Niet alleen betekent dit het 1-10 numerieke systeem in Japan, maar het is ook superleuk om te zeggen en klinkt bijna als een gedicht. Het is gemakkelijk te onthouden en je kunt mensen gaan vertellen dat je Japans spreekt!
Stappen
Oefen het volgende:
-
Ichi betekent een. (一)
- De i klinkt als ea in each en de chee is zoals cheek .
- Wanneer je het snel uitspreekt wordt het ee deel niet of nauwelijks uitgesproken en het hele woord klinkt als each .
-
Ni betekent twee. (二)
- Het klinkt als knie .
-
San betekent drie. (三)
- Het klinkt als sahn .
-
Shi betekent vier. (四)
- Het klinkt net als chi .
- Het kan ook uitgesproken worden als jon (klinkt als john , niet als jahn )
-
Go betekent vijf. (五)
- Engels sprekenden hebben de neiging om het woord go uit te spreken alsof er gohw staat. Wanneer je go in het Japans zegt, dan moet je je mond rond houden als je klaar bent, om te voorkomen dat je richting een w geluid glipt.
-
Roku betekent zes. (六)
- De R wordt uitgesproken als een kruising tussen de R en L, dus wanneer je het uitspreekt, moet het klinken als loh-koo . Een Engelse R wordt uitgesproken in het midden van de tong, maar een Nederlandse en ook de Japanse R worden uitgesproken met gebruik van alleen de punt van de tong.
-
Shichi betekent zeven. (七)
- Klinkt als she-chee , met een lichte tch bij de chee .
- Het kan ook uitgesproken worden als nana (de A's worden uitgesproken als ah ).
-
Hachi betekent acht. (八)
- Het klinkt als ha! en dan tchee .
-
Kyuu betekent negen. (九)
- Het klinkt als de letter q in het Engels. Net als bij go zijn Engelssprekende geneigd om het uit te spreken als kyoow - zorg ervoor dat je je mond rond houdt op de oo klank en niet naar de w slipt.
-
Juu betekent tien. (十)
- Het wordt uitgesproken als joo , met een ietsiepietsie zh op de j.
Advertentie
Als je van plan bent Japans te spreken of te studeren, dan is het nuttig om het alternatieve telsysteem, dat gebruikt wordt om objecten te nummeren, te kennen. Zoals hieronder aangegeven, hebben verschillende artikelen verschillende tel-achtervoegsels aan het getal gekoppeld. In het geval van lange, dunne objecten zoals potloden san-bon (3本), in het geval van katten san-biki (3匹). Echter, sommige items hebben geen achtervoegsels, of misschien ken je ze niet. In deze gevallen kun je het systeem hieronder gebruiken.
-
Hitotsu betekent een. (一つ)
- Het wordt uitgesproken als hie , toe tsu . (Dit is voor Engelstalingen waarschijnlijk het moeilijkste geluid om te maken aangezien het in het Engels niet bestaat. Denk aan 'Sue' waarbij je met je tong tussen je tanden start.)
- Merk op dat de kanji bestaat uit ichi (一) en hiragana tsu (つ). Dit patroon zal zich bij alle andere getallen in dit systeem voortzetten.
-
Futatsu betekent twee. (二つ)
- Het klinkt als foo (de f is stiller en minder opvallend dan in het Engels) ta (zoals in talk) tsu (die lastige tsu weer).
-
Mittsu betekent drie. (三つ)
- Het klinkt als mie [onuitgesproken pauze van een slag] tsu .
- Japans is een ritmische taal. Elk karakter en elke pauze krijgen een slag. Dus als je het met een metronoom zou spreken, dan zijn de stiltes en pauzes net zo belangrijk als de uitgesproken geluiden. Als je naar de fonetische karakters van dit woord kijkt, “みっつ”, dan bestaat dat niet uit twee geluiden, maar uit drie; die kleine tsu in het midden vertegenwoordigt een pauze in de spraak. Wanneer Japans geschreven wordt met Latijnse karakaters (ローマ字 "rōmaji” genoemd), dan kun je deze pauzes aangeven door twee medeklinkers naast elkaar - in dit geval de twee T's (mi tt su). Het is lastig, maar als je ernaar luistert, zul je het snel beginnen te begrijpen.
-
Yottsu betekent vier. (四つ)
- Het klinkt als yo [pauze] tsu .
-
Itsutsu betekent vijf. (五つ)
- Het klinkt als ie (zoals in iek) tsu tsu (dubbel tsu!).
-
Muttsu betekent zes. (六つ)
- Het klinkt als moo (met een korte oo - rek het niet uit) [pauze] tsu .
-
Nanatsu betekent zeven. (七つ)
- "nana" "tsu"
-
Yatsu betekent acht. (八つ)
- Het klinkt als "yah" "tsu”.
-
Kokonotsu betekent negen. (九つ)
- Het klinkt als "coco" "no" "tsu”.
-
To betekent tien. (十)
- Het klinkt als toe , maar nogmaals, laat de oe niet in een w slippen.
- Dit is het enige getal in het systeem dat geen つ aan het eind heeft.
- Het lijkt misschien ingewikkeld, maar als je dit kunt onthouden, dan kun je vrijwel elk artikel tellen en Japanse mensen zullen het begrijpen. Het is veel gemakkelijker dan het leren van alle verschillende tellers.
- Waarom heeft het Japans twee telsystemen? In een notendop, de uitspraken van het eerste systeem zijn gebaseerd op Chinees (音読み on'yomi “Chinese lezing”), aangezien de Japanners hun kanji (ideografische, of ideeën uitdrukkende, karakters) eeuwen geleden van de Chinese taal leenden. Het tweede systeem is afgeleid van de oorspronkelijke Japanse woorden (訓読み kun'yomi “Japanse lezing”) voor getallen. In het moderne Japans hebben de meeste kanji zowel een on'yomi als een kun'yomi - en vaak meer dan een - en beide lezingen worden gebruikt afhankelijk van de (grammaticale) situatie.
Advertentie
Tips
- Getallen van 11 tot 99 zijn combinaties van de getallen 1-10. Bijvoorbeeld 11 is juu ichi (10 + 1), 19 is juu kyuu (10 + 9). Voor 20 is het monkets; 25 is ni juu go (2*10 + 5).
- Bij het gebruik van het hitotsu-futatsu getallensysteem kun je 目 me (uitgesproken als "meh”) toevoegen om volgorde aan te geven. Dus hitotsume is de eerste, futatsume is de tweede, mittsume is de derde enz. "Nanatsume no inu” is dan De zevende hond als in Dat is de zevende hond die ik vandaag in mijn tuin gezien heb . Maar als je wil zeggen Er waren zeven honden , dan moet je nana-hiki gebruiken.
- Japans gaat door met het toevoegen van een uitgebreid systeem voor het tellen van verschillende soorten objecten, wat uit het hoofd leren vereist omdat het niet echt regels volgt. Bij voorbeeld -piki is de teller voor dieren. In plaats van ichi inu voor een hond is het i-piki (ee-peekee). Drie potloden zijn san-bon (san+bone).
- Vier en zeven bevatten beiden het geluid shi , wat ook dood betekent, dus hebben ze andere uitspraken die op verschillende momenten gebruikt worden. Wanneer er tot tien geteld wordt, gebruiken ze hun normale shi -bevattende namen, maar andere getallen kunnen de alternatieve uitspraken gebruiken. Bij voorbeeld 40 is yon juu, 41 is yon juu ichi. Het is gewoon een kwestie van onthouden welke wanneer gebruikt wordt.
- Ga naar Japanese Online en gebruik hun interactieve lesprogramma om te leren hoe je deze en andere woorden kunt uitspreken.