PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als je nonbinair bent zul je misschien klaar zijn om die informatie met anderen in je leven te delen. Het proces van uit de kast komen is voor iedereen anders, dus neem wat tijd om na te denken over wat je wilt delen. Als je je bang of nerveus voelt, denk er dan aan dat jij kunt kiezen aan wie je het vertelt, hoe je het vertelt, en wanneer je je identiteit met ze deelt. Het belangrijkste is jouw comfort, dus zorg er bovenal voor dat je doet wat voor jou goed voelt.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Een proces kiezen dat comfortabel voor je voelt

PDF download Pdf downloaden
  1. Het is compleet normaal om je nerveus te voelen voor je uit de kast komt. Je kunt helpen om je zenuwen te kalmeren en om je voorbereid te voelen door een algemeen overzicht van wat je wilt zeggen te maken, welke je dan met je mee kunt nemen voor tijdens het gesprek. Als je dan niet zeker weet wat je moet zeggen kun je teruggaan naar je notities om het gesprek op jou en je identiteit gefocust te houden. [1]
    • Veel mensen zijn niet bekend met wat het betekent om nonbinair te zijn. Probeer wat vragen die je mogelijk gesteld kunt worden te bedenken. Schrijf daarvoor wat antwoorden op zodat je klaar bent om informatie te geven.
    • Je zult bijvoorbeeld misschien op willen schrijven wat nonbinair zijn voor jou betekent. Dat kan betekenen dat je je als genderfluid of genderneutraal identificeert. Denk eraan dat dit voor iedereen anders is.
    • Je kunt ook opschrijven of je wel of niet denkt dat uit de kast komen als nonbinair je leven gaat beïnvloeden. Dat is iets waarvan anderen het misschien willen weten. Ze zullen misschien ook vragen of dit jouw relatie met hen zal beïnvloeden.
  2. Jongere mensen zijn vaker ruimdenkender over geslachtsidentiteiten en zijn vaak progressiever dan oudere generaties. Als je nerveus bent over hoe sommige mensen zullen reageren, dan zal het misschien makkelijker zijn om dat eerste gesprek te voeren met iemand waarbij je je echt gemakkelijk voelt. Vraag een jonger iemand wie je vertrouwt of hij of zij tijd heeft om over iets wat voor je belangrijk is te praten.
    • Het kan ook behulpzaam zijn om met iemand te praten die bekend is met uit de kast komen als LHBTQ+. Hij of zij zal misschien wat goede advies voor je hebben.
  3. Het is jouw keuze aan wie je uit de kast komt, dus neem de tijd om na te denken over hoe je de situatie aan wilt pakken. Wil je dat iedereen het weet? Vind je het fijner om één-op-één gesprekken te voeren? Als je het niet zeker weet, denk dan na over de mensen in je leven die ondersteunend, begripvol, en ruimdenkend zijn, en probeer daar te beginnen. [2]
  4. Kies een plek uit waar je je comfortabel voelt om een belangrijk gesprek te voeren. Dit kan je woonkamer zijn of het huis van een vriend. Probeer ergens uit te zoeken waar je niet onderbroken zult worden, op een moment wanneer je denkt dat de ander zijn of haar volledige aandacht aan jullie gesprek zal kunnen geven. [3]
    • Als je bezorgd bent over een negatieve reactie, dan zul je je misschien gemakkelijker voelen op een openbare plek. Denk erover na om naar een stille café te gaan om het gesprek te voeren.
    • Vraag de ander om een tijd uit te kiezen die goed voor hem of haar is. Je wilt zeker weten dat hij of zij de tijd heeft om te praten en dat hij of zij zijn of haar volledige aandacht aan je zal kunnen geven. Dit kan een snel gesprek zijn, maar jullie zullen misschien ook een tijdje praten. Beide hiervan zijn prima.
  5. Als je je zorgen maakt dat iemand een gewelddadige reactie zal hebben op je nieuws, dan is het misschien niet een goed moment om uit de kast te komen. Het is helemaal prima om te wachten. Als je bijvoorbeeld steunt op je ouders voor geld of een woonplek, denk er dan over na of je je veiligheid op het spel zet door uit te komen. [4]
    • Denk erover na om te wachten tot je jezelf kunt ondersteunen voor je uit de kast komt als je denkt dat je ouders negatief zullen reageren.
    • Als je ervoor kiest om onder deze omstandigheden uit te komen, heb dan een backupplan klaar. Vraag een vriend bijvoorbeeld of je een tijdje bij hem of haar kunt blijven als dat nodig is. Je kunt ook wat geld sparen als je je daardoor veiliger voelt.
    • Je kunt er ook over nadenken om een brief te schrijven als je je zorgen maakt over een negatieve reactie. Dat zal anderen de tijd geven om je nieuws te verwerken. [5]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Een productief gesprek voeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Draai er niet omheen en laat degene(n) tegen wie je praat niet gokken naar wat je probeert te zeggen. Zeg gewoon meteen wat je wilt vertellen. [6]
    • Je kunt zeggen, "Hé Jane, ik wou je vertellen dat ik nonbinair ben. Dat betekent dat ik niet als vrouwelijk of mannelijk identificeer."
    • Misschien wil je ook iets zeggen als, "Ik vertrouw je met deze informatie, maar het zou geweldig zijn als je het niet aan anderen door wilt vertellen. Dit is mijn verhaal om te delen, oké?"
    • Je kunt ervoor kiezen om meer over je ervaring of gevoelens te delen, of het gewoon daarbij laten. Het is helemaal aan jou wat je deelt.
  2. Sommige mensen zullen misschien niet begrijpen wat nonbinair betekent. Dat is prima. Probeer gewoon geduldig te zijn met die mensen. Als ze vragen stellen, dan komt dat waarschijnlijk doordat ze willen begrijpen wat je ze vertelt. Probeer geduldig te zijn en om antwoord te geven wanneer je je daar goed bij voelt. [7]
    • Mensen zullen je bijvoorbeeld misschien vragen hoe je het weet, of wat nonbinair betekent. Je kunt vertellen wat het betekent voor jou. Het is prima om je antwoord kort te houden of om juist gedetailleerd uitleg te geven, op basis van hoe comfortabel je je voelt op dat moment. Houd in gedachten dat je waarschijnlijk ook andere kansen zult hebben om met degene erover te praten.
    • Je zult misschien gevraagd worden met welke voornaamwoorden je aangesproken wilt worden. Wees eerlijk, en vertel ze met welke voornaamwoorden je wilt worden besproken.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Inge Hansen, PsyD

