PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Veel mensen hebben last van steenpuisten. Een steenpuist is een met pus gevulde infectie van de huid. Het ziet eruit als een rode bult, en het kan erg veel pijn doen. Steenpuisten kunnen steeds weer terugkomen, wat erg vervelend en pijnlijk kan zijn. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om te voorkomen dat steenpuisten steeds weer terugkeren.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Weten wat steenpuisten zijn

PDF download Pdf downloaden
  1. Steenpuisten zijn aandoeningen aan de huid. Na verloop van tijd kan de steenpuist vanzelf weggaan, of groter worden. Als de steenpuist groter wordt, kan het een abces worden, en dan wordt het zowel medisch als cosmetisch een ernstiger probleem. Als de steenpuist groter wordt komt er uiteindelijk een kop op, wat betekent dat de huid zich net onder de oppervlakte vult met pus. De puist kan openbarsten, waarbij er pus (een combinatie van bloedcellen, bacteriën en vocht) uitstroomt. De symptomen zijn onder andere [1] :
    • Een stevige, meestal rode bult op de huid
    • Gevoeligheid op de plek van de bult, soms zelfs hevige pijn
    • Zwelling
  2. Als je de symptomen van een steenpuist opmerkt, moet je uitvinden wat voor soort je hebt. Een steenpuist is een medische aandoening die ook wel een abces wordt genoemd, wat een ophoping van pus onder de lederhuid is (de huidlaag onder de opperhuid). Er zijn verschillende soorten steenpuisten. Dit zijn:
    • Furunkels, die ontstaan in haarzakjes. Ze gaan gepaard met koorts en rillingen, en kunnen chronisch worden.
    • Karbunkels, die meestal groter zijn dan furunkels, en ook chronisch kunnen worden. Ze kunnen ook harde bobbels onder de huid veroorzaken.
    • Cystische acne, wat zowel een soort acne als een soort steenpuist is, en wordt geassocieerd met een ernstige vorm van acne.
    • Hidradenitis suppurativa, wat een chronische ontsteking van de zweetklieren is. Het ontstaat als meerdere steenpuisten zich ophopen in de oksels of het kruis. De bacterie is resistent tegen antibiotica, waardoor een operatie nodig kan zijn om de aangetaste zweetklieren te verwijderen.
    • Haarnestcyste, die wordt veroorzaakt door ontstoken haarzakjes net boven de bilspleet. Haarnestcystes komen niet zo veel voor, ontstaan meestal na lange periodes van zitten en treden vaker op bij mannen dan bij vrouwen. [2]
  3. Er zijn meerdere dingen die steenpuisten kunnen veroorzaken. Ze zijn meestal het resultaat van een infectie met de staphylococcus aureus -bacterie, maar er worden vaak ook andere schimmels en bacteriën in de puisten aangetroffen. Steenpuisten kunnen overal op het lichaam voorkomen; meestal zitten ze echter op het gezicht, in de oksels, aan de binnenkant van de dijen en op de billen. [3]
  4. Iedereen kan altijd een steenpuist krijgen. De bacteriën die steenpuisten veroorzaken komen op ieders huid voor, dus het is voor iedereen mogelijk om ze op die manier te krijgen. Er zijn echter factoren die het risico vergroten. Dit zijn bijvoorbeeld:
    • Nauw contact hebben met iemand die een steenpuist of stafylokokkeninfectie heeft. Als iemand in je directe omgeving meticilline-resistente staphylococcus aureus heeft (MRSA), wees dan extra voorzichtig, want deze bacterie kan zich in je lichaam vestigen waardoor de kans op ernstige infecties toeneemt.
    • Diabetes, wat het immuunsysteem kan onderdrukken en tot meer infecties kan leiden. Door de stijging van bloedsuikers kunnen microben het lichaam van iemand met diabetes eerder binnendringen en infecteren. Als je een steenpuist hebt en je hebt diabetes, ga dan onmiddellijk naar de huisarts.
    • Elke aandoening die het immuunsysteem onderdrukt, zoals HIV of kanker.
    • Andere huidaandoeningen die het afweermechanisme van je huid verzwakken, zoals psoriasis, eczeem, acne of andere aandoeningen waarbij de huid kapot of uitgedroogd is. [4]
  5. In de meeste gevallen kan een arts meteen zien dat het om een steenpuist gaat. Er zijn verschillende behandelmethodes. Als de diagnose door een arts is gesteld, kun je ze laten doorprikken, waarbij de arts een gaatje prikt in de met pus gevulde kop zodat het vocht eruit kan.
    • In sommige gevallen schrijft de arts ook antibiotica voor, oraal of zalf. Dit is meestal het geval bij grotere steenpuisten, of puisten die er al langer dan twee of drie weken zitten.
    • Steenpuisten op het gezicht of de ruggengraat, erg pijnlijke steenpuisten of steenpuisten die gepaard gaan met koorts moeten misschien uitgebreider worden behandeld. [5]
  6. In zeldzame gevallen kan de infectie van de steenpuist zich verspreiden, waardoor de hersenen, het hart, de botten, het bloed of de ruggengraat worden aangetast. Daarom mag je steenpuisten nooit negeren, zeker niet als ze steeds terugkeren. Ga naar je huisarts als de behandeling niet binnen twee weken aanslaat. Bel ook je huisarts als: [6]
    • Je koorts krijgt
    • De steenpuist erg pijnlijk is, of als je er niet goed door kunt bewegen of zitten
    • De steenpuist in je gezicht zit
    • Je heel erg moe bent
    • Je rode strepen over je huid ziet lopen vanuit de steenpuist
    • Het erger wordt, of als je nog een steenpuist krijgt
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Steenpuisten thuis behandelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Voordat je de steenpuist gaat bekijken of verzorgen, moet je heel goed je handen wassen. Dek de steenpuist daarna af met een pleister of een gaasje. Dan bescherm je je huid tegen irritatie of schade van buitenaf. Als het verband er steeds af gaat omdat de puist op een onhandige plek zit, zoals de binnenkant van je dijbeen, kun je de steenpuist ook onbedekt laten.
    • Knijp een steenpuist nooit uit. Steek ook nooit een scherp voorwerp zoals een naald in de steenpuist om hem door te prikken. Dit vergroot het kans op infecties. [7]
    • Als de steenpuist vanzelf openbarst, veeg het pus dat eruit komt dan weg met een schone tissue. Dek de wond daarna af met een pleister of verband zodat hij kan genezen.
    • Als de steenpuist niet vanzelf leegloopt en steeds groter wordt, ga dan naar de huisarts. Hij/zij kan de puist dan in een steriele omgeving doorprikken.
  2. Om terugkerende steenpuisten te verminderen kun je een warm kompres proberen. Week een kleine handdoek of washand in heet water. Pas op dat het niet te heet is. Wring overtollig vocht eruit en leg het kompres direct op de steenpuist. Leg er zo vaak als je wilt een warm kompres op, maar neem elke keer een schone handdoek. Dan verklein je de kans op besmetting.
    • Was alle handdoeken en kledingstukken waarmee je de steenpuist hebt aangeraakt in heel warm water met wasmiddel om de bacteriën te doden. [8]
  3. Tea-tree-olie is een kruidenmiddel dat je bij terugkerende steenpuisten kunt gebruiken omdat het antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen heeft. Doe een beetje tea-tree-olie op een watje en breng het aan op de steenpuist. Herhaal dit minimaal twee tot drie keer per dag. [9]
    • Dit kan ook helpen bij MRSA en andere infecties die resistent zijn tegen antibiotica. [10] Het werkt ook ontstekingsremmend. [11]
    • Tea-tree-olie mag alleen uitwendig worden gebruikt.
  4. Komijnpoeder of etherische olie van komijn kan worden gebruikt om steenpuisten te behandelen. Komijn heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Meng 1/2 theelepel komijnpoeder met een of twee eetlepels castorolie om een pasta te vormen. Breng dit mengsel direct aan op de steenpuist en doe er een gaasje overheen. Vervang het gaasje en de pasta elke 12 uur.
    • Als je etherische olie gebruikt, breng die dan direct aan op de steenpuist met een watje of wattenstaafje. [12]
  5. Neem-olie wordt onttrokken aan de Indiase sering. Het staat al meer dan 4000 jaar bekend om zijn antiseptische kwaliteiten, en werkt effectief tegen bacteriën, virussen en schimmels. [13] Om terugkerende steenpuisten te bestrijden, breng je de olie direct aan op de steenpuist met een watje of wattenstaafje. Herhaal dit elke 12 uur.
  6. Een andere etherische olie die werkt tegen steenpuisten is eucalyptusolie, vanwege zijn antibacteriële eigenschappen. Breng de olie elke 12 uur met een watje of wattenstaafje aan op de steenpuist.
    • Eucalyptusolie werkt ook tegen MRSA en andere infecties die resistent zijn tegen antibiotica. [14] [15]
  7. Kurkuma, een belangrijk ingrediënt in curry, heeft zowel antibacteriële als ontstekingsremmende eigenschappen. [16] Kurkuma kan als poeder of etherische olie worden gebruikt. Om een pasta van kurkuma te maken meng je 1/2 theelepel kurkuma met een of twee eetlepels castorolie. Breng deze pasta direct aan op de steenpuist met schone handen of een watje. Dek de steenpuist daarna af met een gaasje. Vervang het gaasje en de pasta elke 12 uur.
    • Als je etherische olie gebruikt, breng die dan direct aan op de steenpuist met een watje of wattenstaafje.
    • Kurkuma kan oranje vlekken geven op de huid, wat betekent dat je het misschien vooral wilt gebruiken op plekken die niet zichtbaar zijn.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Steenpuisten voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Steenpuisten komen vooral voor aan de binnenkant van de dijen, bij het kruis, onder de oksels en op de billen op plekken waar haarzakjes zitten. Deze plekken zijn vaak wat vochtiger, zodat de bacteriën die de steenpuisten veroorzaken er goed gedijen. [17] Hou deze gebieden zo droog mogelijk. Dat betekent dat je ze na het baden of zweten met een katoenen handdoek moet afdrogen.
  2. Zorg ervoor dat je de juiste soort kleding draagt om je huid zo droog mogelijk te houden. Dit zijn ademende stoffen zoals katoen, linnen, zijde en lyocell. Draag ook liefst losvallende kleding, zodat je huid kan ademen en niet geïrriteerd raakt.
  3. Steenpuisten kunnen ontstaan op plekken waar je een wondje hebt, dat vervolgens gaat ontsteken. Behandel een wondje meteen als het ontstaat met een ontsmettend middel. Dek het daarna af met een pleister. Je kunt ook toverhazelaar proberen, wat antiseptische en antibacteriële eigenschappen heeft. [18]
    • Om toverhazelaar te gebruiken doe je een beetje op een schoon gaasje, waarna je het op de wond aanbrengt. Laat de toverhazelaar even in de wond trekken en dep het daarna droog.
  4. Als je denkt dat er een steenpuist opkomt, leg er dan een warm kompres op. Probeer daarna een van de huismiddeltjes (kurkumapasta, tea-tree-olie, enz.) om steenpuisten mee te behandelen en breng dat zoals hierboven staat beschreven op de huid aan. Gebruik deze combinatie van methodes elke 12 uur tot je zeker weet dat de zwelling en gevoeligheid niet doorzetten.
  5. Als je allerlei verschillende opties hebt geprobeerd, maar de steenpuisten blijven terugkeren, ga dan naar je huisarts. Ga ook naar de huisarts als je huismiddeltjes hebt geprobeerd die niet binnen twee weken aanslaan, als je diabetes hebt, of als je een andere aandoening hebt die het immuunsysteem onderdrukt. Dan is het tijd om een afspraak te maken met een dermatoloog. Het zou ook kunnen dat je een andere aandoening hebt waardoor je vatbaar bent voor steenpuisten.
    • Als je nog niet eerder bij een dermatoloog bent geweest, vraag dan of je huisarts je wil doorverwijzen.
    Advertentie

Tips

  • Overleg altijd met je huisarts als je huismiddeltjes wilt gaan gebruiken bij een kind. Zorg er ook voor dat het kind deze kruidenmiddelen niet inslikt.
  • Om te kijken of je huid niet overgevoelig is voor bepaalde kruiden, moet je het eerst op een klein stukje testen.
  • Hoe eerder je met de behandeling begint, hoe minder erg de steenpuisten zullen worden.
  • Hidradenitis suppurativa en haarnestcystes moeten soms chirurgisch worden verwijderd.
Advertentie
  1. Brady, A. J., Farnan, T. B., Toner, J. G., Gilpin, D. F., and Tunney, M. M. Treatment of a cochlear implant biofilm infection: a potential role for alternative antimicrobial agents. J Laryngol.Otol. 2010;124(7):729-738.
  2. Hart, P. H., Brand, C., Carson, C. F., Riley, T. V., Prager, R. H., and Finlay-Jones, J. J. Terpinen-4-ol, the main component of the essential oil of Melaleuca alternifolia (tea tree oil), suppresses inflammatory mediator production by activated human monocytes. Inflamm.Res 2000;49(11):619-626
  3. Iacobellis, N. S., Lo, Cantore P., Capasso, F., and Senatore, F. Antibacterial activity of Cuminum cyminum L. and Carum carvi L. essential oils. J Agric.Food Chem 1-12-2005;53(1):57-61
  4. SaiRam, M., Ilavazhagan, G., Sharma, S. K., Dhanraj, S. A., Suresh, B., Parida, M. M., Jana, A. M., Devendra, K., and Selvamurthy, W. Anti-microbial activity of a new vaginal contraceptive NIM-76 from neem oil (Azadirachta indica). J Ethnopharmacol 2000;71(3):377-382
  5. Takarada, K., Kimizuka, R., Takahashi, N., Honma, K., Okuda, K., and Kato, T. A comparison of the antibacterial efficacies of essential oils against oral pathogens. Oral Microbiol.Immunol 2004;19(1):61-64
  6. Takahashi T, Kokubo R, Sakaino M. Antimicrobial activities of eucalyptus leaf extracts and flavonoids from Eucalyptus maculata. Lett Appl Microbiol 2004;39:60-4
  7. Wang, Y., Lu, Z., Wu, H., and Lv, F. Study on the antibiotic activity of microcapsule curcumin against foodborne pathogens. Int.J Food Microbiol. 11-30-2009;136(1):71-74
  8. http://www.nhs.uk/Conditions/Boils/Pages/Prevention.aspx
  9. http://www.medicaldaily.com/what-witch-hazel-plus-5-health-reasons-use-it-your-skin-care-310666

Over dit artikel

Deze pagina is 11.328 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie