Pdf downloaden
Pdf downloaden
Naast de gewone mogelijkheden als spreadsheet, biedt Microsoft Excel ook de mogelijkheid om tabellen aan te maken binnen een spreadsheet. Deze werden “lists” of lijsten genoemd in Excel 2003, en kunnen los van de gegevens op dat werkblad worden beheerd, of van welke gegevens dan ook elders in het spreadsheet. Zie Stap 1 hieronder voor instructies om tabellen te maken en bewerken in Microsoft Excel.
Stappen
-
Selecteer een bereik van cellen. De cellen kunnen gegevens bevatten, maar mogen ook leeg zijn, of beide. Je hoef nog geen cellen uit te kiezen voor je de tabel aanmaakt, mocht je het niet zeker weten.
-
Voeg de tabel in. Om het maken van de tabel te starten, zal je eerst een tabel in het spreadsheet moeten invoegen.
- In Excel 2003 klik je op het menu Data en selecteer je List. [1] X Bron
- In Excel 2007, 2010 en 2013 selecteer je of "Table" (Tabel) vanaf het menu Insert (Invoegen) in het lint, of "Format as Table" (Opmaken als tabel) in de groep Styles (Stijlen) in Home (Start). De eerste optie heeft te maken met de standaardstijl van een Excel tabel, terwijl de andere je de mogelijkheid biedt om een stijl te kiezen tijdens het maken van een tabel. Je kunt later de stijl van je tabel wijzigen door te kiezen uit één van de opties uit de groep met stijlen in Table Tools Design (Hulpmiddelen voor tabellen). [2] X Bron
-
Zorg dat je tabel een gegevensbron heeft. Heb je niet in een eerder stadium een groep cellen uitgekozen, dan is het nodig om dat nu te doen. Nadat je het bereik hebt uitgekozen verschijnt er een dialoogvenster, hetzij of Create Table (Tabel maken -- Create List dialog in Excel 2003) of Format As Table (Opmaken als tabel).
- Het veld "Where is the data for your table?" (Waar zijn de gegevens voor de tabel) toont de absolute verwijzing voor de huidige geselecteerde cellen. Wil je deze informatie wijzigen, dan kun je andere cellen of een andere bereik invullen.
-
Geef aan of je tabellen ook kopteksten hebben. Als je tabel kopteksten heeft, vink dan het vakje "My table has headers" (De table bevat kopteksten) aan. Als je deze niet aanvinkt, dan zal de tabel de standaardnamen voor kopteksten laten zien ("Column 1," "Column 2," etc.).
- Je kunt de naam van een kolom wijzigen door de koptekst te selecteren en een naam in de formulebalk in te typen.
Advertentie
-
Pak de hoek van de tabel. Beweeg de muiscursor over de formaatgreep in de rechterbenedenhoek van de tabel. De cursor zal veranderen in een diagonale pijl met 2 zijden. Houd deze knop ingedrukt om de hoek vast te grijpen.
-
De grootte van de tabel wijzigen. Sleep de cursor naar binnen om de tabel te verkleinen, naar buiten om deze te vergroten. Het verslepen wijzigt het aantal rijen en kolommen.
- De cursor omhoog slepen richting de koptekst van de kolom, vermindert het aantal rijen in de tabel, terwijl de cursor omlaag slepen het aantal rijen verhoogt.
- De cursor naar links verslepen vermindert het aantal kolommen in de tabel, terwijl naar rechts verslepen het aantal kolommen laat toenemen. Een nieuwe koptekst wordt gemaakt wanneer een nieuwe kolom is toegevoegd.
Advertentie
-
Klik met de rechtermuisknop op de tabelcel waar je een rij of kolom wilt invoegen of verwijderen. Er verschijnt een pop-up menu.
-
Selecteer "Insert" (invoegen) vanuit het pop-up menu. Kies een van de opties uit het Insert submenu.
- Selecteer "Insert Columns to the Left" of "Insert Columns to the Right" om een nieuwe kolom aan de tabel toe te voegen.
- Selecteer "Insert Rows Above" of "Insert Rows Below" om een nieuwe rij aan de tabel toe te voegen.
-
Selecteer "Delete" vanuit het pop-up menu. Kies een van de opties uit het Delete submenu.
- Selecteer "Table Columns" om volledige kolommen met de geselecteerde cellen te verwijderen.
- Selecteer "Table Rows" om volledige rijen met de geselecteerde cellen te verwijderen. [3] X Bron
Advertentie
-
Klik op de pijl-omlaag aan de rechterkant van de kop van de kolom die u wilt sorteren. Een drop- down menu verschijnt.
-
Kies een van de sorteeropties weergegeven. De sorteeropties verschijnen aan de bovenkant van het drop-down menu.
- Kies "Sort A to Z" (of "Sort Smallest to Largest" als de gegevens numeriek zijn) om items in oplopende volgorde te sorteren.
- Kies "Sort Z to A" (of "Sort Largest to Smallest" als de gegevens numeriek zijn) om items in aflopende volgorde te sorteren.
- Kies "Sort By Color" en selecteer daarna "Custom Sort" uit het submenu om een aangepaste sortering te starten. Als je gegevens worden getoond in meerdere kleuren, dan kun je een kleur kiezen om de gegevens op te sorteren.
-
Toegang tot aanvullende opties. Je kunt aanvullende sorteeropties vinden door rechts te klikken op een willekeurige cel in een kolom en "Sort" te kiezen uit het pop-up menu. Aanvullend op de bovenstaande opties kun je ook op cel of de kleur van een letter sorteren.Advertentie
-
Klik op de pijl-omlaag aan de rechterkant van de kop van de kolom die u wilt filteren. Een dropdownmenu verschijnt.
-
Kies een van de filteropties die worden weergegeven. Drie filteropties zijn beschikbaar: "Filter by Color," "Text Filters" en "Number Filters." (De optie "Text Filters" wordt alleen getoond wanneer de kolommen tekst bevatten, terwijl de optie "Number Filters" alleen wordt getoond wanneer de kolommen getallen bevatten.) Daaronder vind je een reeks aankruisvakjes.
- De optie "Filter by Color" is actief wanneer de tekst of getallen in meerdere kleuren worden weergegeven. Selecteer de kleur waarvan je de gegevens wilt uitfilteren.
- De optie "Text Filters" omvat ook de opties "Equals," "Does Not Equal," "Greater Than," "Begins With," "Ends With," "Contains," "Does Not Contain" en "Custom Filter".
- De optie "Number Filters" omvat ook de opties "Equals"," Does Not Equal," "Greater Than," "Greater Than or Equal To," "Less Than," "Less Than of Equal To," "Between," "Top 10," "Above Average," "Below Average" en "Custom Filter".
- De aankruisvakjes onder deze opties bestaan uit "Select All" en de optie "Blanks" om alle gegevens te tonen welke voldoen aan de filters of alle rijen met lege cellen, naast een lijst van ieder uniek gegevens element (zoals dezelfde naam) in die kolom. Vink de combinatie van vakjes aan waarmee je alleen die rijen toont met cellen die voldoen aan de gestelde criteria, zoals het aanvinken van elementen als "Smith" en "Jones" om de cijfers van alleen die twee personen te tonen.
- Excel 2010 en 2013 bieden nog een aanvullende filter-optie: voer tekst of een getal in het zoekveld in en alleen die rijen worden getoond met een item in de kolom welke overeenkomt met de waarde in het zoekveld.
-
Verwijder het filter wanneer je ermee klaar bent. Om het oorspronkelijke overzicht weer te herstellen, selecteer je "Clear Filter From [Column Name]" uit het drop-down menu. (De daadwerkelijke naam van de kolom wordt middels deze optie getoond.)Advertentie
-
Klik met de rechtermuisknop op een willekeurige cel in de tabel. Hierdoor wordt een contextmenu weergegeven. Selecteer "Tabel" uit het pop-up menu.
-
Selecteer "Totals Row" uit het submenu van Tabel. Een rij Totalen wordt weergegeven onder de laatste rij van de tabel, een totaal van alle numerieke gegevens in elke kolom.
-
Wijzig de weergegeven waarde. Klik op het menu op de regel van de totalen voor de waarde die u wilt aanpassen. U kunt kiezen welke functie u wilt weergegeven. U kunt o.a. de som, het gemiddelde en het totaal weergeven.Advertentie
-
Selecteer een cel in een lege kolom. Indien nodig moet je eerst een lege kolom toevoegen. Zie "Vergroten en verkleinen van de tabel" en " Invoegen en verwijderen van tabelrijen en -kolommen" voor de methoden om dit te doen.
-
Typ de formule voor de berekening in de lege cel, maar niet in de koptekst. Je formule wordt automatisch gekopieerd naar alle cellen van de kolom, zowel onder als boven de cel waar je de formule hebt ingevoerd. Je kunt dit eventueel ook handmatig doen.
- Je kunt de formule invoeren in elke rij van het werkblad onder de tabel, maar je kunt niet verwijzen naar cellen in die rijen in de tabelverwijzing.
- Je kunt de formule intypen of verplaatsen naar een kolom die al gegevens bevat, maar om er een berekeningskolom van te maken, moet je klikken op de optie "AutoCorrect Options" zodat bestaande gegevens worden overschreven. Als je de formule kopieert, dan zal je met de hand gegevens moeten overschrijven, door de formule naar die cellen te kopiëren.
-
Maak uitzonderingen. Na het aanmaken van een berekeningskolom, kun je in een later stadium terugkeren en uitzonderingen maken, door gegevens anders dan een formule in cellen te typen, waarmee je de formule in die cellen verwijdert, of je kunt een andere formule kopiëren naar cellen. Uitzonderingen op de formule van de berekeningskolom anders dan een verwijdering van een formule, worden duidelijk aangegeven. [4] X BronAdvertentie
-
Selecteer een vooraf gedefinieerde stijl. Je kunt kiezen uit een aantal vooraf ingestelde kleurencombinaties voor je tabel. Klik ergens in de tabel om deze te selecteren, en daarna op het tabblad Design (Ontwerpen) als deze nog niet open staat.
- Kies uit een van de beschikbare stijlen in Table Styles (Stijlen voor tabellen). Klik op de More-knop aan de rechterzijde en vouw de lijst uit om alle opties te zien.
-
Maak een aangepaste stijl. Klik op de knop More (Meer) aan de rechterkant van de lijst met preset stijlen. Klik op “New Table Style” (Nieuwe tabelstijl) onderin het menu. Hiermee open je het venster “New Table Quick Style" (Nieuwe snelle stijl voor de tabel).
- Geef je stijl een naam. Wil je de nieuwe stijl snel kunnen vinden, geef het dan een naam die je kunt onthouden of die de stijl goed beschrijft.
- Kies het element welke je wilt aanpassen. Je krijgt een lijst met tabel-elementen te zien. Kies het element welke je wilt bewerken en klik op de knop “Format” (Opmaak).
- Kies de eigenschappen voor de opmaak van het element. Je kunt het lettertype, opvulkleur en de stijl van de randden aanpassen. Deze opmaak zal worden toegepast op het element welke je hebt geselecteerd.
-
Verander je tabel weer terug naar een gewoon werkblad. Ben je klaar met het werken met de gegevens in een aparte tabel dan kun je deze weer omzetten naar een gewoon werkblad, zonder gegevens te verliezen. Klik ergens in de tabel om deze te selecteren.
- Klik op het tabblad Design (Ontwerpen).
- Klik Convert to Range (Converteren naar bereik) en daarna op Yes.
- De tabelopmaak wordt verwijderd, maar de stijl zal blijven. Het is niet langer mogelijk om gegevens te sorteren en/of filteren.
Advertentie
Tips
- Heb je de tabel niet langer nodig, dan kun je deze volledig wissen of er weer een reeks van gegevens van maken in je werkblad. Om de tabel volledig te wissen, selecteer je de tabel en druk je op de "Delete"-toets. Om er weer een reeks gegevens van te maken, rechtsklik je op een van de cellen, selecteer je "Tabel" uit het pop-up menu en selecteer je vervolgens "Convert to Range" uit het submenu van Tabel. De pijltjes van sorteren en filteren verdwijnen van de kopteksten van de kolom, en de referenties van de tabel in de celformules worden verwijderd. De kolomkoppen en de opmaak van de tabel blijven wel bewaard.
- Als je de tabel zo plaatst dat de kolomkop zich in de linkerbovenhoek van het werkblad (cel A1) bevindt, zullen de kolomkoppen de kopteksten van het werkblad vervangen wanneer je omhoog schuift. Als je de tabel ergens anders plaatst, zullen de kolomkoppen uit het zicht scrollen wanneer je omhoog schuift, en zal je Freeze Panes (Titels blokkeren) moeten gebruiken om ze voortdurend weer te gegeven
.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://office.microsoft.com/en-us/training/create-a-list-RZ001080135.aspx?section=2
- ↑ http://office.microsoft.com/en-us/excel-help/create-or-delete-an-excel-table-in-a-worksheet-HA010013764.aspx
- ↑ http://office.microsoft.com/en-us/excel-help/add-or-remove-table-rows-and-columns-in-an-excel-table-HA010013765.aspx
- ↑ http://office.microsoft.com/en-us/excel-help/overview-of-excel-tables-HA010048546.aspx
Advertentie