PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Misschien heb je een goede reden om je zorgen te maken dat je partner vreemdgaat. Als dat zo is, zul je moeten bepalen hoe je achter de waarheid kunt komen en wat je eraan kunt doen. In veel gevallen zul je echter ook te maken hebben met ongegronde zorgen over vreemdgaan, en deze angsten kunnen beschadigend zijn voor je relatie. Het vergt zowel individuele als gedeelde inspanningen om met deze zorgen om te gaan. Op een individueel niveau zul je je angsten en triggers moeten identificeren, en vervolgens strategieën moeten opbouwen om ze te herdefiniëren en overwinnen. Creëer tegelijk openlijke communicatie met je partner en bespreek eerlijk kwesties van vertrouwen, intimiteit, en angst.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Met je angsten omgaan

PDF download Pdf downloaden
  1. Uiteindelijk heb je geen controle over de keuze van je partner om wel of niet vreemd te gaan, en verander je dat niet door je zorgen te maken over de mogelijkheid ervan. Waar je wel controle over hebt is hoe je je inzet in de relatie, relateert aan je partner, en omgaat met je angsten. [1]
    • Inventariseer de dingen waar je de neiging hebt om je zorgen over te maken (in je relatie en leven over het algemeen), en vraag jezelf over welke dingen je controle hebt en welke niet. Het verschil identificeren is de eerste stap naar het loslaten van onbehulpzame zorgen.
    • Je relatie is een partnerschap tussen twee individuelen, wat betekent dat je moet accepteren dat er delen van zijn die buiten je controle liggen.
    • Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat je partners beslissing om wel of niet vreemd te gaan buiten je controle ligt, maar het betekent ook dat het niet jouw schuld kan zijn als hij of zij wél besluit om vreemd te gaan.
  2. Je angsten over de potentiële vreemdgang van je partner kunnen bijvoorbeeld erger worden wanneer hij of zij in het privé tijd doorbrengt op zijn of haar telefoon, of uit gaat hangen met vrienden, of op werkreis gaat. Wanneer je de vaker voorkomende triggers voor je angsten identificeert kun je strategieën om ze te overwinnen opbouwen en te werk zetten. [2]
    • Als je partner bijvoorbeeld werkt met iemand waarmee hij of zij vroeger een relatie heeft gehad kunnen je angsten erger worden wanneer ze samen aan een project moeten werken. In plaats van dat je deze realiteit probeert te negeren, accepteer hem juist en bereid jezelf voor om met je zorgen om te gaan.
  3. Je zult misschien tijdens je triggermomenten de neiging hebben om dingen te doen als de telefoon van je partner bekijken om naar belastende details te zoeken, zijn of haar vrienden bellen om zijn of haar verhaal te bevestigen, of gewoon thuis zitten en obsederen over het ergste geval. Door deze neigingen te anticiperen kun je jezelf trainen om anders te reageren op je triggermomenten. [3]
    • Probeer bijvoorbeeld in plaats van zijn of haar vrienden te bellen om het verhaal van je partner te bevestigen je eigen goede vriend(in) te bellen om over je angsten te praten.
    • Als je steeds merkt dat je je inbeeldt dat je partner vreemdgaat wanneer hij of zij ergens uit is, werk er dan aan dat je je op deze momenten inbeeldt dat hij of zij juist precies doet wat hij of zij zegt.
  4. Door in jezelf een positieve bevestiging te herhalen kun je jezelf helpen om triggermomenten te doorstaan, wanneer je vastzit in het zorgen maken over de potentiële vreemdgang van je partner. Door iets als, 'Ik heb controle over mijn gedachten,' of, 'Ik vertrouw wat ik weet over onze relatie,' te zeggen kun je jezelf helpen om je angsten in een ander licht te zetten. [4]
    • Probeer ook stressreductietechnieken als meditatie, bidden, yoga, lichte sportoefeningen, lezen, naar kalmerende muziek luisteren, of het nemen van een warm bad. Zoek gezonde stressverminderingstechnieken die voor jou werken.
  5. Door je zorgen te maken over vreemdgaan betekent het dat je je focust op wat er misschien op een andere plek, tijdens een ander moment gebeurt. Werk er in plaats daarvan aan dat je je focus terugbrengt naar wat er in het hier en nu gebeurt. Focus je dus op wat je weet en je ervaring met je relatie, in plaats van wat je niet weet.
    • Dit betekent niet dat je tekenen van vreemdgaan of andere slechte handelingen van je partner moet negeren. Gebruik je focus op je relatie en hoe je die ervaart juist om zorgen of problemen te kunnen herkennen. Daarna kun je besluiten wat het juiste pad is om aan de relatie te werken of hem te beëindigen.
  6. Het is niet makkelijk om om te gaan met relatieangsten en negatieve gedachten op een andere manier te bekijken. Er is helemaal geen schaamte in het zoeken van de hulp van een bevoegde en ervaren therapeut. Dit kan bijvoorbeeld misschien betekenen dat je gebruik maakt van cognitieve gedragstherapie om je te helpen bij het identificeren en anders bekijken van je negatieve gedachten. [5]
    • De huisarts is de aangewezen plek voor een verwijzing naar een goede therapeut. Je kunt ook aanbevelingen vragen van vrienden of je partner.
    • Je zult mogelijk het meeste halen uit individuele therapie, koppelstherapie, groepstherapie, of een combinatie hiervan. Dit hangt van je individuele persoonlijkheid, de aard van je relatie, en andere factoren af.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Met je partner communiceren

PDF download Pdf downloaden
  1. Een grote hoeveelheid relatieproblemen kunnen terug worden herleidt tot een gebrek aan communicatie. Hoewel het in het begin misschien ongemakkelijk aan kan voelen om je angsten over vreemdgaan te bespreken zal het je eigen welzijn en de gezondheid van jullie relatie hoogstwaarschijnlijk goed doen om je gevoelens in het open te brengen. [6]
    • Kies een tijd wanneer jullie allebei kalm, alert, en gefocust zijn om te praten. Dit is geen onderwerp om ter sprake te brengen terwijl jullie middenin een onenigheid zitten, of wanneer je partner half slapend in bed ligt.
    • Je zult misschien een 'praattijd' willen inplannen zodat jullie allebei tijd zullen hebben, of je partner gewoon laten weten dat je wat tijd wilt maken om iets te bespreken.
  2. Als je het gesprek op je partner focust -- 'Ik denk dat je misschien vreemdgaat,' of nog erger, 'Ga je vreemd?' -- dan zal hij of zij waarschijnlijk defensief worden, en jullie kansen op openlijke communicatie verpesten. Houdt het in plaats daarvan bij jouw perspectief -- wat jij voelt en ervaart. [7]
    • Houdt het bij 'ik'-zinnen, en dan in het bijzonder 'ik voel me': 'Ik voel me bezorgd om wat je aan het doen bent wanneer je laat op je werk blijft, en ik wil graag samen bespreken waarom ik deze zorgen heb over vertrouwen en eerlijkheid in onze relatie.'
    • Ook al doe je je best om je te focussen op wat jij voelt, kan je partner mogelijk nog steeds defensief of met wrok reageren. Probeer het gesprek in dit geval nog een keer op een ander moment op te pakken, maar begin het gesprek dan met een ander relatieonderwerp. Werk dan langzaam naar je angsten over vreemdgaan toe.
  3. Het is te simplistisch om te denken dat je partner mogelijk vreemdgaat omdat hij of zij je niet aantrekkelijk genoeg vindt, of seksueel onbevredigd is. Verschillende perspectieven over aantrekking en intimiteit kunnen echter wrijving en afstand binnen een relatie creëren, wat vervolgens vreemdgaan misschien waarschijnlijker kan maken. Werk door de mogelijke ongemakkelijkheid in het begin heen en bespreek deze kwesties openlijk en regelmatig. [8]
    • Je kunt de kwestie misschien als volgt ter sprake brengen: 'Ik denk dat het voor ons allebei leuk zou kunnen zijn om te praten over hoe we dingen in de slaapkamer wat pittiger kunnen maken.'
    • Of: 'Ik voel me heel aantrekkelijk wanneer ik een outfit als deze draag. Waar vindt jij het leuk om me in te zien?'
    • Het is nooit goed of eerlijk dat je partner van je eist dat je er op een bepaalde manier uitziet, of intiem bent op specifieke manieren om specifieke tijden. Het is echter wel gezond om openlijk te praten over jullie individuele verlangens en voorkeuren om te werken aan het maken van wederzijds-prettige arrangementen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Samen grenzen stellen

PDF download Pdf downloaden
  1. Elke relatie is uniek, en er is geen universele definitie van wat vreemdgaan binnen een relatie is. Je kunt vreemdgaan mogelijk in zowel emotionele als fysieke termen definiëren, of vreemdgaan definiëren met een specifieke handeling -- zoals het kussen van of naar bed gaan met een ander. Zorg er terwijl je je relatie met je partner bespreekt voor dat jullie op één lijn zitten over de definitie van vreemdgaan. [9]
    • Jullie zullen misschien overeenkomen dat in het geheim tijd doorbrengen met een ander vreemdgaan is, of overeenkomen dat niets minder dan seks vreemdgaan is.
    • Dit hoort een doorlopend gesprek te zijn, net zoals dat jullie regelmatige 'statusupdates' over de algehele aard van jullie relatie moeten hebben. Regelmatige, eerlijke communicatie is essentieel voor een gezonde relatie.
    • Er bestaat een goede kans dat jullie in het begin niet dezelfde definitie zullen hebben, wat betekent dat jullie tot een compromis zullen moeten komen -- nóg een essentieel deel van een gezonde relatie.
  2. In een relatie zijn, onafhankelijk van hoe lang of hoe intens, betekent niet dat je je recht op privacy compleet op moet geven. Het is beter voor jullie individuele en gedeelde welzijn als jullie overeenkomen dat jullie allebei gebieden van privacy mogen hebben. Spreek openlijk over het onderwerp en kom tot een overeenkomst die voor jullie allebei werkt.
    • Jullie kunnen bijvoorbeeld overeenkomen dat jullie de telefoon van de ander niet zullen checken zonder elkaars toestemming.
    • Denk er lang en goed over na voor je de privacy van je partner schendt omdat je hem of haar van vreemdgaan verdenkt. Je kunt daarmee onherstelbare schade brengen aan jullie relatie.
  3. Een gezonde relatie moet op vertrouwen gebouwd zijn, maar het is ook redelijk om een aantal basisregels op te stellen om vreemdgaan minder waarschijnlijk te maken. Het is net zoals bij het bepalen wat vreemdgaan in jullie relatie betekent aan jou en je partner om overeen te komen over regels of grenzen die specifiek bij jullie passen. [10]
    • Sommige stellen zullen bijvoorbeeld besluiten dat geen van hen beiden in het privé zullen afspreken met iemand van het andere geslacht zonder het eerst te bespreken. Andere stellen zullen deze regel echter misschien te streng of beperkend vinden.
    • Het opstellen van deze regels zal je partner er natuurlijk niet van weerhouden om vreemd te gaan als hij of zij vastberaden is om dat te doen. Deze regels kunnen echter wel wat kalmte aan je geven indien je de neiging hebt om je zorgen te maken over de mogelijkheid dat je partner vreemd zal gaan.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 8.498 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie