Pdf downloaden
Pdf downloaden
Isaac Newton heeft ooit eens gezegd, "Tact is de kunst om je mening te geven zonder dat je een vijand maakt." Tactvol zijn is precies dat — de vaardigheid om je boodschap helder over te brengen terwijl je tegelijkertijd rekening houdt met de mensen om je heen (je stoot niemand voor het hoofd). Het heeft "niet" iets te maken met het verbergen van je ware gevoelens; het houd gewoon in dat je de ideeën die je hebt op een zo min mogelijk aanstootgevende en zo aantrekkelijke manier presenteert. Als je wilt leren hoe je tactvol kunt worden, lees dan verder bij Stap 1 om hiermee te beginnen.
Stappen
-
Denk na voor je wat zegt. Sta jezelf een pauze toe om te overwegen hoe je woorden zullen worden ontvangen en om te voorkomen dat je al te haastige conclusies trekt. Het kan zijn dat je een directe gevoelsmatige reactie wilt geven op iets wat je baas of een vriend van je zegt, maar neem even de tijd om je gedachten op een rij te zetten voor je ermee naar buiten komt. Vraag jezelf af of dit de beste tijd is om je ideeën voor het voetlicht te brengen, of dat je wat meer tijd moet uittrekken om na te denken over een betere manier om het te verwoorden, en of mensen open staan voor je commentaar.
- Hoewel het uitspreken van wat je in je hart voelt heel veel interessante ideeën kan opleveren, kan het geen kwaad om eerst even na te denken over de formulering van een reactie. Een voorbeeld: geef je meteen aan dat je het met je baas oneens bent over een onderwerp, dan is het verstandig om ook een direct antwoord klaar te hebben op de vraag waarom je het er niet mee eens bent, in plaats van zomaar wat te bazelen.
- Wees opmerkzaam op de mensen om je heen. Het kan zijn dat je iets wilt zeggen over je aanstaande trouwdag, terwijl iemand in de groep een moeilijke periode doormaakt vanwege een moeilijke scheiding. Natuurlijk hoef je niet steeds je enthousiasme te verbergen, maar probeer dan een ander moment te vinden om hier iets over te zeggen.
-
Wimpel negatieve opmerkingen af. Als de mensen om je heen negatieve opmerkingen maken over anderen, dan is het belangrijk om daar zelf niet in verstrikt te raken als je graag tactvol over wilt komen. Dit is zeker waar als je op de werkvloer bent en geen onderdeel wil worden van de kantoorruzies. Er zijn diverse manieren waarop je hiermee om kunt gaan en je kunt redden uit netelige situaties:
- Corrigeer roddels. Voorbeeld: "Jammer dat die verhalen over Susan de ronde doen. Toen ik met haar sprak heeft ze gezegd dat het alleen maar een gerucht was, dat ze zou worden ontslagen."
- Zeg iets zonder iets te zeggen. Voorbeeld: "Ik heb Frits nog nooit ontmoet, dus ik heb geen idee wat zijn drinkgewoonten zijn."
- Zeg iets positiefs. "Marie mag dan vaak te laat komen, ze doet haar werk wel uitstekend." Of, "Wim is naar mij toe altijd bijzonder vriendelijke geweest."
- Verander van onderwerp. "Weet je, dat verhaal over de baas doet me denken aan iets anders. Binnenkort is er een bedrijfsuitje, voor zover ik weet? Neem je iemand mee?"
- Plaats jezelf buiten de situatie. Als mensen negatief blijven doen en de lucht klaart niet op, geef dan aan dat je terug moet naar de klas of bezig moet met je werk, om eraan te kunnen ontsnappen. Laat het zo overkomen alsof het niets te maken heeft met het beladen onderwerp.
- Vraag op een aardige manier aan de persoon in kwestie om op te houden. Zeg iets als "Ik wil liever niet roddelen over onze nieuwe buren", of "Ik praat hier liever niet over op kantoor."
-
Begin met een positieve opmerking, voor je over gaat op een kritische noot. Als het nodig is om iemand negatieve feedback te geven, of het nu een collega is of een vriend, dan is het beter om dit te verpakken op een manier zodat de ander hiervoor het meest ontvankelijk is. Dit betekent niet dat je tegen die persoon moet gaan staan liegen, maar dat je opent met iets positiefs zodat diegene weet dat je begaan bent met hem of haar. Hier vind je een aantal manieren om dit te doen:
- Als je kritiek hebt op een vriend of vriendin, dan kun je iets zeggen in de trant van, "Ik vind het ontzettend lief van je dat je me steeds probeert te koppelen. Maar als je dit elke keer doet als we uitgaan, dan ga ik me er een beetje een stumper door voelen."
- Wil je kritiek geven op een collega, zeg dan iets als, "Ik vind het geweldig hoe hard je aan dit project hebt gewerkt. Maar ik denk dat we het nog beter kunnen laten verlopen door Marie je wat vaker te laten helpen."
-
Kies je woorden zorgvuldig. Als het gaat om tact, dan komt het aan op de woorden die je gebruikt om iets uit te drukken. Je kunt altijd wel een manier verzinnen om iets te zeggen zonder dat mensen zich aangevallen voelen, of beledigd, of zonder gemeen over te komen, of als een betweter. Ben je zover dat je een mening wilt ventileren, vraag jezelf dan eerst af of wat je zegt bevooroordeeld is, grievend, neerbuigend, of gewoon niet passend bij de gelegenheid. Zoek vervolgens naar de juiste woorden om je ideeën over te brengen zonder iemand te beledigen.
- Bijvoorbeeld, als je met een collega wil praten over dat ze haar werk sneller moet doen, zeg dan niet dat ze " langzaam " is; vraag in plaats daarvan of ze andere manieren kan bedenken om "efficiënter te zijn".
- Als je bijvoorbeeld aan je baas verteld dat je opstapt, dan is het niet nodig om te zeggen dat je veel slimmer bent dan al je collega's bij elkaar; in plaats daarvan kun je iets zeggen als, "Ik denk niet dat ik in helemaal pas in dit bedrijf".
-
Kies je timing zorgvuldig. Als het aankomt op tactvol zijn, dan is een goede timing zeer belangrijk. Misschien heb je iets te vertellen dat ontzettend leuk is, maar de avond verpest als je het op het verkeerde moment zegt, en ervoor zorgt dat iemands gevoelens worden geraakt, zonder dat je er iets vervelends mee bedoelde. Voor je iets zegt is het verstandig om je af te vragen of dit het juiste moment is voor die opmerking, en of iedereen het op de juiste manier op zal vatten. Misschien is het beter om even af te wachten tot een beter moment voorbij komt, ook al kun je bijna niet wachten om het aan iedereen te vertellen.
- Als je vriendin Linda opgewonden is om al haar vrienden te vertellen dat ze verloofd is, dan is het misschien verstandig om het nieuws dat je zwanger bent nog een week uit te stellen, zodat Linda iets langer kan genieten van alle aandacht. Het is niet zo leuk om haar grote dag plat te walsen.
- Een ander voorbeeld: als je baas bezig is met het afronden van een lange presentatie aan het einde van de dag, dan is het waarschijnlijk niet de beste tijd om een vraag te stellen over een verslag dat er niets mee te maken heeft. Nu hierover een vraag stellen zorgt alleen maar voor verwarring omdat je baas zich concentreert op de presentatie en geen tijd en energie over heeft om zich met jouw problemen bezig te houden; als je hiermee wacht tot de volgende dag, dan zal de baas een meer genegen zijn om dit met je te bespreken.
-
Het beleefd afslaan van uitnodigingen. Als iemand je vraagt om iets te doen, probeer dan een beleefde manier te vinden om dit af te slaan, zelfs als je gevoel zegt, "Vergeet het maar!" Of je nu gevraagd wordt om op kraamvisite te komen bij iemand die je nauwelijks kent, of dat de baas je vraagt om op vrijdagavond door te werken, neem altijd eerst even de tijd om uit te leggen dat je het heel graag wil doen voor je aangeeft waarom je niet kunt komen of geen tijd hebt, in plaats van het zonder pardon af te wijzen. Hiermee wordt dezelfde boodschap overgebracht, maar je stoot er niemand mee voor het hoofd.
- Als je baas je bijvoorbeeld vraagt om nog een project onder handen te nemen, terwijl je meer dan genoeg te doen hebt, dan kun je altijd iets zeggen als, "Fantastisch dat je me deze kans wil bieden, maar helaas ben ik nog bezig met twee andere projecten die je me gegeven hebt en gaat het me niet lukken om er nog een project bij te nemen. Maar zodra het kan wil ik je graag met een soortgelijk project helpen."
- Als een vriend je uitnodigt om mee te gaan op een trektocht, maar dit is echt niet je ding, zeg dan iets als, "Erop uit trekken dit weekend klinkt fantastisch, maar ik wil zelf het liefst onderuit op de bank gaan liggen, want het was een drukke week en ik moet even relaxen. Wat vind je ervan om volgende week vrijdag wat te gaan drinken?"
-
Geef niet teveel persoonlijke informatie aan mensen die je niet goed kent. Een ander probleem van tactloze mensen is dat ze hun persoonlijke zaken aan jan en alleman vertellen. Als je wil overkomen als iemand die tactvol is, dan kun je niet aan iedereen binnen gehoorafstand gaan vertellen dat je het net hebt uitgemaakt, ergens op je lichaam uitslag hebt, of al je persoonlijke problemen. Al je privézaken delen met onbekenden maakt dit ze alleen maar ongemakkelijk en het zal er niet voor zorgen dat je sneller vrienden maakt; wees tactvol en leer te herkennen wanneer mensen daadwerkelijk geïnteresseerd zijn, of wanneer je genoeg hebt verteld.
- Dit geldt ook voor het onthullen van persoonlijke informatie over andere mensen. Als je samen bent met een goede vriend en een paar kennissen, ga dan niet verder met een privégesprek waar die kennissen bij zijn; je vriend vond het misschien prima om de gecompliceerde relatie met z'n moeder met je te bespreken, maar het zou kunnen dat hij het niet prettig vindt dat de hele wereld er weet van heeft.
-
Zorg dat je lichaamshouding past bij je woorden. Het is prachtig als je woorden een vriendelijke en beleefde boodschap overbrengen, maar als je lichaamshouding en gezichtsuitdrukking iets heel anders overbrengen, dan wordt het plaatje meteen heel anders. Als je iemand iets belangrijks vertelt op een voorzichtige manier, dan is het belangrijk om oogcontact te houden, de persoon aan te kijken en niet voorover te hangen of naar de grond te staren. Geef de persoon tegenover je alle aandacht en laat zien dat het je wel degelijk wat uitmaakt. Het wordt moeilijk voor ze om je serieus te nemen, als je iemand vertelt dat hij/zij het geweldig doet, terwijl je de andere kant op kijkt.
- Acties zeggen daadwerkelijk meer dan woorden, dus zorg dat je lichaam niet iets anders vertelt dan wat je zegt.
Advertentie
-
Neem het uitgangspunt van de andere persoon in overweging en erken het. Een ander deel van het hebben van tact is het vermogen om te begrijpen wat de achtergrond is van iemand anders. Hoewel het laten klinken van je eigen gedachten belangrijk is, is het ook belangrijk om te begrijpen dat iemand anders de zaken niet op dezelfde manier ziet als jij dat doet. Als je iemand laat weten dat je zijn of haar achtergrond begrijpt, dan zal je merken dat ze meer genegen zijn om naar je te luisteren en je ideeën serieus te nemen.
- Bijvoorbeeld, als je iets zegt als, "Marie, ik begrijp dat je de laatste tijd veel voor je kiezen heb gehad..." kan het makkelijker maken om aan haar te vragen te helpen bij een ander project. Als je botweg meldt, "Hé, kun je vanavond doorwerken om dat rapport af te ronden?" dan zal Marie eerder denken dat je een ongevoelig persoon bent.
-
Vergeet niet dat er culturele verschillen kunnen bestaan en probeer op een doordachte manier hiermee om te gaan zonder dat dit hoeft te worden gevraagd. Er zijn veel verschillen in cultuur die moeten worden herkend in de wereld van vandaag, afhankelijk van het land van herkomst, welke opvoeding iemand heeft gehad, wat hun achtergrond is of van welke generatie. Wat in de ene cultuur volstrekt acceptabel is, kan in een andere als grof worden beschouwd, dus vraag jezelf eerst af of je je hiervan bewust bent, voor je in een bepaalde groep een opmerking plaatst.
-
Wees discreet. Het kan voorkomen dat je iets moet corrigeren dat een collega heeft gezegd tijdens een presentatie, of dat één van je vrienden iets tussen z'n tanden heeft zitten. In plaats van dit uitgebreid te bespreken waar iedereen bij is, doe je er beter aan om de persoon in kwestie even apart te nemen en de situatie uit te leggen. Laten zien dat je discreet kunt zijn is een belangrijk onderdeel van tactvol zijn, omdat het je helpt om te weten wat je in een bepaalde situatie wel en niet kunt zeggen. Het is een belangrijke vaardigheid die je vaak nodig zult hebben in de zakelijke wereld en je sociale leven.
- Bijvoorbeeld, als jij en je collega een loonsverhoging hebben gekregen, maar de rest van de werkvloer niet, dan is het beter om hier niet over op te gaan scheppen, maar dit te bewaren voor een privéfeestje op een later tijdstip.
-
Wees onder alle omstandigheden stijlvol. Ook wanneer je geïrriteerd bent. Houd je hoofd koel en spreek op een vriendelijke en oprechte manier. Ga uit van het positieve. Ook al heb je het bijna niet meer, zo graag wil je iemand vertellen wat je echt denkt van haar gedrag, of al wil je nog zo graag tegen een collega staan schreeuwen omdat ze het project heeft verknald; het is altijd beter om je tong in bedwang te houden en zo vriendelijk als maar enigszins mogelijk is te blijven, tot je een geschikt moment vindt om je daadwerkelijke gevoelens te uiten. Het heeft geen zin om iets te zeggen waar je later spijt van krijgt, alleen maar omdat je op dat moment wat geërgerd was.
- Dus, als iemand je een vreselijk lelijke trui geeft, zeg dan iets als: "Heel erg bedankt, erg leuk dat je aan me hebt gedacht."
-
Probeer je in te leven in de gevoelens van anderen. Kijk om je heen voor je een opmerking plaatst om een idee te krijgen hoe erop gereageerd zal worden. Het is belangrijk om te weten wat de achtergrond is van mensen om te kunnen voorspellen hoe ze zullen reageren op jouw ideeën over politiek, religie of andere gevoelige onderwerpen. Hoewel je niet van alles op de hoogte kunt zijn van iedereen, toch is het belangrijk om een gevoel te hebben van het gedachtegoed en de ervaringen van mensen om je heen, zodat je kunt voorkomen dat je iemand beledigt.
- Bijvoorbeeld: jij hebt net een salarisverhoging gekregen, maar Bob is net ontslagen, dus dit is niet echt het moment om feest te vieren.
- Als iemand in je groep een gelovig Christen is, dan is dit niet het moment om te gaan praten over hoe zinloos je religie vindt.
- Als iemand uitgeput is na een vermoeiende dag, verwacht dan niet van die persoon om je te helpen bij het oplossen van een enorm emotioneel conflict. Heb een beetje geduld.
-
Luister actief naar mensen. Een goede luisteraar zijn is cruciaal om tactvol over te komen. Er is een verschil tussen wat iemand tegen je zegt, en wat die persoon echt denkt, dus het is belangrijk om iemand uit te laten praten en te luisteren om het hele verhaal te kunnen begrijpen. Als je vriendin je vertelt dat ze geen last meer heeft van haar scheiding en klaar is om mee te gaan naar een feestje, maar haar ogen en gebaren vertellen je iets anders, probeer haar op een vriendelijke manier te vertellen dat het niet erg is als ze nog niet mee wil.
- Aandacht geven aan hoe mensen zich echt voelen terwijl ze praten kan helpen om zo tactvol mogelijk op ze te reageren. Als je collega bijvoorbeeld enorm worstelt met een project, maar niet om hulp durft te vragen, zoek dan naar aanwijzingen zoals nervositeit, stotteren of herhaald iets zeggen om erachter te komen of ze je iets duidelijk probeert te maken.
- Actief luisteren helpt ook om erachter te komen of een persoon is dichtgeklapt en niet meer over een bepaald onderwerp wil praten. Als je feedback geeft aan een collega over een project, maar die is daar al overstuur van, dan merk je meteen dat ze hier niet meer over willen horen; je zou dan op een elegante manier het gesprek dienen te beëindigen om op een later tijdstip verder te gaan.
-
Heb respect voor anderen. Respect hebben voor mensen gaat hand in hand met tactvol zijn. Wil je echt tact laten zien, dan zal je andere mensen met respect moeten behandelen. Dit betekent dat je anderen laat uitspreken, alle aandacht hebt voor wat ze te zeggen hebben en aan mensen vragen hoe het met ze gaat voor je het slechte nieuws over ze uitstort. Behandel elk individu met zorg en vriendelijkheid en begrijp goed dat het belangrijk is om mensen het gevoel te geven dat ze eerlijk worden behandeld, zelfs al zijn het niet je meest favoriete soort mensen op deze planeet.
- Respect hebben voor mensen is een vorm van algemeen fatsoen. Vloek en scheld niet voortdurend, bedien je niet van plat taalgebruik in het gezelschap van mensen die je niet goed kent. Dit komt onbeschaafd over en daardoor als een gebrek aan tact.
Advertentie
Over dit artikel
Deze pagina is 11.510 keer bekeken.
Advertentie