Pdf downloaden Pdf downloaden

Verkoudheid bij katten is vaak een simpele luchtweginfectie, maar daarom moet de kat nog wel worden behandeld. Dit artikel helpt je de symptomen te herkennen en je zieke kat verzorgen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Verzorging van jouw kat thuis

Pdf downloaden
  1. Verkoudheidssymptomen bij een kat kunnen worden veroorzaakt door een bacteriële infectie of een virus. [1] Let op symptomen zoals snuiven, niezen, hoesten, een loopneus, pus rondom de ogen, moeizame ademhaling en lusteloos gedrag welke allemaal kunnen wijzen op een verkoudheid. [2]
  2. Een hogere luchtvochtigheid helpt je kat om beter kunnen ademen als hij ziek is. Gebruik, indien mogelijk, een luchtbevochtigingsapparaat of zet je kat een paar keer per dag in de badkamer met stoom voor 10 à 15 minuten per keer. [3]
    • Sommige katten houden er niet van om opgesloten te worden. Ze kunnen dan gaan janken en/of aan de deur gaan krabben. Wanneer jouw kat dit langer dan 3-5 minuten vol houdt moet je het niet langer forceren. Dit kan stress veroorzaken die het ziek zijn verergerd en het herstel kan vertragen.
  3. Wanneer jouw kat ziek is kan het zijn dat je uitscheiding opmerkt bij de ogen, neus en oren. Neem een paar keer per dag een vochtige washand en was het gezicht van je kat terwijl je zachtjes kalmerend woorden fluistert. [4] Katten reageren op de toonhoogte van je stem en het zorgt ervoor dat ze rustig blijven terwijl je deze, voor hen onplezierige, taak uitvoert.
    • Gebruik warm water. Zorg er voor dat het water niet te heet of te koud is omdat dit een shockerende uitwerking kan hebben op jouw kat.
  4. Als katten ziek zijn hebben ze mogelijk niet de behoefte om te eten. Het is echter belangrijk dat ze voldoende voedingsstoffen binnen krijgen om sterk te blijven tijdens hun ziekte. Katten raken vaak hun eetlust kwijt als ze zich niet lekker voelen en laten dan hun eten staan wat ze een dag eerder nog gretig naar binnen zouden hebben gewerkt. Als je kat geen interesse heeft in zijn eten, probeer het dan een beetje op te warmen in de magnetron. Hierdoor ruikt het eten sterker wat je kat mogelijk toch doet eten. Ook kan je proberen je kat speciaal, lekker eten te geven waarvan de kans groter is dat hij het wel zal eten. [5]
  5. Als je ook andere huisdieren hebt zou je ze gescheiden kunnen houden. Dergelijke infecties zijn besmettelijk tijdens de incubatieperiode die 2-10 dagen kan duren. [6]
    • Jouw huisdier is mogelijk lusteloos en zal langzamer eten dan normaal. Door andere dieren tijdens het eten op een afstand te houden verklein je de kans dat ze het eten opeten van de zieke kat voordat hij het op heeft.
  6. Zorg dat er te allen tijde fris, schoon water aanwezig is. Een zieke kat dient gehydrateerd te blijven. Let op de waterbak en verschoon of vul deze op tijd bij indien nodig.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Hulp van de dierenarts

Pdf downloaden
  1. Over het algemeen duren infecties tussen de 7-21 dagen. Een kleine infectie gaat vaak vanzelf over. Onder bepaalde omstandigheden echter dien je een dierenarts te bezoeken.
    • Als de verkoudheid van je kat niet binnen 5-7 dagen weg is zal je naar de dierenarts moeten gaan.
    • Ga ook naar de dierenarts als je kat niet eet of veel moeite heeft met ademhalen. [7]
  2. Verschillende ziektes kunnen er voor zorgen dat er verkoudheidssymptomen optreden bij een kat. Afhankelijk van de andere symptomen en risicofactoren van jouw kat zal jouw dierenarts testen op andere ziektes. Aarzel niet om je dierenarts te vragen naar manieren om een diagnose te stellen en je kat te kunnen behandelen. [8]
    • Een volledige bloedtest dient uitgevoerd te worden om aan het bloed gerelateerde ziektes uit te sluiten.
    • Chemische tests dienen om het functioneren van de lever en nieren te bepalen.
    • Elektrolysetests kunnen worden gedaan om op uitdroging en evenwichtsstoornissen te controleren.
    • Urinetests zijn er om op urineweg infecties en nierproblemen te controleren.
    • En als je dierenarts iets ernstiger vermoedt kan hij testen op Feline Immunodeficiency Virus (FIV) of Feline Leukemie Virus (FeLV).
  3. Afhankelijk van de oorzaak van de symptomen van jouw kat kan de dierenarts medicijnen voorschrijven. Wanneer dit gebeurt, zorg er dan voor dat je ze precies toedient zoals wordt voorgeschreven. Stel jouw dierenarts vragen die je eventueel hebt over de medicijnen voordat je naar huis gaat. Zorg dat je kat de volledige kuur toegediend krijgt zoals staat voorgeschreven, zelfs als de symptomen zijn verdwenen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Voorkom herhaling

Pdf downloaden
  1. In tegenstelling tot mensen "zijn katten en honden in staat om de benodigde hoeveelheid Vitamine C te verkrijgen doormiddel van het omzetten van glucose uit hun dieet of wat wordt geproduceerd door de lever" [9] . Uit onderzoek blijkt dat een vitamine C-supplement bij een aantal medische condities kan helpen.
    • Bespreek de mogelijkheid tot het geven van dit voedingssupplement met jouw dierenarts. Wees er zeker van dat de kat niet aan urineoxalaatsteenvorming (urinesteen) lijdt of heeft geleden. Hoewel het dit een prima therapeutische toevoeging is zal het niet voor alle huisdieren geschikt zijn. [10]
    • Geef geen vitamine C zonder dit eerst met je dierenarts te hebben overlegd, vooral als jouw kat gezondheidsproblemen heeft of onder medicatie is.
  2. Zorg er voor dat je bij bent met de vaccinaties voor je kat. Vaccinaties helpen de meest voorkomende ziektes en infecties te voorkomen die kunnen leiden tot verkoudheid en verkoudheidsproblemen. Controleer bij je dierenarts elk jaar of je kat nieuwe vaccinaties nodig heeft.
  3. Verkoudheid wordt meestal overgedragen door contact met andere katten. De beste manier om dit te voorkomen is door contact met dieren buiten tot een minimum te beperken. Hou je kat dus binnen en uit de buurt van vreemde, mogelijk niet gevaccineerde katten. Als ze toch af en toe buiten komen hou ze dan goed in de gaten.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 13.525 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie