PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Besluiten om seks te hebben is een grote stap. Het kan eng, zenuwslopend, maar bovenal hartstikke spannend zijn! Veilig vrijen houdt in dat je makkelijker kan genieten van seks met een nieuwe partner omdat je weet dat je je lichaam en je gezondheid beschermt. Ook kun je erop vertrouwen dat je samen met iemand die je vertrouwt plezier kunt hebben in het ontdekken van jouw seksualiteit. Je moet leren om jezelf te beschermen tegen soa's, tegen ongewenste zwangerschap, en hoe je ander riskant seksueel gedrag kunt vermijden. Bekijk Stap 1 om te leren hoe je veiliger kunt vrijen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Jezelf beschermen tegen soa's

PDF download Pdf downloaden
  1. Ga naar je dokter of een gratis kliniek om regelmatig op hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen getest te worden. Laat jullie samen testen voor je een nieuwe relatie aangaat, en laat je regelmatig testen als je een relatie hebt. Wees zeker van je zaak.
    • Ga met je partner, en doe het samen als je nerveus bent. Het is helemaal niet stom om je partner te vragen of hij/zij dit enthousiast en welwillend wil doen voor je. Als je partner niet bereid is om veilig te vrijen, dan kun je beter een andere partner zoeken. [1]
  2. Gebruik latex condooms . Mannencondooms dienen voor elk type seks te worden gebruikt. Hieronder vallen vaginaal, anaal en oraal contact. Het latex mannencondoom is gemakkelijk te gebruiken, efficiënt en goedkoop. Het consequent en correct gebruiken van latex condooms tijdens het geslachtsverkeer vermindert de kans op soa's en zwangerschap met 99%.
    • Als je allergisch bent voor latex kun je ook condooms gebruiken die van polyurethaan gemaakt zijn. Deze bieden dezelfde bescherming tegen soa's. Natuurlijke condooms en condooms van lamsvel bieden betrouwbare bescherming tegen zwangerschap, maar het materiaal is niet fijn genoeg om de overdracht van sommige infecties tegen te gaan. Ze zijn derhalve minder geschikt voor dat doeleinde.
  3. Deze zijn effectief in het voorkomen van de meeste soa's en verminderen de kans op zwangerschap. De kans dat het vrouwencondoom niet werkt is echter groter dan bij hormonale anticonceptie.
    • Gebruik nooit tegelijkertijd een vrouwencondoom en een mannencondoom. Er kan wrijving ontstaan waardoor een of allebei de condooms kunnen scheuren, en ze hun effectiviteit verliezen.
  4. Beflapjes zijn latex velletjes of condooms die zijn opgescheurd in vierkantjes, en die gebruikt worden om het risico op het overgeven van bloed en ander lichaamsvocht van de geslachtsdelen naar de mond te verlagen. Ze zijn effectief in het voorkomen van soa's en hiv.
    • Om een beflapje te gebruiken dien je er eerst zeker van te zijn dat het latex geen gaatjes, scheurtjes of andere beschadigingen heeft. Spoel al het maiszetmeel van het lapje af aangezien dit vaginale infecties kan veroorzaken. Bedek de geslachtsdelen of anus tijdens de orale seks.
    • Wissel nooit af tussen de vagina en de anus zonder eerst het beflapje te vervangen. Gooi het lapje na gebruik weg. Gebruik een beflapje nooit meer dan één keer .
  5. Het risico op infectie is bij anale seks groter, omdat de huid van de anus dunner is. Hierdoor wordt de overdracht van infecties en ziekten eenvoudiger. Soa's zijn eveneens overdraagbaar tussen de mond en geslachtsdelen. Daarom is onbeschermde orale seks ook riskant.
Deel 2
Deel 2 van 3:

Ongewenste zwangerschap voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Hormonale anticonceptiemethoden reguleren de vrouwelijke vruchtbaarheidscycli om zwangerschap te voorkomen. De meest gebruikte vorm van hormonale anticonceptie wordt vaak "de pil" genoemd, en wordt dagelijks oraal ingenomen. Als de pil correct en regelmatig ingenomen wordt is hormonale anticonceptie 99% effectief. Als je interesse hebt in hormonale anticonceptie, dan kun je je huisarts vragen om een recept. [2]
    • Andere hormonale methoden zijn ook verkrijgbaar, en zijn in sommige gevallen ook 99% effectief. Hormoonpleisters en -implantaten kunnen enkele weken werken en zijn vrij effectief. Injecties van oestrogeen, progestativum en Depo-Provera worden ook soms toegediend. Deze worden elke paar maanden ingebracht, waardoor de kans op verkeerd gebruik hierbij kleiner is dan bij andere soorten hormonale anticonceptie. Hormonale vaginaringen worden over het algemeen gedurende de maand gedragen, en tijdens de menstruatie verwijderd. Ook deze bieden een efficiëntie van 99%.
  2. Hormonale anticonceptie is ongelofelijk effectief, maar alleen indien correct en consequent gebruikt. Je moet je pil elke dag op hetzelfde tijdstip nemen. Ook is het het beste om te stoppen met roken. Roken kan de bloeddruk opvoeren en ernstige medische gevolgen hebben.
    • Let op hoe je lichaam reageert op de hormonen, en bespreek mogelijke zorgen met je arts. Het vereist in sommige gevallen een beetje experimenteren om de juiste medicatie te vinden.
    • Stel een alarm in op je telefoon om je eraan te herinneren dat je de pil moet nemen. Neem de pil elke dag op hetzelfde tijdstip in.
    • Sla je ongesteldheid niet opzettelijk over door gelijk aan een volgend pakje anticonceptie te beginnen. Dit kan extreem negatieve gevolgen voor je gezondheid en voortplantingsorganen hebben.
  3. De volgende methoden bieden geen bescherming tegen de overdracht van hiv en andere soa's, maar zijn wel tamelijk effectief ter voorkoming van zwangerschap. Pessaria, anticonceptiesponsjes en cervixkapjes bevatten zaaddodende gels (spermicide) en worden over de baarmoederhals geplaatst. Deze typen anticonceptie dienen doorgaans ten minste 6 uur na het geslachtsverkeer gedragen te worden.
    • Deze methoden zijn maximaal gemiddeld 90% effectief, waardoor ze iets minder betrouwbaar zijn dan andere anticonceptiemethoden. Het feit dat ze geen bescherming bieden tegen soa's, en over het algemeen minder goed verkrijgbaar zijn condooms zorgt ervoor dat ze minder snel worden aanbevolen. Het zijn desondanks vrij nuttige middeltjes. [3]
  4. Medicijnen als de morning-afterpil kunnen de kans op zwangerschap doen verminderen door een korte, sterke uitbarsting van hormonen te leveren die de ovulatie voorkomt. De meeste varianten zijn zonder recept verkrijgbaar.
    • De morning-afterpil is niet hetzelfde als een abortus. Het werkt in feite hetzelfde als een opgepimpte versie van normale anticonceptie. Het beïnvloedt je lichaam op dezelfde wijze. Het is het voorkomen van zwangerschap.
  5. Condooms helpen zowel zwangerschap als infecties voorkomen, dat is waar. Ze zijn echter ook vatbaar voor vergissingen, scheurtjes en andere ongelukjes. Het gebruik van een ander anticonceptiemiddel naast het gebruik van een condoom is de beste manier om zo veilig mogelijk te vrijen. Zo kun je meer plezier hebben met je partner, zonder je ergens druk om hoeven te maken.
Deel 3
Deel 3 van 3:

Veilig handelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Elke keer dat je een nieuwe seksuele relatie aangaat is het van belang dat je met je partner praat voordat je het bed induikt. Wees eerlijk over je eigen seksuele ervaring, en jouw wens om veilig te vrijen. Als je partner niet veilig wil vrijen, of niet eerlijk is over zijn/haar seksuele geschiedenis, vrij dan niet met hem/haar. [4]
    • Je hoeft het niet per se over het precieze aantal te hebben, maar je moet er wel achter proberen te komen of je partner regelmatig aan riskant seksueel gedrag heeft deelgenomen. Laat jullie allebei testen voor jullie besluiten seks te gaan hebben.
  2. Zorg ervoor dat je partner in staat is om met seks in te stemmen, en dat beide personen in de relatie elke keer akkoord gaan met de seksuele activiteit. Eenmaal akkoord gaan betekent niet automatisch voor altijd akkoord gaan met toekomstige seksuele activiteiten. Instemmen met één activiteit betekent eveneens absoluut niet per definitie instemmen met een andere. Instemming mag je nooit veronderstellen.
  3. Probeer onenightstands te vermijden, zeker met mensen die je niet kent en waar je geen contact mee onderhoudt. Kies je sekspartners zorgvuldig uit om risico's te vermijden. Vermijd bovendien seks met iemand die niet veilig wil vrijen, en iemand die jouw wensen niet respecteert.
    • Na een spontane nacht hoef je je niet schuldig te voelen. Zorg er alleen wel voor dat je eraan denkt om verantwoordelijk te zijn, en zo veilig mogelijk te vrijen. Neem altijd wat condooms mee, en blijf anticonceptie nemen. Zelfs tussen seksuele partners in.
    • Het is waar dat geheelonthouding de enige 100% effectieve methode is om zwangerschap en ziekten te voorkomen. Probeer alleen te vrijen met toegewijde, monogame partners die je vertrouwt.
  4. Seksspeeltjes zijn hartstikke leuk, maar ze moeten goed schoon en hygiënisch gehouden worden. Was ze tussen gebruik altijd, en gebruik er nooit een waarvan je niet zeker bent dat die schoon is. Een milde oplossing van desinfectiemiddel in een kom water is een goedkopere optie. Reinig de speeltjes grondig, en zorg ervoor dat je ze goed afdroogt. Bewaar ze in een afgesloten zak op een droge, schone plek.
  5. Leer de symptomen van seksueel overdraagbare aandoeningen en infecties te herkennen. Besteed voldoende aandacht aan je eigen lichaam als je seksueel actief bent.
    • Jongens dienen regelmatig onderzocht te worden door de dokter, naast de regelmatige soa-tests. Zorg dat je in goede gezondheid verkeert, en dat niets jou ervan weerhoudt om van het ontdekken van je seksualiteit te genieten.
    • Meiden dienen regelmatig afspraken met hun gynaecoloog of huisarts in te plannen, zeker als ze hormonale anticonceptie nemen.
  6. Seks hebben onder invloed van alcohol of drugs is nooit veilig. Jouw gebruiken wat betreft veilig vrijen kunnen worden aangetast en minder effectief blijken als je niet over een heldere geest beschikt. Ook stel je jezelf hierdoor bloot aan het risico op het nemen van slechte beslissingen. Blijf veilig.
    • Ga naar feestjes met nuchtere vrienden die in staat zijn om jou in de gaten te houden als je van plan bent een beetje dronken te worden. Onthoud dat zij het beste met jou voor hebben. Luister dus naar wat ze te zeggen hebben.

Tips

  • Gebruik geen producten op basis van vaseline of olie. Deze kunnen het condoom verzwakken. Er zijn een heleboel goede glijmiddelen op waterbasis verkrijgbaar.
  • Neem voor het geval dat altijd wat condooms mee. Probeer ze niet te dicht op je lichaam te dragen (zoals in je portemonnee) omdat warmte de afbraak van latex doet versnellen.
  • Doe het condoom zo snel mogelijk om. Hoewel het voorvocht nagenoeg geen zwangerschap kan veroorzaken, is het van essentieel belang om het voorvocht niet in contact te laten komen met het lichaamsvocht en de geslachtsdelen van iemand anders. Op deze manier voorkom je de verspreiding van soa's.
  • Draag een condoom om zwangerschap en de overdracht van soa's te voorkomen.
  • Seks omvat meer dan alleen vaginale en anale seks. Manuele en orale seks stelt je in staat om seks te hebben zonder daarvoor anticonceptie te hoeven gebruiken. Let wel dat ziekten als hiv via het allerkleinste wondje in de mond bijvoorbeeld al overgedragen kunnen worden. Gebruik een condoom om absoluut veilig te vrijen, zeker als je partner niet recentelijk op hiv getest is.

Waarschuwingen

  • Seksueel overdraagbare aandoeningen discrimineren niet op grond van burgerlijke status, leeftijd, seksuele oriëntatie, sociale klasse of huidskleur. Gebruik een condoom.
  • Geen enkel type seks is volledig risicoloos. Geen enkel type anticonceptie is 100% betrouwbaar.
  • Bevredig jezelf of je partner nooit met fruit zoals bananen of andere fallische objecten die niet solide zijn. Als je dit niet in acht houdt kunnen er medische professionals aan te pas moeten komen.

Over dit artikel

Deze pagina is 8.894 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?