PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Keloïden zijn lelijke littekens die ontstaan zijn door woekerend littekenweefsel. [1] Behandelingen zoals chirurgisch wegsnijden en laserbehandelingen zijn mogelijk om deze littekens te verwijderen, maar die zijn vaak heel duur en slagen niet altijd. [2] Veel mensen hebben keloïden thuis zelf kunnen verwijderen, met behulp van verschillende huismiddeltjes en behandelingen. Deze behandelingen vergen wat tijd, maar ze zijn veilig en er worden vaak alleen natuurlijke ingrediënten bij gebruikt. Ga naar Stap 1 om te beginnen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Huismiddeltjes

PDF download Pdf downloaden
  1. Citroensap kan heel effectief zijn om keloïden en andere huidproblemen te verminderen. Deze methode werkt omdat citroen rijk is aan antioxidanten en vitamine C. Citroensap bevat citroenzuur wat de huid peelt en de textuur, kleur en het uiterlijk verbetert als je het regelmatig aanbrengt.
    • Breng vers citroensap direct op het litteken aan. Laat het 20 tot 30 minuten intrekken en spoel het dan af met lauw water. Doe dit twee keer per dag voor het beste resultaat.
    • Als de huid rondom het litteken erg gevoelig is, probeer het citroensap dan te verdunnen met water voordat je het aanbrengt. Ga niet naar buiten met citroensap op je huid; het citroenzuur maakt je huid extra gevoelig voor zonlicht.
  2. Knoflook is een andere geweldige remedie. Naast dat het bestaande littekens verwijdert, gaat het de vorming van nieuwe keloïden tegen omdat het de productie van fibroblastcellen (de cellen die keloïden veroorzaken) tegengaat.
    • Plet een teen verse knoflook en leg het direct op de aangedane huid. Was het na 10 minuten af met warm water.
    • Als je merkt dat dit middel je huid irriteert, probeer dan eens om knoflookolie te gebruiken; dat is zachter en het hydrateert de huid.
  3. Honing is een van de beste middelen om keloïde littekens minder zichtbaar te maken, want het is een natuurlijke bevochtiger die je huid gehydrateerd houdt en uitdroging voorkomt. Dit vermindert het risico dat de littekens erger worden. [3]
    • Breng de honing direct aan op de littekens en masseer het zachtjes in om de doorbloeding te stimuleren en dode huidcellen te verwijderen. Je hoeft het niet af te wassen, maar het blijft dan wel een beetje plakkerig aanvoelen.
    • Blijf dagelijks een flinke hoeveelheid honing op de littekens smeren, dan zijn ze binnen een paar weken veel minder zichtbaar.
  4. Aloë vera bevat heel veel mineralen, vitaminen, enzymen, vetzuren en aminozuren, waardoor het een populair middel is tegen allerlei huidaandoeningen. Het bevat veel water, waardoor het de huid gehydrateerd houdt. Het verjongt de huid ook, helpt tegen infecties, vermindert roodheid en versnelt de genezing.
    • Maak het litteken eerst goed schoon met warm water voordat je de aloë vera-gel aanbrengt. Smeer de gel twee keer per dag direct op het litteken. Blijf dit meerdere weken doen, dan zie je al gauw verbetering.
    • Probeer aloë vera direct uit een plant te halen, in plaats van uit een tube. Aloë vera-planten kun je bij het tuincentrum vinden.
  5. Sandelhout werkt antibacterieel, samentrekkend, ontstekingsremmend en antiseptisch. Deze eigenschappen maken dat dit poeder een perfect middel is tegen allerlei huidaandoeningen, waaronder ook keloïden.
    • Neem gelijke delen sandelhoutpoeder en uradmeel en meng dit met voldoende rozenwater om een pasta te vormen. Breng deze pasta aan op de littekens voor je naar bed gaat en laat het de hele nacht intrekken. Was het 's morgens af met warm water.
    • Doe dit een maand lang elke avond om resultaat te gaan zien.
  6. Zuiveringszout werkt als een bijtende stof; het verwijdert de bovenste huidlagen waardoor er een zachte, nieuwe huid onder tevoorschijn komt. Dit kan de keloïden kleiner maken.
    • Meng een deel zuiveringszout met drie delen waterstofperoxide tot je een gladde pasta hebt. Breng deze pasta met ronddraaiende bewegingen direct aan op de littekens, om roodheid te verminderen en de genezing te versnellen.
    • Herhaal dit proces maximaal vier keer per dag, afhankelijk van hoe ernstig de keloïden zijn.
  7. Appelazijn kan de pH-waarde van de oppervlakte van de huid herstellen waardoor de huid alkalischer wordt. Dit vermindert de groei van bacteriën, en het verkleint de keloïden en maakt ze minder rood.
    • Verdun wat appelazijn met dezelfde hoeveelheid water en breng het direct aan op de aangedane huid. Masseer het zachtjes in tot het helemaal is ingetrokken.
    • Blijf meerdere weken lang dagelijks appelzijn aanbrengen, tot de keloïd kleiner wordt.
  8. Aspirine bevat onstekingsremmende bestanddelen waarmee je de keloïden kleiner kunt maken en minder kunt laten opvallen.
    • Neem drie of vier aspirines en verpulver ze. Voeg wat water toe en maak er een gladde pasta van.
    • Breng deze pasta direct aan op de littekens en laat het helemaal drogen. Was het daarna af met water. Doe dit een keer per dag.
  9. Uienextract kan helpen om keloïden te verwijderen en te voorkomen dat ze terugkomen. Dit komt omdat uien krachtige antimicrobiële eigenschappen hebben die de huid tegen onzuiverheden kunnen beschermen.
    • Vermaal een ui in een blender tot het sap eruit komt. Neem nu een schone doek en doop die in het uiensap, en breng het daarna aan op het litteken.
    • Herhaal dit minimaal 3 keer per dag tot het litteken verdwenen is.
  10. Fijne klei is een natuurlijk middel dat tegen allerlei littekens helpt, waaronder keloïden. Het maakt de huid zacht en maakt het litteken kleiner.
    • Maak een gladde pasta door een theelepel fijne klei, een theelepel citroensap en een theelepel rozenwater te vermengen. Breng deze pasta direct aan op de littekens en masseer het zachtjes in.
    • Laat het drogen en breng dan nog een laagje pasta aan. Laat dit 10-15 minuten intrekken en was het dan af met koud water.
    • Herhaal dit proces dagelijks tot de keloïd is verdwenen of veel kleiner is geworden.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Natuurlijke olie

PDF download Pdf downloaden
  1. Castorolie heeft het vermogen om diep in de huid door te dringen en het littekenweefsel langzaam af te breken. Bij gezonde huidcellen bevordert het de doorbloeding en verwijdert het gifstoffen.
    • Om keloïden te behandelen neem je elke dag een schone doek die je in castorolie doopt en dan een of twee uur lang op het litteken gedrukt houdt. Je kunt de olie ook gewoon direct op het litteken smeren.
    • Je kunt castorolie ook gebruiken om de vorming van keloïden te voorkomen, door de olie direct op de schaaf- of snijwond te smeren. Dit bevordert de genezing.
  2. Lavendelolie heeft een genezende werking, want het is antiseptisch en helpt om de huidcellen te verjongen. Lavendelolie kan bij allerlei soorten wonden en huidaandoeningen worden gebruikt, waaronder ook keloïden.
    • Breng de lavendelolie direct aan op de littekens en masseer het ongeveer 5 minuten zachtjes in de huid.
    • Je mag deze olie drie keer per dag aanbrengen, maar als de littekens in je gezicht zitten of als je een gevoelige huid hebt is het beter om de olie met wat water te verdunnen.
  3. Tea tree olie is heel effectief bij de behandeling van verschillende huidaandoeningen (waaronder keloïden) dankzij de antiseptische eigenschappen, die infecties voorkomen en de natuurlijke genezing ondersteunen.
    • Wrijf de tea tree olie twee keer per dag op de littekens. Je kunt de littekens ook met een natuurlijke tea tree zeep wassen; dat heeft hetzelfde effect als de olie.
    • Zorg dat je tea tree olie van farmaceutische kwaliteit koopt bij de drogist of reformwinkel, want die is 100% puur, in tegenstelling tot andere soorten.
  4. Gotu kola is een van de meest effectieve kruiden om keloïden mee te behandelen. Het bevat antibacteriële eigenschappen die de littekens niet alleen kleiner maken, maar ook voorkomen dat ze terugkomen. [4]
    • Neem 500 ml water en voeg een halve kop gedroogde gotu kolablaadjes toe (te koop bij reformwinkels en online). Kook het water tot het voor de helft is verdampt, filter de blaadjes er dan uit, en voeg dan 240 ml sesamolie toe.
    • Laat de vloeistof op een laag vuur pruttelen tot alle water is verdampt. Gebruik deze kruidenolie om een keer per dag je littekens mee in te smeren tot ze minder zichtbaar zijn.
  5. Omdat vitamine E een in vet oplosbare antioxidant en ontstekingsremmer is, helpt het goed tegen keloïden.
    • Neem 1 theelepel vitamine E-olie, 1 eetlepel cacaoboter en 2 theelepels aloë vera-gel en meng dit goed om een dikke pasta te vormen.
    • Breng deze pasta aan op de littekens en laat het drogen voordat je het afspoelt. Breng de pasta elke dag aan tot je huid er beter uitziet.
  6. Mosterdolie is een krachtig schimmeldodend middel dat kan helpen om bestaande keloïden te verwijderen en de vorming van nieuwe te voorkomen.
    • Masseer de gel drie keer per dag voorzichtig in de littekens met kleine, cirkelvormige bewegingen.
    • Blijf de mosterdolie drie weken lang aanbrengen tot je zichtbare resultaten hebt.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Goed voor je huid zorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Goede huidverzorging is essentieel bij de behandeling van elke huidaandoening, en daarop zijn keloïden geen uitzondering. Door de huid schoon en gehydrateerd te houden kan deze zich beter verjongen - dat betekent dat oude huidlagen met littekens zullen afvallen en nieuwe, gladdere huidlagen tevoorschijn komen.
    • Was de huid met het litteken minimaal een keer per dag (twee keer als het op je gezicht is) met een zacht reinigingsproduct zonder kleur- en geurstoffen. Zorg dat je de huid echter niet te vaak wast, want dan droogt deze uit en raakt het geïrriteerd.
    • Smeer je huid in na het wassen om gehydrateerd te blijven. Gebruik een zachte moisturizer uit de winkel of breng een natuurlijk olie aan zoals kokos- of olijfolie. [5]
  2. Littekens zijn erg gevoelig voor verbranding en verkleuring door de schadelijke stralen van de zon. Daarom is het belangrijk om altijd zonnebrandcrème op keloïden te smeren als je naar buiten gaat.
    • Gebruik een crème met factor 30 of meer en breng het minstens 30 minuten voor je de zon in gaat aan.
    • De zonnestralen kunnen de huid beschadigen, zelfs als het buiten niet heel zonnig of warm is. Daarom is het belangrijk om altijd zonnebrandcrème op te doen, wat voor weer het ook is.
  3. Gezond eten is essentieel voor de algehele conditie van je huid en het kan het natuurlijke genezingsproces van keloïden versnellen.
    • Voeg verse groenten en fruit toe aan je dieet. Fruit zoals watermeloen en blauwe druiven, en groenten zoals uien en komkommer bevatten veel water waardoor je je huid hydrateert en waardoor keloïden er beter uit gaan zien. Probeer ook veel vitamine C binnen te krijgen, door bijvoorbeeld sinaasappels, aardbeien, papaja's, groene bladgroenten, broccoli en paprika's te eten.
    • Vermijd te zure voeding en voeding met te veel zout of suiker. Deze voedingsmiddelen zijn slecht voor je huid en kunnen keloïden verergeren.
    • Probeer meer vitamine E, D, B-complex, CQ10 en visolie te eten, want dat is allemaal heel goed voor je huid.
  4. Als je een snijwond of een klein litteken hebt, kan het heel verleidelijk zijn om er aan te gaan pulken. Dit is een heel slecht idee, want dat leidt vaak tot infectie en de vorming van keloïden.
    • Blijf van wondjes af om de vorming van keloïden te voorkomen en raak bestaande keloïden niet aan zodat het niet erger wordt.
    • Als je van de littekens afblijft is er een grote kans dat het vanzelf minder wordt na verloop van tijd, zonder dat je er iets aan hoeft te doen.
    Advertentie

Tips

  • Een verzadigde oplossing van kaliumjodide kan de keloïd littekens zo plat maken als een normaal litteken als je het er opdoet. Je kunt het kopen bij de meeste reformwinkels of apotheken.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Onthou dat het wel een jaar kan duren voordat keloïden helemaal weg zijn.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 14.938 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie