PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Teken zijn parasieten die voornamelijk in bossen en andere dichtbegroeide gebieden voorkomen. Ze begraven hun kop in de huid van een hond en leven vervolgens op zijn bloed, waarbij ze allerlei gevaarlijke ziektes over kunnen brengen. Teken kunnen zich aan de huid of vacht van je hond vastgrijpen wanneer deze bijvoorbeeld door de bosjes loopt en vaak valt de teek pas op als hij al gebeten heeft. De beste manier om een tekenbeet te voorkomen is door je hond niet mee te nemen naar dichtbegroeide bosgebieden. Je kunt echter ook overwegen een tekenwerend middel te gebruiken om de parasieten uit de buurt te houden.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Tekenrijke gebieden vermijden

PDF download Pdf downloaden
    • Teken komen voornamelijk voor in dichtbegroeide bosgebieden, maar ook in bosjes en op plekken waar recent veel bladeren zijn gevallen.
    • Teken houden zich vaak ongeveer een halve meter boven de grond in bosjes en andere planten verborgen. Hier wachten ze tot dieren zoals honden langskomen, om vervolgens toe te slaan. [1] Kijk vooral uit in gebieden waar veel lage planten voorkomen die voor dichte begroeiing zorgen.
    • Teken hebben warmtesensoren waarmee ze de lichaamswarmte van honden kunnen detecteren. Terwijl de hond langsloopt, gebruikt de teek zijn pootjes om zich aan de vacht van het dier vast te grijpen. Vervolgens baant de teek zich een weg door de vacht en bijt het zich als een bloeddorstige minivampier vast in de huid. Dan begint de teek te drinken om zijn eitjes te kunnen bevruchten.
    • Blijf tijdens wandelingen met je hond zo veel mogelijk op de paden. Ontwijk dichtbeboste gebieden waar teken veel voorkomen. Als je hond toch de bosjes in rent (zoals ze dat natuurlijk vaak doen), doe je er verstandig aan om je huisdier bij thuiskomst goed op teken te controleren.
  1. Als je hond graag buiten is en regelmatig in de tuin komt, kan hij ook daar een tekenbeet oplopen. [2]
    • Teken houden niet van open plekken zoals grote grasvelden. Ze verschuilen zich liever tussen de planten of bloemen; op schaduwrijke, vochtige plekken.
    • Hark gevallen bladeren in de herfst zo veel mogelijk op en snoei bosjes regelmatig. Probeer tevens te voorkomen dat je hond zijn neus teveel tussen de bosjes steekt. Maai je gras regelmatig zodat het onder enkelhoogte blijft. Zo voorkom je dat teken zich ondanks hun voorkeur voor schaduw ook in het gras nestelen.
    • Zorg dat je vuilnisbakken altijd goed dichtzitten. Zo voorkom je dat bosdieren door het afval graven en hierbij teken achterlaten.
  2. Controleer je hond elke dag op teken, vooral na lange wandelingen in bosrijke gebieden . Ga hierbij grondig te werk. Bij honden komen tekenbeten namelijk een stuk vaker voor dan bij mensen.
    • Borstel je hond na een boswandeling. Gebruik een fijne kam om eventuele teken uit zijn vacht te verwijderen. Strijk met je hand door de vacht van de hond om ook de huid te inspecteren voor het geval een teek zich al vastgebeten heeft. Vaak voelt een recente tekenbeet als een bultje onder de huid.
    • Vergeet niet de huid tussen de tenen, achter de oren en rond de oksels van je hond te controleren. Ook rond de staart en de kop houden teken zich graag schuil.
    • Als je ontdekt dat je hond een teek heeft, kun je die het beste meteen verwijderen . Gebruik hiervoor een pincet of een tekentang en ga voorzichtig te werk. Gebruik je een pincet, grijp de teek dan zo dicht mogelijk bij zijn kop vast. Trek het beestje dan heel voorzichtig omhoog totdat het vanzelf loslaat. Maak geen draaiende beweging en trek niet te hard; hierdoor kun je per ongeluk het lijfje lostrekken, waarna de kop onder de huid van je hond vastzit. Knijp de teek niet fijn om te voorkomen dat je eventuele ziektes van het beestje verspreidt.
    • Vraag je dierenarts om je hond tijdens controles op teken te controleren. [3] Zo weet je zeker dat je niks gemist hebt. Kijk goed hoe de dierenarts het controleren op teken aanpakt om zo zelf nieuwe technieken of trucjes te leren.
  3. Honden kunnen ook teken met zich meedragen die zich niet direct in hun huid vastbijten, maar zich in plaats daarvan door het huis verspreiden. Let dan ook goed op dat je geen spin-achtige zwarte beestjes met acht pootjes tegenkomt.
    • Het kan even duren voordat een teek zich een weg door de vacht gebaand heeft en de hond daadwerkelijk bijt. Als je hond het huis betreedt voordat de teek gebeten heeft, kan het voorkomen dat de teek een ander slachtoffer kiest. Dit kan ook een mens zijn. [4]
    • Teken zijn gek op plekken die doen denken aan hun buitenterritorium: dikke tapijten, stoffen dekens of andere locaties waar ze zich goed kunnen verstoppen. Als je vermoedt dat zich ergens in huis teken schuilhouden, kan het helpen om eens goed te stofzuigen. Ga hierbij grondig te werk.
    • Overweeg diatomeeënaarde of soda te gebruiken om je tapijt te reinigen en van zowel vlooien als teken te ontdoen. Diatomeeënaarde is giftig voor teken, maar niet voor dieren of honden. Ga je toch liever voor een iets natuurlijker middel, dan kun je ook soda gebruiken.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Uitwendige bestrijdingsmiddelen gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Om tekenbeten te voorkomen, kun je je hond het beste bij dichtbegroeide en tekenrijke gebieden uit de buurt houden. Ben je echter een enorme natuurliefhebber en houdt ook je hond wel van een boswandeling, dan kun je verschillende dingen doen om je huisdier net iets minder aantrekkelijk voor teken te maken.
    • Gebruik een speciale pipet om je hond langere tijd tegen teken te beschermen. Dit is waarschijnlijk de makkelijkste manier om het ongedierteprobleem op te lossen. Eén pipet is genoeg om je hond 30 tot 90 dagen te beschermen.
    • Gebruik een speciale halsband tegen teken. Deze halsbanden moeten om de 3 tot 4 maanden vervangen worden, maar zijn een makkelijk middel om teken te doden. De meeste halsbanden tegen teken zijn niet schadelijk voor honden, maar bevatten een acaricide dat teken doodt zonder je hond tot last te zijn. Sommige acaricides doden teken zodra ze met het middel in contact komen; anderen komen langzaam maar zeker in de bloedsomloop van je hond terecht en zorgen zo van binnenuit dat het dier tegen teken beschermd is.
    • Gebruik een tekenspray. De meeste tekensprays zijn bedoeld om eenmalig te gebruiken en zijn dus sneller uitgewerkt dan andere methodes om teken te weren. Vaak hebben de sprays echter natuurlijke ingrediënten, terwijl veel andere anti-tekenmiddelen pesticiden en insecticiden bevatten.
    • Combineer medicijnen liever niet met elkaar. Vraag voordat je een nieuw anti-tekenmiddel gaat gebruiken eerst je dierenarts om advies, zeker als het een pesticide betreft.
  2. Anti-tekenmiddelen in de vorm van pipetten kun je het beste op een klein gebied op de rug van de hond gebruiken. Meestal wordt aanbevolen het middel tussen de schouderbladen te gebruiken om een zo lang mogelijke werking te garanderen.
    • Pipetten moeten meestal maandelijks worden gegeven, hoewel sommige producten ook wel 90 dagen werken. Hoelang een middel precies werkt, is echter altijd op de verpakking of in de bijsluiter van het product te vinden. Probeer je hond na de behandeling met een pipet een paar uur niet over de rug te aaien. Zo geef je het middel de kans om goed in de huid te trekken.
    • Sommige pipetten werken zowel tegen vlooien als teken, terwijl anderen maar een van deze twee diertjes doden. Lees de verpakking en de bijsluiter van de pipet goed door om te zien wat voor jouw product geldt. De werkzame stoffen van een pipet zijn vaak permethrin, pyrethrin of fipronil. Pipetten met permethrin mogen niet voor katten gebruikt worden: dit kan dodelijk zijn.
    • Ga naar een dierenwinkel of dierenarts om erachter te komen welke anti-tekenmiddelen er zoal in de omloop zijn.
  3. Deze kun je in plaats van of in combinatie met een pipet gebruiken. De meeste anti-tekenbanden kunnen makkelijk samen met een reguliere halsband gedragen worden.
    • Kijk op de verpakking hoelang de halsband je hond tegen teken beschermt. Veel anti-tekenbanden moeten om de 3 tot 4 maanden vervangen worden om de hond optimaal te kunnen beschermen.
    • Wees je ervan bewust dat de meeste anti-tekenbanden hun werking verliezen als ze nat worden. Als je hond graag zwemt, is dit dus waarschijnlijk niet de beste oplossing om teken te voorkomen.
    • Zorg dat de tekenband strak genoeg zit. Er moeten ongeveer twee vingers tussen de band en de nek van je hond passen. Knip het stuk van de band dat uitsteekt af om te voorkomen dat je hond erop begint te kauwen.
  4. De meeste shampoos zijn erop gericht om vlooien of teken te verwijderen, maar er zijn ook producten die je hond tegen dit soort ongedierte beschermen.
    • Anti-vlooien en tekenshampoos zijn bij de dierenwinkel en dierenarts, maar ook online verkrijgbaar.
    • Om een goede werking te garanderen, moet je de shampoo over het hele lichaam van je hond verspreiden en het vervolgens 10 minuten laten intrekken. Dit geldt voor de meeste shampoos, hoewel het natuurlijk altijd verstandig is om voor specifieke instructies de verpakking te lezen.
    • Vergeet niet om de oren en ogen van je hond tegen de shampoo te beschermen.
    • Overweeg een witte handdoek onder je hond te leggen terwijl je hem wast. Eventuele teken vallen dan op de handdoek, waarna je ze makkelijk kunt doden. [5]
  5. Dit kan een goede oplossing zijn als er weinig teken in je omgeving voorkomen, maar je je hond eenmalig meeneemt naar een bosrijk gebied.
    • Tekensprays zijn meestal bedoeld voor eenmalig gebruik, maar je kunt ze natuurlijk ook vaker gebruiken. Vraag je dierenarts om advies over het juiste gebruik en lees altijd de bijsluiter om erachter te komen hoe je het product het beste kunt hanteren. Vaak wordt bijvoorbeeld aangeraden om de spray alleen buitenshuis te gebruiken en niet te vaak te sprayen. De meeste tekensprays bevatten permethrin of pyrethrin.
    • Er zijn steeds meer tekensprays met natuurlijke ingrediënten verkrijgbaar. Dit kan een goed alternatief zijn als je je hond liever niet aan pesticiden wilt blootstellen. De meeste anti-tekenmiddelen bevatten echter nog altijd chemische stoffen.
    • Anti-vlooien en tekensprays zijn zowel als spuitbus als pompfles verkrijgbaar. Het is niet nodig om de vacht van je hond met de spray te doordrenken, maar zorg wel dat het complete lichaam van je huisdier door een dun laagje bedekt wordt. Spuit wat van het product op een wattenschijfje om moeilijk bereikbare gebieden in te smeren en om te voorkomen dat de spray onverhoopt in de ogen of oren van je huisdier terechtkomt. [6]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Het gebruik van pesticiden om dieren tegen ongedierte te beschermen is ietwat controversieel. Van middelen die permethrin bevatten is bekend dat katten eraan kunnen overlijden. Veel honden reageren echter ook slecht op het middel en allergische reacties komen regelmatig voor. [7]
    • Bekijk altijd de ingrediëntenlijst van commerciële anti-tekenmiddelen en lees je in over de juiste producten om je hond op een veilige manier tegen teken te beschermen.
    • Vraag voor het gebruik van chemische middelen altijd eerst je dierenarts om advies.
  2. Als je liever geen chemische bestrijdingsmiddelen koopt, kun je ook huismiddeltjes gebruiken om je hond tegen teken te beschermen.
    • Meng gelijke hoeveelheden diatomeeënaarde (de natuurlijke variant) met neempoeder (fijn gemalen bladeren van een Indiase boom, te koop in verschillende natuurwinkels) en duizendblad (een huidkalmerende plant en natuurlijk anti-tekenmiddel dat in zowel Europa als Noord-Amerika voorkomt). [8]
    • Giet het mengsel in een blenderfles. Duw de vacht van je hond opzij om de huid bloot te leggen en wrijf kleine hoeveelheden poeder over de huid. Ga nauwkeurig te werk zodat de huid van je hond zo veel mogelijk bedekt is. Vergeet vooral de hals van de hond niet.
    • Voor een middelgrote hond zul je ongeveer een theelepel van het poeder nodig hebben. Wrijf het poeder een keer per maand over de huid van je hond om teken uit de buurt te houden.
    • Meng twee eetlepels amandelolie met rozengeraniumolie of palo santo en breng voor een boswandeling een paar druppels aan in de hals van je hond. Je kunt de olie ook op de halsband van je hond druppelen. Breng het mengsel wekelijks opnieuw aan.
    • Om een bestrijdingsmiddel op citrusbasis te maken: Snij een citroen in kwarten en gooi deze in een pot. Giet hier kokend water overheen en laat het mengsel een nacht staan. Gebruik vervolgens een spuitfles om de hond met het middel in te spuiten. Vergeet vooral niet de gebieden achter de oren, rond de kop, bij de staart en in de buurt van de oksels in te spuiten.
    • Meng een paar druppels palo santo met je favoriete biologische lavendelshampoo.
    • Wrijf de shampoo over de vacht van je hond en laat het twintig minuten intrekken voordat je het uitspoelt. Dit kan helpen om teken te doden, maar ook om je hond tegen toekomstige beten te beschermen.
  3. Maak een natuurlijk anti-vlooienmiddel op basis van appelciderazijn . [9]
    • Appelciderazijn kan het bloed van je hond iets zuurder maken, waardoor teken en vlooien minder snel zullen bijten. Voeg twee eetlepels appelciderazijn aan de brokken of het water van je hond toe om je hond tegen ongedierte te beschermen. [10]
    • Je kunt je hond ook met appelciderazijn in plaats van een chemisch bestrijdingsmiddel inspuiten. Vul een spuitfles met het azijn en breng een dunne laag van het middel aan voordat je met je hond naar een tekenrijk gebied gaat.
    • Vergeet niet dat dit een huismiddeltje is en dat het wellicht niet zo snel werkt als middelen die pesticiden bevatten. Appelciderazijn is echter een stuk minder giftig dan chemische bestrijdingsmiddelen en dus beter voor de gezondheid van je hond.
    Advertentie

Tips

  • Als je huisdier gezondheidsproblemen heeft, is het altijd verstandig om de hulp van een dierenarts in te roepen. Vraag je dierenarts altijd om advies voordat je een nieuw medicijn of bestrijdingsmiddel begint te gebruiken, zeker als het een chemisch middel betreft.
  • Teken zijn slechts een van de vele uitwendige parasieten waarvan je hond last kan hebben. Andere parasieten die problemen kunnen veroorzaken zijn vlooien en luizen. Veel bestrijdingsmiddelen tegen teken werken voor alle uitwendige parasieten.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Veel reguliere anti-tekenmiddelen bevatten pesticiden die bij gebruik in direct contact met je huisdier komen. Er bestaat altijd een kans dat je hond niet tegen deze middelen kan en een allergische reactie krijgt. Hou je hond in de dagen na het gebruik van het middel dan ook goed in de gaten. Allergische reacties kunnen zich uiten in epileptische aanvallen, maar ook in overgeven of griepverschijnselen.
  • De methodes in dit artikel dienen uitsluitend los van elkaar toegepast te worden. Het combineren van methodes kan de vergiftiging van je hond tot gevolg hebben.
  • Teken kunnen verschillende ziektes met zich meedragen. Deze kunnen ze zowel op jou als je huisdier overbrengen. In de meeste gevallen gebeurt dit alleen wanneer een teek meer dan vierentwintig uur het bloed van jou of je huisdier gedronken heeft. Het is dan ook ontzettend belangrijk om jezelf en je huisdieren regelmatig op teken te controleren.
  • Vraag je dierenarts altijd om advies voordat je met het gebruik van een nieuw tekenbestrijdingsmiddel begint. Aan elk product zijn zowel voor- als nadelen verbonden en je dierenarts kan je helpen om de juiste keuze voor jouw specifieke situatie en huisdier te maken.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.631 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie