PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Ben jij het baasje van een suikereekhoorn? Deze schattige kleine buideldieren zijn erg sociale knuffelbare diertjes en daardoor ook leuke huisdieren. Suikereekhoorns zijn omnivoren dus ze hebben een dieet van fruit, proteïnes en vet. Ze hebben een grote kooi nodig met genoeg takken om in te kunnen klimmen, maar ze willen ook graag uit hun kooi zodat ze met je kunnen spelen. Lees in dit artikel hoe jij een veilige omgeving voor deze diertjes kunt maken.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Basiskennis

PDF download Pdf downloaden
  1. Een suikereekhoorn houdt erg van sociaal gedrag en geeft ook veel liefde aan je als je de tijd neemt om hem te leren kennen. Ze moeten je vertrouwen. Een suikereekhoorn gaat sterke banden aan en kan moedeloos worden als een band wordt verbroken. Voordat je een suikereekhoorn mee naar huis neemt moet je al aan dit proces beginnen. Een suikereekhoorn kan ongeveer 15 jaar oud worden dus weet waar je aan begint.
    • Sommige fokkers verkopen suikereekhoorns ook per stuk, maar ze zijn veel blijer als ze met zijn tweeën of een hele kolonie bij elkaar zijn. Het is beter om in ieder geval twee suikereekhoorns te kopen als je ze een blij en gezond leven wilt geven.
    • Het is goed je suikereekhoorn te knuffelen en veel te aaien terwijl ze slapen om zo een goede band met ze op te bouwen.
    • Je kunt ook gebruik maken van “tent tijd”. Als je met je suikereekhoorns speelt kun je hierbij een tent gebruiken, op die manier maakt het niet uit of er rommel ontstaat, kunnen ze niet ontsnappen en hebben ze toch de vrijheid om rond te lopen.
  2. Net als honden en katten zijn suikereekhoorns af en toe ziek. Voor je suikereekhoorns mee naar huis neemt moet je controleren of er een dierenarts met verstand van deze diertjes in jouw buurt is. Je moet deze diertjes namelijk een keer per jaar laten controleren om te kijken of ze nog gezond zijn.
    • Je kunt een suikereekhoorn laten castreren als je een paartje hebt gekocht om zo inteelt te voorkomen.
  3. Een suikereekhoorn heeft niet veel onderhoud nodig maar dat is alleen zo in de juiste omstandigheden. Af en toe worden ze ziek doordat ze niet genoeg spelen, niet genoeg voedingstoffen eten of door andere oorzaken. Als je merkt dat je suikereekhoorns zich niet goed voelen moet je ze gelijk naar een dierenarts brengen. Dit zijn een aantal veelvoorkomende ziektes onder suikereekhoorns: [1]
    • Een tekort aan calcium kan voor verlamming zorgen en is te voorkomen door je suikereekhoorn goed te voeden.
    • Last van verstopping of de spijsvertering
    • Ze lopen vaak wonden op doordat ze zich ergens aan stoten of ergens achter blijven haken met hun huid.
    • Parasieten zoals: teken, vlooien en wormen
    • Overgewicht ten gevolge van vet voedsel
    • Stress als gevolg van een tekort aan socialisatie
  4. Een bijkomend voordeel van dit soort contacten is dat je ze ook vragen kunt stellen over je huisdier. Je kunt je vragen op internetfora kwijt.
  5. Je kunt je suikereekhoorns pas buiten laten als je een goede band met je huisdieren hebt. Een suikereekhoorn zal niet snel vluchten omdat ze jou als een veilige plek zien, je moet ze echter niet buiten laten als je nog geen goede band met ze hebt.
    • Suikereekhoorns kunnen zich in een boom of afvoerpijp verstoppen als ze schrikken van bijvoorbeeld je andere huisdieren of harde geluiden dus probeer dit te voorkomen. Het zijn snelle vluchters.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Zorg voor een goede leefomgeving

PDF download Pdf downloaden
  1. Suikereekhoorns kunnen hun pootjes spreiden en zo door de lucht vliegen. Het is daarom belangrijk dat een opgesloten suikereekhoorn een kooi heeft die groot genoeg is om dit in te doen. Veel fokkers geven je een kooi mee bij aankoop van een suikereekhoorn maar deze kooien zijn niet altijd groot genoeg. Een kooi voor twee suikereekhoorns moet minstens 1 meter hoog en 1 meter breed zijn, met 1 cm ruimte tussen de spijlen. Als je een extra kamer hebt, is het beter als dit een grote, en vooral een hoge, kamer is. Er zijn verschillende sites waar je een kooi kunt bestellen maar je kunt natuurlijk ook naar een dierenwinkel gaan. Veel baasjes laten een kooi op maat maken zodat deze geschikt is voor hun huis en hun huisdier. [2]
    • Je moet geen verzonken stalen kooien kopen omdat deze kunnen gaan roesten en dat kan je huisdier een urineweginfectie geven.
    • De kooi moet van roostergaas zijn, of in ieder geval horizontale spijlen hebben, zodat je suikereekhoorn kan klimmen.
  2. Op die manier vang je al het afval en voedsel op en kun je het hok makkelijk verschonen. Je kunt het beste een plastic of metalen blad gebruiken. Je kunt CareFresh of ander niet giftig beddengoed zoals kattengrind of puppy pads gebruiken. Je moet het hok wekelijks verschonen.
    • Het is sowieso beter om geen hout te gebruiken omdat de olie in hout je suikereekhoorn ademhalings- en gezondheidsproblemen kan geven.
    • Als je geen beddengoed wilt gebruiken kun je ook gewoon een krant of ander materiaal zonder gif in de kooi leggen.
  3. Suikereekhoorns zijn nachtdieren en ze slapen in het wild in bomen. Als je dit wilt nabootsen moet je een vogelhuis van manzanita of eucalyptus hout kopen of een zak van schapenvacht met een gleuf aan de zijkant. Maak deze zak aan de zijkant van de kooi vast met plastic carabiners. Je suikereekhoorns kunnen dan via het vogelhuisje in de zak klimmen en daar in slaap vallen.
    • Het is belangrijk dat het nestdoosje geen giftig materiaal bevat. Je kunt het beste een katoenen (alleen van buiten) of schapenvacht zak gebruiken. Je kunt ook een vogelhuis van onbehandelde manzanita, appelhout of eucalyptus gebruiken. Het is altijd beter voor de suikereekhoorn om ze beide opties te bieden. Kies iets waar de suikereekhoorn niet aan kan blijven hangen met zijn nagels, dus iets met verborgen naden.
    • Uitgeholde kokosnoten worden ook vaak voor dit doel gebruikt. Koop in ieder geval een uitgeholde kokosnoot om je suikereekhoorn wat keuze te geven.
  4. Suikereekhoorns zijn slim en hebben een uitdagende omgeving nodig. Je moet hun hersenen stimuleren met dingen die ze kunnen aanraken, beklimmen of ruiken. Maak de takken aan de zijkant van de kooi vast om hun natuurlijke habitat na te bootsen. De meeste kleuterspeeltjes zijn ook geschikt voor suikereekhoorns net als de speeltjes die speciaal voor suikereekhoorns worden gemaakt. Je mag nooit een wiel kopen met een staaf als as, want de staart van een suikereekhoorn kan hierin verstrikt raken. Een paar merken zijn wel veilig, met name de Raptor- en Stealth wielen zijn erg populair. Overweeg ook de aanschaf van draaiende speeltjes en verander af en toe de indeling van de kooi.
    • Zoek op internet naar ideeën om de leefomgeving te verbeteren. Fora over suikereekhoorns staan vol met goede ideeën wat betreft leuke accessoires die je aan de kooi kunt toevoegen.
    • Als je suikereekhoorns verveeld raken, kunnen ze depressief worden en dat kan weer voor lange termijn gezondheidsproblemen zorgen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Voeding

PDF download Pdf downloaden
  1. Suikereekhoorns komen normaal gesproken in Australië voor waar ze vooral sap, vogeleieren, hagedissen, insecten en ander wild voedsel eten. Als je het voer van een suikereekhoorn gaat klaarmaken heeft dit veel weg van het werk van een verzorger in een dierentuin, je kunt namelijk niet zomaar een zak voer opentrekken. Er is een aantal diëten zoals: Burbon’s Modified Leadbeater Diet, of het OHPW dieet. Het OHPW dieet geeft je een beschrijving waarin stap voor stap uitgelegd staat hoe je het voer moet voorbereiden. Fruit en groenten komen sowieso in alle diëten voor. Je moet de stappen exact volgen omdat je de verhoudingen niet mag verstoren. Zowel fruit als groenten zorgen ervoor dat suikereekhoorns genoeg calcium binnen krijgen waardoor ze geen last krijgen van ondervoeding of HLP (ziekte die zorgt voor verlamming van de achterpoten). Doe zelf wat online onderzoek en kies het dieet dat het beste bij jouw huisdier past. Geef een suikereekhoorn nooit alleen maar brokjes. Dit zijn goede snacks, maar een suikereekhoorn kan niet overleven op alleen brokjes. Brokjes bevatten te weinig vullers en te weinig proteïnen. [3]
    • Het lijkt misschien alsof er veel werk in het voorbereiden van voer gaat zitten maar als je eenmaal weet wat je moet doen kun je het voer voor die week binnen een dag klaarmaken. Het belangrijkste is dat je de juiste hoeveelheid proteïnen, suikers, en vetten verschaft en dat je suikereekhoorns de mineralen krijgen die ze nodig hebben om gezond te blijven.
    • Geef een suikereekhoorn nooit honden- of kattenvoer, geef je suikereekhoorn sowieso geen voer dat niet specifiek voor suikereekhoorns bedoeld is. Voer dat niet voor suikereekhoorns is gemaakt bevat niet alle voedingsstoffen die ze nodig hebben.
  2. Suikereekhoorns houden van snacks en je kunt de snacks gebruiken om een goede band met je suikereekhoorn op te bouwen. Ze houden vooral van levende meelwormen. Als je ziet hoe lekker je suikereekhoorn zo’n worm vindt vergeet je vanzelf wel hoe vies je het eigenlijk vindt om wormen beet te pakken. Je kunt overigens in de meeste dierenwinkels een pincet kopen zodat je de wormen niet hoeft beet te pakken.
    • Suikereekhoorns houden ook van vers fruit, gedroogde papaya zonder zwavel, gedroogde kokosnoot zonder zwavel, stukjes bevroren yoghurt, pijnboompitten (niet te veel), erwten, en liksnoepjes zoals snoepjes met yoghurt, appelsaus, of babyvoedsel. Suikereekhoorns houden vaak van Hawaiian Delight of kip met appelsmaak.
    • Je mag een suikereekhoorn nooit snacks geven waar kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen of andere onnatuurlijke ingrediënten in zitten.
    • Je mag een suikereekhoorn nooit suiker, snoep of chocolade geven, hier krijgen ze namelijk gezondheidsproblemen van.
  3. Plaats metalen voer- en waterbakjes op de bodem van de kooi. Het waterbakje moet altijd gevuld zijn maar elk voerbakje moet genoeg voer voor één suikereekhoorn bevatten. Je moet een voerbakje niet tot de rand toe vullen. Als er voer overblijft moet je dit aan het einde van de dag weg doen en het bakje ’s ochtends weer vullen. [4]
    Advertentie

Tips

  • Suikereekhoorns zijn geen eekhoorns maar buideldieren. Je moet ze dus geen noten geven.
  • Je kooi moet zo groot zijn dat je suikereekhoorn kan vliegen.
  • Veel mensen kopen een suikereekhoorn omdat het leuk lijkt en omdat ze zo schattig zijn maar zonder zich te realiseren dat deze diertjes veel werk opleveren. Deze dieren worden daarom dan ook vaak later weer weg gedaan. Als je een suikereekhoorn adopteert duurt het wat langer om een goede band op te bouwen, maar dit is zeker de moeite waard.
  • Voor je een suikereekhoorn koopt moet je eerst controleren of dit wel legaal is waar jij woont. Soms worden ze ook wel “pocket pet” genoemd. In sommige landen worden suikereekhoorns als exoten gezien.
  • Let goed op je suikereekhoorn als je hem buiten laat lopen. Ze kunnen namelijk verdwaald raken of ergens in vast komen te zitten.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Een bange suikereekhoorn kan bijten, dit voelt echter meer alsof je wordt geknepen. Als je suikereekhoorn schrikt moet je niet doorgaan met hetgeen waar hij van geschrokken is.
  • Suikereekhoorns zijn bang voor plastic tasjes. Het is niet bekend waarom maar je suikereekhoorn wordt bang zodra hij een plastic tasje hoort of ziet.
  • Je moet je suikereekhoorn niet te veel fruit laten eten, en vooral geen grapefruit. Als ze te veel zuur naar binnen krijgen kunnen ze overlijden.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 18.415 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie