Pdf downloaden Pdf downloaden

Pasgeboren puppy's bieden vlooien de perfecte omgeving om zich te voeden en hun eitjes te leggen. Deze hondenvlooien (wetenschappelijke naam ctenocephalides canis) zijn erg ongewenst omdat ze jeuk en irritatie veroorzaken op de huid van de puppy's. In ernstigere gevallen kan de pup anemisch worden door bloedverlies, veroorzaakt door de parasieten. Helaas kan het redelijk lastig zijn om van vlooien af te komen bij jonge puppy's, omdat hun lijfjes nog niet toegerust zijn op het gebruik van de sterke insecticiden die de meeste antivlooienmiddelen bevatten. Daarom zul je, om van de vlooien af te komen, de pup schoon moeten houden en tegelijkertijd de moeder en eventuele manden of zachte kleden waar de pup contact mee heeft moeten behandelen. Begin met stap 1 hieronder voor meer informatie.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De pup behandelen

Pdf downloaden
  1. Pasgeboren puppy's vormen de perfecte gastheer voor vlooien - ze zijn warm, produceren vocht en geven bloed om te eten. Helaas zijn er geen vlooienproducten die veilig te gebruiken zijn bij pasgeboren puppy's. Dit is omdat de interne organen van puppy's kwetsbaarder zijn dan die van oudere honden, en daarom gevoeliger voor negatieve bijwerkingen veroorzaakt door de antivlooienmiddelen.
    • Afhankelijk van de medicatie zijn deze bijwerkingen excessief speekselvorming, braken, ademhalingsproblemen en ofwel overgevoeligheid voor stimulatie of een diepe depressie.
    • Bij sommige antivlooienproducten zal duidelijk op de verpakking staan dat het ongeschikt is voor puppy's. Andere producten zijn nooit op puppy's getest, dus de fabrikanten adviseren tegen het gebruik.
    • Blijf met name weg van dierenwinkelproducen die permethrin bevatten, omdat deze niet veilig voor gebruik zijn bij jonge dieren. Het metabolisme bij puppy's is te onvolgroeid en niet in staat om de permethrin af te breken, waardoor het zich kan ophopen in het systeem van de pup en neurologische schade veroorzaken met als resultaat excessief rillen, kwijlen, verlamming of zelfs aanvallen.
    • Producten uit de dierenwinkel die geen permethrin bevatten zijn waarschijnlijk niet effectief en geldverspilling.
  2. Aangezien er geen commerciële producten of producten op recept geschikt zijn voor gebruik bij jonge puppy's, is de enige oplossing om de pup schoon te houden en te proberen eventuele vlooien handmatig te verwijderen. Om de pup te wassen:
    • Doe een paar cm warm water in een teil of bad. Het water moet ongeveer dezelfde temperatuur hebben als water voor een babybad.
    • Zet de pup in het water en gebruik daarbij je hand om zijn kop te ondersteunen en boven water te houden.
    • Schep met je hand water over de vacht van de pup tot hij helemaal nat is.
    • Til de pup uit het water en zet hem op een schone, warme handdoek. Wrijf de pup zachtjes met de handdoek om een teveel aan water te verwijderen.
  3. Zet de pup op een droge handdoek op een vlak oppervlak. Gebruik een vlooienkam om de vochtige vacht van de pup te kammen en eventuele vlooien te verwijderen.
    • Vlooienkammen hebben tanden die heel dicht op elkaar staan en werken door fysiek vlooien uit de vacht te trekken.
    • Begin bij de nek van de pup en maak een scheiding in de vacht, waarbij je een deel tegelijk kamt tot je zijn hele lijf gekamd hebt en alle vlooien verwijderd hebt.
  4. Het is belangrijk dat je alle vlooien die je uit de vacht van de pup haalt doodt, anders kunnen ze terugkomen en opnieuw besmetten. Je kunt de vlooien doden door ze tussen je vingernagels te pletten of door ze in een kop kokend heet water te laten vallen.
    • Als je gekookt water gebruikt, zorg er dan voor dat de beker ergens staat waar de pup er niet bij kan, anders kan hij het omgooien en zichzelf branden.
  5. Als je de vlooien eenmaal fysiek uit zijn vacht gehaald hebt, dan zou de pup vrij van vlooien moeten zijn. Maar er is geen insecticide op zijn vacht dat nieuwe vlooien ervan weerhoudt om op hem te springen. Daarom is het belangrijk om de pup uit de buurt te houden van zijn moeder en eventueel besmette manden tot deze behandeld zijn. Dit zal helpen te voorkomen dat de pup opnieuw besmet raakt.
  6. Als je puppy eenmaal ouder wordt, dan zal zijn lichaam in staat zijn de ingrediënten van antivlooienmiddelen te verwerken en zullen ze veilig gebruikt kunnen worden. Volg altijd de instructies op de verpakking op, zodat je weet wanneer het veilig is om een specifiek product te gaan gebruiken. Bij de goedgekeurde antivlooienmiddelen:
    • Revolution (actief ingrediënt selamectine) kan gebruikt worden bij puppy's vanaf 7 weken.
    • Frontline (actief ingrediënt fipronil) kan gebruikt worden vanaf 8 weken.
    • Orale medicijnen zoals Comfortis (actief ingrediënt spinosad) zijn alleen veilig vanaf 14 weken.
    • Gebruik deze producten nooit bij pups die jonger zijn dan de aanbevolen leeftijd.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De moeder behandelen

Pdf downloaden
  1. Als de puppy's in een nest vlooien hebben, dan is het vrijwel zeker dat de moeder ze ook heeft. Daarom zal het nodig zijn om de moeder te behandelen, om te voorkomen dat ze de puppy's opnieuw besmet.
    • Houd in gedachten dat als er andere dieren in huis zijn die in contact komen met de moederhond of de puppy's, dan zullen zij ook tegen vlooien behandeld moeten worden.
  2. Hoewel antivlooienproducten op de moeder gebruikt kunnen worden, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met de producten die je kiest.
    • Als de moeder nog zoogt, dan kunnen bepaalde chemicaliën doorgegeven worden aan de puppy's via de melk, waardoor ze ziek kunnen worden. Daarom is het essentieel dat je alleen voorgeschreven producten gebruikt die ontworpen zijn voor gebruik bij zogende moeders.
    • Sommige producten uit de winkel kunnen teksten hebben als natuurlijk of zonder chemicaliën , maar dit betekent niet dat ze veilig zijn voor heel jonge puppy's. En zelfs als ze geen negatieve bijwerkingen veroorzaken, dan zijn natuurlijke of op kruiden gebaseerde producten waarschijnlijk niet effectief bij het doden van vlooien.
  3. Voorgeschreven medicijnen die een ingrediënt met de naam selactine bevatten (zoals Revolution en Stronghold) zijn goedgekeurd als veilig voor gebruik bij zwangere en zogende moeders. [1]
    • De medicijnen moeten op de huid van de volwassen hond aangebracht worden, volgens de instructies van de fabrikant, en een paar uur drogen voordat de puppy's in contact met de moeder mogen komen.
    • Medicijnen op basis van Selamectine moeten alleen in de aanbevolen dosering gegeven worden, en alleen plaatselijk toegepast. Bij orale toediening is gebleken dat selamectine foetale afwijkingen veroorzaakte bij ratten. [2]
  4. Er zijn diverse ingrediënten die veel gebruikt worden bij antivlooienmiddelen, die nooit aan zwangere of zogende honden gegeven mogen worden. Daarom is het belangrijk om het etiket heel zorgvuldig te lezen, of te overleggen met de dierenarts van je hond om te voorkomen dat je producten gebruikt die deze ingrediënten bevatten.
    • Een ingrediënt met de naam fipronil (gevonden in een antivlooienmiddel met de naam Frontline) moet nooit gebruikt worden bij zwangere of zogende moeders, omdat het niet bewezen veilig is bij puppy's.
    • Van een ingrediënt met de naam spinosad (wat gebruikt wordt in een orale vlooienkuur met de naam Comfortis) is aangetoond dat het uitgescheiden wordt in de moedermelk. Omdat het niet bekend is of spinosad negatieve bijwerkingen heeft bij puppy's, moet je vermijden om dit product te gebruiken om de moeder te behandelen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

De omgeving behandelen

Pdf downloaden
  1. De volwassen vlo bezoekt zijn gastheer alleen om te eten, dus bij elke vlo die je op het huisdier vindt is berekend dat er nog 20 in de mand, het tapijt en de bank zitten.
    • Het is ook belangrijk om je bewust te zijn dat de vrouwelijke vlo haar eitjes legt op zachte bekleding zoals tapijt en meubelbekleding. Deze eitjes zijn heel robuust en kunnen, bij gebrek aan een geschikte gastheer, jarenlang in slaap blijven.
    • Als de eitjes eenmaal uitkomen dan zullen de vlooienlarven en poppen zich ontwikkelen in het tapijt of de mand, zich voedend met stof om hun levenscyclus af te ronden en volwassen te worden.
    • Als gevolg daarvan is het noodzakelijk om eventuele eieren of larven, verborgen in kussens, mand, vloerbedekking of bank, te doden, anders kunnen moederhond of puppy's gemakkelijk herbesmet raken.
  2. Zoals in de stap hierboven uitgelegd is de omgeving waar de pup in leeft waarschijnlijk rijk aan vlooieneitjes, larven en poppen, wachtend om volwassen te worden en de volgende generatie vlooien te worden. Daarom moeten kussens en manden grondig gereinigd en gedesinfecteerd worden om de vlooien volledig te elimineren.
    • Vlooieneitjes hebben een extreem harde beschermende schil, dus het wassen van de kussens in de wasmachine zal niet genoeg zijn om ze te verwijderen.
    • Gebruik een antivlooienspray of bom die insecticide bevat. De insecticide zal zijn weg vinden naar afgelegen hoeken van de manden en kussens, waar vlooieneitjes, larven en poppen zich kunnen verbergen. Gebruik de insecticide volgens de instructies op de verpakking.
    • Als je eenmaal de insecticide aangebracht hebt, en het de tijd gegeven hebt om effectief te worden, dan moet je ze op een zo heet mogelijk wasprogramma wassen om eventuele resten van de insecticide (die de puppy's kan schaden) te verwijderen en dode eitjes, larven en vlooien weg te wassen.
  3. Tenslotte zul je eventuele vlooien in tapijten of andere zachte meubelstukken moeten doden. Om dit te doen moet je een insecticidespray op permethrinbasis gebruiken, zoals Staykill of RIP vlooien.
    • De fabrikanten van deze sprays raden aan om eerst te stofzuigen voordat je de spray gebruikt. Dit maakt de polen van het tapijt los en helpt de spray dieper door te dringen. Daarnaast kan de vibratie van de stofzuiger de larven 'wakker maken', die dan naar het licht wriemelen in de hoop dat ze een gastheer vinden.
    • Spuit de insecticide op het tapijt, de bank en andere zachte bekleding, volgens de instructies van het label. De permethrin in de spray werkt door het zenuwstelsel van de insecten te verlammen, spierfunctie te belemmeren en uiteindelijk de dood te veroorzaken. Insecten kunnen pyrethroïdes niet op dezelfde manier afbreken als zoogdieren en zijn daardoor veel gevoeliger voor de effecten.
    • Verwijder altijd de puppy's, samen met eventuele andere huisdieren (zoals vogels en vissen) of kinderen uit de kamer, voor je met insecticide gaat spuiten. Ventileer na de behandeling de kamer gedurende een paar uur, door de ramen te openen en ervoor te zorgen dat de kamer niet bezet is.
    Advertentie

Tips

  • Als de moederhond, puppy's of andere met vlooien geïnfecteerde dieren recent met de auto gereisd hebben, vergeet dan niet om het interieur van de auto ook te bespuiten met een insecticidespray.
Advertentie

Bronnen

  1. http://www.noahcompendium.co.uk/Pfizer_Limited/Stronghold_Spot-On_Solution_for_Cats_ACY-amp_ADs-_Dogs/-31090.html
  2. Efficacy of selamectin administered topically to pregnant and lactating female dogs in the treatment and prevention of adult tapeworm (Toxocara canis) infection and flea (Ctenocephalides felis felis) infestations n the dams and their pups. Yanye-Johnson, Maitland et al. Veterinary Parasitology. 2000 Aug 23:91 (3-4):347-58

Over dit artikel

Deze pagina is 7.859 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie