Je hebt eindelijk je eerste vioollessen gehad en bent klaar om zelf te gaan oefenen, maar je weet niet waar je moet beginnen? Geen probleem. Als je de beginselen onder de knie hebt, kun je je eigen leraar zijn – zolang je maar gericht bezig blijft en je wilt concentreren en jezelf wilt verbeteren. Luister objectief en kritisch naar je eigen muziek en laten we beginnen.
Stappen
-
Bepaal een vaste tijd om te oefenen. Of het nu gaat om vioolspelen, basketballen of jezelf Klingon leren, iedereen heeft een bepaalde tijd van de dag dat hij het best presteert. Wanneer ben je het wakkerst, meest energiek en schijnbaar in staat om de wereld te veroveren? Dat is het moment dat je viool zou moeten gaan studeren.
- Dit is voor iedereen verschillend. Dit kan zijn direct na het opstaan, op het midden van de dag, of zelfs 's nachts. Het kan 2 uur in beslag nemen of 20 minuten. Wanneer is het voor jou het gemakkelijkst om te oefenen? Zorg dat je agenda op dat moment leeg is.
Vraag en antwoordV"Wat is het standaardaantal uren oefenen per dag?"
ViolisteElizabeth Douglas is fervent violiste en speelt al meer dan 15 jaar.DESKUNDIG ADVIESElizabeth Douglas, violist: "Het hangt ervan af op welke leeftijd je begint. Als je heel jong bent, zou ik zeggen 15 minuten per dag. Als je ouder bent en het langer kunt volhouden, zou ik zeggen 30-45 minuten tot maximaal een uur."
-
Kies een goede, stille locatie uit. Je hebt een oefenruimte nodig zonder afleiding. Geen televisie, telefoon, vrienden of familie die binnen kunnen komen vallen. En als de akoestiek goed is, dan is dat ook een plus.
- Het hoort een plek te zijn waar je daarnaast prettig kunt oefenen. Idealiter is het er open en opgeruimd, en is het een ruimte waar je het gevoel hebt dat je daadwerkelijk iets voor elkaar kunt krijgen. Daarnaast hoort het een ruimte te zijn waar je anderen niet lastigvalt.
-
Zorg dat je alles bij je hebt. Om te kunnen beginnen heb je in de eerste plaats bladmuziek, een potlood en papier nodig en een muziekstandaard. Hebben we je viool al genoemd? Ja, die ook. Wat helpt jou om door te blijven gaan? Voor sommigen is het een bepaalde stoel of een geluidsrecorder. Je zal daar waarschijnlijk een aantal uren door gaan brengen, dus is het beter om je goed voor te bereiden.
-
Zorg er ook voor dat je het jezelf zo comfortabel mogelijk maakt. Behalve dat je die dingen meeneemt die je daadwerkelijk nodig hebt, verzamel je ook een paar dingen die het allemaal wat gemakkelijker maken. Een fles water, ruimzittende kleding, een snack, wat dan ook. Als je een goed gevoel hebt zal je oefentijd veel productiever zijn en wordt het gemakkelijker om je te concentreren.
- Klaarstaan en enthousiasme om aan de slag te gaan is een deel van de strijd om productief te oefenen. Ben je niet in de stemming, dan zal je oefentijd saai en over het algemeen een verspilling zijn van je tijd. Maar als je er fysiek een goed gevoel bij hebt, zal het oefenen je veel gemakkelijker afgaan.
-
Maak je in het begin geen zorgen over de duur van het oefenen. Je weet wel dat veel mensen geloven dat je niet echt ergens een meester in wordt voordat je er ongeveer 10.000 uur in hebt gestoken? Nou, dat is waar en niet waar. Het gaat om 10.000 uur bewust oefenen – wat inhoudt dat als je 20.000 uur oefent zonder echt gefocust te zijn, je nog steeds niet heel erg goed zult zijn. Dus maak je eerst maar even geen zorgen over hoe lang je oefent. Zo lang je geconcentreerd bent, zal je beter worden. [1] X Bron
- We zullen hier straks nog wat dieper op ingaan, maar houd je nu alleen bezig met ervoor te zorgen dat je elke minuut bewust en geconcentreerd bent, en niet alleen maar de minuten afwerkt. Per slot van rekening is het niet zo dat oefening, maar juist gewoonten kunst baart. En niet alle gewoonten zijn goede gewoonten.
TIP VAN EEN DESKUNDIGEViolisteElizabeth Douglas is fervent violiste en speelt al meer dan 15 jaar.Op de vraag "Hoe lang duurt het om viool te leren spelen" reageert Elizabeth Douglas, violist: "Het hangt ervan af op welke leeftijd je begint en hoe je 'goed' definieert. Ik denk eigenlijk dat je met regelmatige oefening binnen een paar maanden al behoorlijk goed kunt zijn, en liedjes kunt spelen. Je moet gewoon regelmatig oefenen om beter te worden."
Advertentie
-
Warm jezelf op. De marathon ga je immers ook niet lopen zonder jezelf eerst op te warmen. Begin met het lenig maken van je vingers door het doen van toonladders, arpeggio's, oefeningen en trillers. Zelfs de meest doorgewinterde violist zal eerst even warm moeten draaien.
- Afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je hebt, zou je warming-up ongeveer 20 tot 30 minuten moeten duren. [2] X Bron Het is ook een goed idee om te werken in de toonsoort van het stuk waar je op oefent.
-
Besluit wat je vandaag wilt doen. Elke keer als je de oefenruimte binnenloopt, zorg je dat je een doel voor ogen hebt. En dit mag niet iets zijn als 'viool studeren'. Het hoort iets specifieks te zijn – een doel waar je naartoe kunt werken. Of het nu gaat om het oplossen van een probleemgebied, het polijsten van een muziekstuk, of het beginnen aan een nieuw muziekstuk -- zorg dat je dit eerst goed op een rij hebt. En dan weet je aan het eind of je het voor elkaar hebt gekregen of niet.
- Je zal merken dat tijdens elke sessie je doelstelling iets zal veranderen. Een voor een zal elk kleiner doel worden afgevinkt, tot je bezig bent met problemen die steeds meer vaardigheden eisen. Hierdoor krijg je ook het gevoel dat je progressie maakt en iets hebt bereikt, wat helpt bij de motivatie om door te blijven gaan.
-
Sta open voor het oplossen van problemen. Veel te vaak komt het voor dat mensen, als ze wat dan ook aan het oefenen zijn, gewoon maar doorgaan met herhalen, tot ze uitgeput zijn en moeten stoppen. Dit is geen goede manier van oefenen – dit is het oefenen van je fouten. Elke keer als je tegen een probleem aanloopt, durf dan te stoppen en naar het probleem te kijken, om het vervolgens op een andere manier te doen. Dit zal je meer tijd gaan kosten, maar je wel helpen om je doelen te bereiken.
- Ga op zoek naar een probleemgebied en stop. Baken het deel af dat voor jou een bijzondere uitdaging vormt. Concentreer je vervolgens alleen op dat onderdeel. Speel dat in het begin langzaam tot het beter begint te klinken. Voer dan langzamerhand het tempo op, tot je het helemaal onder de knie hebt.
-
Maak opnames van jezelf. In het heetst van de strijd, of het nu gaat om vioolspelen of iets anders, zijn onze hersenen zo gericht op het volbrengen van een taak, dat we ons vaak niet realiseren wat we verkeerd doen. Onze voeten gingen te veel naar rechts tijdens het afstappen, we zongen een noot een terts te hoog, of we hebben niet opgemerkt dat er een hele rust werd aangegeven in de muziek, in plaats van een halve. Maar als je opnames maakt van jezelf, dan kun je dit later opnieuw beluisteren en horen waar het fout ging, zelfs al heb je dat eerder niet opgemerkt.
- Als je steeds de mist in blijft gaan tijdens een snelle passage, breek het dan op in stukjes. Speel de reeks noten, maar herhaal elke noot drie- of viermaal (d-d-d-d-e-e-e-e-a-a-a-a) voor je verdergaat, een beetje als een aangestreken tremolo. [3] X Bron Ben je er eenmaal aan gewend, dan heb je het patroon wel onder de knie en kun je de extra noten weglaten.
-
Denk na over je muzikaliteit. Stel je voor dat je een muziekstuk geeft aan een computer en die het stuk laat spelen. Technisch zal het helemaal correct worden uitgevoerd, maar goed zal het niet klinken. Je muzikaliteit is je vaardigheid om de muziek te interpreteren en het stuk met gevoel te spelen. Als je noten iets missen, dan is het goed mogelijk dat daar je probleem ligt.
- Om te beginnen met het vinden van je eigen muzikaliteit, kun je experimenteren met verschillende fraseringen en variaties in toon, stijl en intensiteit. Heb je dit in je hoofd zitten, dan kun je nog vrijer op ontdekkingstocht gaan. Heb je het ingeprent, dan kun je het je eigen maken.
Advertentie
-
Werk aan je vaardigheid om te improviseren. Om echt heel erg goed te worden in het vioolspelen, zal je in staat moeten zijn om naar muziek te luisteren en erop te improviseren, net zoals een jazzmusicus. Door deze vaardigheid word je een met de muziek. Je kunt het nog steeds in je hoofd blijven horen, ook al speel je hele andere noten. Heb je het stuk onder de knie, probeer er dan je eigen draai aan te geven en kijk wat er gebeurt.
- Als experiment kun je beginnen met het spelen van de baslijn van een nummer dat je goed kent. Blijf vervolgens die lijn in je hoofd herhalen terwijl je er een melodie bij improviseert. Dit tilt het stuk naar een heel ander niveau en kan erg bevrijdend werken. [4] X Bron
TIP VAN EEN DESKUNDIGEViolisteElizabeth Douglas is fervent violiste en speelt al meer dan 15 jaar.Elizabeth Douglas, violist: "Bij vioolles bestaat er iets dat de Suzukimethode heet. Je leert daarbij hoe je moet spelen door naar de noten te luisteren in plaats van ze te lezen en ze om te zetten. Eén van de beste dingen aan deze methode is dat de stukken erg prachtig zijn en je echte muziek leert spelen, ook al ben je maar een beginner."
-
Bouw aan je uithoudingsvermogen. Vioolspelen kan verbazingwekkend vermoeiend zijn, zeker als je er ook mentaal in opgaat. In het begin zal je merken dat het lastig is om door een bepaald deel te komen en dat het erg uitputtend is. Begin met het spelen van slechts een deel van het muziekstuk en voeg er vervolgens steeds meer passages aan toe. Wanneer je merkt dat je uitgeput raakt, noteer dan waar je bent, zodat je de volgende dag weet wat je doel is.
- Soms is het een goed idee om te oefenen alsof je aan het optreden bent. Oefenen en optreden bevinden zich beide op een heel ander energieniveau, en het is goed om te weten wat je aankunt. Werk het hele stuk door, als dat kan, en kijk hoe het voelt.
-
Zorg dat de tijd die je in het oefenen steekt goed besteed is. Weet je nog dat we aan het begin van dit artikel gesproken hebben over dat je je niet druk moet maken over de hoeveelheid tijd die je in het oefenen steekt? Het is goed om elke dag te oefenen, maar verder hangt het toch wat van jezelf af. Per slot van rekening zal 5 uur gedachteloos oefenen je lang niet zoveel opleveren als 1 uur goed doordacht oefenen. Dus als je aan het oefenen bent, concentreer je dan en richt je op het niet herhalen van steeds dezelfde fouten. Je zal jezelf er later dankbaar voor zijn.
- Gedachteloos oefenen is de reden waarom mensen ergens mee stoppen, omdat ze geen vorderingen meer maken en omdat het saai en vervelend is. Je zal er niets aan vinden, je verliest je motivatie, je zal stoppen met oefenen en je wordt alleen maar minder goed. Vermijd dit door er met je hoofd bij te blijven, en je zit gebakken. Zorg dat het telt.
-
Houd je vorderingen bij. Kortom, vertrouw nooit op je geheugen. Je zult dan uiteindelijk blijven zitten met een gedachte zoals, 'Ik dacht dat ik gisteren hier ergens was gestopt...en een probleem had met dit deel, maar ik kan me niet echt meer herinneren welk probleem.' Het is duidelijk dat je daar niet veel aan zult hebben. Houd er liever een kladblok bij en schrijf naderhand een samenvatting op, over de oefening van die dag. Vervolgens kun je de volgende dag precies verdergaan waar je gebleven was.
- Noteer alles waarvan je denkt dat het nuttig kan zijn, of het nu gaat om een probleem waar je tegenaan bent gelopen, of een manier om het probleem op te lossen en niet wilt vergeten. Je kunt zelfs je tijd bijhouden en een planning maken voor het weekrooster.
-
Sluit de oefensessie af met wat leuke dingen. Aan het eind van elke sessie verdien je een beloning. Besteed de laatste 10 minuten aan leuke dingen. Neem een gemakkelijk stuk en speel dit zoals je wilt. Maak er een klaagzang van, versnel het en kijk hoe anders je het kunt laten klinken. Speel een stuk waarvan je gaat glimlachen. Je zal zeer waarschijnlijk merken dat ook dit beter en beter zal klinken.
- Uiteindelijk zal het elke dag oefenen op een gegeven moment vervelend worden. Deze laatste 10 minuten kunnen dan wel tijdverspilling lijken, maar uiteindelijk zal je hierdoor enthousiast blijven. Besluiten met een vrolijke noot zal het veel makkelijker maken om de volgende dag verder te gaan. En de dag daarna, en daarna, en daarna...
Advertentie
Tips
- Voeg een paar leuke stukken toe na een hardcore oefensessie. Het is erg leuk om liedjes te spelen die beneden je niveau liggen, gewoon om mooie muziek te horen. Het is ook een goede tijd om technieken te oefenen zoals vibrato en dynamiek.
- Als je echt niet van oefenen houdt, probeer jezelf dan toch te dwingen om elke dag in ieder geval één keer te oefenen. Vioolspelen gaat niet vanzelf, weet je! Ze zeggen niet voor niets oefening baart kunst. Je hoeft niet een uur achter elkaar te oefenen, begin gewoon met 15 minuten per dag en als je blijft volhouden, kun je de tijd die je aan het oefenen bent elke week een beetje langer maken.
- Het helpt ook om het oefenen op te delen in intervallen die je aankunt, en oefen niet langer dan een uur achter elkaar, zonder een paar minuten te pauzeren.
Waarschuwingen
- Het is erg belangrijk om te stoppen wanneer je handen of armen pijn beginnen te doen. Het betekent dat je lichaam nog niet gewend is aan deze vreemde houding. Dat is de reden waarom je moet beginnen met korte oefensessies, anders kun je er je pols of je rug mee beschadigen.
Benodigdheden
- Viool
- Bladmuziek
- Muziekstandaard (aanbevolen)
- Opnameapparaat (aanbevolen)
Bronnen
- ↑ http://www.creativitypost.com/arts/the_most_valuable_lesson_i_learned_from_playing_the_violin
- ↑ http://thestrad.com/latest/blogs/7-tips-for-successful-practice-by-violinist-rachel-podger
- ↑ http://www.violinonline.com/practicetips.htm
- ↑ http://thestrad.com/latest/blogs/7-tips-for-successful-practice-by-violinist-rachel-podger