Pdf downloaden
Pdf downloaden
Of je nu vlees pureert voor je kleine, of als onderdeel van een dieet van zacht voedsel, het is de bedoeling om een gladde, zijdezachte consistentie te bereiken. Klonterige, of plakkerig vlees is niet erg appetijtelijk, zelfs niet voor baby's. Het is de truc om het vlees koud te bewaren, en pas te pureren als het koud is. Wat vocht aan het vlees toevoegen zal ervoor zorgen dat de textuur wat aantrekkelijker wordt.
Stappen
-
Kies malse stukken vlees. Hoe malser het vlees, hoe gladder en lekkerder de puree zal zijn. Of je nu rundvlees, kip, varkensvlees of lam pureert, je wilt een mals stukje vlees kiezen dat niet hard wordt als je het bereidt. [1] X Bron
- Vaak zijn de goedkoopste stukken rundvlees het taaist. Kies dus liever voor een biefstukje.
- Je kunt vlees zonder bot kopen, of vlees waar het bot nog in zit. Als je voor die laatste optie kiest, kijk dan wel uit dat er geen stukjes bot in de puree terecht komen.
-
Bereid het vlees langzaam. Het vlees langzaam bereiden zal ervoor zorgen dat het vlees de smaak en vochtigheid behoudt, waardoor het makkelijker wordt om het te pureren. Het doet er niet toe welke soort vlees je kiest, probeer het zo langzaam mogelijk te bereiden—zo krijg je de best mogelijke textuur. Hier zijn wat methoden die goed werken:
- Stoven
- Met gebruik van een slowcooker
- Koken
-
Zorg ervoor dat het vlees de juiste temperatuur heeft. Het vlees moet helemaal gaar zijn voordat je het gaat pureren. Check de temperatuur van het vlees om er zeker van te zijn dat het van binnen de juiste temperatuur heeft. Hier zijn de juiste temperaturen voor de verschillende soorten vlees: [2] X Bron
- Kip: 74º Celsius
- Varken: 71º Celsius
- Rundvlees 63º Celsius
- Lam: 63º Celsius
-
Koel het vlees grondig. Na het bereiden dien je het vlees ten minste twee uur in de koelkast te zetten. Voordat je het vlees gaat verwerken dient het volledig afgekoeld te zijn. Het gekoelde vlees zal een stuk fijner gemalen kunnen worden dan wanneer het nog warm is.
-
Snijd het vlees in stukjes van 2,5cm. Haal het vlees uit de koelkast, en snijd het in stukjes die gemakkelijk in je keukenmachine passen.Advertentie
-
Doe een kopje vlees in de keukenmachine. Als je geen keukenmachine heeft, dan kun je ook een blender gebruiken. De puree zal dan alleen niet zo fijn zijn als de puree die je met een keukenmachine kunt maken.
-
Pureer het vlees tot het poederig is. "Poederig" lijkt misschien een vreemd woord om het vlees mee te beschrijven, maar het zal die textuur aannemen als je het koud verwerkt. Blijf het vlees verwerken tot de stukjes zeer fijn zijn, haast net als zand. [3] X Bron
-
Voeg vocht toe, en blijf pureren. Om het vlees tot een gladde puree te kunnen verwerken zul je wat vocht toe moeten voegen om het losser te maken. Per kopje vlees heb je ongeveer een kwart kopje vocht nodig, ongeacht het type vlees dat je aan het pureren bent. Kies voor een van de volgende vloeistoffen: [4] X Bron
- Het kookvocht dat je bewaard hebt
- Natriumvrije vleesbouillon/-fond
- Water
-
Bewaar het gepureerde vlees in de koelkast. Als de puree de gewenste textuur bereikt heeft, lepel het dan in een luchtdichte verpakking. Bewaar de puree in de koelkast tot je het gaat gebruiken. Het zal minstens een dag of drie, vier goed blijven.
- Als je dat wilt kun je de puree ook invriezen voor later gebruik. Zorg er dan wel voor dat je de puree in een diepvriesbestendige verpakking doet.
- Laat de puree op kamertemperatuur komen voor je die serveert, of verhit deze voorzichtig eventjes in de magnetron.
Advertentie
-
Voeg er gepureerde groenten aan toe voor de baby. Je kunt een volledige, gepureerde maaltijd voor de baby maken als je er wat gepureerde groenten aan toevoegt. Dit voegt smaak en substantie toe aan de puree. Probeer de volgende combinaties:
- Gepureerde kip met gepureerde wortelen
- Gepureerd rundvlees met gepureerde erwten
- Gepureerd varkensvlees met gepureerde appel
-
Kruid het vlees als het voor een volwassene is. Hoewel baby's geen zout of andere specerijen nodig hebben vinden volwassenen het vaak lekkerder als je wat zout of andere kruiden en specerijen toevoegt. Voeg op een kopje vlees 1/4 theelepel zout, en 1/2 theelepel van jouw favoriete specerijen toe.
-
Laat stukjes in de puree zitten. Als de baby ouder geworden is, en in staat is om grotere stukjes vlees te kauwen, dan kun je een puree maken met meer dan één textuur. In plaats van het vlees helemaal glad te pureren kun je ook stoppen als er nog wat stukjes in zitten. Als alternatief kun je ook stukjes gepureerde groenten aan een gladde vleespuree toevoegen.Advertentie
Tips
- Om de textuur van de puree te verbeteren kun je een sneetje brood in de keukenmachine doen met het vlees. Ook kun je per keer 1 eetlepel aardappelpuree toevoegen.
- Ingeblikt vlees, zoals tonijn of zalm, kun je pureren met een eetlepel mayonaise.
- Je kunt het vlees ook altijd even aanbakken voor je het in de slowcooker doet; zo krijgt het wat extra smaak.
- Ingeblikt vlees hoef je niet te koken voor je het gaat pureren.
- Gebruik de slowcooker niet om vis mee te bereiden. Bak vis liever in de oven of magnetron voor je het gaat pureren.
Advertentie
Waarschuwingen
- Zorg ervoor dat het vlees goed gaar is voor je het pureert.
- Als je gepureerd vlees voor de baby bereid, overweeg dan om biologisch vlees te gebruiken. Zorg er ook voor dat je kookgebied, je kookgerei en je apparaten allemaal goed schoon zijn—zo voorkom je kruisbesmetting.
Advertentie
Benodigdheden
- Vlees
- Een snijplank
- Een koksmes
- Een schuimspaan
- Een slowcooker
- Een keukenmachine of blender
Bronnen
Advertentie