PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Tinnitus of oorsuizen is de 'waarneming van geluid wanneer er geen daadwerkelijk extern geluid aanwezig is'. [1] Deze geluiden worden meestal ervaren als suizen, maar kunnen worden waargenomen als zoemen, brullen, zwiepen, klikken of sissen. [2] [3] Miljoenen mensen over de hele wereld hebben last van tinnitus. In de VS hebben meer dan 45 miljoen mensen, of ongeveer 15% van de bevolking, symptomen van tinnitus, terwijl meer dan 2 miljoen mensen extreme tinnitus hebben. [4] Tinnitus kan een symptoom zijn van een ernstiger aandoening, waaronder letsel aan het oor of (perceptief en leeftijdsgebonden) gehoorverlies. Het kan een uiterst invaliderende aandoening zijn. [5] Het behandelen van tinnitus omvat normaal gesproken het diagnosticeren van de aandoening, het uitproberen van gehoortherapie en het openstaan voor andere methoden.

Methode 1
Methode 1 van 7:

Tinnitus diagnosticeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Tinnitus kan variëren van zeer harde tot zeer zachte geluiden, kan hard genoeg zijn om het normale gehoor te verstoren en kan in één of beide oren worden ervaren. [6] Je kunt rinkelende, zoemende, brullende, klikkende of sissende geluiden horen. [7] [8] Er zijn in essentie twee soorten tinnitus: subjectieve en objectieve tinnitus.
    • Subjectieve tinnitus is de meest voorkomende vorm van tinnitus. Het kan worden veroorzaakt door structurele oorproblemen (in het buiten-, midden- en binnenoor) of door problemen met de gehoorzenuwbanen die van het binnenoor naar de hersenen leiden. Bij subjectieve tinnitus ben je de enige die het geluid hoort.
    • Objectieve tinnitus is veel zeldzamer, maar kan tijdens een onderzoek door een arts worden waargenomen. Het kan worden veroorzaakt door vasculaire problemen, spiersamentrekkingen of aandoeningen die verband houden met het binnenoorbot. [9]
  2. Tinnitus heeft de neiging om vaker mannen dan vrouwen te treffen. Oudere mensen hebben ervaren tinnitus vaker dan jonge mensen. Enkele van de belangrijkste risicofactoren voor tinnitus omvatten: [10]
    • Leeftijd (de piekleeftijd van de eerste ervaring met tinnitus is tussen 60 en 69 jaar)
    • Geslacht
    • Militaire dienst (blootstelling aan luide explosies, geweerschoten, luide machines)
    • Werk in een luide werkomgeving
    • Luisteren naar harde muziek
    • Mensen die worden blootgesteld aan lawaai, hetzij door werk of door vrijetijdsactiviteiten
    • Een geschiedenis van depressie, angst en/of obsessief-compulsieve stoornis.
  3. De Tinnitus Handicap Inventory is een vragenlijst van de American Tinnitus Association en kan een goede plek zijn om te beginnen. Deze vragenlijst vraagt je om het niveau van je gehoorproblemen te beoordelen, zodat je kunt vaststellen in welke mate je last hebt van tinnitus. Dit kan een goede eerste stap zijn bij het uitzoeken hoe jouw tinnitus moet worden behandeld.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 7:

Met je dokter overleggen

PDF download Pdf downloaden
  1. De arts zal je oren waarschijnlijk fysiek onderzoeken met een otoscoop (een instrument met licht voor het inspecteren van oren). Je kunt ook een gehoortest ondergaan en misschien beeldvormende onderzoeken, zoals een MRI of een CT-scan. In sommige gevallen kunnen uitgebreidere tests nodig zijn. Over het algemeen zijn deze tests niet invasief of pijnlijk, maar ze kunnen wat ongemak veroorzaken. [11]
    • Je kunt veranderingen in de botten van het binnenoor met een genetische oorsprong ervaren. Het binnenoor bevat drie zeer kleine botten: de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Deze drie botten zijn met elkaar en met het trommelvlies verbonden. Ze zijn ook verbonden met de structuren die geluidstrillingen vertalen in de zenuwimpulsen die we als geluid waarnemen. Als deze botten vanwege otosclerose niet vrij kunnen bewegen, kan tinnitus het gevolg zijn.
    • Je kunt ook last hebben van overmatig oorsmeer, wat tinnitus kan veroorzaken.
  2. Helaas kan de exacte oorzaak van tinnitus vaak niet worden vastgesteld. Vaak kan dit eenvoudigweg aan ouder worden te wijten zijn, zoals in de volgende omstandigheden: [12]
    • Leeftijdsgebonden gehoorverlies (presbyacusis)
    • Menopauze: Tinnitus is een van de meer zeldzame symptomen van de menopauze en is vaak te wijten aan de leeftijd op zich en niet zozeer aan de menopauze zelf. Vaak verdwijnt de tinnitus samen met andere problemen van de overgang. Hormoonvervangingstherapie met synthetische progestagenen wordt ook in verband gebracht met toegenomen tinnitus. [13]
  3. Als je in een constant luide omgeving werkt of als je bent blootgesteld aan harde geluiden, moet je dit aan je arts melden. Dit helpt hem om jouw toestand te diagnosticeren.
  4. Veel stoornissen die de doorbloeding beïnvloeden, kunnen ook tinnitus veroorzaken. Praat met je arts over de volgende stoornissen:
    • Tumoren in hoofd en hals, die op bloedvaten drukken en de bloedstroom veranderen
    • Atherosclerose of de opbouw van cholesterol bevattende plaques aan de binnenkant van de bloedvaten
    • Hoge bloeddruk
    • Anatomische variaties in de halsslagader in de nek die turbulentie in de bloedstroom kunnen veroorzaken
    • Misvormde haarvaten (arterioveneuze misvorming)
  5. Veel medicijnen kunnen tinnitus veroorzaken of verergeren. Sommige van deze medicijnen zijn:
    • Aspirine
    • Antibiotica, zoals polymyxine B, erythromycine, vancomycine en neomycine
    • Diuretica (plaspillen), inclusief bumetanide, ethacrynezuur en furosemide
    • Kinine
    • Sommige antidepressiva
    • Chemotherapie, met gebruik van onder meer mechlorethamine en vincristine
  6. Tinnitus kan door veel verschillende aandoeningen worden veroorzaakt, dus zorg ervoor dat je van je arts hoort of je een van de volgende aandoeningen hebt:
    • Ziekte van Ménière: Dit is een binnenooraandoening, die wordt veroorzaakt door een verhoogde fluïdumdruk in het binnenoor
    • Kaakgewrichtsaandoeningen
    • Hoofd- en nekletsel
    • Goedaardige tumoren inclusief akoestische neuromen: deze veroorzaken meestal alleen tinnitus aan één kant
    • Hypothyreoïdie: lage niveaus van het schildklierhormoon
  7. Als je plotseling en zonder enige bekende oorzaak na een infectie van de bovenste luchtwegen symptomen van tinnitus krijgt of als je samen met de tinnitus duizeligheid of gehoorverlies ervaart, maak dan meteen een afspraak met een arts.
    • Ga eerst naar je huisarts. Hij kan je doorverwijzen naar een keel-, neus- en oorspecialist (KNO-arts).
    • Tinnitus kan andere problemen, zoals vermoeidheid, stress, slapeloosheid, concentratie- en geheugenstoornissen, depressie en prikkelbaarheid veroorzaken. Als je een van deze bijwerkingen ervaart, meld deze dan aan de dokter.
  8. Behandeling voor tinnitus zal in grote mate afhankelijk zijn van de vaststelling van een onderliggende oorzaak, maar kan het volgende omvatten: [14]
    • Oorsmeerverwijdering.
    • Behandeling van onderliggende aandoeningen: voorbeelden hiervan zijn het behandelen van hoge bloeddruk of slagaderverkalking.
    • Verandering in medicatie: als jouw tinnitus het gevolg is van een reactie op een specifiek medicijn, kan je arts een ander medicijn voorschrijven of de dosis wijzigen.
    • Probeer medicatie specifiek voor tinnitus: hoewel er geen specifiek medicijn is om tinnitus te behandelen, worden sommige medicijnen met enig succes gebruikt. Deze omvatten antidepressiva en anti-angst medicijnen. Deze worden echter ook in verband gebracht met een aantal bijwerkingen, waaronder een droge mond, wazig zicht, constipatie, hartproblemen, slaperigheid en misselijkheid.
  9. Gehoorapparaten kunnen sommige mensen helpen. Je arts kan, nadat je bent onderzocht door een bevoegde audioloog, een gehoorapparaat aanbevelen. [15]
    • Volgens de American Tinnitus Association zorgt 'gehoorverlies ervoor dat minder externe geluidsstimuli de hersenen bereiken. Als reactie ondergaat het brein neuroplastische veranderingen in de manier waarop het verschillende geluidsfrequenties verwerkt. Tinnitus is het resultaat van deze onaangepaste neuroplastische veranderingen'. [16] Dit betekent in feite dat bij progressief gehoorverlies de hersenen zich aan proberen te passen. Maar soms werkt die aanpassing niet goed en is tinnitus het resultaat. Over het algemeen is het gehoorverlies vaak nadrukkelijker dan de tinnitus zelf. [17]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 7:

Akoestische therapie proberen

PDF download Pdf downloaden
  1. Maskeer de ruis in je oren door achtergrondmuziek of andere geluiden aan te zetten. [18] Je kunt tapes of cd's met 'witte ruis' van de oceaan, een kabbelende beek, regen, zachte muziek of wat dan ook gebruiken om te helpen de geluiden in je oren te blokkeren en te maskeren.
  2. Witte ruis of andere rustgevende geluiden kunnen ook worden gebruikt om je te helpen slapen. Dit kan belangrijk zijn, omdat veel mensen met tinnitus het moeilijk vinden om gaan te slapen. 's Nachts kan het geluid in je oren het enige geluid zijn dat hoorbaar is en dat kan het moeilijk maken om in slaap te vallen. Achtergrondgeluid kan als een rustgevend geluid dienen om je te helpen slapen.
  3. 'Bruine ruis' is een verzameling willekeurig gegenereerde geluiden en wordt over het algemeen als veel dieper geluid waargenomen dan witte ruis. [19] 'Roze ruis' gebruikt lagere frequenties en wordt ook als dieper geluid dan witte ruis waargenomen. Zowel roze als bruine ruis wordt vaak aanbevolen om te helpen bij het slapen. [20]
    • Zoek online naar voorbeelden van zowel roze als bruine ruis. Kies de ruis die het beste bij je past.
  4. Een van de meest voorkomende triggers voor tinnitus is de aanwezigheid van harde geluiden. [21] Vermijd deze zoveel mogelijk. Sommige mensen hebben geen last van harde geluiden. Maar als je verslechterde of verergerde tinnitus ervaart na het horen van harde geluiden, weet je dat het voor jou een trigger kan zijn.
  5. Een Duits onderzoek met muziektherapie bij tinnitus liet zien dat muziektherapie, die in vroege gevallen van tinnitus wordt toegepast, kan voorkomen dat tinnitus chronisch wordt. [22]
    • Deze therapie houdt in dat je naar je favoriete muziek luistert waarbij de frequentie gecentreerd is op het gesuis in je oren. [23]
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 7:

Alternatieve gezondheidsbehandelingen proberen

PDF download Pdf downloaden
  1. Problemen met het kaakgewricht, die tinnitus kunnen veroorzaken, worden met succes behandeld met chiropractie, [24] [25] Aangenomen wordt dat problemen met het kaakgewricht tinnitus bevorderen vanwege de nabijheid van spieren en gewrichtsbanden die aan de kaak en de gehoorbotten gehecht zijn. [26]
    • Een chiropractie behandeling zou bestaan uit handmatige manipulatie om het kaakgewricht opnieuw uit te lijnen. De chiropractor kan ook de wervels van de nek manipuleren om de symptomen van tinnitus te verminderen. Chiropractische aanpassingen zijn niet pijnlijk, maar kunnen tijdelijk ongemak veroorzaken. [27]
    • Chiropractie kan ook toepassing van warmte of ijs en specifieke oefeningen omvatten. [28]
    • Chiropractie kan ook helpen bij de ziekte van Ménière, een andere, relatief zeldzamere oorzaak van tinnitus. [29]
  2. Een recent overzicht van studies naar het succes van acupunctuur bij tinnitus concludeerde dat er op dit punt reden tot hoop is. Acupunctuurtechnieken zouden afhangen van de onderliggende oorzaak van de tinnitus. Deze technieken bevatten ook vaak traditionele Chinese kruiden. [30]
    • Er is meer onderzoek nodig om de effectiviteit van acupunctuur bij het verbeteren van tinnitus te beoordelen.
  3. Aldosteron is een hormoon in de bijnier dat natrium en kalium in het bloed reguleert. [31] Eén onderzoek stelde vast dat een tinnitus-patiënt met gehoorverlies een tekort aan aldosteron zou hebben. Toen de patiënt bio-identiek aldosteron ontving, herstelde het gehoor van de patiënt en ging de tinnitus weg. [32]
  4. Dit is een relatief nieuwe benadering die voor sommigen nuttig kan zijn. Het idee is om de frequentie van het specifieke geluid in je oren te vinden en die specifieke frequentie met speciaal ontworpen geluiden te maskeren.
    • Je KNO-arts of audioloog heeft misschien aanbevelingen over deze behandelingen.
    • Je kunt deze behandelingen tegen betaling ook online vinden via websites zoals Audionotch and Tinnitracks . Deze diensten begeleiden je bij het testen van de specifieke frequentie van je tinnitus en het ontwerpen een behandelprotocol.
    • Er zijn een beperkt aantal onderzoeken naar deze aanpak geweest, maar ze lijken veelbelovend. [33]
    Advertentie
Methode 5
Methode 5 van 7:

Probeer supplementen

PDF download Pdf downloaden
  1. Je lichaam gebruikt CoQ10, of co-enzym Q10, voor celgroei en -onderhoud. Het is ook een antioxidant. CoQ10 vind je ook in orgaanvlees, zoals hart, lever en nieren. [34]
    • Eén onderzoek toonde aan dat CoQ10-supplementen voor bepaalde patiënten met een lage serumspiegel van CoQ10 nuttig kunnen zijn.
    • Probeer driemaal daags 100 mg in te nemen. [35]
  2. Ginkgo biloba wordt verondersteld de bloedtoevoer naar de hersenen te verhogen en werd met wisselende resultaten gebruikt om tinnitus te behandelen. Dit is waarschijnlijk omdat tinnitus veel bekende en onbekende oorzaken heeft.
    • Een recent onderzoek concludeerde dat er onvoldoende bewijs was om het gebruik van ginkgo biloba voor de behandeling van tinnitus te ondersteunen. [36] Een ander recent rapport concludeerde echter dat een gestandaardiseerd extract van ginkgo, EGb 761, een effectieve behandeling was. [37] EGb 761 is een 'gestandaardiseerd extract van Ginkgo biloba-bladeren en heeft antioxiderende eigenschappen alsook een vrije radicalenvanger. Een gestandaardiseerd extract van Ginkgo biloba-bladeren is een goed gedefinieerd product en bevat ongeveer 24% flavonglycosiden (voornamelijk quercetine, kaempferol en isorhamnetin) en 6% terpeenlactonen (2,8 - 3,4% ginkgolides A, B en C, en 2,6 - 3,2% bilobalide).' [38]
    • Op de markt wordt dit specifieke supplement als Tebonin Egb 761 verkocht.
    • Volg de instructies van de fabrikant als je dit supplement gebruikt.
  3. In één onderzoek verbeterde bijna de helft van de tinnituspatiënten met dagelijks 50 milligram (mg) zink gedurende 2 maanden. Dit is eigenlijk een vrij hoge dosis zink. De aanbevolen dagelijkse inname voor volwassen mannen is 11 mg, terwijl voor vrouwen de aanbevolen dosis 8 mg is.
    • Neem deze dosis zink niet in voordat je met een gezondheidszorgprofessional hebt gesproken.
    • Neem deze hoeveelheid zink niet langer dan 2 maanden.
    • Breng je inname van zink in evenwicht met kopersupplementen. Een hoge inname van zink hangt samen met kopertekort en bloedarmoede vanwege kopertekort en het gebruik van het extra koper helpt om dit te voorkomen. [39] Neem elke dag 2 mg koper.
  4. Melatonine is een hormoon dat invloed heeft op de slaapcyclus. Eén onderzoek wees uit dat bij mannen zonder een voorgeschiedenis van depressie met tinnitus in beide oren 3 mg melatonine 's nachts het meest effectief was. [40]
    Advertentie
Methode 6
Methode 6 van 7:

Je dieet aanpassen

PDF download Pdf downloaden
  1. Het is over het algemeen aanbevolen om zout voedsel te vermijden vanwege hun verwantschap met hoge bloeddruk, wat tinnitus kan veroorzaken. [41]
  2. Een redelijke aanbeveling is om een gezond dieet aan te houden met weinig zout, suiker en verzadigde vetten en om de hoeveelheid fruit en groenten in het dieet te verhogen. [42]
  3. Enkele van de meest voorkomende triggers voor tinnitus zijn koffie, alcohol en nicotine. [43] Vermijd deze zoveel mogelijk. We weten niet echt waarom dit voor bepaalde mensen triggers zijn. Omdat tinnitus een symptoom is van een aantal verschillende mogelijke problemen, kunnen de triggers op individuele basis verschillen
    • Het niet gebruiken van deze stoffen hoeft je tinnitus niet te verbeteren. In feite toonde één onderzoek aan dat cafeïne helemaal niet met tinnitus werd geassocieerd. [44] Een andere studie toonde aan dat alcohol de tinnitus bij oudere volwassenen daadwerkelijk kan verlichten. [45]
    • Bekijk op z'n minst wat er gebeurt als je koffie, alcohol of nicotine gebruikt, vooral als je je bewust bent van wat er met je tinnitus gebeurt nadat je een van deze zaken hebt genuttigd. Als de tinnitus erger wordt of moeilijker om mee om te gaan, kun je overwegen om die triggers volledig te vermijden.
    Advertentie
Methode 7
Methode 7 van 7:

Steun zoeken

PDF download Pdf downloaden
  1. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een aanpak waarbij technieken zoals cognitieve herstructurering en ontspanning worden gebruikt om de reactie van een persoon op tinnitus te veranderen. Tinnitus retrainingstherapie is een aanvullende oefening die je ongevoelig maakt voor het geluid in je oren.
    • De therapeut leert je verschillende manieren om met de ruis om te gaan. Dit is een proces dat in CGT bekend staat als gewenning, waarbij je de tinnitus kunt leren negeren. [46] De therapeut leert je over dingen over je tinnitus en leert je een verscheidenheid aan ontspanningstechnieken. Hij of zij zal je helpen een realistische, effectieve houding aan te nemen in de omgang met tinnitus.' [47]
    • Een recent rapport over de techniek gaf aan dat het geen invloed had op het geluidsniveau, maar dat het beïnvloedde hoe de persoon op de ruis reageerde. De uitkomst na CGT omvatte minder depressie en angst, met hogere tevredenheidsniveaus met betrekking tot het leven. [48]
    • Een recent groot overzicht van therapeutische benaderingen van tinnitus heeft vastgesteld dat een combinatie van geluidstherapie (achtergrondgeluid) plus CGT de beste algemene resultaten opleverde. [49]
    • Een andere studie onderzocht negen hoogwaardige onderzoeken naar de werkzaamheid van tinnitus retrainingstherapie en cognitieve gedragstherapie. In elk onderzoek werd een scala aan gestandaardiseerde en gevalideerde vragenlijsten gebruikt. De onderzoekers ontdekten dat zowel tinnitus retrainingstherapie als cognitieve gedragstherapie even effectief waren bij het verlichten van de symptomen van tinnitus. [50]
  2. Misschien vindt je het nuttig om je bij een tinnitus-steungroep aan te sluiten [51] vooral als je depressie of angst ervaart, die verband houden met de tinnitus.
    • Deze steungroep kan je helpen bij het ontwikkelen van hulpmiddelen om met je aandoening om te gaan.
  3. Angst en depressie kunnen met tinnitus samenhangen en vice versa. Als je dergelijke symptomen ervaart, moet je professionele hulp zoeken. Meestal bestaan depressie en angst al vóór de tinnitus, maar deze aandoeningen kunnen het tegelijk met tinnitus ontstaan. [52] Hoe eerder je voor tinnitus, angst en/of depressie wordt behandeld, des te eerder kan je je beter gaan voelen en functioneren. [53]
    • Tinnitus kan ook het concentreren moeilijk maken. Dit is waar cognitieve gedragstherapie heel nuttig kan zijn, met verschillende hulpmiddelen om er mee om te gaan.
    Advertentie

Tips

  • Experimenteer met wat voor jou werkt. Omdat tinnitus een symptoom is en geen ziekte, kan het worden veroorzaakt door verschillende factoren. Verschillende benaderingen zullen voor sommigen beter werken dan voor anderen. Soms zal een combinatie van benaderingen beter werken, dus geef niet op. Probeer verschillende benaderingen totdat je vindt wat het beste voor jou werkt.
Advertentie
  1. https://www.ata.org/understanding-facts/demographics
  2. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tinnitus/basics/tests-diagnosis/con-20021487
  3. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tinnitus/basics/causes/con-20021487
  4. http://drtorihudson.com/general/melatonin-tinnitus/
  5. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tinnitus/basics/treatment/con-20021487
  6. https://www.ata.org/managing-your-tinnitus/treatment-options/hearing-aids
  7. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tinnitus/basics/treatment/con-20021487
  8. https://www.ata.org/unders tanding-facts/measuring-tinnitus
  9. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tinnitus/basics/lifestyle-home-remedies/con-20021487
  10. http://www.livescience.com/38547-what-is-brown-noise.html
  11. http://www.prevention.com/health/sleep-energy/how-pink-noise-makes-better-sleep
  12. https://www.ata.org/managing-your-tinnitus/treatment-options/hearing-aids
  13. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23936599
  14. http://www.nytimes.com/2010/01/05/science/05obhear.html?ref=science
  15. Ganz Sanchez,T., Bezerra Rocha, C., Diagnosis and management of somatosensory tinnitus: review article. Clinics (Sao Paulo) 2011 June; 66(6): 1089–1094.
  16. DeVocht, JW., Goertz, CM.,Hondras,MA., Long, CR., Schaeffer,W. Thomann, L., Spector, M., Stanford, CM. A pilot study of a chiropractic intervention for management of chronic myofascial temporomandibular disorder. J Am Dent Assoc. 2013 October; 144(10): 1154–1163
  17. http://www.tinnitus.org.uk/TMJ
  18. https://www.acatoday.org/content_css.cfm?CID=1454
  19. DeVocht, JW., Goertz, CM.,Hondras,MA., Long, CR., Schaeffer,W. Thomann, L., Spector, M., Stanford, CM. A pilot study of a chiropractic intervention for management of chronic myofascial temporomandibular disorder. J Am Dent Assoc. 2013 October; 144(10): 1154–1163
  20. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3081245/
  21. http://www.pacificcollege.edu/acupuncture-massage-news/press-releases/642-traditional-chinese-medicine-for-tinnitus.html
  22. http://www.webmd.com/a-to-z-guides/aldosterone
  23. http://www.tinnitusformula.com/library/aldosterone-for-sudden-hearing-loss/#.VZ2_6-1Viko
  24. http://www.pnas.org/content/107/3/1207.abstract
  25. http://www.webmd.com/heart-disease/heart-failure/tc/coenzyme-q10-topic-overview
  26. Khan, M., Gross J, Haupt H, Jainz A, Niklowitz P, Scherer H, Schmidt FP, Klapp BF, Reisshauer A, Mazurek B., A pilot clinical trial of the effects of coenzyme Q10 on chronic tinnitus aurium. Otolaryngol Head Neck Surg. 2007 Jan;136(1):72-7.
  27. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD003852.pub3/full
  28. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3157487/
  29. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12757407
  30. http://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/#h4
  31. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21859051
  32. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23827090
  33. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23827090
  34. https://www.ata.org/managing-your-tinnitus/treatment-options/hearing-aids
  35. http://www.tinnitus.org.uk/drugs-food-and-drink
  36. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23827090
  37. http://cognitive-behavior-therapy.com/tinnitus-hyperacusis/
  38. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3493359/
  39. Cima RF, Andersson G, Schmidt CJ, Henry JA., Cognitive-behavioral treatments for tinnitus: a review of the literature. J Am Acad Audiol. 2014 Jan;25(1):29-61.
  40. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23827090
  41. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25417546
  42. https://www.ata.org/managing-your-tinnitus/support-network/support-group-listing
  43. http://tinnitus.org.au/What-Is-Tinnitus
  44. https://www.ata.org/managing-your-tinnitus

Over dit artikel

Deze pagina is 3.635 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie