Pdf downloaden
Pdf downloaden
Mensen die een moestuin hebben, kweken graag uien, want je kunt er van alles mee bereiden, ze zijn makkelijk te kweken en ze vergen relatief weinig ruimte. Daarbij groeien ze snel, waardoor je de eerste uien in de lente al kunt oogsten, drogen en opslaan voor de winter.
Stappen
-
Kies een type ui dat je wilt kweken. Zoals de meeste groenten en fruit, kent de ui tal van variaties die elk hun eigen specialiteit hebben. Uien bestaan in drie kleuren: wit, geel en rood/paars, elk met zijn eigen typische smaak. Uien kunnen in twee kweeksoorten worden ingedeeld: lange-dag- en korte-dag-uien. Lange-dag-uien heten zo omdat ze ontkiemen wanneer de dagen tussen 14-16 uur duren (einde van de lente en zomer), terwijl korte-dag-uien ontkiemen wanneer de dagen 10-12 uur duren (winter en begin van de lente).
- Welk kweektype ui het beste werkt, hangt af van de geografische locatie ten opzichte van de evenaar. [1] X Bron
- Gele uien hebben een goudachtige kleur en hebben een licht zoete smaak. Witte uien zijn scherp en een beetje zuurder dan hun gele tegenhanger. Rode uien hebben een paarsachtige kleur en worden vaker vers gegeten dan gekookt.
-
Beslis hoe je de uien gaat planten. Over het algemeen zijn er twee populaire manieren om uien te kweken: met plantuien (knollen) of zaden. Tuinders hebben de voorkeur voor plantuien, omdat ze beter bestand zijn tegen slecht weer dan zaden. Maar als je binnenhuis de zaden wilt en kunt laten opkomen en om ze vervolgens buiten uit te zetten, kun je ze ook uit zaden kweken. [2] X Bron
- Je kunt ervoor kiezen om uien te kweken door middel van enten, maar dat is niet altijd succesvol en is vele moeilijker dan gewoon zaden te gebruiken.
- Bezoek een lokale kwekerij om advies in te winnen over plantuien en zaden die het goed doen in de regio waar je woont.
-
Het moment van kweken. Uien zijn moeilijk te kweken als ze niet op het juiste moment worden geplant. Als het te koud is, kunnen ze afsterven of energie verspillen aan bloesem in plaats van de knollen in de lente. Als je gaat zaaien, begin dan binnenshuis, minstens 6 weken voordat je ze buiten uitzet. Uien kunnen eind maart of begin april buiten geplant worden, of wanneer de temperatuur niet meer onder - 7°C komt.
-
Kies de juiste plek. Uien zijn niet al te kieskeurig wat betreft groeiomstandigheden, maar ze hebben wel een aantal voorkeuren. Kies een plek uit met voldoende ruimte en vol in de zon. Uien kunnen erg groot worden als ze genoeg ruimte hebben, dus houd er rekening mee dat hoe meer ruimte je ze geeft, hoe groter ze worden. Plant ze niet op een plek die overschaduwd wordt door grotere planten of door bomen.
- Uien doen het goed in verhoogde plantbedden, dus als je geen tuin hebt of er geen ruimte in hebt, kun je een apart plantenbed bouwen om uien te telen.
-
Bereid de bodem voor. Alhoewel het wat planning vergt, kun je de bodem waar je gaat planten het beste een aantal maanden van tevoren bewerken, zodat de uienoogst uiteindelijk beter wordt. Begin bij voorkeur in de herfst met omspitten en bemesten. Als de grond veel stenen, zand of klei bevat, kun je wat potgrond toevoegen om het evenwicht te herstellen. Meet ook de pH-waarde van de bodem en voeg eventueel stoffen toe om voor een pH-waarde tussen 6 en 7,5 te zorgen.
- Het meten en aanvullen van de grond kun je het beste minstens een maand voor het planten doen, zodat toevoegingen de tijd hebben om op de bodem in te werken en een goede basis te vormen voor de uienteelt.
Advertentie
-
Bereid de bodem voor. Als je klaar bent om te planten, kun je de bodem omspitten tot 15 cm diep en een laag mest met fosfor toevoegen (1 kopje per 6 meter). Gebruik een mengsel van bijvoorbeeld 10-20-10 of 0-20-0 voor een extra oppepper om uien te telen. Zorg ervoor dat je al het onkruid wiedt op de plek waar je van plan bent te gaan planten.
-
Graaf kuiltjes. Zorg ervoor dat er niet meer dan 2,5 cm aarde over de bollen of zaadjes komt te liggen bij het planten. Als de knol te veel begraven wordt, zal hij beperkt worden in zijn groei. Plant uienbollen 10 tot 15 cm uit elkaar, en zaden 2,5 tot 5 cm uit elkaar. Wanneer de uien beginnen te groeien, kun je ze overplanten en verder uit elkaar zetten, zodat ze door kunnen groeien.
-
Plant de uien. Leg de zaden in de kuiltjes die je hebt gegraven en bedek ze met 1,75 cm tot 2,5 cm aarde. Gebruik je handen of voeten om de aarde stevig aan te drukken op de uien. Ze groeien beter in stevig aangedrukte aarde dan in losse aarde. Giet er tenslotte een beetje water overheen en dan zijn ze klaar om te groeien!
- Overgeplante uien hebben meer water nodig dan bollen of zaden, dus geef ze wat extra vocht als je ze op die manier plant.
-
Houd je uienteelt bij. Uien zijn relatief tere planten, omdat ze een broos wortelsysteem hebben, dat makkelijk beschadigd kan worden of verdrongen door onkruid of het uittrekken daarvan. Gebruik een schoffel om onkruid af te snijden, in plaats van het uit de grond te trekken; door het uittrekken kun je de wortels van de uien meenemen en het groeiproces bemoeilijken. Geef de uien 2,5 cm water per week en voeg één keer per maand stikstofmeststof toe voor extra voedingsstoffen. Voeg een maand na het planten een laag bodembedekking toe tussen de planten om vocht vast te houden en de groei van onkruid tegen te gaan.
- Als je uien met een zoetere smaak wilt kweken, kun je ze meer water geven.
- Trek uien die gaan bloeien eruit. Uien in bloei ontwikkelen zich niet verder, noch in grootte, noch in smaak.
-
Oogst de uien. Uien zijn rijp wanneer de bovenkant goudgeel is. Buig de bovenkanten om, zodat ze plat op de grond liggen. Hierdoor worden de voedingsstoffen gebruikt voor de ontwikkeling van de bollen, in plaats van de scheuten. Na 24 uur worden de bovenkanten bruin en zijn de uien klaar om uit de grond te worden getrokken. Haal ze uit de grond en snijd de bovenkant af op 2,5 cm boven de bol en de wortels. Laat de uien twee dagen in de zon drogen en leg ze vervolgens 2-4 weken binnen op een droge plek om verder te drogen.
- Bewaar uien in kousen of aan een draad, zodat er lucht bij kan komen terwijl ze drogen. Zo kun je ze langer bewaren en blijft de smaak bewaard.
- Zoete uien zijn minder lang houdbaar omdat ze meer vocht bevatten, dus eet deze eerst op om te voorkomen dat ze bederven. [3] X Bron
- Doe uien die beginnen te bederven weg, of snijd de slechte stukken eraf en gebruik ze, zodat ze geen ziektes verspreiden onder de andere uien waarmee ze worden bewaard.
Advertentie
Tips
- Om goed op tijd te beginnen met je uientuin, kun je twee weken voordat je de uien in je tuin wilt overplanten, binnen uienbollen in bakken met vochtige potaarde planten. Zet de bakken binnen, zodat de bollen kunnen ontkiemen en een wortelsysteem kunnen ontwikkelen voordat je ze naar buiten brengt.
- Plant radijzen tussen de uien om ziektes en plagen te voorkomen.
Advertentie
Waarschuwingen
- Alhoewel uien over het algemeen goed tegen plagen bestand zijn, kunnen ze soms ten prooi vallen aan wortelmaden die knollen eten. Zeep met pesticide kan het probleem verhelpen. Volg nauwkeurig de aanwijzingen op de verpakking.
- Verschillende uiensoorten hebben een verschillend aantal uren daglicht nodig. Sommige soorten doen het beter in een warmer klimaat en andere in een kouder klimaat. Lokale verkopers van uienbollen kunnen je informeren over een goede soort voor de regio waar je ze wilt planten.
Advertentie
Bronnen
Advertentie