PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het kan na de beëindiging van een relatie moeilijk zijn weer verder te gaan met het leven. Je bent afhankelijk geraakt van je partner en het leven ziet er in je eentje uitdagend uit. Met de tijd kunnen deze handige tips jou helpen verder te gaan met je leven, zodat je grotere en betere dingen kan bereiken, nieuwe mensen kan ontmoeten en nieuwe vaardigheden kan aanleren.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Erken je pijn

PDF download Pdf downloaden
  1. Wanneer we iemand verliezen die belangrijk voor ons was, dan is rouw daarop een gezonde reactie. Psychologen menen dat iedereen over het algemeen dezelfde stadia van het rouwproces doormaakt, of dezelfde set emotionele reacties. Door die te begrijpen, zal je begrip voor jouw gevoelens krijgen en weet je dat het normaal is je zo te voelen. Deze stadia zijn voor iedereen van een andere duur en bepaalde stadia doen zich soms helemaal niet voor. Het is belangrijk dat je weet dat ieder mens anders is. [1]
    • Ontkenning. In het begin kan het moeilijk te geloven zijn dat jouw relatie beëindigd is. Zeker wanneer je lange tijd samen bent geweest, kan het idee dat je nu niet meer samen bent erg onnatuurlijk en onecht voelen. Misschien heb je zelfs het gevoel dat je partner niet echt weg is en dat hij of zij gewoon even moet afkoelen. Dit is een normale emotionele reactie, maar het is belangrijk te erkennen dat jullie relatie daadwerkelijk is beëindigd en door dit te ontkennen zal je alles alleen maar moeilijker voor jullie maken.
    • Woede. Dit wordt vaak beschreven als het ‘Waarom ik?’-gevoel. Wellicht heb je de drang om verschillende dingen de schuld te geven voor het einde van jullie relatie. Misschien geef je jezelf, je partner, God, je familie, vrienden, baan of andere dingen de schuld. Het is belangrijk jezelf niet te misdragen. ‘Schuld’ is niet zomaar aan één iemand te verwijten en misschien is het simpelweg niemands schuld.
    • Onderhandelen. Dit is een periode waarin mensen vaak proberen hun beëindigde relatie opnieuw aan te gaan. Wellicht smeek jij je partner om jou terug te nemen, belovend dat het nu wél goed zal gaan. Dit is waarschijnlijk echter geen goed idee. Zelfs als de relatie kan worden hersteld, dan zou dat alleen moeten gebeuren na een serieuze reflectie en zodra er duidelijk positieve veranderingen zijn geweest. Dit stadium eindigt over het algemeen wanneer één iemand zich realiseert dat de relatie niet meer te redden valt.
    • Depressie. Dit is meestal het langstdurende rouwstadium. Je zal je erg ongelukkig voelen, vaak alsof er geen hoop meer is. Je voelt je alsof je nooit meer een relatie wil aangaan of dat het leven geen zin meer heeft. Dit zijn normale emoties, maar onthoud dat zelfmoordneigingen dat niet zijn. Als jij die neigingen hebt, zoek dan zo snel mogelijk naar hulp. Net zoals in alle rouwstadia, zal ook dit stadium tot een eind komen, waarna je weer hartstikke gelukkig zal zijn.
    • Acceptatie. Meestal is acceptatie van het verleden het volgende stadium, of het valt samen met het depressiestadium. Je zal gaan begrijpen dat de beëindiging van jullie relatie niet het einde van de wereld is. Je zal je oké voelen bij dit verleden en je zal klaar zijn voor de toekomst.
  2. Het is belangrijk om droevig te zijn. Doe niet alsof het allemaal niets uitmaakt. Opgekropte emoties zijn ongezond en kunnen later tot problemen leiden. Sta jezelf toe droevig te zijn. Huil als je dat wil. Dit is een normale, gezonde reactie op negatieve gebeurtenissen.
    • Een aantal goede manieren om een droevige tijd door te brengen is droevige of hoopvolle films kijken, wat lekkers eten of wat extra aandacht besteden aan en tijd doorbrengen met je favoriete huisdier.
    • Als je heel erg lang droevig bent, of als je op een zodanige manier droevig bent dat het de kwaliteit van jouw leven negatief beïnvloedt, dan is dat een teken dat het tijd is om je gevoelens om te gooien. Als je dit niet alleen kan, zoek dan naar hulp.
  3. In dit stadium is het belangrijk wat tijd voor jezelf te hebben. Ook al is het net zo belangrijk om met anderen te zijn en kan dat het genezingsproces enorm helpen, toch moet je ook wat tijd voor jezelf hebben. Gebruik deze tijd om aan je eigen behoeften te voldoen. Focus op de dingen die jou beter doen voelen en vraag jezelf af wat je in deze fase van je leven precies wil. Anderen om je heen hebben kan voor afleiding zorgen. Ja, dat is goed, maar je moet wel meer dan genoeg tijd voor jezelf overhouden.
    • Maak dagelijks in ieder geval een paar uurtjes vrij waarin je echt alleen kan zijn en je gevoelens kan verwerken. ’s Avonds, voor bedtijd, is voor de meeste mensen vaak het makkelijkst.
    • Als jij je huis hiervoor geen goede omgeving vindt, ga dan eens een stuk wandelen door je buurt, ga naar een plaatselijk park of naar de bibliotheek.
  4. Nadat een relatie is beëindigd, zeker als die relatie lange tijd had standgehouden, kan je het gevoel hebben dat je al die tijd hebt verspeeld of dat het allemaal zinloos is geweest. Dit is nooit het geval en het is belangrijk dat te onthouden. Zelfs slechte ervaringen dienen ergens voor: wij leren onszelf kennen, we leren wat wij van het leven willen, waar we de meeste waarde aan hechten en hoe we beter met anderen kunnen communiceren. [2] Ook al is jullie relatie tot een eind gekomen, toch zal het jou ongetwijfeld een aantal onbetaalbare levenservaringen hebben opgeleverd. Als dat niet zo zou zijn, zou jij je niet zo slecht hebben gevoeld over het feit dat jullie relatie beëindigd is.
    • Het koppelen van een betekenis aan jouw ervaringen, kan een erg krachtige manier zijn om verder te gaan met het leven. Op die manier zet je die negatieve ervaringen om in iets waarvan je tot op zekere hoogte blij bent dat het is gebeurd.
    • Het kan echter moeilijk zijn die betekenis te vinden en het hangt af van jou, hoe jij denkt en wat die ervaring jou heeft opgeleverd. Ga niet op zoek naar negatieve levenslessen, aangezien die je alleen maar slechter zullen doen voelen. Probeer in plaats daarvan juist te zoeken naar iets dat een positieve bijdrage heeft geleverd aan jouw leven.
    • Goede voorbeelden van levenslessen die voortgekomen zijn uit moeilijke ervaringen, zijn: ‘Nu weet ik dat ik zelfs dit soort moeilijke situaties kan doorstaan.’; ‘Nu weet ik beter wie ik als persoon ben en waaraan ik echt veel waarde hecht.’; ‘Dit heeft me doen realiseren hoe blij ik moet zijn met de mensen die er voor me zijn.’.
  5. Doe niet alsof jouw ex nooit heeft bestaan. Dit is een ongezonde reactie, net als het opkroppen van emoties. Deze persoon heeft een rol in jouw leven gespeeld en die rol moet worden erkend. Weet dat de tijden die je met je ex doorbracht, voorbij zijn, maar door die tijden goed te onthouden, zal jij je op de langere termijn beter voelen.
    • Terwijl veel mensen zichzelf beter laten voelen door slecht over hun ex te denken, is het ook belangrijk om aan de goede dingen te denken. Door alleen op de slechte dingen te focussen, zal jij je wrang voelen en kan dat leiden tot het betreuren van de dingen waarvan je toentertijd juist wel hebt genoten. Door te doen alsof je alleen maar slechte herinneringen hebt, zal jij je op de langere termijn alleen maar slechter voelen.
    • Om jezelf aan de goede dingen van de relatie te herinneren, kan je de dingen die je leuk vond aan je ex of de tijden waaraan je erg goede herinneringen hebt, opschrijven.
  6. Mislukte relaties kunnen, net als alle andere dingen in het leven die tot een slecht eind komen, dienen als mooie leermomenten. Reflecteer op jullie relatie, op de goede en slechte dingen, zodat je die kennis kan gebruiken om positieve veranderingen in je leven door te maken. Op die manier zal je toekomstige relaties kunnen verbeteren. Je leert namelijk van je fouten en je leert wat jij van jezelf en anderen verwacht.
    • Denk aan de dingen die jouw partner toentertijd zowel goed als fout heeft gedaan. Welke van deze kwaliteiten zou je in toekomstige relaties graag terugzien en welke wil je voortaan juist vermijden? Misschien was jouw ex erg lui, wat jou in het begin niet zoveel kon schelen, maar wat later juist een probleem werd. Dit is iets wat je in een toekomstige relatie zo snel mogelijk wil vermijden of oplossen, zelfs als het in het begin niet zo’n probleem lijkt te zijn.
    • Erken je eigen fouten. Waarschijnlijk heb ook jij fouten gemaakt. Vraag je af wat deze fouten waren en op wat voor manier die een negatieve impact op jouw relaties met anderen kunnen hebben. Dit kunnen eigenschappen zijn die ook vrienden en familie negatief beïnvloeden. Vraag jezelf af hoe je die dingen aan jezelf kan veranderen. Misschien valt het je bijvoorbeeld op dat je de gevoelens van anderen vaak niet overweegt. Dit kan een eigenschap zijn die je wil veranderen, zodat je betere relaties kan opbouwen met de mensen om je heen.
    • Houd van jezelf. Vergeet niet te denken aan je eigen goede eigenschappen. Je bent een goed mens, ook al heb je fouten gemaakt. Slechte levenservaringen zouden jou niet moeten weerhouden van het gevoel iets voor de wereld te kunnen betekenen. Schrijf jouw eigenschappen op waar jij en anderen blij mee zijn. Laat die eigenschappen uitblinken en je zal je al gauw beter voelen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Jezelf weer tot leven brengen

PDF download Pdf downloaden
  1. Nadenken over jezelf en over je relatie, kan je een hoop over jezelf als persoon leren. De kennis die je hiermee opdoet kan jou jezelf, je krachten en wensen beter doen waarderen. Misschien kom je er nu achter dat de dingen die je in jouw relatie hebt opgeofferd, meer voor je betekenen dan je in eerste instantie dacht.
    • Misschien kom je erachter dat de hobby’s of vaardigheden die je achterwegen gelaten hebt, omdat je als gevolg van de relatie met jouw partner te weinig tijd overhield, of omdat dat je partner het er niet mee eens was, eigenlijk erg belangrijk voor je zijn. Misschien realiseer jij je nu dat het werk dat je voor jullie relatie opzij hebt gezet, veel meer voor je betekent dan je dacht. En misschien weet je nu dat je onterecht vriendschappen hebt opgeofferd, ook weer voor jullie relatie. Deze nieuwe start biedt jou de mogelijkheid de dingen waaraan je waarde hecht, te verkennen op een manier waarop jou dat voorheen niet is gelukt.
  2. Vergeef . Het is belangrijk tijdens je genezingsproces te vergeven. Vergeef jouw ex dat hij of zij jou gekwetst heeft en vergeef jezelf voor al jouw mislukkingen. Onthoud dat het schuiven van de schuld op jezelf of op anderen het probleem niet minder erg maakt. Beschuldigen zorgt er alleen maar voor dat jij jezelf wrang voelt en het weerhoudt jou van een gelukkige toekomst. Vergeven is van essentieel belang wanneer je het leven wil voortzetten. [3]
    • Begin het proces van vergeving door te identificeren waarom je nou eigenlijk boos bent. Wanneer je de echte reden van jouw woede weet, zal je in staat zijn beter met het gevoel om te gaan en te identificeren wie je nou precies moet vergeven.
    • Uit jouw gevoelens. Begin met het opschrijven van jouw slechte gevoelens. Dit zal je helpen jouw woede te zuiveren. Uit jouw gevoelens vervolgens naar vrienden en familie. Zij zullen je helpen jouw gevoelens beter te begrijpen door een nieuw perspectief te bieden. Besluit vervolgens of jij de persoon die jou heeft gekwetst, wil vertellen dat jij je door diegene gekwetst voelt.
    • Ga op zoek naar medeleven. Allemaal zijn we mensen en de persoon die jou heeft gekwetst deed dat omdat hij of zij, net als ieder ander mens, ook fouten maakt. Begrijp dat jijzelf dus ook fouten maakt. Misschien is het zo dat die persoon jou heeft gekwetst omdat hij of zij niet doorhad wat de gevolgen ervan zouden zijn. Probeer hun redenering voor hun acties te begrijpen. Dit zal je helpen te vergeven.
  3. Door te lachen komt er endorfine vrij in je lichaam. Endorfine wordt gebruikt om jouw emoties te reguleren en het maakt je vrolijk. Het zal jou er ook aan herinneren plezier te hebben in het leven en het zal ervoor zorgen dat het een gewoonte voor je wordt weer blij te zijn. Door de humor van slechte situaties in te zien, zal je die situaties als minder negatief ervaren. Door ervoor te zorgen dat jij je in lachwekkende situaties bevindt, zal jouw genezingsproces aanzienlijk worden ondersteund.
    • Breng tijd door met vrienden die jou aan het lachen maken. Omgeef jezelf met mensen met wie je veel kan lachen en die voor positieve ervaringen zorgen. Breng niet te veel tijd door met mensen die jou verdrietig maken of die constant negatieve emoties delen. Dit zal jouw genezingsproces vertragen.
    • Kijk comedies. Kijk grappige televisieshows of ga naar een comedy show in een comedy café in de buurt. Je kan alleen of met vrienden gaan. Dit zijn dingen die voor afleiding zorgen, zodat je de negatieve emoties achter je laat en je weer weet hoe het is om blij te zijn.
  4. Als je een relatie hebt, ben je geneigd erg afhankelijk te worden van je partner. Je verliest een hoop onafhankelijkheid, wat tot gevolg kan hebben dat je stopt met de dingen waarvan je in het verleden juist zo kon genieten.
    • Het kan soms goed voelen om op iemand te kunnen steunen, maar onafhankelijk zijn kan ook goed voelen. Het geeft jou de vrijheid dingen te doen die je graag doet, wanneer je maar wil. Je hebt niemands toestemming nodig en je hoeft je geen zorgen te maken over de gevoelens van anderen.
    • Voorbeelden van manieren om te genieten van je vrijheid zijn: naar een film gaan waar je ex niet graag heenging, kleding dragen die jij leuk vindt, maar die jouw partner niet aantrekkelijk vond, tijd doorbrengen met vrienden met wie jouw ex niet goed kon omgaan, maar ook individuele activiteiten zoals lezen en andere dingen waarvoor je voorheen moeilijk tijd kon vrijmaken.
  5. De beste manier om weer echt tot leven te komen is door te ‘leven’. De wereld is een fantastische plek, dus maak gebruik van deze mogelijkheid om nieuwe dingen te doen die je altijd al graag had willen doen. Ervaar de wereld om je heen!
    • Sport. Sporten zorgt er net als lachen voor dat er endorfine in je lichaam vrijkomt. Door te sporten kan je jezelf gelukkiger en gezonder maken. Ook dit is een activiteit waarvan veel mensen denken dat ze er geen tijd voor hebben in een relatie. Een gezond, slank, sterk en energiek lichaam doet jou als een nieuwe persoon voelen. Dit gevoel van een nieuwe, frisse start kan jou helpen negatieve gevoelens en herinneringen achter je te laten, zodat je verder kan gaan met al het goede dat jou te wachten staat.
    • Vrijwilligerswerk doen. Één van de beste manieren om jezelf gelukkig te voelen, is anderen gelukkig maken. Neem de verantwoordelijkheid op je en help anderen. Hierdoor zal je het gevoel hebben van betekenis te zijn, iets dat je op het moment misschien wat minder hebt. Het biedt jou de mogelijkheid te in te zien dat iedereen problemen heeft en dat sommigen het veel erger hebben dan jij. Dit perspectief kan geruststellend zijn en leert jou alle prachtige dingen en mensen te waarderen die jij in jouw leven hebt. Probeer vrijwilligerswerk te doen in bijvoorbeeld een gaarkeuken als je iets zoekt dat niet al te veel tijd in beslag neemt. Als je meer betrokken wil zijn, probeer dan bijvoorbeeld iets te doen voor de vrijwilligersorganisatie Habitat for Humanity.
  6. Reizen zal je iets geven om trots op te zijn. Het zal zowel goede als slechte herinneringen opleveren. Laat jezelf terechtkomen in een situatie waarin jij je nooit eerder hebt bevonden, ga ergens heen waar je de taal niet spreekt. Dit soort dingen zullen ervaringen opleveren die veel indrukwekkender zijn dan de ervaringen met je ex. Achteraf zal je met veel plezier terugkeren naar het normale leven, waarin je jouw ervaringen kan delen met anderen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Breng tijd door met anderen

PDF download Pdf downloaden
  1. Het is belangrijk om tijd door te brengen met anderen. Dit zal jou helpen te herinneren aan het onlosmakelijke goede in anderen en aan het feit dat interacties niet altijd resulteren in kwetsing. Tijd doorbrengen met je vrienden zal je afleiden en helpen om te gaan met je pijn. Ook zullen zij jou helpen de goede eigenschappen aan jezelf in te zien en nieuwe ervaringen op te doen die je voor altijd zal onthouden.
    • Neem deel aan activiteiten met je vrienden, aangezien dit jou kan helpen aan de positieve in plaats van aan de negatieve emoties en ervaringen te herinneren. Ga naar de bioscoop, naar feestjes, of probeer iets ambitieus uit zoals een voettocht door een indrukwekkend gebied.
    • Maak gebruik van deze mogelijkheid om tijd door te brengen met vrienden die je lang niet hebt gezien. Soms vergeten we mensen als we een relatie hebben. Daarom is dit een goed moment om het contact weer met hen op te zoeken, zodat je eraan herinnerd wordt hoeveel plezier je met hen kan beleven.
  2. Nieuwe vrienden en/of nieuwe sociale kringen hebben, is altijd goed. Wie wil nou niet nog meer mensen om zich heen hebben met wie je leuke tijden kan doormaken? Ontmoet nieuwe mensen, of dit nou via huidige vrienden gaat, of via sociale bezigheden zoals school, sport of uitgaan. Deze nieuwe bezigheden geven jou iets nieuws om op te focussen, in plaats van dat je blijft hangen in het moeilijke verleden.
  3. 3
    Ga weer eens daten. Zodra je alle negatieve emoties van de beëindiging van jouw relatie hebt verwerkt en je hebt het gevoel klaar te zijn voor een nieuwe uitdaging, dan kan je proberen weer te gaan daten. Ontmoet nieuwe mensen en ga op verschillende dates. Dit zal je helpen te begrijpen dat er veel meer mensen voor je zijn. Het beste kan je niet te veel haasten, zodat je voorkomt dat je opnieuw in een slechte relatie terechtkomt. Neem de tijd, doe rustig aan met daten.
    • Je bent niet op zoek naar een nieuwe partner, je bent slechts op zoek naar nieuwe, positieve ervaringen. Met de tijd zal je iemand vinden met wie je echt goed kan opschieten en voor je het weet zal je een nieuwe, gelukkige relatie hebben opgebouwd.
    • Nu je weet hoe je met stukgelopen relaties moet omgaan, ben je klaar voor een succesvollere en aangenamere ervaring!
    Advertentie


Over dit artikel

Deze pagina is 8.840 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie