PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Vingergras in een vervelend en veelvoorkomend onkruid dat van zon en hoge temperaturen houdt. Vingergras is een eenjarige plant en gaat aan het einde van het jaar dood. Deze grassoort verspreidt duizenden zaadjes die in het voorjaar beginnen te groeien. Met preventieve maatregelen, uitroeiing en de juiste zorg voor je gazon kun je deze hardnekkige indringer buiten houden.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Vingergras bestrijden met onkruidverdelgers

PDF download Pdf downloaden
  1. Preventieve onkruidverdelgers voorzien de bovenlaag van de grond van een chemische laag. [1] Wanneer de zaadjes van vingergras beginnen te ontkiemen, zullen ze de onkruidverdelger in zich opnemen waardoor ontkiemen voorkomen wordt en de zaadjes gedood worden.
  2. Gebruik een preventieve onkruidverdelger aan het eind van de winter of aan het begin van de lente wanneer de bodemtemperatuur stabiel is rond de 12 graden op een diepte van 10 cm. Dit zou moeten samenvallen met de bloei van de forsythia (ook wel Chinees klokje genoemd). Schaf een betaalbare bodemthermometer aan als je niet zeker weet wanneer je de preventieve onkruidverdelger dient aan te brengen.
    • Bestrijd vingergras altijd met een preventieve onkruidverdelger in combinatie met meststoffen. Meststoffen helpen bij de verdikken van de graszoden, waardoor uiteindelijk ook de achtergebleven zaadjes dood zullen gaan die de eerste behandeling met meststoffen hebben overleefd. Breng de meststoffen in combinatie met je preventieve onkruidverdelger aan voor een beter resultaat en meer waar voor je geld.
  3. Hoe klein het etiket op de verpakking ook is, het zal wel degelijk waardevolle informatie bevatten over wanneer je het dient aan te brengen en over voorzorgsmaatregelen met betrekking tot veiligheid. Ga op zoek naar onkruidverdelgers die de volgende actieve bestanddelen bevatten: dithiopyr , prodiamine of pendimethalin .
  4. De onkruidverdelger die je gebruikt voor het verdelgen van het ongewenste vingergras is ook in staat om het zachte, mooie gras, dat je wilt behouden, aan te tasten. Dit houdt in dat je tijdens een bepaald seizoen dient in te zaaien en tijdens een ander seizoen de onkruidverdelger dient in te zetten. Zaai je gazon in aan het begin van het najaar en maak gebruik van een onkruidverdelger in het voorjaar. Zorg ervoor dat je een buffer aanhoudt van minstens 50 dagen.
  5. Deze zullen ook je normale gras doden, dus breng na-opkomst onkruidverdelgers alleen aan als vingergras de overhand heeft genomen of als je met grote stukken vingergras te maken hebt.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Vingergras doden

PDF download Pdf downloaden
  1. Vingergras kan zich erg snel verspreiden. Als je het onkruid de kans geeft om een heel seizoen te groeien of als je per ongeluk een stuk bent vergeten te verwijderen, kun je met welig tierend onkruid te maken krijgen. Zodra je vingergras ziet, dien je het te wieden met de hand.
    • Het wieden van vingergras in een vroeg stadium is een effectieve manier om de verspreiding van het onkruid tegen te gaan. Jong vingergras heeft maar twee tot vier stengels en geen gespreid uiteinde.
    • Wanneer je het onkruid met de hand gaat verwijderen, dien je vooraf het vingergras goed te besproeien met water. Dit maakt de grond los en maakt het makkelijker om de plant met wortels en al te wieden. [2]
  2. Met het aanbrengen van een bodembedekker, nadat je het onkruid hebt verwijderd met de hand, is de kans groter dat de achtergebleven wortels van de plant niet in staat zullen zijn om wederom te groeien. Je creëert als het ware een extra barrière waar het vingergras doorheen moet zien te groeien.
  3. Volgroeid vingergras bevat meestal tientallen of misschien wel honderden zaadjes. Wanneer je één volgroeid plantje uit de bodem trekt, kun je met een graszode komen te zitten met daarin 5000 zaadjes. Deze vallen tijdens het wieden uit het plantje en komen op je gazon terecht.
    • In plaats van volgroeid vingergras te wieden, zou je het kunnen bespuiten of een natuurlijk dood laten sterven in het najaar. Bedek het gebied met een preventieve onkruidverdelger in het voorjaar om te voorkomen dat de zaden ontkiemen.
  4. Algemene onkruidverdelgers hebben ongeveer twee weken nodig om volledig hun werk te kunnen doen, dit is ook ongeveer dezelfde tijd die vingergras nodig heeft om zaadjes te verspreiden, waardoor het effect van de onkruidverdelger teniet gedaan wordt.
    • Breng de onkruidverdelger aan op een warme dag waarop er weinig tot geen wind staat.
    • Voor het beste resultaat dien je de onkruidverdelger aan te brengen wanneer de grond vochtig is, maar het vingergras zelf droog is. Besproei het gebied goed aan het einde van de ochtend en breng de onkruidverdelger pas aan in de middag.
    • Je dient de onkruidverdelger wellicht twee keer aan te brengen, dit hangt echter uiteraard af van de instructies, tenzij je met erg jong vingergras te maken hebt.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Gazononderhoud om onkruid geen kans te geven

PDF download Pdf downloaden
  1. Besproei je gazon ongeveer één keer per week met een grote hoeveelheid water. De grote hoeveelheid water, in tegenstelling tot kleine hoeveelheden, zal een meer robuust wortelstelsel bevorderen dat eveneens meer bestendig is tegen warmte.
  2. Door regelmatig (twee keer per week) je gazon te maaien kun je de groei van alle onkruidsoorten terugdringen met maar liefst 80%. [3] Als je geen tijd hebt om twee keer per week je gazon te maaien, maai het dan één keer per week en laat het maaisel op het gazon liggen, zodat dit kan fungeren als meststof. Het maaisel maakt het lastiger voor vingergras om te ontkiemen.
  3. Snelwerkend gazonmest is een tijdelijke oplossing; het zorgt voor een mooi en groen gazon op de korte termijn, maar ontdoet je gazon op de lange termijn voor voedingsstoffen, waardoor vingergras makkelijker kan groeien. Gebruik slechts 0,9 tot 1,8 kg stikstof per 92 vierkante meter. De totale hoeveelheid hangt af van de afmeting van je gazon. [4]
  4. Bodemverdichting is een vorm van bodemdegradatie waarbij de bodemstructuur verloren gaat omdat de bodem wordt samengedrukt. Als je te maken hebt met deze hogere dichtheid neemt de doorlaatbaarheid van water en lucht af. Dit zal de mogelijkheid voor gewone graswortels om te groeien ontnemen. Vingergras en andere onkruidsoorten gedijen goed onder dergelijke omstandigheden. Bewerk je gazon elk seizoen met een verticuteermachine (verticulator) als je het vermoeden hebt dat de bodem te compact is, met name als de bodem voor een groot deel uit klei bestaat.
  5. 5
    Je gazon doorzaaien. Het doorzaaien van je gazon is nodig om de juiste groei te bevorderen. Hoewel je alleen maar de plekken waar voorheen vingergras groeide opnieuw hoeft in te zaaien doe je er verstandig aan om het gehele gazon elke twee tot drie seizoenen door te zaaien.
    Advertentie

Tips

  • Een vol en dik gazon is de beste preventie.
  • Ga spaarzaam om met synthetische onkruidverdelgers, aangezien dergelijke onkruidverdelgers vaak chemische bestanddelen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor mensen, huisdieren, nuttige insecten (zoals regenwormen) en andere delen van het ecosysteem.
  • Maïsgluten zijn een veilig, effectief en natuurlijk alternatief voor synthetische preventieve onkruidverdelgers.
  • Als vingergras toch ontkiemt ondanks de inzet van preventieve onkruidverdelgers, kun je met behulp van een tang de zaadjes uit de grond trekken. Het gras groeit uit een centrale wortel en verspreid lange slierten in de vorm van vingers (vandaar de naam). Het verwijderen van deze delen met de hand is erg lastig, daarom is een tang noodzakelijk en erg effectief, aangezien het aantal ontkiemde planten klein zal zijn. Probeer dit zo vroeg mogelijk te doen, aangezien vingergras erg snel groeit en snel uit de hand loopt, totdat de vorst de planten doodt.
  • Als je te maken hebt met vingergras dien je je gazon regelmatig te maaien tot de maximale hoogte die wordt aanbevolen voor jouw grassoort. Door regelmatig te maaien voorkom je dat vingergras in staat is om te bloeien en zaadjes kan verspreiden en dit maakt het eveneens makkelijker voor je gazon om al het overige onkruid te verdringen.
  • Raadpleeg andere websites voor meer specifieke tips die betrekking hebben op de omgeving waar je woont.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Breng een preventieve onkruidverdelger niet te laat aan in het najaar, aangezien je dan niet het gewenste resultaat bereikt. Vingergras verschijnt veelal tegelijk met de bloei van kornoelje en een preventieve onkruidverdelger heeft geen enkel effect op vingergras dat reeds in bloei staat.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 9.488 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie