Pdf downloaden Pdf downloaden

Gesprongen haarvaten zijn eigenlijk haarvaten die verwijd zijn, waardoor je rode vlekken in je gezicht krijgt. Ze komen het meest voor bij mensen met een lichte, dunne of gevoelige huid. Lasertherapie en IPL-therapie zijn de meest effectieve technieken om van gesprongen haarvaten af te komen; één behandeling is meestal voldoende om de haarvaten voorgoed te verwijderen. Natuurlijke remedies en voorzorgsmaatregelen kunnen ook helpen om je huid vrij van gesprongen haarvaten te houden.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Lasertherapie ondergaan

Pdf downloaden
  1. Bij een laserbehandeling wordt een geconcentreerde straal energie gebruikt om de haarvaten te verhitten onder de huid, waarbij ze allemaal individueel worden aangepakt en verwijderd. IPL-therapie (intense pulsed light) werkt ongeveer net zo, maar daarbij wordt een groter gebied behandeld. Je dermatoloog kan je helpen beslissen welke behandeling (of een combinatie van beiden) voor jou het meest effectief is.
    • Als je een afspraak hebt met de dermatoloog, stel dan veel vragen. Zorg dat hij/zij deze procedure al vaker met bevredigend resultaat heeft uitgevoerd. [1]
    • Je kunt het beste naar een dermatoloog gaan die iemand je heeft aangeraden. Zorg dat je erop kunt vertrouwen dat hij/zij de beste procedure voor jou uitkiest.
  2. Onderga deze behandeling niet als je huid gebruind of geïrriteerd is; laser en IPL is gericht op het pigment in de haarvaten en bruine vlekjes, en als je huid bruin is "ziet" de laser de plekken die het hoort te behandelen niet. Zorg dus dat je huid zo licht mogelijk is, en volg de andere instructies van je dermatoloog op voordat je naar de afspraak gaat.
  3. Zowel laser- als IPL-therapie kunnen de huid enkele dagen na de behandeling een beetje rood of gezwollen maken. Maak de afspraak meerdere weken voordat je een belangrijke dag hebt, zodat je huid weer normaal kan worden.
    • In zeldzame gevallen kan laser- of IPL-therapie leiden tot huidbeschadiging en hyperpigmentatie. Dit komt vaker voor bij mensen met een donkere huid dan bij mensen met een lichte huid. Zorg dat je alle mogelijke bijwerkingen met je dermatoloog bespreekt voordat je verder gaat met de behandeling.
  4. Je huid moet herstellen van de behandeling, dus blijf een paar dagen uit de zon. Volg de instructies die de dermatoloog je geeft voor de nabehandeling nauwkeurig op zodat je huid goed kan genezen.
  5. Soms heb je meer dan een behandeling nodig om van alle gesprongen haarvaten af te komen. De haarvaten die door de laser zijn verwijderd komen nooit meer terug, maar als je snel last hebt van gesprongen haarvaten, zijn er misschien meerdere behandelingen nodig om ze allemaal kwijt te raken.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Natuurlijke oplossingen

Pdf downloaden
  1. Er is geen sluitend bewijs dat vitamine C en lysine gesprongen haarvaten kunnen herstellen, maar er zijn mensen die zeggen dat ze er minder last van hebben als ze deze supplementen dagelijks nemen. Voordat je supplementen gaat slikken moet je met je huisarts overleggen om zeker te weten dat dit voor jou een gezonde keuze is. [2]
  2. Dit is een huismiddeltje waarmee je gesprongen haarvaten zou kunnen verminderen. Je komt er waarschijnlijk niet helemaal vanaf, maar het verzacht een droge, dunne huid en kan de gesprongen haarvaten op de langere termijn verminderen.
  3. Vitamine E voedt de huid. [3] Het helpt de huid zichzelf te herstellen, waardoor gesprongen haarvaten en andere tekenen van beschadiging kunnen verminderen. Doe vitamine E-olie, of een product waar het in zit, op je gezicht om de gesprongen haarvaten minder zichtbaar te maken.
    • Vitamine E-olie pakt droge huid aan, dus ook al verdwijnen de gesprongen haarvaten niet, kun je er wel mee voorkomen dat je er nog meer krijgt.
    • Smeer het 's avonds op je huid, want de substantie is te dik en vet om de hele dag op je gezicht te hebben.
  4. Aloë vera verzacht zonnebrand natuurlijk, maar het helpt ook tegen andere huidkwaaltjes. Doe wat aloë vera op je gezicht als je in de zon bent geweest om je huid te hydrateren en om de schade die de zon veroorzaakt heeft te helpen herstellen. [4]
  5. Deze stof is goed voor de doorbloeding en verbetert de gezondheid van de aderen. Als je een crème gebruikt waar het in zit, hydrateer je je gezicht en verbeter je de doorbloeding, waardoor je minder gesprongen haarvaten krijgt. Er is geen sluitend bewijs dat het werkt, maar veel mensen melden dat ze goede resultaten behalen als ze deze crèmes gebruiken.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Gesprongen haarvaten voorkomen

Pdf downloaden
  1. Als je een lichte, dunne of ouder wordende huid hebt, kan die snel door de zon beschadigd raken. Als je huid zwak is, verwijden de haarvaten zich sneller waardoor je ze door je huid heen ziet. Doe altijd een zonnebrandcrème op als je naar buiten gaat. Als de zon heel sterk is, draag dan een hoed of zonnebril voor extra bescherming. [5]
    • De UV-stralen van de zon kunnen je huid ook in de winter beschadigen, niet alleen in de zomer. Doe dus altijd een zonnebrandcrème op.
    • Pas ook op voor een snijdende wind. Doe een sjaal om je gezicht als je weet dat het hard waait.
  2. Veel mensen melden dat ze door het gebruik van alcohol meer gesprongen haarvaten krijgen. Door alcohol wordt de huid rood en een beetje gezwollen, waardoor het eerder beschadigd kan raken. Drink niet te veel alcohol, en neem af en toe een glas water tussendoor als je toch drinkt, om gesprongen haarvaten te voorkomen. Vooral door rode wijn raakt de huid geïrriteerd.
  3. De bloedsomloop reageert snel op temperatuurswisselingen. De haarvaten trekken samen en zetten uit afhankelijk van de temperatuur, en door extreme temperaturen kunnen de haarvaten springen. Als je toch aan extreme hitte of kou bloot staat, bescherm je gezicht dan zodat het niet direct in contact komt met vrieskou of hete lucht.
    • Hou thuis de thermostaat op dezelfde temperatuur zodat het niet te veel schommelt.
    • Gebruik lauw water als je je gezicht wast, in plaats van heel warm of koud water.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Raadpleeg altijd je huisarts voordat je een van deze methodes gebruikt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.087 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie