PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Vertrouwen zou wel eens de belangrijkste factor kunnen zijn in een succesvolle relatie. [1] Een persoon vertrouwt een ander wanneer diegene het gevoel heeft kwetsbaar te kunnen zijn, en dat alles wel goed komt. Je kunt werken aan vertrouwen in je relaties als je ertoe bereid bent om daar inspanning voor te leveren. Om vertrouwen op te kunnen bouwen, is het belangrijk dat je betrouwbaar gedrag laat zien. [2]

Methode 1
Methode 1 van 4:

Betrouwbaar zijn

PDF download Pdf downloaden
  1. Een van de belangrijkste stappen in het werken aan een fundering voor vertrouwen, is doen wat je zegt dat je zal gaan doen. [3] Ook al is het iets kleins, zoals een afspraak afzeggen of niet in staat zijn om iets door te zetten, toch zal dit haarfijne scheurtjes veroorzaken in je betrouwbaarheid.
    • Hoewel het af en toe niet in staat zijn om je aan je woord te houden misschien niet zo erg lijkt, kan herhaaldelijk falen bij elkaar op gaan tellen. Na verloop van tijd kunnen de mensen in je omgeving je als minder betrouwbaar gaan zien.
  2. Voor vertrouwen is het nodig dat mensen geloven dat ze op de langere termijn op je kunnen rekenen. [4] Dus, wanneer je iemand iets belooft, dan moet je je daar aan houden.
    • Als je echt je belofte niet waar kunt maken, leg dan in een persoonlijk gesprek uit waarom je dat wat je had gezegd te zullen doen niet na kunt komen.
    • Zeker als je een grote belofte hebt gedaan en een uitleg niet voldoende is. Het kan dan nodig zijn om iets anders te beloven aan die persoon. Zorg er dan voor dat je die belofte wel nakomt, ongeacht wat!
    • Maak de oorspronkelijke belofte niet minder belangrijk. Hoe klein en onbelangrijk een belofte ook mag lijken, realiseer je dat de ander er veel belang aan kan hechten. Als je op wat voor manier dan ook niet in staat bent om je aan je woord te houden, dan kan dat een enorme teleurstelling zijn.
  3. Een belangrijk deel van de definitie van betrouwbaarheid is je houden aan je woord, en dat vele malen achter elkaar, voor langere tijd. Per definitie is een betrouwbaar persoon, iemand waar je bijna altijd op kunt rekenen.
    • Houd er rekening mee dat slechts één of twee keer doen wat je hebt gezegd, niet de solide fundering zal leggen voor vertrouwen in je relaties die je wilt. [5]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Eerlijk zijn

PDF download Pdf downloaden
  1. Hoewel er bepaalde gevallen zijn waarin het misschien ethisch gezien niet de beste keuze is om de hele waarheid te zeggen, [6] duurt eerlijkheid in de meeste gevallen wel degelijk het langst.
    • Waarschijnlijk is de beste tijd om de waarheid te vertellen, dat moment wanneer je zou profiteren van een leugen. [7] Als je waarachtig kunt zijn ten koste van jezelf, dan laat je zien dat je relatie met de ander waardevol voor je is. Je laat de ander ook zien dat diens welzijn belangrijker voor jou is dan die van jezelf. [8]
    • Stel je het voorbeeld voor van een vriend die je een boek leent en je hebt er koffie op gemorst. Je kunt dan stellen dat je het boek kwijt bent geraakt. Of je probeert een ander exemplaar te vinden en doet alsof er niets is gebeurd. Maar het is belangrijk om je vriend te vertellen wat er echt gebeurd is. Een beschadigd boek is misschien niet zo'n heel erg punt, maar het risico dat de waarheid boven tafel komt (of het risico dat je vriend ontdekt dat je gelogen hebt) zal het vertrouwen schenden.
  2. Soms lijkt het onvermijdelijk om te liegen. Soms gebeurt het zonder erover na te denken. Als je tegen iemand hebt gelogen, dan kun je de leugen het best maar zo snel mogelijk opbiechten. Leg vervolgens uit wat je motieven zijn geweest en laat zien dat het je oprecht spijt. [9]
    • Als je wordt betrapt, ontken het dan niet. Dit is niet meer dan een verdere leugen, en zal het vertrouwen nog meer ondermijnen.
  3. Als je het gevoel hebt dat je tegen iemand moet liegen, hetzij om de gevoelens van die persoon te sparen of jezelf te beschermen tegen de ongunstige reactie van die ander, zoek dan een ankerpunt om je op te richten. Kies iets goeds over die persoon en benadruk dat in je communicatie.
    • Spreek over dat anker van goedheid in plaats van het slechte nieuws dat je moet overdragen gaat benadrukken.
    • Laat merken dat je bereid bent om te luisteren. Het kan nuttig zijn om gebruik te maken van zinnen als, “Het lijkt me,” of “Ik geloof dat,” waarmee je benadrukt dat dit niet jouw perceptie is van de waarheid. [10] Hiermee laat je zien dat je openstaat voor andere gezichtspunten, en het kan helpen bij het behouden van relaties op basis van vertrouwen.
    • Hier volgt een voorbeeld: Als je een vriend duidelijk moet maken dat ze een fout heeft begaan, leg dan uit wat er verkeerd is gegaan op een neutrale toon, zonder te oordelen. Leg de nadruk op haar sterke punten, wat ze voor je betekent als vriend en, indien mogelijk, hoe ze de situatie kan herstellen. Vraag haar vervolgens naar haar kant van het verhaal en luister er bewust naar. Maar zeg niet dat alles oké is, als dit niet het geval is.
    • Het gesprek kan als volgt gaan: "Bertina, ik geloof dat je een significante fout hebt gemaakt in ons verslag. Ik kan zien dat je tijdens dit nieuwe project onder veel spanning hebt gestaan. Ik weet ook dat deze fout niets te maken heeft met je talenten of capaciteiten. Ik vind echter wel dat we dit per direct aan de klant moeten melden en een nieuw verslag aan moeten bieden."
  4. Mensen die alleen maar de harde feiten overbrengen, komen over als koud en afstandelijk. Dit is niet bevorderlijk voor vertrouwen.
    • Misschien denk je dat het gemakkelijker is om je te beperken tot het uitkramen van de feiten zoals ze zich hebben voorgedaan. Zonder een laag van compassie en begrip kunnen mensen echter gaan denken dat je geniet van het leed van anderen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Open zijn

PDF download Pdf downloaden
  1. Wanneer er zich een gelegenheid voordoet dat je vaag zou kunnen gaan worden, kun je overwegen of het misschien accurater zou zijn om meer informatie te verstrekken. Het is vaak een goed idee om vrijwillig informatie te verstrekken en daarmee te laten zien dat je niets achterhoudt. [11] Hier volgt een voorbeeld:
    • In een nieuwe liefdesrelatie kan de ene partner aan de andere vragen: "Hoe was je dag?", waarop de ander kan antwoorden met: "Het was wel redelijk." Hiermee bouw je geen vertrouwen op, omdat je geen daadwerkelijke informatie hebt gedeeld.
    • Stel je nu een andere reactie voor, zoals: “Wel, ik ben vandaag naar de dokter geweest. Ik dacht dat er niet veel aan de hand was, maar de dokter vermoedt dat ik last heb van hartruis. Ze zei dat ze er nog geen harde conclusies aan kon verbinden, en ze wil dat ik volgende week langskom voor meer onderzoek. Ik weet niet of het iets is waar ik me zorgen over moet maken." Deze reactie wijst op openheid en bouwt aan vertrouwen.
    • In dit geval zal je partner waarschijnlijk wat van slag zijn vanwege het nieuws van de dokter, ook al ben je nog niet zeker over de resultaten. Het achterhouden zou kunnen zorgen voor een afstand binnen de relatie. Dit komt omdat je wellicht de hele week je al zorgen aan het maken bent over het onderzoek, zonder dat je partner weet wat er aan de hand is en waarom je nerveus bent. Hij of zij wil het waarschijnlijk ook graag weten, om je op de een of andere manier te kunnen helpen.
  2. De belangrijkste reden waarom het beter is om geen informatie achter te houden, is omdat het moeilijk is om consistent te blijven in dat wat je deelt. Mensen zullen tegenstrijdigheden gaan opmerken in wat je vertelt, en je wordt minder geloofwaardig, ook al laat je maar weinig weg.
    • Als je werkelijk vertrouwen op wilt bouwen, vertel mensen dan alles wat ze moeten of willen weten.
  3. Je hoeft niet al je meest persoonlijke gevoelens en geheimen op te geven, alleen maar om vertrouwen te wekken. Vergeet niet dat iedereen vindt dat je het recht hebben om privé-informatie achter te houden. [12] De sleutel tot geloofwaardig overkomen en tegelijkertijd je privacy bewaren, is het stellen van duidelijke grenzen.
    • Je kunt bijvoorbeeld tegen iemand zeggen: "Ik ben er op dit moment nog niet aan toe om mijn gevoelens met iemand te delen, maar ik beloof je dat er niets is om je zorgen over te maken." Dit geeft de ander een kans om te laten zien dat hij of zij begripvol is en geduldig. Nog belangrijker geeft het de luisteraar een gevoel van geborgenheid. Het is een betere keuze dan vaag zijn of oneerlijk, en daarmee het praten over iets persoonlijks te vermijden.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Je integriteit tonen

PDF download Pdf downloaden
  1. Vertel nooit het verhaal van iemand aan anderen, als diegene dat niet wil. Dit is een schending van vertrouwen. [13]
    • De neiging bestaat om je dingen te laten ontglippen wanneer je onder druk staat, moe bent of niet helder kunt denken. Als dit gebeurt, geef het dan snel toe en bied je verontschuldigingen aan. Op die manier zal die persoon niet via iemand anders erachter komen dat je zijn of haar vertrouwelijke informatie met anderen hebt gedeeld. Het geeft je ook een kans om te helpen bij het minimaliseren van de schade die je misschien hebt veroorzaakt.
  2. Loyaliteit heeft te maken met je bereidheid om andere te beschermen en aan hun kant te staan. Dit geldt in hun aanwezigheid en, nog belangrijker, in hun afwezigheid.
    • Vertrouwen wordt rotsvast wanneer een persoon weet dat hij of zij kan rekenen op je loyaliteit. Je kunt ook werken aan vertrouwen door de belangen van de andere persoon of van jullie relatie boven die van jezelf te plaatsen. [14]
    • Je kunt bijvoorbeeld een vertrouwensrelatie opbouwen met een collega, door na werktijd nog even te blijven om te helpen met een project, ook al krijg je niet de waardering voor het werk.
  3. Je kunt het respect en de bewondering van anderen verdienen door je emoties onder controle te hebben. Het is moeilijk om iemand te vertrouwen wiens emoties onvoorspelbaar zijn of wispelturig.
    • Een studie naar Fortune 500-executives kwam tot de conclusie dat diegenen die hun emoties beheersten en passend tot uitdrukking brachten, eerder het vertrouwen kregen dan wie dat niet deed. [15]
    • Bijvoorbeeld: val niet uit tegen mensen wanneer ze een kleine fout maken. Dit zal hun vertrouwen in jou doen afnemen.
    • Als je merkt dat je overweldigd wordt door emoties, let dan op de signalen die je uitzendt. Probeer die signalen te verminderen. Ontspan je vuisten, je kaak, en ontspan je spieren.
    • Je concentreren op je ademhaling kan helpen bij het beheersen van je emoties. Probeer je te richten hoe je ademhaling voelt. Je hoeft niet na te denken over het halen van adem of te proberen het te wijzigen, maar ervaar gewoon het gevoel. Merk je dat je afgeleid wordt, stuur je aandacht dan met zachte hand weer in de richting van je ademhaling. [16]
    • Als je leert om je emoties te beheersen, dan kunnen de mensen in je leven ervan op aan hoe je zult reageren. Ze zullen je beschouwen als iemand die emotioneel betrouwbaar is, waardoor het vertrouwen in jou nog dieper wordt.
  4. Sommige gedragsvormen kunnen het vertrouwen ernstig schaden en hoort te worden vermeden. De volgende acties zullen vertrouwen ondermijnen: [17]
    • Het vernederen of kleineren van je partner
    • Jezelf van anderen isoleren
    • Anderen bedreigen of fysiek schade berokkenen
    • Probeer gedrag dat schadelijk is voor anderen volledig te vermijden. Als je de fout maakt om anderen op een van deze manieren verkeerd te behandelen, bied dan onmiddellijk je verontschuldigingen aan. Beloof dat je het beter zult doen, en houd je daar ook aan..
  5. In plaats van over te gaan op beledigend of agressief gedrag, kun je beter een assertieve stijl van communiceren aanleren. /b>Dit houdt in dat je zonder omwegen en met respect je eigen belangen uitdraagt, zonder de belangen en meningen van anderen uit het oog te verliezen. [18]
    • Assertieve communicatie houdt in dat je "nee" kunt zeggen wanneer je iets niet wilt doen, en behelst ook het beheersen van je emoties. [19]
    • Het betekent het uitdragen van je gevoelens en mening op een open manier en zo, dat je er niet iemand mee kleineert of intimideert.
    • Stel bijvoorbeeld dat je buurman zijn muziek te luid aan heeft staan. Een agressieve benadering zou zijn dat je ernaartoe gaat en schreeuwt: "Uit met die herrie, of ik bel de politie, zak!" Een assertieve benadering zou kunnen zijn dat je aanbelt en kalm zegt: "Hé, het is al laat en ik moet morgen weer vroeg op. Zou je de muziek wat zachter willen zetten?" Hiermee laat je je buurman weten dat hij een probleem veroorzaakt, zonder dat je hem beledigd of bedreigt.
  6. Als je iemand bedriegt of op een andere manier vertrouwen schaadt, beloof dan dat je gedrag zal veranderen en leg je daar ook op toe. Denk eraan dat je je consequent en over langere tijd aan deze belofte moet houden om het vertrouwen van de ander te winnen.
    • Een belofte op zich zal alleen op korte termijn het vertrouwen herstellen. [20]
    • Een verontschuldiging heeft op zich geen enkel effect op het vertrouwen op de langere termijn. [21]
    Advertentie

Tips

  • Jezelf misleiden is nog steeds liegen. Je kunt jezelf ervan overtuigen dat iets wat je deed of zei eerlijk was. Maar een objectieve waarnemer van de situatie zou het tegendeel kunnen beweren. De werkelijkheid zien zoals je zou willen dat het is, zal niets uitmaken hoe anderen de ondernomen actie of woorden beschouwen. Als anderen je woorden of acties als onbetrouwbaar ervaren, dan is er sprake van een geschonden vertrouwen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Je heimelijke gedragen vernietigt vertrouwen. Als je om de een of andere reden je heimelijk gedraagt, vraag jezelf dan af wat je ermee hoopt te bereiken. Vraag je bovendien af of je dit gedrag prettig vindt. Waarschijnlijk niet. Als je ervan overtuigd bent dat dit voor jou de enige manier is om met andere mensen om te gaan, dan is het wellicht tijd om wat te doen aan je sociale vaardigheden.
  • In sommige gevallen leiden mensen die onbetrouwbaar zijn onder psychische klachten, ongecontroleerde woede, of andere, gerelateerde problemen. In zulke gevallen is het voor hen wellicht beter om de hulp te schakelen van een therapeut.
Advertentie

Bronnen

  1. Simpson, J. A. (2007). Psychological foundations of trust. Current directions in psychological science, 16(5), 264-268.
  2. Rousseau, D. M., Sitkin, S. B., Burt, R. S., & Camerer, C. (1998). Not so different after all: A cross-discipline view of trust. Academy of management review, 23(3), 393-404.
  3. http://www.huffingtonpost.com/margaret-paul-phd/keeping-promises_b_2519691.html
  4. Simpson, J. A. (2007). Psychological foundations of trust. Current directions in psychological science, 16(5), 264-268.
  5. Simpson, J. A. (2007). Psychological foundations of trust. Current directions in psychological science, 16(5), 264-268.
  6. Plante, T. G. (2004). Do the Right Thing. Living Ethically.
  7. Simpson, J. A. (2007). Psychological foundations of trust. Current directions in psychological science, 16(5), 264-268.
  8. Simpson, J. A. (2007). Psychological foundations of trust. Current directions in psychological science, 16(5), 264-268.
  9. http://www.relationshipgold.com/communication/apologizelyin.htm
  1. Knapp, M. L. "Lying and deception in human interaction." (2008).
  2. http://www.wphealthcarenews.com/8-ways-to-build-trust-in-uncertain-times/
  3. Petronio, S. (2013). Brief status report on communication privacy management theory. Journal of Family Communication, 13(1), 6-14.
  4. http://goweloveit.info/lifestyle/8-things-to-stop-doing-right-now-if-you-want-people-to-like-you/
  5. Simpson, J. A. (2007). Psychological foundations of trust. Current directions in psychological science, 16(5), 264-268.
  6. Goleman, D. (1998). Working with emotional intelligence. Bantam.
  7. Arch, J. & Craske, M., (2006). Mechanisms of mindfulness: Emotion regulation following a focused breathing induction. Behaviour Research and Therapy, 44, 1849–1858.
  8. Shepard, M. F., & Campbell, J. A. (1992). The abusive behavior inventory A measure of psychological and physical abuse. Journal of Interpersonal Violence, 7(3), 291-305.
  9. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/assertive/art-20044644
  10. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/assertive/art-20044644 .
  11. Schweitzer, M. E., Hershey, J. C., & Bradlow, E. T. (2006). Promises and lies: Restoring violated trust. Organizational behavior and human decision processes, 101(1), 1-19.
  12. Schweitzer, M. E., Hershey, J. C., & Bradlow, E. T. (2006). Promises and lies: Restoring violated trust. Organizational behavior and human decision processes, 101(1), 1-19.

Over dit artikel

Deze pagina is 6.971 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie