PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Je kunt huiduitslag krijgen door een allergie, door contact met een irriterende stof, of door blootstelling aan bepaalde chemicaliën of oplossingen. Als je vermoedt dat de uitslag komt door een allergie of een irriterende stof, en het is niet zo heel erg, dan kun je een huismiddeltje proberen. Als de uitslag echter erg rood is, jeukt, pijn doet of zich over je hele lichaam lijkt uit te breiden, kun je beter met je huisarts overleggen of je medicijnen nodig hebt om de uitslag te behandelen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Natuurlijke middelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Het aanbrengen van een icepack of koude doek is een makkelijke manier om uitslag te kalmeren. [1] Wikkel een icepack in een stuk keukenpapier en hou het 20 minuten op de uitslag. Geef je huid dan een uurtje rust voordat je nogmaals een icepack aanbrengt.
    • Je kunt ook een schone washand nat maken met koud water en uitwringen. Leg de koude washand daarna op de uitslag.
    • Gebruik steeds een schoon stuk keukenpapier of een schone washand, om uitbreiding van de uitslag te voorkomen.
  2. Als je denkt dat de uitslag veroorzaakt is door contact met een giftige plant, zoals bijvoorbeeld berenklauw, spoel de plek dan meteen af met warm water en zeep, en laat het aan de lucht drogen zodat je je huid niet nog meer irriteert met een handdoek. Dat voorkomt dat de uitslag zich kan uitbreiden. [2]
    • Als de uitslag het gevolg is van een allergische reactie, kun je ook een bad of douche nemen met koud water en zeep die je huid niet uitdroogt, en je huid daarna aan de lucht laten drogen. Dat kan de roodheid en pijn verminderen.
    • Trek als je huid droog is wat losvallende kleding aan. Strakke kleding kan de uitslag nog meer irriteren, dus het is belangrijk om iets te dragen dat los zit. Kies voor luchtige, natuurlijke materialen, zoals een shirt of broek van 100% katoen of linnen.
  3. Een bad met colloïdaal haver wordt al eeuwenlang gebruikt om uitslag of een jeukende huid te verzachten.De gluten die in de haver zitten bevatten vochtinbrengende bestanddelen, en leggen een laagje om je huid. Deze beschermlaag kan de uitslag verzachten en de jeuk verminderen. [3]
    • Je vindt colloïdaal haver bij de reformwinkel.
    • Doe een zakje colloïdaal haver in het warme water in bad en ga 20 minuten in deze oplossing liggen.
  4. Door zuiveringszout in je badwater te doen kun je de uitslag ook verminderen. Als je geen colloïdaal haver hebt, of als je overgevoelig bent voor haver, kun je een bad nemen met zuiveringszout. [4]
    • Voeg een kopje zuiveringszout toe aan een vol bad, en ga 20 minuten in deze oplossing liggen.
  5. Kamillethee staat bekend om zijn verzachtende eigenschappen. Je kunt kamillethee drinken, of op je huid aanbrengen. Kamillethee helpt tegen huidirritatie, dus het kan ook helpen bij uitslag. [5]
    • Om een kompres van kamillethee te maken, laat je twee tot drie theelepels kamillebloemen vijf minuten weken in een grote kop kokend water.
    • Giet de thee door een zeef en laat het water afkoelen tot kamertemperatuur.
    • Als de thee is afgekoeld, week je een schone doek in de thee en wring je hem uit.
    • Breng de doek aan op de uitslag. Laat de doek ongeveer 10 minuten liggen.
  6. Arnicazalf kan uitslag verlichten als je het aanbrengt op je huid. Deze natuurlijke remedie wordt al eeuwenlang gebruikt bij irritatie door insectenbeten, acne en blaren. [6] Volg de instructies in de bijsluiter voor het juiste gebruik.
    • Zorg dat de zalf niet meer dan 15% arnica bevat, anders kan het de huid irriteren.
    • Je vindt arnicazalf bij de reformwinkel, of bij sommige drogisten.
  7. Tea tree werkt tegen een breed scala aan micro-organismen, zoals candida en staphylococcus aureus. Dit middel werkt waarschijnlijk het beste als de uitslag het gevolg is van een milde schimmelinfectie. [7] Als de uitslag is veroorzaakt door een schimmel, zoals zwemmerseczeem of ringworm, kan tea-tree-zalf wellicht helpen.
    • Probeer een crème met 10% tea tree om te zien of je uitslag minder wordt. Als dat na een paar dagen nog niet het geval is, ga dan naar de huisarts.
    • Onthou dat tea-tree-zalf niet zo effectief zal zijn als middelen die de huisarts voorschrijft.
  8. Als je het heel erg warm hebt gehad en daarna een vurige, rode uitslag op je lichaam hebt gekregen, naast een licht gevoel in je hoofd en vermoeidheid, kun je warmte-uitslag hebben. Als je vermoedt dat je warmte-uitslag hebt, ga dan uit de zon en zoek een koele ruimte op. Trek vochtige kleding uit en neem een koude douche om je lichaamstemperatuur omlaag te brengen.
    • Drink ook veel koud water zodat je goed gehydrateerd blijft, en je lichaam beter kan herstellen van de hitte.
    • Raak de blaasjes of bobbeltjes niet aan, en knijp ze niet uit.
    • Schakel medische hulp in als de warmte-uitslag na een paar dagen niet over is, of als je ook symptomen zoals overgeven, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid ervaart.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Zelfzorgmiddelen gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Zinkoxide kan de uitslag verzachten en kalmeren, vooral als deze is veroorzaakt door brandnetels, berenklauw of insectenbeten. [8] [9] Je kunt lotion met zinkoxide zonder recept bij de apotheek of drogist kopen.
    • Smeer de lotion twee keer per dag op je huid, of zoals op de verpakking staat aangegeven.
  2. Als je uitslag krijgt door een allergische reactie, kun je deze behandelen door orale antihistaminica te nemen zoals cetirizine (Zyrtec) of hydroxyzine. Deze middelen verminderen de jeuk en helpen je lichaam te vechten tegen de reactie op histamine die zitten in gebruikelijke oorzaken van allergie zoals huidschilfers van dieren, pollen en gras. [10]
    • Antihistaminica werken ook tegen galbulten op de huid, vooral als ze het gevolg zijn van een allergie.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Medische behandeling

PDF download Pdf downloaden
  1. Als de uitslag zich blijft uitbreiden over je lichaam en niet beter wordt ondanks huismiddeltjes of zelfzorgmiddelen, is het tijd om naar de huisarts te gaan. Je huisarts kan de uitslag bekijken en een middel of behandeling voorschrijven om er vanaf te komen. [11]
    • Als je ernstige symptomen ervaart zoals moeite met ademen of slikken, koorts en zwellingen aan je huid of ledematen, kan de uitslag ook een teken zijn van een ernstigere aandoening, dus dan moet je je ook door de huisarts laten onderzoeken.
  2. Je huisarts, of dermatoloog, zal eerst naar de primaire en prominente eigenschappen van de uitslag kijken. Hij/zij kan zien of de uitslag rond van vorm is, ringvormig, lineair of meer kronkelend als een slang. Hij/zij kan ook letten op de dichtheid, kleur, grootte, mate van gevoeligheid en temperatuur (of het warm of koud aanvoelt). Ten slotte kan hij/zij kijken naar hoe de uitslag over het lichaam is verdeeld, of dat het maar op een plek van het lichaam voorkomt. [12]
    • Je arts kan wat onderzoekjes doen, zoals een microscopische analyse van een huidmonster, of andere laboratoriumonderzoeken. Hij/zij kan ook een allergietest doen, om te zien waarvoor je allergisch bent. [13]
    • Misschien moet je ook wat bloed afstaan om te bepalen of de uitslag het gevolg is van een virale infectie of ziekte.
  3. Als je arts heeft vastgesteld dat het een niet-besmettelijke uitslag is, door bijvoorbeeld een allergie of contact met een irriterende stof, zal hij/zij je een crème met cortisone of andere medicinale zalf voorschrijven om de uitslag mee te behandelen. [14]
    • Als de huisarts je uitslag beoordeelt als een symptoom van eczeem, kan hij/zij steroïden of een andere medicinale crème tegen eczeem voorschrijven.
    • Als de uitslag een symptoom van een schimmelinfectie zoals gordelroos of ringworm blijkt te zijn, zal de huisarts je een schimmeldodend middel voorschrijven.
    • Is de uitslag een symptoom van een virale infectie zoals herpes, dan kun je een oraal of intraveneus antiviraal medicijn voorgeschreven krijgen.
  4. Als je denkt dat de uitslag veroorzaakt wordt door medicijnen die je nu slikt, kun je vragen aan je arts of je kunt overstappen op een ander middel. Stap nooit over op andere medicijnen zonder het met je huisarts te overleggen. Medicijnen waar veel mensen allergisch voor zijn, zijn bijvoorbeeld: [15]
    • Anti-epileptica, tegen epileptische aanvallen.
    • Insuline, meestal gebruikt om diabetes te behandelen.
    • Gejodeerde contrastvloeistof, dat wordt gebruikt als je röntgenfoto's moet laten maken.
    • Penicilline en andere antibiotica, tegen bacteriële infecties.
    • Als je merkt dat je reageert op bepaalde medicijnen, kun je galbulten, uitslag, piepende ademhaling, zwelling van de tong, lippen of het gezicht en brandende ogen of een jeukende huid krijgen.
  5. Als je eenmaal de diagnose hebt gekregen en als je huisarts medicijnen voorgeschreven heeft, moet je een vervolgafspraak inplannen voor de week daarna. Dan kan je huisarts zien of de uitslag goed reageert op de behandeling.
    • Als de diagnose goed is gesteld en je krijgt de juiste behandeling, dan zou een niet-besmettelijke uitslag binnen een tot twee weken moeten genezen.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 16.019 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie