Tegenwoordig zijn er veel mensen die niet meer voor hun plezier lezen. Daar zijn diverse redenen voor. Sommigen geloven misschien dat lezen te veel tijd of moeite kost. Anderen hebben mogelijk nooit genoten van het lezen op school en kunnen zich niet voorstellen dit voor de lol te doen. Sommigen zijn misschien gewoonweg nooit een omgeving tegengekomen die de liefde voor lezen heeft aangewakkerd. Lezen kan je levenservaring echter sterk verbeteren en er zijn manieren om het nog leuker te maken, of je het nu vaak doet of alleen voor school of werkopdrachten. Zoals George R.R. Martin, auteur van de reeks Game of Thrones eens heeft geschreven: 'Een lezer leeft duizend levens voordat hij sterft....De man die nooit leest, leeft er maar één.'
Stappen
-
Vraag je af waarom je wilt lezen. Mensen lezen om uiteenlopende redenen. Voordat je een boek oppakt, moet je nadenken over wat je uit het lezen wilt halen. Sommige mensen vinden het leuk om boeken te lezen die hen nieuwe vaardigheden bijbrengen, van programmeertalen tot vaardigheden voor de jacht of kamperen. Andere mensen houden van verhalen, fictief of biografisch, om meegenomen te worden naar andere tijden, werelden of omgevingen. Denk eerst na over wat je uiteindelijk uit het lezen wilt halen. [1] X Bron
- Je zult lezen sneller leuk gaan vinden als je een verbinding kunt maken met iets waarvan jij vindt dat het nut heeft. Als lezen slechts een oefening is of iets waarvan je denkt dat je het 'leuk zou moeten vinden', dan is het niet waarschijnlijk dat het een betekenisvolle impact gaat hebben.
-
Bepaal wat je wilt lezen. Als je eenmaal weet of je wilt leren, vermaakt wilt worden, of iets anders helemaal anders wilt beleven, dan kun je op basis van je antwoord het aantal soorten boeken om uit te kiezen beperken. Als je bijvoorbeeld alleen maar weet dat je een onderhoudend verhaal wilt lezen, maak je nog geen onderscheid tussen poëzie, literatuur, populaire fictie, memoires en andere vormen van schrijven, die allemaal een onderhoudend verhaal kunnen bieden.
- Doe een zoekopdracht op internet naar populaire boeken over een onderwerp dat je hebt gekozen. Dit kan je een lijst met suggesties opleveren waar je kunt beginnen.
- Raadpleeg een bibliothecaris. Bibliothecarissen zijn meestal graag bereid om aanbevelingen te doen aangaande boeken om te lezen. Als je eenmaal weet wat je 'zoekt', vraag je je bibliothecaris of hij/zij weet of er boeken zijn die bij hem/haar passen.
- Praat met de medewerkers van je lokale boekhandel. De meeste mensen die bij de boekhandel werken houden van lezen en van boeken. Zij kunnen een geweldige bron van aanbevelingen zijn. Praten over boeken met mensen die gepassioneerd zijn over lezen kan zelfs een beetje je leesvuur aanwakkeren!
-
Denk na over het genre waarvan je denkt dat je er het meest van zult genieten. Je kunt de leeskeuzes nog verder beperken als je eenmaal een algemene vorm van literatuur hebt gekozen, door te kijken naar het genre dat je zoekt. Als je bijvoorbeeld hebt gekozen voor populaire fictie, dan kun je kiezen tussen horror, sciencefiction, historische, fantasie, romantiek, mysterie of meer realistische boeken met een minder grillige benadering van hun personages en situaties.
- Een ander voorbeeld: Als je besluit geschiedenisboeken te willen lezen, overweeg dan de periode en onderwerpen die je het meest interesseren. Een boek over D-Day in Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog zal natuurlijk een heel andere leeservaring bieden dan een boek over de politiek van de Romeinse senaat ten tijden van Julius Caesar.
-
Probeer stukken te lezen uit het genre om schrijvers te vinden die je boeiend vindt. Zelfs binnen een bepaald genre kan het zijn dat de stijl van een bepaalde schrijver je niet bevalt vanwege zijn/haar specifieke manier van schrijven. Dit kan te wijten zijn aan het tijdstip waarop het boek is geschreven, de toon, het gezichtspunt of een aantal andere redenen. Als je niet van een boek houdt in het genre waarvan je denkt dat je er het meest van zou moeten genieten, probeer dan de reden te achterhalen waarom.
- Als je bijvoorbeeld besluit dat je horrorromans wilt lezen, zal je merken dat oudere romans zoals Frankenstein of Dracula' heel anders lezen dan de romans van Stephen King of Clive Barker.
-
Lees al naar gelang je andere interesses. Je kunt heel gepassioneerd zijn over sociale kwesties of iets anders. Zoek naar boeken die aansluiten bij de onderwerpen die je aan het hart gaan, of die het onderwerp in een bredere context plaatsen. [2] X Betrouwbare bron Edutopia Ga naar de bron
- Vergeet niet dat je ook meer kunt lezen dan boeken. Kijk naar gedrukte en online tijdschriften, blogs en andere mogelijkheden om leesmateriaal te vinden.
-
Laat boeken links liggen die je niet leuk vindt. Mensen voelen zich soms verplicht om een boek uit te lezen, zelfs als ze het niet leuk vinden. Je zult een afkeer van lezen ontwikkelen in plaats van een liefde voor het lezen als je probeert een roman van 300 pagina's te maken die je niet leuk vindt. Veel boeken kunnen langzaam beginnen als ze de situering en de mensen/karakters in kwestie ontwikkelen, maar als een boek je niet binnen 50-75 pagina's heeft gegrepen, dan is er niets mis mee om een ander boek te kiezen.
-
Vergeet niet dat lezen bijzonder persoonlijk is. Lezen is geen wedstrijd. Het is een zeer persoonlijke, zeer subjectieve activiteit. Er is geen reden waarom je je schuldig zou moeten voelen omdat je niet van die bekroonde roman waar iedereen het over heeft, houdt. Je hoeft je ook niet te schamen als je echt van iets houdt waar anderen bij gaan fronsen, zoals stripverhalen of romans. Lees wat je graag wilt lezen en vergelijk jezelf niet met iemand anders.Advertentie
-
Creëer of vind een goede leesomgeving. Vind een plek die rustig, goed verlicht en comfortabel is. Je kunt zelfs een leeshoek in je kamer maken. Voortdurende afleiding van het boek voor je kan het moeilijk maken om je te concentreren, en niemand vindt het leuk om steeds opnieuw dezelfde passages te moeten lezen. Het vinden van de juiste omgeving om te lezen kan net zo belangrijk zijn als het vinden van het juiste boek voor veel mensen. [3] X Bron
- Soms kunnen mensen last hebben van lichtgevoeligheid, wat hoofdpijn kan veroorzaken als je leest. Vermijd drukwerk met een hoog contrast, glanzend papier en fluorescerende belichting. [4] X Bron
- Je hoeft ook niet alleen thuis te lezen. Bekijk het leesvoer in de coffeeshops, cafés of bars in je omgeving.
-
Stel tijden in om te lezen. Probeer elke dag tijd te reserveren om te lezen. Zelfs als het begint met tien minuten tijdens een lunchpauze, twintig minuten in de bus en vijftien minuten voor het slapengaan 's avonds, is dat plotseling vijfenveertig minuten die je die dag hebt gelezen. [5] X Bron
- Je kunt er zelfs een spelletje van maken met jezelf. Stel een dagelijks doel voor je leestijd en geef jezelf een beloning wanneer je dat haalt. Uiteindelijk kan het zijn dat het lezen op zich de beloning wordt.
-
Draag altijd een boek bij je. Je weet nooit wanneer je een paar minuten extra hebt om te lezen. Zitten in een wachtkamer, woon-werkverkeer met het openbaar vervoer, wachten in een restaurant op de komst van een vriend(in), etc. zijn allemaal situaties waarin we de neiging hebben om onze telefoons te pakken en sms'jes te versturen of Facebook te checken. Door een boek in je tas te hebben, kun je wellicht je liefde voor het lezen ontwikkelen. [6] X Bron
- Als je een e-reader hebt, kun je een hele bibliotheek bij je dragen. De keuzes zijn eindeloos.
-
Houd een leeslijst bij. Of je er nu een zakboekje, een memo op je telefoon of iets anders voor gebruikt, houd een leeslijst bij van boeken die je wilt lezen. [7] X Bron Het onthouden van titels en auteurs is moeilijk en het is frustrerend niet meer te weten wat je zoekt als je eenmaal in de boekhandel bent of bij de bibliotheek. Door een lijst bij de hand te hebben, zal je je altijd herinneren welke boeken interessant klonken.
- Als je in de bibliotheek of boekhandel bent en een boek ziet dat je intrigeert, maak dan een foto van de cover. Op die manier kun je het makkelijk onthouden.
-
Volg auteurs of series die je leuk vindt. Als je een auteur vindt wiens stijl je leuk vindt, probeer dan zijn of haar andere boeken op te sporen. Zelfs als de plot of het onderwerp van de andere boeken van de auteur je niet direct boeien, kan het leuk vinden van een bepaalde schrijfstijl leiden tot plezier in boeken waarvan je dit misschien niet had verwacht. Zoek naar andere boeken van een auteur die je echt plezierig vond om te lezen.
-
Maak van het lezen een sociaal gebeuren. Kijk in boekenclubs of leesgroepen die gespecialiseerd zijn in de boeken die je leuk vindt. Lezen kan meer een soloactiviteit zijn dan het kijken naar films of televisieprogramma's, maar dat hoeft niet. Boeken kunnen net zo leuk zijn om over te praten met anderen, als andere media. [8] X Betrouwbare bron Edutopia Ga naar de bron
- Het is niet altijd gemakkelijk om deze groepen in je omgeving te vinden, dus vergeet niet om ook online te zoeken naar leesforums.
-
Luister naar audioboeken. Soms heb je door school, werk of andere verplichtingen niet zoveel tijd over om te lezen als je zou willen. Maak in deze situaties gebruik van luisterboeken om toch je dagelijkse dosis boeken binnen te krijgen. [9] X Betrouwbare bron Edutopia Ga naar de bron Zelfs als je boeken voorgelezen krijgt, blijf je betrokken en geboeid door het lezen, op die momenten dat je het boek zelf niet kunt oppakken.
-
Ga naar je lokale bibliotheek. Ben je lid van de bibliotheek dan kun je zoveel boeken uitproberen als je kunt lenen (zolang je er maar aan denkt om ze op tijd terug te brengen of te verlengen).
- Bij veel openbare bibliotheken kun je zelfs e-boeken lenen, zodat je die thuis kunt lezen.
-
Ga naar de boekhandel. Boekwinkels, of het nu gaat om de grote ketens of de kleinere boekwinkels, zijn ook een goede plek om boeken door te bladeren, als je graag boeken wilt kopen. Soms is omringd zijn door kasten en kasten vol boeken het enige dat nodig is om je passie voor het oppakken van een paar nieuwe boeken opnieuw tot leven te wekken.Advertentie
Kinderen helpen om te gaan houden van het lezen van boeken
-
Bied voldoende keuze aan. Een van de redenen waarom veel studenten en jongeren niet graag lezen is dat ze het gevoel hebben dat het altijd 'verplicht' is en nooit een keuze. Als je hen een leeskeuze kunt bieden die rekening houdt met hun interesses, zullen ze eerder van lezen leren houden. [10] X Betrouwbare bron Edutopia Ga naar de bron
- Een keuze in de omgeving waarbinnen gereageerd wordt kan ook nuttig zijn. Zo kunnen leesmomenten in de klas voor sommige studenten erg nuttig zijn, terwijl anderen alleen thuis op hun kamer moeten zijn om zich te kunnen concentreren.
- Als er een keuze is wat er gelezen kan worden, kan dit jongeren helpen begrijpen dat lezen niet altijd droog of saai is. Naast de klassiekers zijn er ook andere opties, zoals tijdschriften en stripverhalen.
-
Zorg voor een omgeving die het lezen bevordert. Als je niet veel boeken of ander leesmateriaal in huis hebt, zal het voor je kind moeilijker zijn om lezen te zien als iets leuks dat hij/zij ook in de vrije tijd kan doen. Zorg voor interessante, leuke boeken in huis. [11] X Betrouwbare bron Edutopia Ga naar de bron
- Geef het goede voorbeeld door zelf te lezen. Als je kinderen je zien genieten van een goed boek, is de kans groter dat ze zelf ook een boek openslaan.
- Probeer samen als gezin te lezen. Het creëren van een positieve associatie tussen lezen en plezier in het gezin kan helpen om de druk van jongeren om te 'presteren' bij het lezen te verminderen.
- Maak een 'leesruimte' in je klaslokaal of thuis. Het mag geen andere afleiding hebben en moet een aangename kleine oase zijn waar het kind met plezier kan lezen.
- Gebruik boeken als beloning. Bied aan om je kind mee te nemen naar de boekhandel om een paar nieuwe boeken uit te zoeken, als beloning voor klusjes of goede prestaties op school. Help je kind in te zien dat lezen iets is dat leuk en lonend kan zijn.
-
Stimuleer creativiteit. Er is geen reden waarom het verhaal moet eindigen wanneer de laatste bladzijde wordt omgeslagen. Moedig jongeren aan om creatief om te gaan met het lezen. [12] X Betrouwbare bron Edutopia Ga naar de bron
- Je zou bijvoorbeeld leerlingen of je eigen kinderen kunnen aanmoedigen om scènes te tekenen van wat ze lezen.
- Lezen met grappige personagestemmen kan voor extra drama zorgen bij het lezen.
- Stel vragen over hoe kinderen zich voelen over het lezen.
- Moedig hen aan om na te denken over wat er daarna in het verhaal kan gebeuren, of om hun eigen vervolg te schrijven.
- Vraag hen om een filmposter te maken met de nadruk op wat volgens hen het belangrijkste element uit het boek is.
-
Wees ondersteunend en bemoedigend. Een van de redenen waarom kinderen zich ongemakkelijk voelen bij het lezen is dat ze zich zorgen maken dat ze niet begrijpen wat ze lezen of dat ze het 'verkeerde' antwoord krijgen. Wees ondersteunend en bemoedigend naar jonge lezers. [13] X Bron
- Vertel een jonge lezer nooit dat zijn/haar mening of interpretatie 'verkeerd' is. Vraag in plaats daarvan hoe het kind tot deze mening is gekomen. Dit helpt bij het verwoorden van de gevormde ideeën en zal hem/haar helpen om te leren hoe de eigen leesvaardigheid verbeterd kan worden.
- Als een jonge lezer aangeeft iets niet te begrijpen, wees dan geduldig. Geef het kind geen dom of onwetend gevoel, alleen maar omdat de tekst niet wordt begrepen. Stel in plaats daarvan vragen om erachter te komen wat verwarrend is en leid het kind naar sterkere leesvaardigheden.
- Accepteer elke opmerking, hoe 'verkeerd' of onnauwkeurig deze ook lijkt, als een waardevolle bijdrage. Vergeet niet dat het voor jonge of onervaren lezers beangstigend kan zijn om zelfs maar een eigen mening te geven. Als het idee onnauwkeurig is of gecorrigeerd moet worden, stel er dan verdere vragen over in plaats van het direct van de hand te wijzen.
Advertentie
Tips
- Veel mensen besluiten dat ze niet van lezen houden omdat ze de boeken die ze op school moesten lezen saai vonden. Houd er rekening mee dat scholen vaak willen reguleren wat leerlingen lezen, en dat de boeken die vereist zijn geenszins elk soort leesmateriaal omvat dat beschikbaar is.
- Lees samen met een vriend(in) om over het boek te kunnen praten.
- Probeert toneelstukken te lezen. Dit doet veel mensen meteen aan Shakespeare denken, maar je kunt in principe elk toneelstuk lezen. Het is een heel andere leeservaring en leuk voor veel mensen.
- Voor sommige mensen helpt het om wat te lezen over de achtergrond van de auteur. Als je van boeken van een bepaalde auteur houdt, probeer dan wat achtergrondinformatie over de auteur te krijgen. Het zal je helpen om het lezen steeds leuker te maken. Het zal je ook helpen om meer informatie te krijgen over de auteur, de manier waarop de boeken tot stand komen en diverse andere dingen.
- Zodra je favoriet leesmateriaal hebt gevonden, moet je af en toe vertakken. Je weet nooit wanneer je een nieuwe favoriet vindt.
- Vraag om suggesties van mensen die je kent en die dezelfde smaak hebben als jij.
- Beperk je niet tot boeken. Houd er rekening mee dat er talloze tijdschriften, kranten, websites, enz. zijn die je misschien leuk vindt om te lezen.
Waarschuwingen
- Als je voor meer dan alleen maar je plezier leest (zoals voor een onderzoek of om te leren hoe je iets moet doen) houd er dan rekening mee dat veel bronnen niet betrouwbaar zijn. Veel mensen beschouwen in zekere zin schoolboeken ook als bevooroordeeld.
Bronnen
- ↑ http://worldsstrongestlibrarian.com/5615/how-i-learned-to-love-reading-and-you-can-too-guest-post-by-eric-watermolen/
- ↑ http://www.edutopia.org/blog/cultivating-love-reading-students-elena-aguilar
- ↑ http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/14-ways-to-cultivate-a-lifetime-reading-habit.html
- ↑ http://www.scholastic.com/teachers/article/10-reasons-nonreaders-dont-read-%E2%80%94-and-how-change-their-minds
- ↑ http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/14-ways-to-cultivate-a-lifetime-reading-habit.html
- ↑ http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/14-ways-to-cultivate-a-lifetime-reading-habit.html
- ↑ http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/14-ways-to-cultivate-a-lifetime-reading-habit.html
- ↑ http://www.edutopia.org/blog/cultivating-love-reading-students-elena-aguilar
- ↑ http://www.edutopia.org/blog/cultivating-love-reading-students-elena-aguilar
- ↑ http://www.edutopia.org/discussion/37-ways-help-kids-learn-love-reading
- ↑ http://www.edutopia.org/discussion/37-ways-help-kids-learn-love-reading
- ↑ http://www.edutopia.org/discussion/37-ways-help-kids-learn-love-reading
- ↑ http://www.scholastic.com/teachers/article/10-reasons-nonreaders-dont-read-%E2%80%94-and-how-change-their-minds