Pdf downloaden
Pdf downloaden
Met zelf verbouwde venkel geef je je recepten een speciaal tintje. De scherpe geur en rijke aardse smaak maakt je gerechten speciaal. Venkel is rijk aan vitamine C en wordt al duizenden jaren gebruikt als kruidengeneesmiddel tegen spijsverteringsproblemen. Bovendien zijn de delicate groene bladeren esthetisch aantrekkelijk, waardoor venkel een ideale aanvulling voor elke tuin is.
Stappen
-
Kies een venkelvariëteit. De soort venkel die je wilt kweken hangt af van de soort venkel die je wilt gebruiken -- de bol, de bladeren of de zaden.
- ’Florence Venkel’ wordt gekweekt voor de bolvormige stengel, die zowel rauw, gegrild of gebakken kan worden gegeten. Het is ook mogelijk om de dikkere stengels te eten die uit de bol ontstaan, want deze lijken op selder.
- Kruidvenkel’ produceert niet dezelfde bolvormige stengel. Deze variëteit wordt gekweekt voor de delicate bladeren die gebruikt worden als kruid. Kruidvenkel produceert ook zaden die een zoethoutachtige smaak hebben (net als de rest van de plant) en die gebruikt worden om af te kruiden.
-
Plant de venkel buiten. Het plantproces voor beide soorten venkel is identiek. De zaden moeten rechtstreeks in de tuin worden geplant rond de periode van de laatste lentevorst.
- Plant de venkelzaadjes in vruchtbare, goed gedraineerde grond. Maak de grond voor het planten indien nodig een beetje losser en voeg wat compost en een beetje grond toe voor een betere drainage.
- Plant de zaden ongeveer 25 cm van elkaar op een diepte van ongeveer 0,3 cm en bedek ze met een dunne laag grond. Het is waarschijnlijk een goed idee om iets meer zaden te planten dan je nodig hebt en dan later uit te dunnen.
- Plant de venkel ver weg van dille of koriander – deze planten hebben de gewoonte om aan kruisbestuiving te doen, waardoor minder zaden worden geproduceerd en de smaak wordt beïnvloed. [1] X Bron
- Je kan ook een kalender gebruiken om te weten te komen wanneer je gewoonlijk de laatste vorst mag verwachten waar je woont. [2] X Bron
-
Plant de venkel binnen. Als je dit verkiest, dan kan je de venkelzaden ongeveer 4 weken voor de laatste lentevorst in containers planten.
- Eenmaal de kiemplanten 7,5 tot 10 cm groot zijn, kan je ze in een koele serre of broeibak laten afharden voordat je ze naar de tuin verplant.
- Als alternatief kan je de venkel ook in de container houden. Omdat venkel een plant met diepe wortels is, zal het een container vereisen van minstens 30 cm diep die gevuld is met lichte aarde en een beetje toegevoegd grind voor de drainage.
- Als je meerdere venkelplanten in een container van deze grootte plant, zal het te overvol worden om een grote bol te produceren, maar je zal nog steeds van de bladeren en de zaden kunnen genieten.
-
Verzorg de venkel. Venkel groeit het best in volle zon. Eerst moet je regelmatig water geven om de grond vochtig te houden. Eenmaal de plant zich heeft gevestigd kan het nodig zijn om slechts water te geven bij droogte. Wees voorzichtig dat je niet te veel water geeft, wat ervoor kan zorgen dat de wortels gaan rotten. Het is niet nodig om tijdens het groeiseizoen voeding te geven.
- Eenmaal de bol zich aan de basis van de stengel begint te vormen, moet je de omringende aarde ophopen om deze te bedekken. Dit biedt schaduw tegen de zon en voorkomt dat de bol groen verkleurt. Op deze manier blijft de bol wit en zoet (wat alleen noodzakelijk is als je van plan bent om de bol op te eten). [3] X Bron
- Venkel wordt niet vaak aangetast door ongedierte of ziekten, maar soms kan je bladluizen of witte vliegen op de bladeren aantreffen. Als dit geval is, gebruik dan een insecticidezeep op basis van pyrethrine om dit probleem op te lossen.
Advertentie
-
Oogst de venkelblaadjes. Je kan beginnen met het oogsten van venkelblaadjes eenmaal de plant zich goed gevestigd heeft.
- Neem niet te veel blaadjes tegelijkertijd weg, want dit kan de plant beschadigen.
- De venkelbladeren kunnen gebruikt worden om een aromatische, anijs- of zoethoutachtige smaak toe te voegen aan soepen, salades en andere Mediterrane voeding.
- Plant meerdere planten als je regelmatig venkel gebruikt. Oogst een plant per week, maar vergeet niet om na het oogsten water en voeding te blijven geven.
-
Oogst de bol. Florence venkelbollen kunnen worden geoogst eenmaal ze de grootte van een kleine tennisbal hebben, gewoonlijk in de late zomer of vroege herfst.
- Om te oogsten snijd je de venkel onder de bol op grondhoogte af. Verwerk onmiddellijk of bewaar gedurende enkele dagen in de koelkast.
- Venkelbollen zullen een of twee keer vorst overleven, dus er is geen behoefte om ze onmiddellijk te oogsten wanneer het wat kouder wordt. Je mag de venkelbollen echter niet te groot laten worden, want dan zullen ze bitter worden.
-
Oogst het venkelzaad. Venkelzaad kan worden geoogst vanaf dat ze rijp zijn en de bloemen bruin zijn geworden.
- De zaden zitten heel los, dus de beste manier om ze te verzamelen is door een grote kom of een laken eronder te plaatsen en te schudden. Als alternatief kan je er ook een kaasdoek rond wikkelen terwijl je de stengels afsnijdt en de zaadjes later verwijderen.
- Laat de zaadjes volledig opdrogen en bewaar ze daarna op een koele, donkere plaats in een luchtdichte container. Je kan ze tot zes maanden lang bewaren.
-
Laat de venkel als een meerjarige plant groeien. Het zaait zichzelf gemakkelijk uit, dus wanneer de plant eenmaal heeft gebloeid zullen de zaadjes er waarschijnlijk afvallen waardoor in de volgende lente nieuwe planten zullen verschijnen.
- Elke lente moet je de lap grond voor je venkel bemesten met normale voeding of de grond verrijken met wat verse (bij voorkeur zelfgemaakte ) compost.
- In noordelijke gebieden (of in gebieden waar de wintertemperatuur regelmatig onder -10°C zakt) moet venkel echter als een eenjarige plant worden behandeld en zal het elk jaar in de lente opnieuw moeten worden aangeplant.
Advertentie
Tips
- Overweeg om een lapje grond speciaal voor je venkel te houden, omdat het erom bekend staat dat het de groei van andere planten kan belemmeren.
- Venkelplanten kunnen vanuit stekken worden gekweekt. Eenmaal een plant volwassen is kunnen de wortels in stukken geknipt en opnieuw geplant worden.
- Zorg ervoor dat je geen venkel plant waar koriander, karwij of alsem groeit, want deze zullen de groei van de venkel belemmeren.
- Venkel kan een belangrijk deel uitmaken van het dieet van een toekomstige of zogende moeder, want de bijzondere nutriënten van deze plant stimuleren de productie van moedermelk.
- Plant je venkel in warme klimaten tijdens de herfst en in koude gebieden tijdens de lente.
- Zorg ervoor dat de pH-waarde van je grond tussen 6,0 en 7,0 schommelt, want venkel groeit het best in grond die niet te zuur is.
- Venkel kan tot 1,5 meter hoog worden waardoor de stengels kunnen afbreken. Gebruik een staak om je venkel te beschermen tegen de wind.
- Om de zaden te dorsen moet je de stengel tegen een hard oppervlak slaan.
- Het maken van je eigen compost zal de organische integriteit van je planten behouden en is een geweldige manier om het milieu een plezier te doen.
- Meng additieven vooraf in de grond en zorg ervoor dat ze tijd hebben om te neutraliseren voor het aanplantseizoen aanbreekt.
Advertentie
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 8.964 keer bekeken.
Advertentie