De meeste vetplanten zijn gemakkelijk te vermeerderen en hebben voldoende bladeren om te proberen in een keer zonder al te veel moeite een grote hoeveelheid te krijgen. Je kunt vetplanten zelfs vermeerderen via een enkel blad, hoewel sommige soorten een stek met een behoorlijke stengel vereisen. Merk op dat aloë vera-planten een andere aanpak vereisen voor de beste resultaten.
Stappen
-
Start bij het begin van het groeiseizoen. Je kunt echter op elk moment van het jaar proberen om vetplanten te vermeerderen. Je zal echter de grootste slaagkans hebben als je begint tegen het einde van de sluimerperiode van de plant of bij het begin van het groeiseizoen. [1] X Bron In de meeste gevallen is dit het begin van de lente, maar enkele soorten vetplanten beginnen in de herfst of winter te groeien. [2] X Bron
- Als je al een stek van een vetplant hebt, ga dan verder naar het volgende onderdeel om deze stek te planten. De meest vetplanten hebben een relatief hoge slaagkans om zich te vermeerderen, of je nu de volgende stappen om een stek te verwijderen volgde of niet.
-
Steriliseer een scherp mes. Kies een scheermesje of een scherp mes dat geschikt is om recht door de plant heen te snijden. Verminder het risico op infecties door het lemmet te verwarmen in een open vlam of door het lemmet in te wrijven met alcohol.
- Het gebruik van een snoeischaar of handplukmethodes wordt niet aangeraden, omdat dit scheuren en barsten kan veroorzaken waar het blad misschien niet voldoende van zal kunnen genezen. [3] X Bron Als je toch probeert om het blad te plukken, zorg er dan voor dat het hele blad van de stengel afknapt en doe dit met een zachte ruk en niet te hardhandig. [4] X Bron
-
Beslis of je afzonderlijke bladeren of een groter stuk zal afsnijden. De meeste vetplanten kunnen zowel uit een afzonderlijk blad als uit een deel van de stengel tot een nieuwe plant uitgroeien. Sommige geslachten zoals 'Dudleya' en 'Aeonium' vereisen echter een stuk van de stengel. [5] X Bron [6] X Bron Wij verwijzen naar de onderstaande stappen voor informatie.
- Als je niet weet tot welk geslacht of soort je vetplant behoort, probeer dan beide methoden uit. De moederplant zal waarschijnlijk niet lijden als je onderstaande richtlijnen volgt, waardoor dit experiment niet veel risico’s inhoudt.
- Bij enkele ongebruikelijke geslachten, maar vooral bij aloë vera-planten, wordt de plant het best vermeerderd door een verse scheut te verwijderen .
-
Kies een blad om af te snijden. Als je vetplant bovenaan de stengel een 'rozet' heeft van kleine om elkaar heen draaiende bladeren, laat dit dan ongemoeid en snijd bladeren af van de onderkant, maar niet rechtstreeks van de basis van de plant. [7] X Bron Snijd bij vetplanten die eerder naar buiten toe groeien in plaats van naar boven de buitenste bladeren af van de buitenkant. Snijd bladeren waar ze aan de stengel vastzitten en zorg voor een rechte insnijding.
- Ga meteen verder naar het onderdeel om je stek te planten, tenzij je ook een stek van de stengel wilt nemen.
- Ga naar Tips als je een vetplant hebt met heel grote bladeren.
-
Kies een stengel uit om af te snijden. De meeste vetplanten zijn niet moeilijk om te kweken, maar je kan de kans op een gezonde plant vergroten door de juiste stek uit te kiezen. Kies in het beste geval voor een stengel die actief groeit, nabij de top of de buitenkant van de plant, en die 10-15 centimeter lang is. [8] X Bron Snijd onmiddellijk onder een aanhechtingspunt van de stengel of onder het punt waar een blad of knop met de stengel samenkomt. [9] X Bron Kies, indien mogelijk, voor een stuk met ten minste twee bladeren (of trossen met bladeren). [10] X BronAdvertentie
-
Maak bladeren los van de onderkant van de stengel. Als je een stek van de stengel gebruikt, verwijder dan de onderste trossen met bladeren. Verwijder deze met hetzelfde gesteriliseerde mes en laat de laatste 4-10 centimeter van de stengel bloot. Verwijder geen bladeren die hoger op de stek van de stengel zitten.
- Als er knoppen op je stek zitten, laat deze dan zitten. [11] X Bron
-
Dompel het uiteinde in wortelpoeder (optioneel). Commercieel wortelpoeder kan de ontwikkeling van de stek versnellen en bevat vaak een antischimmelmiddel dat verrotting tegengaat. Deze behandeling wordt aanbevolen voor rottende stekken en voor oude, 'houtachtige' stekken van de stengel, maar is anders gewoonlijk niet noodzakelijk. [12] X Bron
- Sommige tuiniers maken melding van het succesvol gebruik van gemalen kaneel als een goedkoper alternatief voor een antischimmelbehandeling. Zij strooien dit dan op het afgesneden uiteinde.
-
Laat de stek opdrogen op een licht beschaduwde plaats. Houd de stek op keukenpapier uit direct zonlicht en controleer het afgesneden uiteinde regelmatig. De insnijding zou moeten opdrogen, waardoor de plant minder vatbaar wordt voor verrotting. Stekken van de stengel kunnen na een of twee dagen drogen worden geplant. [13] X Bron Stekken van bladeren ondergaan een meer zichtbare verandering en een korst zal over het afgesneden oppervlak groeien. Dit kan tussen twee en zeven dagen duren. [14] X Bron
- Als een blad gedurende deze periode aanzienlijk verschrompelt, dan kan het nodig zijn dat je deze vroeger moet planten. Dit zal een lagere slaagkans hebben, maar het blad kan afsterven als het volledig opdroogt.
TIP VAN EEN DESKUNDIGEHuis- en tuinspecialistMaggie Moran is hovenier in Pennsylvania.Als je een stek met bladeren vermeerdert, kan een beetje vetplanten- of cactusmix helpen. Maggie Moran, hovenier: "Om een vetplant met bladeren te vermeerderen leg je de bladeren plat op droge cactusmix en zorg je dat ze blootgesteld worden aan fel maar indirect licht. Wanneer de snijranden hard geworden zijn spuit je ze een keer per week lichtjes in. Na een week of twee zul je wortels uit de bladeren kunnen zien groeien."
-
Maak een grondmengsel voor vetplanten klaar. Vul, terwijl je wacht tot de stekken opdrogen, een kleine pot met een grondmengsel voor cactussen of vetplanten dat snel draineert. Als je zelf een mengsel wilt maken, vermeng dan drie delen potgrond, twee delen zand en een deel perliet. [15] X Bron
- Gebruik indien mogelijk ruw, zoutvrij zand uit de winkel, want zelf verzameld zand kan micro-organismen of zouten bevatten die de plant zouden kunnen beschadigen.
-
Kies een pot van de geschikte grootte om je stek in te planten. Vetplanten gedijen in potten die niet veel groter zijn dan de plant zelf. Potten die ongeveer 5 centimeter ruimte bieden om te groeien zijn ideaal voor wanneer de stek begint te groeien.
- De pot moet een drainagegat hebben.
-
Plant de stek. Stekken van de stengel kunnen zoals gewoonlijk worden geplant. Begraaf de stengel tot de onderste bladeren net boven de grond uitsteken, maar zorg ervoor dat deze de grond niet aanraken. [16] X Bron Begraven bladeren zullen waarschijnlijk rotten, dus probeer er bij een stek van een blad voor te zorgen dat het afgesneden uiteinde net het grondoppervlak raakt en steek het blad met kiezelsteentjes omhoog.
-
Bewater af en toe. Vetplanten hebben in het algemeen niet veel water nodig. Toch moet je de stekken elke 2 tot 3 dagen bewateren terwijl ze wortel schieten. Eenmaal de planten een wortelsysteem hebben ontwikkeld kan je overstappen op wekelijkse bewatering of slechts water geven wanneer de grond droog is. [17] X Bron
- Maak je geen zorgen als de stekken er in het begin uitzien alsof ze afsterven. Dit betekent dat de plant de opgeslagen energie gebruikt om nieuwe wortels aan te maken.
- Als alles goed gaat, moet je na ongeveer 4 weken een nieuwe aangroei zien.
Advertentie
-
Zet de plant op een warme, luchtige plaats. Jonge stekken beschikken vaak nog niet over de waterreserves om direct zonlicht te kunnen verdragen, in tegenstelling tot volwassen exemplaren. Zij gedijen het best in indirect zonlicht en verkiezen een temperatuur rond 20°C en plaatsen met een goede luchtstroom. [18] X Betrouwbare bron Royal Horticultural Society Ga naar de bron
-
Houd de grond een beetje vochtig. Jonge stekken van vetplanten hebben regelmatig water nodig om in leven te blijven en wortels te ontwikkelen. Vetplanten zijn echter aangepast aan droge klimaten en zullen gewoonlijk beginnen te rotten in zeer natte omstandigheden. Probeer een spuitbus of een kleine kruik te gebruiken om water aan de bovenkant van de grond toe te voegen vanaf dat deze begint uit te drogen, ongeveer elke twee tot drie dagen. [19] X Bron Verstuif de stekken van het blad rechtstreeks, omdat deze nog geen wortels hebben ontwikkeld.
- Als jouw kraantjeswater veel chloor bevat, of als de stekken beginnen te rotten, probeer dan om gedistilleerd water te gebruiken. [20] X Bron
-
Verminder de bewatering naarmate de plant zich ontwikkelt. Een stek van de stengel kan reeds na vier weken een adequaat wortelsysteem hebben. Vanaf dan is het zelfs mogelijk om slechts maandelijks water te geven. [21] X Bron Stekken van het blad zullen zich trager ontwikkelen, maar dit kan visueel worden opgevolgd omdat kleine bladeren en wortels zich uit het afgesneden uiteinde beginnen te ontwikkelen. Verminder geleidelijk hoe vaak je water geeft eenmaal de wortels in de grond zitten. Dit kan zes weken of langer op zich laten wachten.
-
Wees spaarzaam met meststoffen. Vetplanten zijn traag groeiende planten en zijn het niet gewoon om te groeien in grond die veel voedingsstoffen bevat. [22] X Bron Gebruik een evenwichtige meststof (bijvoorbeeld 10-10-10) uitsluitend tijdens het groeiseizoen en alleen wanneer de jonge plant ten minste vier weken oud is en ontwikkelde wortels heeft. Overweeg om de helft of een kwart van de aangegeven dosis van de meststof te gebruiken om te voorkomen dat de plant te groot wordt met weinig bladeren, of dat het wortelsysteem verbrand wordt.Advertentie
Tips
- Enkele soorten vetplanten met grote bladeren kunnen zelfs groeien uit stekken van een deel van het blad: [23]
X
Betrouwbare bron
Royal Horticultural Society
Ga naar de bron
- Streptocarpus -soorten hebben bladeren die in de lengte mogen worden doorgesneden, waarbij de centrale rib wordt verwijderd. Deze moeten met het afgesneden deel naar beneden in een ondiepe kuil worden gestoken.
- Sansevieria - en Eucomis -soorten kunnen bladeren hebben die in de breedte tot stukken van 5 centimeter mogen worden gesneden. Deze moeten met de onderkant 2 centimeter diep worden gestoken.
- Begonia en Sinningia kunnen in bladsegmenten van 2,5 cm² worden gesneden, elk met een grote ader aanwezig. Maak deze met behulp van een steriele naald vast aan de grond.
Waarschuwingen
- Als de plant doornen of stekels heeft, draag dan dikke handschoenen of wikkel je vingers in tape voordat je de plant onder handen neemt.
Bronnen
- ↑ http://www.ndsu.edu/pubweb/chiwonlee/plsc368/student/papers01/pneisen/Propagationofcactiandsucculents/Main%20Page.htm
- ↑ http://succulent-plant.com/propagation.html
- ↑ http://www.ndsu.edu/pubweb/chiwonlee/plsc368/student/papers01/pneisen/Propagationofcactiandsucculents/Main%20Page.htm
- ↑ http://needlesandleaves.net/blog/2013/5/31/propagating-leggy-succulents
- ↑ http://succulent-plant.com/propagation.html
- ↑ http://www.succulentsandsunshine.com/propagating-succulents/how-to-propagate-succulents-from-leaves/
- ↑ http://www.ndsu.edu/pubweb/chiwonlee/plsc368/student/papers01/pneisen/Propagationofcactiandsucculents/Main%20Page.htm
- ↑ http://www.thegardenpages.com/planting.html
- ↑ http://succulent-plant.com/propagation.html
- ↑ http://www.ndsu.edu/pubweb/chiwonlee/plsc368/student/papers01/pneisen/Propagationofcactiandsucculents/Main%20Page.htm
- ↑ http://succulent-plant.com/propagation.html
- ↑ http://forums.gardenweb.com/forums/load/cacti/msg1007474312502.html?15
- ↑ http://succulent-plant.com/propagation.html
- ↑ http://www.ndsu.edu/pubweb/chiwonlee/plsc368/student/papers01/pneisen/Propagationofcactiandsucculents/Main%20Page.htm
- ↑ http://getbusygardening.com/diy-succulent-potting-soil/
- ↑ http://www.thegardenpages.com/planting.html
- ↑ http://www.wearableplanter.com/blog/2014/6/10/how-to-plant-cut-succulents
- ↑ https://www.rhs.org.uk/advice/profile?pid=427
- ↑ http://www.birdsandblooms.com/blog/growing-succulents-from-cuttings/
- ↑ http://www.ndsu.edu/pubweb/chiwonlee/plsc368/student/papers01/pneisen/Propagationofcactiandsucculents/Main%20Page.htm
- ↑ http://www.thegardenpages.com/planting.html
- ↑ http://sgplants.com/articles/entry/succulent_care_a_slightly_different_point_of_view
- ↑ https://www.rhs.org.uk/advice/profile?pid=427