    Klinisch psycholoog
    Dr. Inge Hansen, PsyD, is directeur welzijn aan de Stanford-universiteit en het Weiland Health Initiative. Dr. Hansen heeft een professionele interesse in sociale gerechtigheid en gender- en seksuele diversiteit. Ze heeft haar PsyD behaald aan de California School of Professional Psychology, waarbij ze zich gespecialiseerd heeft in gender- en seksuele diversiteit. Ze is medeauteur van het boek The Ethical Sellout: Maintaining Your Integrity in the Age of Compromise.
    Inge Hansen, PsyD
    Klinisch psycholoog

    Sommige mensen zullen misschien niet helemaal begrijpen wat nonbinair betekent. Sommige mensen geloven verkeerd dat een nonbinaire genderidentiteit geen echte genderidentiteit op zich is, maar juist een stap naar een ander binair geslacht, of dat nonbinaire identiteiten erg zeldzaam zijn. Nonbinaire identiteiten lijken juist de snelst groeiende identiteiten onder de grotere overkoepelende groep transgenderidentiteiten te zijn. Soms zal een persoon misschien overgaan van een binair op een nonbinair identiteit of andersom, maar dit is eerder een reflectie van van het feit dat gender vloeiend kan zijn, en het zegt minder over wat het betekent om nonbinair te zijn.

  3. Verzamel voor je het gesprek begint wat hulpbronnen over wat het betekent om nonbinair te zijn. Er zijn er veel! Op die manier hoef je geen vragen te beantwoorden die je niet wilt beantwoorden. Je kunt de persoon simpelweg naar deze bronnen wijzen. [8]
    • Richt ze naar specifieke websites die behulpzaam voor je zijn geweest. Je kunt ze ook brochures of handouts van een LHBTQ+ gemeenschapscentrum geven. Nog een idee is om ze boeken te geven over wat het betekent om nonbinair te zijn.
    • Een paar zeer behulpzame bronnen zijn The Trevor Project en PFLAG. Als je op school zit kun je je begeleiders ook om suggesties vragen, als je je gemakkelijk voelt bij het bespreken van je identiteit met deze begeleider(s).
  4. Het is geweldig wanneer je meteen steun en lieve woorden krijgt. Als dat echter niet meteen gebeurt, geef dan niet op. Sommige mensen hebben tijd nodig om belangrijke informatie te verwerken. Denk eraan, het duurde waarschijnlijk ook even voor jij je comfortabel voelde bij je identiteit. [9]
    • Je kunt zeggen, "Je lijkt een beetje overweldigd. Wil je hier later verder over praten?"
  5. Als je nerveus bent om uit te komen voor een familielid, dan kan het helpen om een vriend bij je te hebben zodat je je comfortabel voelt. Dit kan vooral belangrijk zijn als je bang bent voor een negatieve of mogelijke onveilige reactie.
    • Als je al uit de kast bent gekomen voor een vriend of een jongere familielid, vraag hem of haar dan of hij of zij bij je kan zijn terwijl je voor anderen uitkomt.
    • Je kunt zeggen, "Ik zou me waarschijnlijk wat minder bang voelen als jij erbij was terwijl ik met m'n vader praat. Zou je het goed vinden om bij het gesprek te zijn?"
  6. Misschien maak je je zorgen dat iemand je super veel vragen zal stellen. Of misschien wil je gewoon niet een heel lang gesprek voeren. Dat is prima! Je kunt je punt maken, en het gesprek dan wanneer je klaar bent beëindigen.
    • Probeer te zeggen, "Ik begrijp dat je meer vragen hebt. Maar dit is heel emotioneel voor me en ik moet klaar zijn voor nu. Oké?" Je zou ook kunnen zeggen, "Ik zal nog 10 minuten verder praten, maar dan moet ik echt klaar zijn. Dankje."
  7. Als de persoon schreeuwt, gemene dingen zegt, of zich op een andere manier agressief gedraagt, dan hoef je daarvoor niet te blijven zitten. Zeg, "Ik voel me niet goed bij hoe dit gaat. Laat me het weten als je verder wilt praten wanneer je gekalmeerd bent."
    • Je kunt de persoon ook vertellen dat je ervoor openstaat om weer te praten wanneer hij of zij gekalmeerd is. Maar als je je daar niet comfortabel bij voelt is dat ook helemaal prima!
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Voor jezelf zorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Uit de kast komen en ervoor kiezen om openlijk te leven kan bevrijdend zijn, maar het is ook een erg emotioneel proces. Wees geduldig met jezelf en weet dat wat je dan ook voelt prima is. Tijdens het uitkomproces is het normaal om het volgende te voelen: [10]
    • Trotsheid
    • Onzekerheid
    • Moedigheid
    • Angst
    • Nerveusheid
    • Opluchting
  2. Voor je uitkomt is het een goed idee om te verzekeren dat je iemand hebt waarvan je weet dat hij of zij je zal steunen. Dit kan een vriend of familielid zijn waarop je weet dat je kunt rekenen. Als je je ooit angstig of somber voelt kun je hem of haar om hulp vragen. [11]
    • Wees niet bang om iets te zeggen als, "Ik voel me vandaag heel emotioneel. Wil je een wandeling met me maken? Ik denk dat wat frisse lucht en gezelschap me beter zou laten voelen."
    • Als je je eenzaam of angstig voelt zijn er ook hulpnummers voor LHBTQ+ mensen die je kunt bellen. Soms kan een ondersteunende luisteraar precies zijn wat je nodig hebt.
  3. Zoek online naar LHBTQ+ organisaties in je omgeving op. Tijdens (en na) het uitkomproces kan het goed voelen om rond mensen te zijn die begrijpen wat je doormaakt. [12]
    • Je kunt ook naar online steun- en sociale groepen zoeken.
    • Vraag een vriend die LHBTQ+ is hoe hij of zij andere mensen uit de gemeenschap heeft leren kennen.
    • Als je op school zit, dan kun je je begeleider ook vragen of hij of zij suggesties heeft.
  4. Denk eraan om lief voor jezelf te zijn. Dit is een belonend proces, maar niet altijd een makkelijk proces. Je zult misschien vinden dat het je helpt om een dagboek bij te houden of zelfs om te mediteren. Het belangrijke is om de tijd voor jezelf te nemen en om dingen te doen waardoor je je goed voelt. Dit kan zijn: [13]
    • Een grappige serie kijken.
    • Wandelen met je hond.
    • Tijd doorbrengen met vrienden.
    • Een goed boek lezen.
  5. Terwijl het wat tijd kan vergen om hiermee comfortabel te worden zijn er veel voordelen aan het openlijk leven. Tijdens en na het uitkomproces kun je uitkijken naar: [14]
    • Oprechtere relaties opbouwen.
    • Een rolmodel worden.
    • Een deel worden van een bruisende gemeenschap.
    • Leven met meer zelfvertrouwen.
    Advertentie

Tips

  • Probeer voor je uit de kast komt voor een oudere familielid eerst met een vriend te praten. Je zult dat misschien gemakkelijker vinden.
  • Test de situatie uit voor je uitkomt. Je kunt iets zeggen als, "Ik zag gisteravond een nonbinaire personage op televisie. Wat vind je daarvan?"
  • Neem je tijd. Uit de kast komen is een proces dat niet in één dag gebeurt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.027 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie