PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als je huisdier zich erg vaak krabt, plukken haar verliest of korsten en rode, pijnlijke plekken op zijn huid krijgt, dan is de kans groot dat hij erg veel last heeft van vlooien. [1] En als je huisdier vlooien heeft, dan zullen ze ook in je huis en in je tuin voorkomen--en misschien ook wel op jezelf. Gelukkig kun je maatregelen nemen en synthetische chemicaliën en natuurlijke producten gebruiken om je huisdieren te beschermen en de vlooien in huis te bestrijden. Ga naar Stap 1 om erachter te komen wat je kunt doen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Je huisdieren behandelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Was je hond of kat grondig met een milde shampoo of een afwasmiddel op basis van citrusvruchten. Je kunt ook een antivlooienshampoo uit de winkel gebruiken. Vlooien grijpen zich niet vast aan de vacht van je huisdier en zullen dus in het water vallen en verdrinken.
    • Kam je huisdier na het bad met een vlooienkam. Gebruik de vlooienkam elke keer nadat je je huisdier hebt behandeld tegen vlooien.
    • Vraag de trimmer om de vacht van je huisdier af te knippen of korter te scheren voordat je met andere middelen begint. Op deze manier komt het insecticide dat je gebruikt op de huid van je huisdier terecht, daar waar de vlooien zich ophouden. Een vlooienkam werkt zo ook effectiever.
    • Vraag de dierenarts naar sprays en poeders die je op de huid van je huisdier kunt aanbrengen.
    • Praat met je dierenarts over sprays en zoek uit wat je op de huid van je huisdier kunt aanbrengen.
  2. Geef je huisdieren orale medicijnen zoals Program en behandel ze met plaatselijk toe te dienen medicijnen zoals Frontline.
    • Zorg ervoor dat je de correcte dosis voor je huisdier gebruikt. Een overdosis kan namelijk erg slecht zijn voor je huisdier. Gebruik nooit antivlooienmiddelen voor honden op je kat, want het zenuwstelsel van een kat kan hier namelijk niet tegen.
    • Geef het antivlooienmiddel op dezelfde dag dat je je huis en tuin tegen vlooien behandelt. Zo kun je de middelen zo effectief mogelijk inzetten.
  3. Door te wassen zul je het aantal vlooieneitjes en larven op het mandje, de dekens en stoffen spullen aanzienlijk verminderen. Het antivlooienmiddel werkt zo ook effectiever.
    • Door de spullen te wassen zul je de vlooien niet doden, maar een deel van de eitjes zal wel door de afvoer weggespoeld worden. Als je de spullen in de wasdroger stopt en ze met een normaal droogprogramma tenminste een half uur droogt, zal dit de eitjes wel doden, evenals alle vlooien die zich nog op de stof bevinden.
    • Doe dit allemaal in een keer. Haal alles tegelijk weg en wikkel het in dichtgeknoopte lakens. Wikkel schone spullen in schone lakens of stop ze in vuilniszakken. Laat de spullen twaalf uur zo liggen nadat je je huis en je huisdieren behandeld hebt, om zo te voorkomen dat vlooien op de schone spullen kruipen.
  4. Vlooien zullen je huisdieren ruiken en in hun vacht springen, waarna ze gedood zullen worden kort nadat ze in de huid van je huisdieren gebeten hebben.
  5. Als je huisdier wel naar buiten moet, houd hem dan weg bij lang gras, afgevallen bladeren en plekken met grind en zand.
    • Als je een hond hebt en hem uit moet laten, blijf deze eerste maand dan op de stoep of de weg. Je hond of kat is giftig voor de vlooien die op hem springen, maar je probeert een vervelende vlooienplaag te bestrijden en je wilt niet dat er nieuwe vlooien in de vacht van je huisdier terechtkomen terwijl je de oude vlooien probeert te doden.
    • Houd je huisdieren als dat mogelijk is tijdens de wintermaanden binnen. Houd vooral je katten binnen. Het binnenhouden van je huisdieren kan je geld besparen, want nadat je alle vlooien gedood hebt hoef je je huisdieren niet opnieuw te behandelen, tenzij je meer vlooien ziet.
  6. Als je huisdieren binnen blijven, dan kun je waarschijnlijk na vier maanden stoppen met de behandeling. Als je huisdieren echter wel naar buiten gaan dan moet je wellicht doorgaan met de behandeling.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Jezelf, je huis en je tuin met chemicaliën behandelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Spuit elke dag antimuggenspray met DEET op je sokken, enkels en het onderste deel van je broekspijpen om vlooienbeten te voorkomen.
    • Als je je huisdier behandeld hebt, zullen de vlooien doodgaan wanneer ze in contact komen met het bloed van je huisdier. Jij bent echter zelf niet behandeld met een antivlooienmiddel, dus jouw bloed zal voor hen nog steeds een lekker hapje zijn. Eén beet is genoeg voor een vlo om meer eitjes te leggen, dus je wilt voorkomen dat ze je bijten.
    • Na dertig dagen hoef je je geen zorgen meer te maken en je enkels niet meer in te spuiten met een antimuggenspray met DEET. Als je geen vlooien meer rond ziet springen, dan ben je zeker veilig. Als je echter nog steeds vlooien ziet of vlooienbeten in je enkels hebt, blijf dan doorgaan met het spuiten met antimuggenspray.
  2. Maak niet alleen gladde vloeren, maar ook vloerbedekking en tapijt schoon.
    • Stofzuig alle vloerbedekking, vloerkleden en bekleding. Knip een vlooienbandje voor huisdieren in stukken en stop deze in de stofzuigerzak. Door te stofzuigen verwijder je niet alleen vlooien, eitjes en larven, maar de trillingen van de stofzuiger zorgen er ook voor dat vlooien uit hun poppen komen. Omdat je met antivlooienmiddelen geen vlooienpoppen kunt doden, helpt het als je zoveel mogelijk poppen uit kunt laten komen. Je kunt dan meer vlooien doden. Gooi de stofzuigerzak buiten weg in de afvalbak nadat je klaar bent. Spuit vervolgens de stofzuigermond in met een lyseermiddel.
    • Dweil gladde vloeren. Gebruik een schoonmaakmiddel of onverdunde appelazijn zodat de vlooien tevoorschijn komen uit gaten en kieren. Je kunt ze zo gemakkelijker besproeien wanneer je je huis behandelt.
  3. Lees de instructies en zorg ervoor dat je genoeg van het middel hebt om elke vierkante meter van je huis grondig te behandelen. Zorg ervoor dat je een middel koopt dat de vlooieneitjes ook doodt, dus kijk of het product een van de volgende actieve ingrediënten heeft: methopreen, fenoxycarb of pyriproxyfen.
    • Spuit het middel op je vloerbedekking, vloerkleden, meubels, plinten, langs muren en op het mandje en dekens van je huisdier. Volg daarbij de instructies op de verpakking.
    • Vergeet niet om langs je deuropeningen te spuiten, evenals in hoekjes, vloeren met scheuren en onder meubels en meubelkussens. Vlooienlarven houden ervan om zich op donkere plekken te verstoppen, zelfs al is je huisdier te groot om onder je meubels te kruipen.
    • Als je een fogger gebruikt, zul je nog steeds op de plekken moeten spuiten waar je met de fogger niet bij kunt komen.
    • Verwijder tuinafval zoals afgevallen bladeren, gemaaid gras en ander organisch materiaal voordat je je tuin gaat behandelen. Maai ook je grasveld voordat je gaat sproeien.
    • Zorg ervoor dat je sproeit op alle plekken die geheel of gedeeltelijk in de schaduw liggen. Sproei bijvoorbeeld in hondenhokken, onder bomen, struiken, planten en onder potten en tuinmeubels.
  4. Veel van de vlooien in je huis kunnen nog in poppen zitten, zodat je er met insecticiden niet bij kunt komen. Door een tweede keer te sproeien weet je zeker dat je de vlooien doodt die tijdens de eerste behandeling nog in poppen zaten.
    • Je kunt ook overwegen de dierenarts te vragen naar milieuvriendelijke producten die zes tot twaalf maanden lang werken. Als de cocon uitkomt, komen de larven in contact met de chemische stof en sterven ze af Je hoeft de toepassing slechts om de zes tot twaalf maanden te herhalen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Natuurlijke middelen gebruiken om vlooien te bestrijden

PDF download Pdf downloaden
  1. Vlooien kunnen namelijk niet goed tegen een koude omgeving. Door je huis zo koud mogelijk te houden wanneer je er niet bent zullen de vlooien gedwongen worden om in de vacht van je huisdieren te kruipen, waar ze dood zullen gaan.
    • Koop een programmeerbare elektronische thermostaat waarmee je de verwarming lager of uit kunt zetten terwijl je aan het werk bent of slaapt.
    • Zet als dat mogelijk is de ramen helemaal open wanneer je niet thuis bent.
  2. Hierdoor zullen vlooien zich niet onder je kussens, hoofdkussens of plaids verstoppen.
  3. Pers het sap uit een sinaasappel of citroen en wrijf met de schil over de vacht van je huisdieren. Je huisdieren zullen lekker ruiken en het zal niet schadelijk zijn wanneer ze de sappen van de vrucht uit hun vacht likken.
    • Houd er rekening mee dat geconcentreerde citrusolie bij inname giftig is voor huisdieren, dus gebruik alleen het sap en nooit de etherische oliën.
  4. Je kunt nematoden (aaltjes) kopen in de dierenwinkel, een tuincentrum of een webshop gespecialiseerd in organische ongediertebestrijding. De nematoden zullen de vlooienlarven doden, waarmee voorkomen wordt dat de volgende generatie vlooien zich in je huis nestelt. Maak je geen zorgen--dit zijn niet de nematoden waardoor je huisdieren last van hartworm krijgen. [2]
  5. Strooi een royale hoeveelheid zout op je vloerbedekking. De vlooien zullen binnen enkele dagen doodgaan. Stofzuig de vloerbedekking drie dagen later. Strooi drie weken daarna opnieuw zout op je vloerbedekking en zuig dit na drie dagen op. Het werkt prima en is veilig voor je huisdieren.
  6. Voeg een theelepel azijn toe aan elke liter water in de waterbak van je hond. Je hond zal het water opdrinken en de azijn zal in zijn lichaam opgenomen worden. Het bloed van je hond zal voor de vlooien niet lekker meer smaken. Je hond zal twee of drie bakken moeten leegdrinken voordat je een verschil ziet. Het werkt erg goed wanneer de azijn eenmaal in het lichaam van je hond is opgenomen.
    Advertentie

Tips

  • Honden met dik of krullerig haar kun je beter met orale antivlooienmiddelen behandelen, want medicijnen die op hun huid aangebracht worden zullen een minder groot bereik hebben.
  • Werk altijd samen met je dierenarts bij een hardnekkige vlooienplaag. Je dierenarts zal je gedetailleerde instructies geven en je vertellen wat de beste producten zijn om je huisdier, je huis en je tuin mee te behandelen.
  • Breng een rijkelijke hoeveelheid menthol op je enkels aan voordat je je huis binnengaat. Hierdoor zullen de vlooien niet in je voeten en enkels bijten.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Sommige antivlooienmiddelen voor honden bevatten permetrine, waarvan katten toevallen kunnen krijgen en waar ze zelfs aan kunnen overlijden. Gebruik middelen voor honden alleen op honden.
  • Als je huisdier een toeval krijgt veroorzaakt door een verkeerde dosis antivlooienmiddel, neem dan direct contact op met je dierenarts.
  • Als je huisdier bleek tandvlees heeft, lusteloos is en een koud lichaam heeft, dan kan het zijn dat de vlooien ervoor gezorgd hebben dat je huisdier veel bloed heeft verloren. Het kan ook wijzen op bloedarmoede, wat mogelijk dodelijk is. Dit is vooral gevaarlijk voor kleine dieren, pups en katjes, en je moet zo snel mogelijk naar je dierenarts gaan om het te laten behandelen.
  • Gebruik geen Frontline of andere producten die fipronil bevatten. Vlooien lijken resistent te zijn geworden tegen deze chemische stof.
  • Als je een oraal middel met nitenpyram gebruikt, zal dit volwassen vlooien in de vacht van je huisdier binnen dertig minuten na het innemen doden. Je kunt de behandeling dan voortzetten met een plaatselijk toe te dienen middel.
Advertentie

Benodigdheden

  • Shampoo of een afwasmiddel op basis van citrusvruchten
  • Antivlooienshampoo
  • Antivlooienmiddel en -spray voor in huis en in de tuin
  • Spray of poeder
  • Vlooienkam
  • Orale en topische antivlooienmiddelen
  • Schone lakens en/of vuilniszakken
  • Antimuggenspray met DEET
  • Stofzuiger en stofzuigerzakken
  • Vlooienbandje(s)
  • Dweil en allesreiniger
  • Vlooienspray of fogger
  • Meubelhoezen
  • Biergist
  • Knoflook (voor honden, niet voor katten)
  • Sinaasappel- of citroenschil
  • Nematoden (aaltjes)
  • Appelazijn

Over dit artikel

Deze pagina is 37.433 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie