun eigen baby's op als ze gestrest zijn. Het is heel belangrijk om de omgeving zo rustig mogelijk te houden. Hoewel je graag met de baby's wilt spelen, moet je voor hun veiligheid de moeder ruimte en rust geven.
    • In eerste instantie zullen de baby's er roze en haarloos uitzien. Ze worden met gesloten oogjes geboren.
  2. Hoewel je haar niet wilt verstoren, moet je er nog wel voor zorgen dat ze alles heeft wat ze nodig heeft in haar kooi. Vul tijdens de eerste anderhalf tot twee weken discreet de voerbak en waterfles van de moeder bij.
    • Je hoeft op dit moment voor de baby's nog niets te regelen. Ze krijgen alles wat ze nodig hebben uit de moedermelk.
  3. Strooi kleine hoeveelheden broccoli, geraspte wortel, tarwekiemen of tofu in hun nest zodat ze dat kunnen opeten. [6] De moeder zal ook voer in haar wangzakken bewaren en dat naar het nest brengen om haar baby's te voeren.
  4. Als ze ongeveer een week oud zijn zullen ze haren krijgen. Nu zul je net kunnen zien welke kleuren ze hebben. De jongen zullen op deze leeftijd ook kleine geluidjes beginnen te maken. Een of twee avontuurlijke baby's kunnen het nest verlaten, maar maak je geen zorgen als de moeder ze met haar bek oppakt en terugbrengt.
  5. Tegen die tijd moet er genoeg tijd verstreken zijn om de moeder te laten wennen aan haar nieuwe rol, dus kun je de kooi een broodnodige schoonmaakbeurt geven. Het is ook je eerste kans om de baby's in handen te nemen, wat een belangrijke stap is in het laten wennen aan mensen. Door ze met twee weken in handen te nemen, zul je ze beter laten wennen aan menselijk contact.
    • Maak, voordat je de baby's aanraakt, je handen vies met de geur van de gebruikte bodembedekking. Dit voorkomt dat de moeder haar jongen later afwijst of aanvalt. [7]
    • Zet de hamsters een voor een in een andere kooi.
    • Wanneer je de kooi schoonmaakt, probeer het nest dan niet volledig te vernielen.
    • Hamsters hebben gewoonlijk een “toilet” gedeelte in de kooi. Concentreer je schoonmaakactiviteiten daar, en laat het nest zoveel mogelijk intact.
    • Als het nest doorweekt of smerig is, moet je het uiteraard wel volledig vervangen door verse materialen.
  6. Maak terwijl je de kooi schoonmaakt een paar wijzigingen om ze te helpen omschakelen naar volwassenheid. Zet een tweede voerbak in de kooi. De waterfles van de moeder zal te hoog hangen voor de baby's, dus plaats een tweede fles op een lagere plek. Je kunt ook een verhoging onder de fles van de moeder plaatsen, zodat de baby's erbij kunnen.
    • Hang de waterfles van de moeder echter niet lager, want dan kan zij er niet meer bij.
  7. Op deze leeftijd moeten de baby's al hun vacht hebben en onafhankelijk rondrennen. Hoewel ze geboren zijn met gesloten ogen en oren, moeten ze nu zo'n beetje beginnen te openen.
  8. Dit kan een lastig proces zijn. Kijk naar de afstand tussen de anus en de genitale opening van elke hamster. De afstand zal bij een mannetje groter zijn dan bij een vrouwtje. [8] Als ze vier weken zijn, moeten de testikels van de mannetjes ook zichtbaar worden, net als de tepels op de buikjes van de vrouwtjes.
  9. Hamsters hebben veel losse huid, en je kunt ze aan hun nekvel vasthouden, of aan het losse vel op hun ruggen. Laat ze echter niet vallen, en sta klaar om ze terug in de kooi te zetten als je je grip verliest.
  10. Niet alle hamsters worden in dezelfde snelheid volgroeid, dus je moet jezelf ervan overtuigen dat je het geslacht goed hebt bepaald. Blijf gedurende een paar dagen nadat je ze apart gezet hebt in twee kooien het geslacht elke dag controleren. Je kunt op een dag ineens testikels ontdekken bij een van de baby's uit de kooi voor de “vrouwtjes”. Als dat zo is, verplaats dan de baby naar de juiste kooi.
    • Als je niet zeker bent van het geslacht van je baby's, neem ze dan mee naar de dierenarts of een ervaren hamsterfokker voor hulp. Je wilt niet per ongeluk fokken met nestgenoten.
  11. Plaats je hand in de kooi zodat ze eraan kunnen ruiken, en laat ze op je handpalm klimmen als ze dat willen. Je kunt ze ook opscheppen met een kleine beker, en ze beginnen te aaien over hun rug.
    • De baby's zullen na 35 dagen klaar zijn voor hun nieuwe thuis. [9]
  12. Wacht niet te lang met het zoeken naar mensen die je hamster willen, aangezien 35 dagen snel voorbijgaan. Houd je klanten op de hoogte wanneer de hamsters bijna 35 dagen oud zijn, zodat ze hun kooien kunnen voorbereiden.
  13. Verzeker je ervan dat je ze laat vertrekken naar betrouwbare huizen met families die van ze zullen houden. Geef de nieuwe eigenaren informatie over hamsters en de zorg voor hamsters. Je wilt dat de baby's de beste start krijgen die je kunt bieden.
  14. Als je zelf baby's houdt, weet dan dat de vrouwtjes erg territoriaal zijn. Terwijl je volwassen mannetjes bij elkaar kunt houden zolang er voldoende voer en ruimte is, zijn volwassen vrouwtjes vreselijke kamergenoten. Wanneer ze 2-3 maanden oud zijn, moet je alle vrouwtjes apart zetten in hun eigen kooien.

Tips

  • Maak de kooi niet schoon voordat de baby's een week oud zijn. Als jouw geur op de baby's komt, kan de moeder ze verwaarlozen of aanvallen. Raak ze helemaal niet aan tot er een week voorbij is.
  • Als de hamsters eenmaal gepaard hebben, zet je het mannetje en het vrouwtje terug in hun eigen kooien. Isoleer het zwangere vrouwtje van herrie en heldere verlichting.
  • Het fokken van hamsters is een grote investering van tijd en geld. Wees er zeker van dat je dit wilt doen voordat je met hamsters gaat fokken.
  • Doe onderzoek voordat je met hamsters gaat fokken. Praat met fokkers met een goede reputatie en een dierenarts met kennis van zaken.

Waarschuwingen

  • Ongeacht wat de dierenwinkels zeggen is een kooi van 80x50 het kleinste acceptabele formaat voor een hamsterkooi. Zorg ervoor dat de baby's niet kunnen ontsnappen, aangezien ze veel kleiner zijn dan volwassen hamsters. Een kooi met transparante, gladde zijkanten (zoals een aquarium) zal voorkomen dat de baby's kunnen ontsnappen of vast komen te zitten in kooien met een bodem van gaas.
  • Wanneer de baby's geboren zijn, raak ze niet aan . De moeder kan haar eigen baby's verlaten of zelfs opeten. Vermijd harde geluiden, heldere lampen en onrust.
  • Fok met gezonde dieren met goede karakters. Dit vergroot de kans dat de baby's ook een goede gezondheid en karakter hebben.
  • Zoek klanten voordat je gaat fokken met de hamsters.
  • Verkoop geen hamster aan iemand die van plan is een kooi te kopen die kleiner is dan 80x50cm.
  • Zorg dat je informatie hebt over een dierenarts met kennis van hamsters die je vragen in de loop van de tijd kan beantwoorden. Ontwikkel een relatie met hem of haar voordat je begint met het fokken van hamsters.
  • Moederhamsters kunnen tot 20 baby's of meer krijgen, dus zorg ervoor dat je voldoende bodembedekking, voer en ruimte in de kooi hebt.

Benodigdheden

  • Kooien
  • Veel hamstervoer (afhankelijk van het aantal baby's).
  • Veel bodembedekking tegen het eind van de zwangerschap zodat ze haar nest kan voorbereiden en haar best kan doen voordat ze bevalt.

Bronnen

  1. http://www.hamstercentral.com/community/hamster-shows/ ).
  2. http://hamsters-uk.org/ (The National Hamster Council)
  3. Seiji Ueda, Nobuo Ibuka, An analysis of factors that induce hibernation in Syrian hamsters, Physiology & Behavior, Volume 58, Issue 4, October 1995, Pages 653-657, ISSN 0031-9384
  4. http://hamsters-uk.org/ (The National Hamster Council
  5. Marie Odile Monier Chelini, Rupert Palme, Emma Otta, Social stress and reproductive success in the female Syrian hamster: Endocrine and behavioral correlates, Physiology & Behavior, Volume 104, Issue 5, 24 October 2011, Pages 948-954.
  6. http://hamsters-uk.org/ (The National Hamster Council)
  7. http://hamsters-uk.org/ (The National Hamster Council)
  8. http://hamsters-uk.org/ (The National Hamster Council)
  9. http://www.hamstercentral.com

Over dit artikel

Deze pagina is 2.526 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?