Pdf downloaden
Pdf downloaden
Viscose is een makkelijk te verven, niet-statische stof gemaakt van houtcellulose. Viscose wordt ook wel eens "kunstzijde" genoemd, en het is hetzelfde als rayon . Viscose valt zacht en vloeiend, en kan veel vocht opnemen (13% tegenover 8% bij katoen) waardoor het heel goed geverfd kan worden, met diepe, stralende kleuren als resultaat. Het is een prachtige stof die wel met de nodige voorzichtigheid gewassen moet worden. Lees verder bij Stap 1 om te leren hoe je dat doet!
Stappen
-
Kijk eerst altijd op het etiket in het kledingstuk. Over het algemeen is kleding van viscose erg kwetsbaar, maar als je het voorzichtig doet kan het in de wasmachine gewassen worden. Er zijn echter kledingstukken die niet in de wasmachine mogen . Om te voorkomen dat je je kleding stukmaakt, of op een andere manier verpest, moet je altijd de instructies op het etiket volgen.
- Hoewel dit deel instructies bevat over het wassen van viscose met de hand en in de machine, moet je dit als algemene richtlijnen zien, en niet als vaststaande regels. Met andere woorden, hou je altijd aan de instructies van de fabrikant van je kledingstuk.
-
Was het met de hand in koud water. Als er in je kledingstuk staat dat het gewassen mag worden, is handwassen altijd beter dan wassen in de machine. Kleding van viscose is meestal extra kwetsbaar als het nat is, dus kan het minder snel beschadigd raken als je het voorzichtig met de hand wast. Leg het kledingstuk in koud of lauw water, en doe er wat handwasmiddel bij. Masseer het wasmiddel in het kledingstuk, maar doe niet te ruw.
- Knijp, wring of draai nooit om het water uit het kledingstuk te krijgen, want dan kun je de delicate stof scheuren. Schud overtollig vocht er liever voorzichtig uit.
-
Stop het in de wasmachine met soortgelijke kledingstukken. Als je zeker weet dat je kleding van viscose niet door de wasmachine beschadigd zal raken, zorg er dan voor dat je er alleen maar andere kledingstukken van viscose bij stopt. Stuggere kleding, zoals bijvoorbeeld spijkerbroeken, kunnen je kleding van viscose beschadigen.
- Gebruik koud water en een mild wasmiddel voor alle zekerheid.
-
Doe je kleding in een waszakje. Een andere manier om je kledingstuk van viscose te beschermen, is door alle viscose kleding in een waszakje te stoppen. Zo raakt het niet verstrikt in kleding van ander materiaal, waardoor het minder snel zal scheuren.
-
Hang het op de waslijn om te drogen. Als je kleding van viscose is gewassen, haal het dan een voor een uit de wasmachine en schud om overtollig vocht te verwijderen. Wrijf kreukels glad met je handen. Hang het dan op een kleerhanger (niet van ijzerdraad, die kunnen roestvlekken veroorzaken).
- Je kunt het ook op een droogrek hangen, of op een vlak, schoon oppervlak neerleggen.
-
Gebruik geen droger. Naast dat dit dezelfde problemen kan veroorzaken als de wasmachine (te ruwe bewegingen), kan je kleding van viscose ook krimpen als je het in de droger stopt, en het kan de levensduur van je kledingstuk drastisch verkorten. [1] X Bron Als het kan, vermijd het gebruik van de droger voor viscose kleding dan. Als het toch moet, zet hem dan op de koudste stand, en droog het alleen tegelijk met andere kledingstukken van viscose.
-
Strijk kleding van viscose altijd binnenstebuiten. Zet nooit een heet strijkijzer aan de goede kant van de stof bij viscose kleding - dit kan de vezels verbranden en doen smelten, waardoor je een lelijke "waas" over je kleding krijgt die je niet meer kunt verwijderen. [2] X Bron Draai je kleding dus altijd binnenstebuiten voordat je het gaat strijken. Voor extra bescherming kun je je kleding strijken als het nog een beetje vochtig is.
- Als je toch aan de buitenkant moet strijken, leg dan een theedoek tussen het strijkijzer en het kledingstuk.
Advertentie
-
Laat het kleed stomen als het heel belangrijk voor je is. Viscose is vrij kwetsbaar, en de verf kan uitlopen. Daarom kun je viscose kleden makkelijk beschadigen als je het zelf probeert schoon te maken. Als je erg aan je kleed van viscose bent gehecht, laat het dan door een stomerij schoonmaken.
-
Schud je vloerkleed buiten uit. Als je een viscose kleed gaat schoonmaken, moet je proberen het zo droog mogelijk te houden. Voordat je het nat maakt, is het het proberen waard om het eerst schoon proberen te maken zonder water. Neem je kleed mee naar buiten en schud het stevig uit om vuil en stof eruit te krijgen. Je kunt het ook tegen een hekje of paal kloppen om wat extra kracht bij te zetten.
-
Stofzuig het kleed. Stofzuig hierna het kleed om ingelopen of aangekoekt vuil te verwijderen. Haal de stofzuiger een aantal keer over het kleed heen, zowel met de vezel mee als er tegenin, en besteed extra aandacht aan vieze plekken.
- Als het kan, gebruik dan een opzetstuk zonder mechanische borstels. Viscose is erg kwetsbaar, en door de borstels kan het scheuren.
-
Zorg dat het kleed niet kan bewegen als je het schrobt. Als het kleed nog steeds erg vies is, moet je het misschien voorzichtig wassen. Leg het kleed op een plank of op een tafel die vies mag worden. Als je een viscose kleed wilt wassen zul je wat moeten boenen, en je wilt niet dat het kleed over de vloer heen en weer gaat als jij dat doet, en je wilt zeker niet dat de verf afgeeft op de vloer eronder.
-
Gebruik een zachte borstel om voorzichtig met water en zeep te boenen. Neem handwarm water en een paar druppels zeep of tapijtreiniger om een schoonmaakoplossing te maken. Gebruik een borstel met zachte haren (zoals een borstel waarmee je de ramen zeemt) en wrijf de oplossing in de vlekken van het kleed. Neem geen harde borstels of mechanische borstels, want die kunnen de tere viscosevezels kapottrekken. Wees zuinig met de schoonmaakoplossing - hoe minder vocht je gebruikt, hoe kleiner de kans is dat de kleuren uitlopen.
- Het is verstandig om de oplossing eerst op een onopvallend plekje van het kleed te testen voordat je het op het hele kleed gebruikt. Dan weet je zeker of de verf niet uitloopt, of dat de stof niet stuk gaat.
-
Was het kleed met azijn om vergeling te voorkomen. Cellulosevezels (waaronder viscose) worden geel als ze nat worden. Om dit tegen te gaan kun je de natte delen van het kleed lichtjes bevochtigen met een mix van azijn en water. Het zuur uit de azijn voorkomt dat het kleed geel wordt als het droog is, al zul je dat misschien niet helemaal kunnen tegen kunnen gaan.
-
Stofzuig het nogmaals. Om zo veel mogelijk vocht uit je kleed te halen, kun je het na het gebruik van de vloeibare schoonmaakmiddelen nogmaals stofzuigen. Besteed vooral aandacht aan natte gedeeltes.
- Zoals hierboven al genoemd, kun je beter geen mechanische borstels gebruiken, om schade aan je kleed te voorkomen.
-
Spuit het kleed eventueel in met verdunde wasverzachter. Viscosevezels kunnen stijf worden als ze opdrogen, waardoor je harde, samengeklonterde plekken in je kleed krijgt. Om dit te voorkomen kun je je kleed heel voorzichtig met een mengsel van water en wasverzachter inspuiten. Dan worden de vezels niet hard en voorkom je die vervelende "klonten".
- Misschien moet je toch nog wat klonten losmaken als het kleed droog is. Dit kun je voorzichtig doen met de hand.
-
Laat het ondersteboven drogen. Als je het kleed ondersteboven laat drogen, zal het minder vergelen. Leg je kleed op een schone, droge plek of hang het horizontaal als het droogt. Let wel op dat de onderkant van het kleed dan wel geler wordt dan normaal. [3] X Bron
-
Leg het kleed nergens op of tegenaan als het nog niet helemaal droog is. Zoals al eerder genoemd, kunnen de kleuren van viscose uitlopen als het nat is. Daarom moet je het kleed ver van lichte stoffen (vooral dure kleden of tapijten) vandaan houden tot het helemaal droog is. Verfvlekken zijn erg lastig te verwijderen, en het uitlopen van de verf van je kleed is haast onvermijdelijk.Advertentie
Benodigdheden
Viscose kleding wassen
- Wasmiddel
- Wasbak (als je het met de hand wast)
- Wasmachine/droger (als je het in de machine wast)
- Waslijn
Viscose vloerkleden wassen
- Water
- Zeep of wasmiddel
- Stofzuiger
- Opzetstuk zonder mechanische borstels
- Azijn
- Wasverzachter (optioneel)
Bronnen
- ↑ http://www.fabriclink.com/university/rayon.cfm
- ↑ http://www.dharmatrading.com/techniques/washing-rayon.html
- ↑ http://www.cleanfax.com/articles/104556-viscose-rayon-rugs
- http://www.fibre2fashion.com/industry-article/33/3252/procedure-for-viscose-and-viscose-wool-carpet-washing1.asp
- http://www.britannica.com/EBchecked/topic/25889/anionic-detergent
Over dit artikel
Deze pagina is 22.299 keer bekeken.
Advertentie