Ingetrokken tepels, die zich in de borst terugtrekken, kunnen bij zowel mannen als vrouwen voorkomen. Er is een aantal mogelijke oorzaken voor deze aandoening: sommige mensen zijn nu eenmaal zo geboren, maar sommigen kunnen ingetrokken tepels ontwikkelen als gevolg van een onderliggende aandoening. Breng een bezoek aan een zorgverlener als je in je jeugd of puberteit geen ingetrokken tepels had maar dat nu wel hebt. Mensen die ouder zijn dan vijftig en van wie de tepels naar binnen trekken, dienen op borstkanker gecontroleerd te worden. Voor de meeste mensen zijn ingetrokken tepels vooral een cosmetische zorgenpost, maar ze kunnen ook ernstigere gevolgen hebben, zoals moeite met het geven van borstvoeding. Gelukkig zijn er manieren waarop je ze weer naar buiten kunt laten trekken, variërend van handmatige stimulatie tot plastische chirurgie.
Stappen
-
Bepaal de mate van intrekking. Doe je shirt uit en ga voor een spiegel staan. Houd je borst tussen duim en wijsvinger, en doe dat aan de rand van de tepelhof (de donkergekleurde huid rondom de tepel). Druk de borst op de plek waar de tepel zit ongeveer 2,5 cm in. Druk stevig maar voorzichtig. Afhankelijk van de reactie van de tepel kun je de mate van intrekking nu beoordelen. [1] X Bron
- Niveau 1: De tepel strekt eenvoudig weer naar buiten als je lichte druk uitoefent op de tepelhof. Als de druk losgelaten wordt, blijft de tepel uitgestoken; in plaats van gelijk weer naar binnen te trekken. Ingetrokken tepels van niveau 1 zullen het geven van borstvoeding niet snel verhinderen, maar kunnen cosmetisch gezien nog wel een doorn in het oog zijn. Er is weinig tot geen fibrose (overtollig bindweefsel) bij ingetrokken tepels van niveau 1.
- Niveau 2: De tepel steekt uit als er druk wordt uitgeoefend, maar niet zo makkelijk. De tepel trekt weer naar binnen zodra de druk losgelaten wordt. Bij ingetrokken tepels van niveau 2 is de kans groter dat ze het geven van borstvoeding bemoeilijken. Vaak is er enige mate van fibrose, en lichte terugtrekking van de melkgangen.
- Niveau 3: De tepel is teruggetrokken en reageert niet op stimulatie—de tepel kan niet naar buiten getrokken worden. Dit is de ernstigste vorm van intrekking, die gepaard gaat met een flinke hoeveelheid fibrose en teruggetrokken melkgangen. Met niveau 3-intrekking kun je ook last krijgen van uitslag of infectie en borstvoeding geven zou onmogelijk kunnen zijn. [2] X Betrouwbare bron PubMed Central Ga naar de bron
- Controleer allebei de tepels, omdat ze niet allebei ingetrokken hoeven te zijn.
-
Stel de oorzaak vast. Als je tepels als sinds je jeugd of puberteit ingetrokken zijn, dan is de kans klein dat ze op een onderliggend probleem wijzen. Als ze echter recentelijk zijn ingetrokken zou dat op een ziekte of een infectie kunnen wijzen, zeker als je de vijftig al gepasseerd bent. Ingetrokken tepels kunnen soms veroorzaakt worden door kanker en andere ernstige aandoeningen als ontsteking en infectie. [3] X Bron [4] X Bron
- Als je over de vijftig bent en je tepels platter lijken dan normaal of naar binnen getrokken zijn, dan dien je je onmiddellijk op borstkanker te laten controleren.
- Vrouwen van boven de vijftig lopen het risico op de ziekte van Paget aan de borst.
- Roze afscheiding en korstvorming, verdikking, schilfering van de huid van de tepel en de tepelhof kunnen ook symptomen zijn van borstkanker. [5] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
- Stap naar de dokter als er (gebroken) witte, groenige of zwarte afscheiding uit je tepel komt. Gevoeligheid, roodheid of verdikking van/rondom de tepel kan een symptoom zijn van verwijding (ectasie) van de melkgangen.
- Perimenopauzale vrouwen lopen een verhoogd risico op ectasie van de melkgangen.
- Als je een pijnlijk knobbeltje ontwikkelt waar pus uitkomt als je erin drukt of als hij openscheurt en die vergezeld gaat van koorts, dan zou je een infectie opgelopen kunnen hebben die subareolair abces heet.
- De meeste tepelinfecties doen zich voor doen zich voor bij lacterende vrouwen, maar subareolaire abcessen kunnen zich ook voordoen bij niet-lacterende vrouwen.
- Als je je tepels onlangs hebt laten piercen en ze vervolgens naar binnen getrokken zijn, vraag je arts dan om je te testen op subareolair borstabces. [6] X Bron
-
Bepaal welke behandelmethode je wilt ondergaan. De behandelmethode hangt vooral af van de mate van intrekking, de oorzaak van de intrekking, en of je al dan niet van plan bent om borstvoeding te geven. Stap onmiddellijk naar de dokter als je symptomen van borstkanker, infectie of ectasie van de melkgangen ervaart. [7] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
- Bij niveau 1-intrekking volstaan handmatige methodes meestal om het fibreuze weefsel los te maken, waardoor de tepel zich gemakkelijker naar buiten kan strekken.
- Bij niveau 2- of 3-intrekking is het meestal verstandig om een arts te raadplegen aangaande je behandelplan. In sommige gevallen volstaan niet-ingrijpende methodes, terwijl plastische chirurgie in andere gevallen wellicht de betere optie is.
- Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, laat je dan in je keuze bijstaan door je dokter, verpleegkundige of lactatiekundige.
Advertentie
-
Pas de Hoffman-Techniek toe. Plaats de duimen aan weerskanten van elkaar aan de basis van de tepel. Trek de duimen voorzichtig in tegengestelde richting uit elkaar. Doe dit zowel naar beneden als naar boven, en ook van links naar rechts.
- Begin met twee herhalingen per dag, en bouw dit geleidelijk aan uit naar vijf herhalingen per dag.
- Deze techniek breekt naar verluidt de verklevingen aan de basis van de tepel op—deze verklevingen zorgen ervoor dat de tepel ingetrokken blijft. [8] X Bron
-
Pas manuele of orale stimulatie toe tijdens de seks. Draaien, trekken en zuigen aan de tepel kunnen de tepel stimuleren om naar buiten te steken. Probeer dit echter niet te forceren en ga niet verder als het pijn begint te doen—onthoud: stevig doch voorzichtig. [9] X Bron
-
Rol je tepel meerdere malen per dag tussen duim en wijsvinger. Trek voorzichtig aan de tepel als die stijf is om de tepel aan te moedigen stijf te blijven. Maak daarna een handdoek nat met koud water en houd die tegen de tepels om ze verder te stimuleren. [10] X BronAdvertentie
-
Maak gebruik van borstschelpen. Deze zijn zowel online als in de zwangerschapswinkel verkrijgbaar. Borstschelpen (ofwel tepelvormers) zijn zachte, cirkelvormige schijfjes met een klein gaatje in het midden dat de tepel naar voren duwt.
- Plaats je borst in de schelp en steek de tepel door het kleine gaatje.
- Draag de borstschelpen onder je shirt, hemdje of beha. Het kan nodig zijn om een extra laag kleding te dragen om de borstschelp goed te verhullen.
- Ter voorbereiding op het geven van borstvoeding, kun je de borstschelp een half uur van tevoren beginnen te dragen. [11] X Bron
- De borstschelp oefent lichte druk uit rondom de tepel, om de tepel aan te moedigen stijf te blijven. Borstschelpen kunnen door zowel mannen als vrouwen gebruikt worden als behandeling voor ingetrokken tepels.
- De borstschelp kan lactatie bevorderen bij vrouwen die borstvoeding geven. Moeders die borstvoeding geven mogen de borstschelpen niet dagen achter elkaar dragen. Als je de borstschelp draagt tijdens het geven van borstvoeding, zorg er dan voor dat je de schelp na afloop wast in heet water met zeep. Zorg ervoor dat je al het melk dat in de schelp gelekt is eruit verwijdert. [12] X Bron
- Houd het gebied rondom je borst goed in de gaten als je borstschelpen gebruikt. Ze zouden namelijk uitslag kunnen veroorzaken. [13] X Bron
-
Gebruik een borstpomp. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, dan kun je een borstpomp gebruiken om het tepelprobleem op te lossen.
- Plaats het borstschild om de borst, en zorg ervoor dat de tepel midden in het gaatje zit. De borstschilden zijn er in meerdere maten, dus zorg ervoor dat het schild dat jij gebruikt helemaal om de tepel past.
- Houd het borstschild tegen je borst, en zorg ervoor dat hij goed dicht tegen de huid zit.
- Houd het schild of de fles in je ene hand en zet de pomp aan.
- Zet de pomp op een zo hoog mogelijke stand, maar zonder dat deze pijn of ongerief veroorzaakt.
- Schakel de machine uit door beide flessen met je ene arm tegen je aan te houden en de pomp met de andere hand uit te schakelen. [14] X Bron
- Als je borstvoeding geeft, geef je baby dan de tepel zodra deze stijf geworden is.
- Kolf niet overmatig als je borstvoeding geeft, omdat dit de melkstroom vanuit de tepel op gang zal brengen.
- Er zijn meerdere borstpompen en -kolven op de markt. Goede elektronische borstpompen, zoals de pompen die op de kraamafdeling gebruikt worden, zijn het best om de tepel naar buiten te trekken zonder het omliggende weefsel te beschadigen.
- Borstpompen kunnen per fabrikant verschillen. Vraag een verpleegkundige of lactatiekundige naar de beste manier om de pomp die jij gekozen hebt te gebruiken.
-
Gebruik een 'omgekeerde' injectiespuit. Trek je tepel uit met een schone, naaldloze injectiespuit van 10 ml (de grootte kan verschillen op basis van de tepelgrootte).
- Gebruik een schone, scherpe schaar om het uiteinde van de spuit eraf te knippen. Doe dat op de plek waar '0 mL' staat (aan de andere kant van de plunjer).
- Verwijder de plunjer en herplaats die aan het uiteinde dat je er zojuist afgeknipt hebt. Druk de plunjer er helemaal in.
- Plaats het niet-afgeknipte uiteinde over je tepel en trek de plunjer uit zodat de tepel naar buiten komt.
- Trek de plunjer niet verder uit dan comfortabel is.
- Voordat je de spuit verwijdert, dien je de plunjer iets terug te drukken om de zuigkracht te verlichten.
- Als je klaar bent dien je alle onderdelen te demonteren en te wassen in heet water met zeep.
- Als je daar de voorkeur aan geeft kun je ook een medisch apparaat aanschaffen dat de Evert-It heet—dit is een aangepaste injectiespuit met een borstschild. Het werkt volgens hetzelfde principe als hierboven beschreven is.
-
Gebruik de Niplette. De Niplette is een apparaat dat de melkgangen uitrekt door gedurende langere tijd aan de tepel te trekken. Dit kleine, doorzichtige plastic apparaat plaats je over de tepel en draag je onder je kleding.
- Breng een klein beetje tepelzalf aan op de tepel en de tepelhof, en ook op de onderkant van de Niplette.
- Duw de spuit stevig in de open zijde van het ventiel.
- Plaats de Niplette op de tepel met je ene hand en trek de spuit aan met de andere hand, om zuigkracht te generen. Trek niet te hard—het is niet de bedoeling dat dit pijn doet!
- Laat de Niplette weer los als de tepel naar buiten gekomen is.
- Pak het ventiel vast en haal de spuit voorzichtig uit het ventiel. Doe dit voorzichtig zodat er niet opnieuw lucht in komt. Als dat gebeurt zal de Niplette er namelijk af vallen.
- Draag de Niplette onder je kleding. Als je een strak topje aanhebt, kun je de Niplette verhullen met een speciaal daarvoor ontwikkeld beschermkapje.
- Verwijder de Niplette door de spuit in het ventiel te drukken om het vacuüm op te heffen.
- Draag de Niplette in het begin een uur per dag. Tel daar geleidelijk aan steeds een uur per dag bij, en werk toe naar acht uur per dag.
- Draag de Niplette niet dag en nacht!
- Binnen drie weken zul je resultaat moeten zien, en zal de tepel de vorm helemaal vullen. [15] X Bron
-
Gebruik Supple Cups. Supple Cups die online worden verkocht zijn ontworpen om platte, 'verlegen' en ingetrokken tepels aan te pakken door de tepel in de cup te trekken. Permanente correctie is waargenomen in klinische onderzoeken met omgekeerde tepel, in slechts enkele weken. [16] X Bron
- Centreer de Supple Cup op de tepel en knijp in de onderkant van de Supple Cup terwijl je hem voorzichtig op de tepel drukt. Dit creëert een zacht vacuüm, waardoor de tepel in de Supple Cup wordt getrokken.
- Breng voor een betere afdichting een kleine hoeveelheid tepelcrème of boter aan op de tepel en de binnenkant van de Supple Cup. Als dat nog niet werkt, kun je een andere maat proberen.
- Nieuwe gebruikers dragen de eerste dag doorgaans 15 minuten lang Supple Cups. Als er geen pijn of ongemak wordt ervaren, kun je de tijd elke dag vooruit zetten, geleidelijk oplopend tot vier uur per dag tegen het einde van de eerste week.
- Sommige mensen kunnen de Supple Cups onder een beha dragen zonder dat de Supple Cups verschuiven. Als alternatief kunnen borstschelpen worden gebruikt in combinatie met Supple Cups om te voorkomen dat een strakke beha de Supple Cups plat maakt of ongemakkelijke druk veroorzaakt of loskomt van de tepel.
Advertentie
-
Vraag je dokter of plastisch chirurg naar een corrigerende ingreep. Hoewel het soms beter is om de kwestie niet-operatief te corrigeren, kan chirurgie bij sommige mensen uitkomst bieden. Nieuwere methodes kunnen het probleem corrigeren zonder de melkgangen door te snijden, waardoor het ook na de behandeling mogelijk blijft om borstvoeding te geven. Je dokter of plastisch chirurg kan je helpen bepalen of een corrigerende ingreep voor jou de juiste oplossing is of niet. [17] X Bron
- Dit is een korte poliklinische behandeling die onder plaatselijke verdoving plaatsvindt. Je kunt dezelfde dag nog naar huis, en omdat de ingreep minimaal-invasief is, zul je de volgende dag alweer verder kunnen met je dagelijkse routine (werk, etc.)
- Bespreek de procedure met je chirurg. Probeer zo veel mogelijk aan de weet te komen over hoe de behandeling uitgevoerd wordt en welke resultaten je kunt verwachten.
- De chirurg zal je medische voorgeschiedenis onder de loep nemen en de onderliggende oorzaak van de aandoening onderzoeken.
-
Volg de pre- en postoperatieve instructies nauwgezet op. Je chirurg zal je uitleggen hoe je je op de operatie voor moet bereiden en wat je na afloop zult moeten doen.
- Waarschijnlijk zal er na de operatie verband over de tepel geplaatst worden. Vervang dit verband aan de hand van de instructies van de chirurg.
-
Kaart eventuele vragen of zorgen na de operatie aan bij de chirurg. Het herstel zou relatief pijnloos moeten verlopen. Neem onmiddellijk contact op met de chirurg als je tijdens het herstel last krijgt van bloeduitstortingen, zwelling, ongerief en/of pijn.
-
Maak met de chirurg een afspraak voor na de operatie. Bij deze afspraken zal de chirurg het genezingsproces en het succes van de behandeling beoordelen. Vraag je chirurg wanneer je voor een vervolgafspraak terug dient te komen. [18] X BronAdvertentie
Tips
- Sommige borstschelpen zijn uitgerust met gaatjes van verschillende groottes: de grotere gaatjes zijn voor het beschermen van gevoelige en pijnlijke tepels, en de kleinere zijn voor ingetrokken tepels. Jij bent op zoek naar die laatste. [19] X Bron
Waarschuwingen
- Het gebruik van sommige borstproducten wordt afgeraden ten tijde van zwangerschap. Als je zwanger bent, raadpleeg dan een medisch professional of lactatiekundige voordat je gaat proberen de ingetrokken tepels naar buiten te laten komen.
Bronnen
- ↑ http://www.breastfeedingbasics.com/articles/flat-or-inverted-nipples
- ↑ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10654681
- ↑ http://www.drozfans.com/dr-ozs-advice/dr-oz-inverted-nipples-nipple-bumps-chin-hair-50-embarrassing-questions/
- ↑ http://www.plasticsurgery4u.com/inverted_nipple/causes_inverted_nipple_retraction.htm
- ↑ http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pagets-disease-of-the-breast/basics/symptoms/con-20025786
- ↑ https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001501.htm
- ↑ http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mammary-duct-ectasia/basics/symptoms/con-20025073
- ↑ http://www.breastfeedingbasics.com/articles/flat-or-inverted-nipples
- ↑ http://www.breastfeedingbasics.com/articles/flat-or-inverted-nipples
- ↑ http://www.netdoctor.co.uk/ate/womenshealth/207063.html
- ↑ http://www.askdrsears.com/topics/feeding-eating/breastfeeding/common-problems/flat-or-inverted-nipples
- ↑ http://www.askdrsears.com/topics/feeding-eating/breastfeeding/helpful-products/breast-shells
- ↑ http://www.whattoexpect.com/breastfeeding-with-flat-and-inverted-nipples.aspx
- ↑ http://www.babycenter.com/2_how-to-use-a-breast-pump_10350928.bc
- ↑ http://aventniplette.com/avent_niplette%20Instructions.htm
- ↑ http://www.ingentaconnect.com/content/springer/clac/2011/00000002/00000003/art00006
- ↑ http://www.marinaplasticsurgery.com/articles/inverted-knipple-solution/
- ↑ http://www.plasticsandderm.com/inverted-nipple-correction-nyc.htm
- ↑ http://www.askdrsears.com/topics/feeding-eating/breastfeeding/helpful-products/breast-shells