Pdf downloaden Pdf downloaden

Het kan lastig zijn om van vlooien af te komen. Soms lijkt het wel alsof er steeds meer vlooien bijkomen en je er nooit vanaf zult zijn. Dit artikel laat je enkele manieren zien waarop je van vlooien in je vloerbedekking af kunt komen. Er worden ook enkele tips gegeven hoe je kunt voorkomen dat de vlooien je huis opnieuw binnenkomen.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Van vlooien afkomen door schoon te maken

Pdf downloaden
  1. Gebruik daarvoor een stofzuigerborstel in plaats van de stofzuiger gewoon door de kamer te duwen. Begin aan de ene kant van de kamer en stofzuig de kamer in verschillende banen totdat je alle vloerbedekking gezogen hebt. Richt je vooral op de hoeken van de kamer en de plinten. Vlooien verstoppen zich graag op donkere, vochtige plekken, dus stofzuig ook onder je meubels.
    • Concentreer je op de plekken waar je huisdier veel tijd doorbrengt, evenals de plinten, deuropeningen en de plekken onder je meubels.
    • Als je last hebt van een hardnekkige vlooienplaag, stofzuig dan 10 tot 14 dagen lang elke dag je huis. [1]
  2. Zorg ervoor dat je ook de poten en de onderkant behandelt. Vlooien springen vaak op meubels, en ze kunnen opnieuw in je vloerbedekking kruipen als je ze niet verwijdert.
  3. Gooi het niet weg in een vuilnisbak die in huis staat. Haal in plaats daarvan de zak uit de stofzuiger, stop hem in een plastic zak, knoop de zak dicht en gooi hem buiten in je vuilnisbak. Zo voorkom je dat achtergebleven vlooien opnieuw je huis binnen kunnen komen en weer in je vloerbedekking kruipen. [2]
    • Als je stofzuiger geen zak maar een stofbak heeft, haal de stofbak er dan uit en leeg hem in een plastic zak. Knoop de plastic zak goed dicht en gooi hem buiten in de vuilnisbak.
  4. Als je geen stoomreiniger hebt, huur er dan een bij een meubelzaak of een bouwmarkt. Volg de instructies die je bij het apparaat krijgt aandachtig op. Je kunt ook een schoonmaakbedrijf inhuren om je vloerbedekking met stoom te laten reinigen. De hete stoom die uit de stoomreiniger komt zal zowel volwassen vlooien als eitjes doden.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Kevin Carrillo

    Specialist op het gebied van ongediertebestrijding
    Kevin Carrillo is specialist op het gebied van ongediertebestrijding en senior projectmanager bij MMPC, een ongediertebestrijdingsbedrijf en MBE-gecertificeerd minderheidsbedrijf in New York City. MMPC is gecertificeerd volgens de belangrijkste protocollen en richtlijnen in de branche, onder andere door de National Pest Management Association (NPMA), QualityPro, GreenPro en The New York Pest Management Association (NYPMA). Hun werk is te zien geweest bij CNN, NPR en ABC News.
    Kevin Carrillo
    Specialist op het gebied van ongediertebestrijding

    Onze deskundige is het daarmee eens: Stoomreiniging is een van de effectieste, niet-professionele manieren om vlooien uit een tapijt te verwijderen. Zorg ervoor dat je de stoomreiniger eerst op een verborgen stukje tapijt test om te zien of de stoom verkleuring veroorzaakt.

  5. Was het mandje, deken en kussen van je huisdier op een hoge temperatuur in je wasmachine. Stel je wasdroger ook in op de hoogst mogelijke temperatuur. Was deze spullen dagelijks totdat je van de vlooienplaag af bent.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Chemische, natuurlijke en andere middelen gebruiken

Pdf downloaden
  1. Zorg ervoor dat je een middel kiest dat niet schadelijk voor huisdieren is. Spuit het middel op je vloerbedekking. Wacht totdat het opgedroogd is en stofzuig vervolgens je vloerbedekking. Stofzuig maximaal twee weken lang om de paar dagen je vloerbedekking. Deze insecticiden doden volwassen vlooien, maar niet de eitjes—door te stofzuigen kun je de hoeveelheid vlooien onder controle houden. Wacht enkele weken voordat je een ander insecticide gebruikt. [3]
    • Als je een insecticide gebruikt, houd je huisdier dan weg van de plek die je behandeld hebt totdat het weer veilig is. Insecticiden zijn giftig en kunnen tragische gevolgen hebben. Volg de aanwijzingen van de fabrikant op het etiket op. Bij sommige insecticiden moet je meerdere uren wachten voordat je de behandelde ruimte weer binnen mag. [4]
  2. Concentreer je op de plekken waar je huisdier graag komt, evenals deuropeningen, plinten en de plekken onder meubels. Verspreid de borax of het zout over de vloerbedekking en zorg ervoor dat het in de vezels trekt. Als je borax gebruikt, laat het poeder dan een nachtje op de vloerbedekking liggen en zuig het de volgende dag op. Als je zout gebruikt, wacht dan 24 tot 48 uur voordat je gaat stofzuigen. Laat je huisdier niet over de behandelde vloerbedekking lopen totdat je het zout of de borax opgezogen hebt. [5]
    • Als je borax gebruikt, zorg er dan voor dat je huisdieren en kinderen niet over de behandelde gedeelten lopen.
    • Als je zout gebruikt, kies dan voor erg fijn zout.
  3. Giet een deel azijn en een deel water in een verstuiver. Sluit de verstuiver af en schud hem om alles door elkaar te mengen. Je kunt witte azijn of appelazijn gebruiken. Spuit het azijnmengsel op je vloerbedekking. Concentreer je daarbij op de plekken waar je huisdier graag komt, evenals deuropeningen, plinten en de plekken onder meubels. [6]
    • Vlooien houden niet van de geur van azijn. De azijn kan ook helpen om de volwassen vlooien te doden.
  4. Snijd een tot drie citroenen in dunne plakjes. Giet ongeveer 500 ml water in een pan. Doe de plakjes citroen in het water en kook ze. Wanneer het water begint te koken, draai je het gas uit en haal je de pan van het fornuis. Laat de plakjes citroen een nachtje in het water liggen. Haal de plakjes de volgende dag uit het water en giet het citroenwater in een verstuiver. Spuit dit mengsel op je vloerbedekking en concentreer je daarbij op de plekken waar je huisdier graag komt, evenals plinten, deuropeningen en de plekken onder meubels.
    • Vlooien houden niet van de geur van citroen, dus wellicht zie je resultaten als je dit mengsel op je vloerbedekking spuit. [7]
  5. Als je niet weet op welke plekken de vlooien zich in je vloerbedekking bevinden, dan kun je ze naar een bepaalde plek drijven door een vlooienval te gebruiken. Vul een kleine kom met water. Voeg enkele druppels afwasmiddel toe en roer om alles door elkaar te mengen. Zet de kom op de grond, dicht bij een muur en zet er een lamp naast. Zet 's nachts de lamp aan. De vlooien zullen naar het licht springen en in het water landen. Door de zeep in het water zullen ze niet uit de kom kunnen springen. Zet de volgende ochtend de lamp uit en gooi het water weg. [8]
    • Als je huisdieren hebt, sluit de kamer dan af. Als dit niet mogelijk is, leg dan iets over de kom heen zodat je huisdieren er niet bij kunnen komen. Laat wel genoeg plek over zodat de vlooien erin kunnen springen.
    • Je kunt ook een felle nachtlamp gebruiken.
  6. Deze bedrijven zullen je huis behandelen om de vlooien te doden en zullen ervoor zorgen dat het probleem volledig opgelost wordt.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Diatomeeënaarde gebruiken om van vlooien af te komen

Pdf downloaden
  1. Zorg ervoor dat je voedselveilige diatomeeënaarde gebruikt en niet het soort dat je in een zwembad zou gebruiken. Voedselveilige diatomeeënaarde is niet schadelijk als je het per ongeluk inslikt.
  2. Gebruik een stofzuigerborstel en stofzuig alle vloerbedekking. Concentreer je daarbij op de plekken waar je huisdier graag komt, evenals deuropeningen en plinten.
  3. Richt je daarbij op de plekken waar je huisdier graag komt, evenals plinten, deuropeningen en de plekken onder meubels. Diatomeeënaarde bestaat uit piepkleine, gefossiliseerde kiezelwieren die in het lichaam van de vlooien zullen snijden.
  4. Als je de vlooien in je vloerbedekking wilt bestrijden, dan zul je ook de vlooien moeten doden die zich op andere plekken bevinden, waaronder het mandje, deken en kussen van je huisdier. Strooi gewoon diatomeeënaarde in het mandje van je huisdier en zet hem twee tot drie dagen apart. Laat je huisdier niet in het mandje slapen. Nadat er twee of drie dagen voorbij zijn gegaan, stofzuig je het mandje en was je het als dat mogelijk is in de wasmachine op een hoge temperatuur.
  5. Als je diatomeeënaarde gestrooid hebt op plekken waar je huisdier graag komt, dan kan er wat van het poeder in zijn vacht gekomen zijn. Als dit het geval is, dan zul je je huisdier in bad moeten doen. Onthoud dat je een hond meestal veel gemakkelijker in bad kunt doen dan een kat.
    • Overweeg om een zeepvrije of vochtinbrengende huisdierenshampoo te gebruiken om je huisdier te wassen. Diatomeeënaarde kan de huid namelijk erg droog maken. Je kunt hier wat aan doen door een zeepvrije of vochtinbrengende huisdierenshampoo te gebruiken om je huisdier te wassen. Gebruik ook een vlooienkam om vlooien, larven en eitjes uit de vacht van je huisdier te verwijderen. [9]
  6. Stofzuig na vier tot vijf dagen je vloerbedekking. Vergeet de plekken waar je huisdier graag komt niet, evenals deuropeningen, plinten en de plekken onder meubels.
  7. Gooi het niet weg in een vuilnisbak die in huis staat. Haal in plaats daarvan de zak uit de stofzuiger, stop hem in een plastic zak, knoop de zak dicht en gooi hem buiten in je vuilnisbak. Zo voorkom je dat achtergebleven vlooien opnieuw je huis binnen kunnen komen en weer in je vloerbedekking kruipen.
    • Als je stofzuiger geen zak maar een stofbak heeft, haal de stofbak er dan uit en leeg hem in een plastic zak. Knoop de plastic zak goed dicht en gooi hem buiten in de vuilnisbak.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Een nieuwe vlooienplaag voorkomen

Pdf downloaden
  1. De vlooien bevinden zich waarschijnlijk in je vloerbedekking omdat ze uit de vacht van je huisdier afkomstig zijn. Om te voorkomen dat de vlooien in je vloerbedekking kruipen, moet je kijken of je huisdier vlooien heeft. Als je huisdier zich steeds krabt, dan heeft hij waarschijnlijk vlooien.
  2. Koop een vlooienkam in de dierenwinkel en kam je huisdier ermee. Een vlooienkam heeft kleine, dicht bij elkaar staande tanden die de piepkleine beestjes uit de vacht van je huisdier halen. Je verwijdert er ook losse haren mee, zodat ze niet op de grond vallen.
    • Denk erover om een kleine kom met water en enkele druppels afwasmiddel neer te zetten. Je kunt de kam in het zeepsop dompelen om de vlooien te laten verdrinken en ze van de kam te verwijderen wanneer je de vacht van je huisdier kamt. [10]
  3. Het water zal de vlooien doden en de zeep zal alle larven doden. Overweeg om een speciale zeep te gebruiken die vlooien doodt. Houd er wel rekening mee dat dit waarschijnlijk niet erg goed zal gaan als je een kat hebt. De meeste katten hebben een hekel aan water en zullen agressief worden wanneer je ze tegen hun zin in het water zet. Als je je kat toch in bad wilt doen, zorg er dan voor dat je dikke handschoenen en een shirt met lange mouwen draagt om je huid te beschermen.
  4. Neem je huisdier mee naar de dierenarts en vraag welk type antivlooienmiddel het best voor hem is. Je dierenarts zal dan een middel voor je kat of hond voorschrijven of aanraden, evenals een passende dosis. Als je liever zelf een middel bij de dierenwinkel koopt, vergeet dan niet om de instructies op de verpakking te lezen—het zal je vertellen of het voor een hond of een kat is, voor welke leeftijden en voor welk gewicht het bedoeld is. Als je dit niet doet, loop je het risico dat je je huisdier te veel van het middel geeft waardoor je huisdier doodziek kan worden.
    • Afhankelijk van de soort kan een antivlooienmiddel oraal gegeven worden of plaatselijk aangebracht worden. Topische middelen worden meestal onderaan de nek van je huisdier aangebracht, precies tussen de schouderbladen. Lees de instructies op de verpakking om te zien op welke manier je het medicijn aan je huisdier moet toedienen.
    • Let op tekenen van ongemak of een allergische reactie bij je huisdier. Soms kan een kat of hond allergisch voor antivlooienmiddelen zijn.
    • Geef nooit een antivlooienmiddel voor honden aan een kat en andersom. Gebruik altijd de aanbevolen dosis en geef je huisdier nooit meer dan dat.
  5. Vlooienbandjes bevatten chemische stoffen die vlooien kunnen afweren. Ze zijn bijzonder nuttig als je huisdier ook naar buiten gaat. Als je de vlooien bij je huisdier weg kunt houden, dan kun je ze ook uit je vloerbedekking houden. Doe het bandje bij je huisdier om en trek het strakker totdat je nog steeds een vinger onder het bandje kunt steken. Knip het te lange uiteinde van het bandje af met een schaar.
  6. Een veelgebruikte methode om vlooien af te weren (en dus uit je vloerbedekking te houden) is om een kleine hoeveelheid knoflook of biergist aan hondenvoer toe te voegen. Uit onderzoeken blijkt echter dat knoflook en biergist weinig tot geen effect hebben. [11]
    • Geef je kat nooit knoflook. De knoflookmethode is alleen bedoeld voor honden. Knoflook is namelijk erg giftig voor katten.
  7. Je kunt je eigen antivlooienspray voor je vloerbedekking maken door wat water in een verstuiver te gieten en enkele druppels etherische olie toe te voegen. Schud de verstuiver om alles goed door elkaar te mengen en spuit het mengsel dan op je vloerbedekking. Deze antivlooienspray kun je veilig in de buurt van honden en kinderen gebruiken, maar is niet veilig voor katten.
    • Hier is een lijstje van etherische oliën tegen vlooien die je veilig in de buurt van honden kunt gebruiken: bergamot, cederhout, citronella, eucalyptus, geranium, lavendel, citroen, citroengras, pepermunt, rozemarijn, salie en zoete sinaasappel. [12]
    • Gebruik deze spray niet in de buurt van katten. Katten zijn namelijk erg gevoelig voor etherische oliën.
  8. Er zijn bepaalde planten die vlooien met hun geur afweren. Deze planten doden geen vlooien, maar zorgen ervoor dat de vlooien je huis niet binnenkomen. Denk erover om een plant te kopen die vlooien afweert en deze in je huis neer te zetten. Hier is een lijstje van planten die vlooien afweren: [13]
    • Kattenkruid weert vlooien af, maar is een fijne traktatie voor je kat.
    • Kamille ruikt heerlijk, ziet er mooi uit en je kunt de bloemen gebruiken om thee van te trekken.
    • Lavendel houdt vlooien weg en vult je huis met een heerlijke geur. Het heeft ook mooie paarsgrijze bloemen.
    • Citroengras kan niet alleen gebruikt worden om vlooien af te weren, maar ook bij het koken.
    • Munt is een geweldig kruid om vlooien af te weren en mee te koken. Je kunt het gebruiken om eten mee te kruiden of drankjes op smaak te brengen.
    • Rozemarijn is een populair kruid. Je kunt het niet alleen gebruiken om vlooien af te weren maar ook om je eten mee te kruiden.
    • Salie is ook een kruid dat je zowel bij het koken als het afweren van vlooien kunt gebruiken.
    Advertentie

Tips

  • Als je een eenkamerappartement of studio hebt waar alles in één ruimte staat en je van plan bent om diatomeeënaarde, zout, borax of insecticiden te gebruiken, denk er dan over om de ene dag de helft van je appartement te behandelen en de volgende dag de andere helft. Zo kunnen jij en je huisdier nog gewoon in huis rondlopen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Houd kleine huisdieren enkele dagen weg van je vloerbedekking nadat je er een middel op gestrooid of gespoten hebt.
Advertentie

Bronnen

Over dit artikel

Deze pagina is 12.116 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie