Pdf downloaden Pdf downloaden

Vaseline heeft veel toepassingen, maar het is zeker niet bedoeld voor je kleding. Het olieachtige goedje kan vlekken in je kleren maken die zelfs na meerdere wasbeurten niet verdwenen zijn. Er zijn echter enkele trucs die je kunt proberen om met bekende huishoudelijke middelen vet en olie te verwijderen, zodat je kleren er weer als nieuw uitzien. Als je afwasmiddel, ontsmettingsalcohol of azijn in huis hebt, dan hoef je je favoriete shirt niet weg te gooien.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Behandelen met afwasmiddel

Pdf downloaden
  1. Het is belangrijk om direct zo veel mogelijk vaseline te verwijderen om te voorkomen dat er veel olie in de stof trekt. [1] Gebruik een botermes of een soortgelijk voorwerp om de vaseline weg te schrapen.
    • Werk langzaam en pas op dat je de vaseline niet verder over de stof verspreidt.
  2. Doe een kleine hoeveelheid afwasmiddel op de vlek en smeer het afwasmiddel in de stof. Houd met je handen twee delen van de stof tegen elkaar en wrijf ze tegen elkaar om te zorgen dat het afwasmiddel in de stof trekt en de hele vlek ermee bedekt wordt. [2]
    • Je kunt tevens een zachte tandenborstel gebruiken om het afwasmiddel diep in de vezels te laten trekken. Dit wordt echter niet aangeraden bij dunne stoffen als pimakatoen, want die kunnen scheuren en de draden kunnen uitgerekt worden.
  3. Houd de bevlekte plek onder de kraan en laat warm of heet water op de stof stromen om alle resten afwasmiddel en de vaseline hopelijk te verwijderen. Je zou moeten zien dat de vlek iets vervaagd is en dat de stof minder vettig aanvoelt.
    • Als er een hoop vaseline in de stof zit of de vaseline al een tijdje in de stof zit, dan moet je wellicht meerdere keren afwasmiddel in de vlek wrijven voordat je een verschil ziet. [3]
  4. Het voorbehandelen van de stof met een vlekkenverwijderaar helpt om alle hardnekkige olievlekken te verwijderen die gedurende lange tijd in de stof hebben kunnen trekken. [4] Zorg wel dat je de aanwijzingen op de verpakking van de vlekkenverwijderaar leest om verkleuringen te voorkomen, vooral als het middel bleek bevat.
    • Als je geen vlekkenverwijderaar in huis hebt, dan kun je ook vloeibaar wasmiddel op de vlek aanbrengen of er met een stuk zeep overheen wrijven. [5]
  5. Spoel alle resten zeep of vlekkenverwijderaar met heet water uit de stof. Laat de kraan een tijdje stromen om het water goed warm te laten worden, zodat je de vlek niet per ongeluk spoelt met koud water. Koud water is niet goed voor olievlekken en kan ervoor zorgen dat ze permanent in de stof trekken. [6]
    • Als er op het wasetiket in het kledingstuk staat dat je koud water moet gebruiken, dan kun je nog steeds erg warm water gebruiken om de bevlekte plek te spoelen.
  6. Je kunt het kledingstuk met de hand in de gootsteen wassen of in de wasmachine doen. Zorg er gewoon voor dat je heet water gebruikt, omdat het olie en vet uit de vezels van het kledingstuk verwijdert. [7] Als je je zorgen maakt dat het kledingstuk krimpt door heet water, gebruik dan warm water.
    • Controleer altijd het wasetiket om te kijken of het kledingstuk wel veilig met heet water gewassen kan worden. Als dat niet zo is, dan kun je warm water gebruiken. Door warm water krimpt de stof niet direct zoals dat bij heet water wel het geval is. [8]
    • Stop het kledingstuk niet in de wasdroger als je de vlek na het wassen nog kunt zien. Als je dat doet, trekt de vlek permanent in de stof. Behandel de vlek nog eens en was het kledingstuk totdat de vlek verdwenen is. [9]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Ontsmettingsalcohol gebruiken

Pdf downloaden
  1. Om te voorkomen dat je de vlek groter maakt of dat hij permanent in de stof trekt is het belangrijk om de overtollige vaseline zo snel mogelijk te verwijderen. [10] Gebruik een bot mes of een droog vel keukenpapier om de vaseline voorzichtig weg te schrapen of te vegen.
    • Hoe sneller je de overtollige vaseline verwijdert, hoe groter de kans is dat het je lukt om de vlek te verwijderen.
  2. Ontsmettingsalcohol (ook wel isopropylalcohol genoemd) is een ontvettend middel dat dingen voor elkaar krijgt die water en zeep niet kunnen. Gebruik een schone, droge doek of een wattenschijfje om ontsmettingsalcohol op de vlek te deppen en er met kleine ronddraaiende bewegingen overheen te wrijven. Oefen af en toe druk uit om te zorgen dat de alcohol in de vlek trekt.
    • Afhankelijk van de stofsoort en de kwaliteit van de verfstoffen kan het nodig zijn om een beetje ontsmettingsalcohol op een onopvallende plek op het kledingstuk aan te brengen om te testen of de stof er niet door verkleurt. [11]
    • Wees voorzichtig met dunnere en delicate stoffen.
  3. Laat de alcohol in de vlek drogen totdat de stof droog is. Dit kan 20-40 minuten duren, afhankelijk van hoe dik de stof is en hoe groot de vlek is.
  4. Afwasmiddel heeft een ontvettende werking en helpt om alle resten olie uit de stof te krijgen. [12] Houd met je handen twee delen van de stof tegen elkaar en schrob goed totdat het afwasmiddel begint te schuimen.
    • Vergeet niet om voorzichtig te zijn als de stof dun is.
  5. Draai de warme kraan open en wacht een tijdje totdat het water heet is. Wanneer het water heet is houd je de vlek onder de kraan. Zorg dat je de vlek niet spoelt met koud water, want door koud water trekt de olie permanent in de stof. Heet of warm water helpt juist om de olie uit de stof te krijgen. [13]
    • Je kunt een schone handdoek gebruiken om de vlek droog te deppen of hem gewoon aan de lucht laten drogen.
    • Als de vlek nog niet verdwenen is, breng dan meer afwasmiddel aan totdat je geen resten meer ziet.
  6. Was het kledingstuk met de hand of in de wasmachine. Zorg er gewoon voor dat je heet of warm water gebruikt, want daarmee worden alle vlekken en olie uit de vezels van de stof verwijderd. [14] Als je bang bent dat het kledingstuk krimpt, dan kun je in plaats van heet water prima warm water gebruiken.
    • Controleer altijd het wasetiket om te zien of je de stof veilig met heet water kunt wassen. Als je het niet zeker weet, gebruik dan warm water omdat dat de stof niet direct laat krimpen zoals heet water dat doet. [15]
    • Wat je ook doet, stop een bevlekt kledingstuk niet in de wasdroger omdat de vlek dan permanent in de stof trekt en hij nog moeilijker te verwijderen is.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Doorweken met azijn

Pdf downloaden
  1. Om te voorkomen dat je de vlek groter maakt is het belangrijk om de overtollige vaseline zo snel mogelijk te verwijderen. [16] Gebruik een bot mes of een droog vel keukenpapier om voorzichtig zo veel mogelijk vaseline te verwijderen.
    • Hoe sneller je de overtollige vaseline verwijdert, hoe groter de kans is dat je de olievlek kunt verwijderen.
  2. Azijn heeft van nature een samentrekkende werking en werkt erg goed tegen olie- en andere vlekken. Maak je geen zorgen, want na het wassen ruikt het kledingstuk niet meer naar azijn.
    • Laat een gekleurd kledingstuk in een mengsel van gelijke hoeveelheden azijn en water weken om vervagen en verkleuren te voorkomen. [17]
  3. Door de azijn in de stof te schrobben kun je de olie uit alle vezels verwijderen. Zorg dat je in alle richtingen schrobt om de olie van alle kanten van de vezels te verwijderen. Als de vlek niet verdwijnt, breng dan nog wat meer azijn aan en schrob de stof nog eens.
    • In het geval van een erg hardnekkige vlek kun je ook wat afwasmiddel in de stof wrijven en de vlek met warm water spoelen.
  4. Door het kledingstuk aan de lucht te laten drogen kunnen hardnekkige vlekken niet permanent in de stof trekken. [18] Als je het kledingstuk in de wasdroger wilt stoppen of een föhn wilt gebruiken om te zien of de vlek verdwenen is, weersta dan de verleiding. Beide dingen zorgen ervoor dat de resten van de vlek permanent in de stof trekken.
    • Wanneer je de stof aan de lucht hebt laten drogen kun je altijd nog een andere vlekverwijderingsmethode proberen als de vlek nog niet helemaal verdwenen is.
    Advertentie

Tips

  • Gebruik voor het wassen van het bevlekte kledingstuk extra wasmiddel dat speciaal samengesteld is om vlekken te verwijderen.
  • Als het om leer, zijde, satijn, fluweel, suède of een andere delicate stof gaat, dan kun je het beste naar een stomerij gaan die gespecialiseerd is in dat type stof.
  • Als er op het wasetiket staat dat het kledingstuk alleen chemisch gereinigd mag worden, neem dan geen risico’s en ga ermee naar de stomerij zodat je kledingstuk niet verpest wordt.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Lees altijd het wasetiket voordat je je kleren behandelt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 18.048 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie