Pdf downloaden
Pdf downloaden
Het kan voorkomen dat huisdieren ongewild een aantal kleine vriendjes met zich meebrengen, deze vriendjes komen in de vorm van minuscule, bloedzuigende, hardnekkige beestjes. Deze beestjes kunnen een ware plaag vormen. Hoe kom je van deze plaag af? Volg de hieronder beschreven stappen zodra je last van vlooien hebt en leer hoe je deze ongewenste gasten, beter bekend als vlooien, kunt bestrijden.
Stappen
-
Was de plekken waar huisdieren zich veelal bevinden en de hier bijbehorende items. Gooi alle manden, dekens, kussens en matjes van je huisdieren in de wasmachine. Dit is inclusief alle overige voorwerpen waar huisdieren regelmatig op liggen of slapen, zelfs als deze normaal gesproken niet voor het huisdier bedoeld zijn. Was alle items, denk hierbij aan lakens, het kleed over de bank en het matje in het toilet.
- Als een bepaald item niet meer te redden valt of de voering van de mand of deken erg vuil is (huidschilfers, eitjes van vlooien, larven en uitwerpselen van vlooien), kun je het item beter weggooien en vervangen door een nieuwe. Zelfs als je de hoes wast en vervolgens weer om de mand of het kussen plaatst, zullen de eitjes nog steeds uitkomen.
- Vlooien vallen eveneens mensen aan. Als je vermoedt slachtoffer te zijn geworden van dit bloedzuigende ongedierte, zelfs als dit niet het geval is, moet je lakens en ook stoffering wassen. Alles waar je mee in aanraking bent gekomen kan onder de vlooien zitten. Was alles grondig.
-
Gebruik een pompspray met IGR (vlooien anti-conceptie) zoals methopreen of pyriproxyfen. Aerosol omgevingssprays zijn niet zo effectief als sprays, tenzij ze IGR bevatten. IGR voorkomt dat larven kunnen uitgroeien tot volwassen vlooien. Zonder IGR is het onmogelijk om de larven onder controle te houden, aangezien deze nagenoeg onbereikbaar zijn als ze zich diep in je tapijt bevinden, waar ze zich ontwikkelen. [1] X Betrouwbare bron University of California Integrated Pest Management Program Ga naar de bron
-
Maak van je stofzuiger je beste vriend. Terwijl alle door vlooien geteisterde items gewassen worden, dien je jezelf te bewapenen met een stofzuiger. Probeer alle vlooien op te zuigen met behulp van een stofzuiger. Ga hierbij grondig te werk, dus neem elk oppervlak en alle hoeken en gaten mee. Terwijl je de stofzuiger door het huis haalt, kun je het beste je huisdier(-en) buiten laten of tijdelijk opsluiten in de badkamer. Hiermee voorkom je dat de vlooien vanaf je huisdier op reeds gestofzuigde oppervlakken kunnen springen.
- Stop een vlooienband of verkruimelde mottenballen in de stofzuiger om de opgezogen vlooien te doden, zodat ze niet kunnen terugkeren om opnieuw overlast te veroorzaken. Vlooien overleven naar alle waarschijnlijkheid de stofzuiger niet, maar het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen.
- Focus je met name op plekken die niet worden blootgesteld aan veel zonlicht (vlooien houden van vochtige, koele plekken), overal waar je gedroogd bloed en uitwerpselen aantreft (overblijfselen van vlooien), gestoffeerd meubilair en spleten rondom plinten en kasten (hier houden eitjes en larven zich waarschijnlijk verscholen).
- Als de stofzuigerzak vol is, dien je deze in een plastic afvalzak te plaatsen en goed af te sluiten. Plaats de afvalzak in een afgesloten container of afvalbak, bij voorkeur één die buiten staat. Anders bestaat de kans dat de beestjes kunnen ontsnappen en zichzelf weer een comfortabel plekje in huis kunnen verschaffen.
-
Maak gebruik van pyrethrum gemengd met boorzuurpoeder. Een volwassen vlo kan ongeveer een week overleven zonder bloed van zijn host, terwijl een larve enkele maanden kan overleven. Behandel je huis met een veilig en natuurlijk insecticide zoals pyrethrum en boorzuur, deze bestrijden eveneens de larven.
- Pyrethrum is misschien wel de oudste natuurlijk insecticide. Boraat is een mineraal dat veelal gebruikt wordt als conserveringsmiddel voor hout, schoonmaakmiddelen en insecticiden. Voor vlooien is het giftig. De giftigheid is echter laag en daarom is dit insecticide veilig rondom mensen te gebruiken.
- Hoewel het mengsel van pyrethrum en boorzuurpoeder erg veilig is, dien je ervoor te zorgen dat je het niet inademt. Draag een beschermingsmasker wanneer je het in huis gaat gebruiken.
- Strooi de poeder over het tapijt, de meubels, het bed en de manden van de huisdieren. Doe dit wanneer je je huis 24 uur kan verlaten. Laat het mengsel een dag intrekken. Bij terugkomst, stofzuig je het tapijt en was je de lakens op beide bedden, of was de lakens en laat de poeder op het tapijt liggen. Dit dient in dat geval als afschrikmiddel voor toekomstige reproductie van vlooien. (Dit is veilig.)
-
Herwin de zeggenschap over je achtertuin. Voordat je je huisdier(-en) weer vrij laat rondrennen in de achtertuin, dien je struiken te snoeien en het gras kort te houden. Hierdoor worden vlooienlarven blootgesteld aan direct zonlicht. [2] X Bron Geef je ogen de kost en kijk goed rond. Zie je enkele donkere, vochtige plekken in de tuin? Probeer dergelijke plekken bloot te stellen aan zonlicht, indien mogelijk.
- Zelfs nadat je deze plekken hebt blootgesteld aan zonlicht, is het nog steeds mogelijk dat je huisdieren vlooien van buiten mee naar binnen brengen. Dit dilemma kun je het beste oplossen met behulp van cederhoutsnippers of eucalyptus bladeren. Vlooien haten ze en het zijn ook nog eens natuurlijke producten, waardoor de inzet ervan niet schadelijk is voor andere planten (en andere nuttige insecten) en ook niet voor je huisdier.
- Koop cederhoutsnippers bij een lokale winkel en verspreid ze over de geteisterde gebieden. Als je hond tegen de snippers van cederhout kan, kun je eveneens een aantal in zijn bench of mand leggen. Breng eucalyptus olie aan op de geteisterde plekken. Je zou zelfs kunnen overwegen om eucalyptus planten te planten. Houd er wel rekening mee dat deze plantensoort erg snel groeit, waardoor het negatieve gevolgen kan hebben voor de groei van omliggende planten. [3] X Bron
-
Vul ondiepe schaaltjes met een sopje van water en afwasmiddel. Dit sopje is als het ware een zelfgemaakte vlooienval. Het mengsel van water en afwasmiddel is een giftig zwembadje voor vlooien. Vlooien worden aangetrokken door een lichtbron, springen in het water en zijn vervolgens niet meer in staat om te ontsnappen.
- Plaats het mengsel van water en afwasmiddel in een erg ondiep schaaltje. Dit schaaltje dient zo laag bij de grond te zijn, zodat vlooien per ongeluk in het sopje springen. Je kunt ook gebruikmaken van een oude frisbee of een kommetje met een lage rand.
- Plaats het mengsel naast een laaghangende lichtbron, dit is bij voorkeur een iets sterkere lichtbron dan een nachtlampje. De vlooien worden aangetrokken door het licht. Na een aantal dagen zul je merken dat je schaaltje is veranderd in de laatste rustplaats voor vele vlooien.
-
Maak gebruik van één of twee luchtontvochtigers, dit hangt af van de grootte van je kamer. Een kamer van 4 m x 4 m heeft een luchtontvochtiger met een ontvochtigingsvermogen van 10 liter per dag nodig (deze verwijdert 10 liter water uit de lucht per 24 uur). Blijkbaar hebben vlooien een luchtvochtigheid nodig van 50% of hoger om te kunnen leven. Houd de luchtvochtigheid in je kamer voor twee dagen onder de 50% om volwassen vlooien en larven te doden. Het voorkomt eveneens dat vlooieneitjes uitkomen. Je hoeft alleen maar met behulp van een stofzuiger de dode vlooien en hun eitjes op te zuigen.Advertentie
Wassen met vlooienshampoo
-
Kies zorgvuldig de juiste vlooienshampoo. Alles met conventionele insecticiden (pyrethrine, permethrin, d-limoneen, chloorpyrifos of carbaryl) zou irritaties kunnen veroorzaken of schadelijk kunnen zijn voor je huisdieren en mensen om je heen. [1] X Betrouwbare bron University of California Integrated Pest Management Program Ga naar de bron
- Probeer in plaats van producten met conventionele insecticiden, natuurlijke insecticiden of stoffen die irriterend zijn voor vlooien. Dergelijke producten zouden niet schadelijk moeten zijn voor je huisdier, maar wel voor vlooien. Zorg er echter wel voor dat je eerst contact opneemt met een dierenarts. Hieronder volgt een lijst met insecticiden of irriterende stoffen die je kunt overwegen om in te zetten:
-
Was eerst de nek en de hals. Hierdoor krijgen vlooien niet de kans om op de kop te springen tijdens de wasbeurt.
- Wanneer vlooien letterlijk nattigheid voelen, zullen ze onmiddellijk een schuilplaats zoeken in droge, moeilijke bereikbare plekken op je huisdier. Je doet er dus verstandig aan om het rectum, de oren, rondom de ogen en de nek van je huisdier nat te maken of zelfs te wassen, voordat je de rest van het lichaam gaat wassen.
- Voor extra zekerheid dien je je huisdier tot 15 minuten lang in te zepen. Vijf minuten is de minimale tijd die nodig is voor het beginnen met het doden van vlooien, dus met 15 minuten zit je altijd goed.
- Spoel je huisdier gedurende enkele minuten af met warm of lauw water. Dit om ervoor te zorgen dat je alle zeep van de huid spoelt en de resterende potentiële schuilplaatsen van vlooien eveneens natmaakt.
-
Breng een vlooiendodend middel aan. Dit zou een vlooienband, druppels in een pipet of orale medicatie kunnen zijn. Receptplichtige medicatie (verkrijgbaar bij een dierenarts) in de vorm van druppels werkt meestal het beste. [1] X Betrouwbare bron University of California Integrated Pest Management Program Ga naar de bron
- Als de halsband alleen IGR bevat (vlooien anti-conceptie dat ervoor zorgt dat vlooieneitjes en vlooienlarven niet kunnen ontwikkelen, maar heeft geen effect op volwassen vlooien), gebruik dan eveneens een ander middel dat volwassen vlooien doodt. Dit kan bijvoorbeeld een “spot-on” product zijn. Een dergelijk middel is makkelijk aan te brengen met pipetten. Halsbanden kunnen de huid van het huisdier irriteren en zijn soms niet effectief.
- De volgende producten worden als niet-effectief beschouwd [1] X Betrouwbare bron University of California Integrated Pest Management Program Ga naar de bron : vitamine B1 (thiamine hydrochloride) supplementen, halsbanden met plantenextracten en ultrasone halsbanden.
-
Maak gebruik van een kam met fijne vertanding die speciaal ontworpen is voor het verwijderen van vlooien. Een vlo is volledig bedekt met minuscule haartjes die het beestje in staat stelt zich vast te grijpen aan de vacht van de drager. Met behulp van een kam, waarvan de tanden dicht op elkaar staan, krijgt de vlo geen kans om te blijven zitten. Dit is een effectieve manier om vlooien te verwijderen. Een gewone kam, die niet speciaal bedoeld is voor het verwijderen van vlooien, zal niet in staat zijn om alle vlooien te verwijderen. [6] X BronAdvertentie
Wassen met azijn
-
Meng iets minder dan 2 liter warm water met een kopje azijn. Voeg een mild afwasmiddel toe aan het water.
-
Zeep je huisdier in met het mengsel. Voeg indien nodig meer afwasmiddel toe. Was je huisdier voor ongeveer 15 minuten.
-
Spoel je huisdier vervolgens af met behulp een beker en warm water. Vul de beker door hem onder een lopende kraan te houden, terwijl je op zoekt gaat naar andere plekken op het lichaam waar nog zeep zit.
-
Verwijder het overtollige water uit de vacht van je huisdier. Spray of giet azijn alleen op plekken waar je grote hoeveelheden vlooien hebt aangetroffen.
-
Droog je huisdier af met een schone, droge handdoek. Geef je huisdier wat extra aandacht en breng vervolgens vlooiendruppels aan.Advertentie
-
Zuiveringszout werkt uiterst goed, is snel en ook nog eens goedkoop. Nadat je alle voorgaande stappen hebt genomen en vervolgens tweemaal zuiveringszout hebt gestrooid, zul je merken dat zuiveringszout een waar redmiddel is.
-
Probeer afwasmiddel. Zeep de hond in met een krachtig mengsel van water en afwasmiddel. Laat het zeepsop vervolgens vijf tot tien minuten (of meer) in de vacht trekken en kam vervolgens de dode vlooien weg. Spoel de hond af en laat hem drogen. Afwasmiddel zal resulteren in een zachte, glanzende vacht en de hond zal ook nog eens lekker ruiken.
- Zorg ervoor dat je je hond goed afspoelt om een droge huid te voorkomen.
- Wees je ervan bewust dat sommige honden gevoelig kunnen zijn voor sterke schoonmaakmiddelen, dus als je een reactie waarneemt, dien je de hond direct grondig af te spoelen met koud water. Probeer babyshampoo nadat de huid weer vrij lijkt van irritaties.
-
Zet gist in als wapen tegen vlooien. Het schijnt dat vlooien de smaak van gist niet kunnen verdragen. Hoewel dit niet bewezen is, zweren veel mensen erbij. Koop brouwers- of voedingsgist en breng dit aan op de huid van je huisdier. Je zou ook een kleine hoeveelheid kunnen vermengen met nat voedsel van de hond.
-
Maak je eigen kruidenmengsel voor je huisdier. Neem twee kopjes met verse takjes rozemarijn en voeg deze toe aan 900 ml water. Kook het mengsel voor 30 minuten. Filter vervolgens de vloeistof, verwijder de takjes en mix het met 3,5 liter warm water. Giet het geheel over je huisdier, totdat deze volledig doorweekt is. Spoel het mengsel vervolgens niet van de vacht, maar laat je huisdier aan de lucht drogen.
-
Strooi zout over het oppervlak van je tapijt. Zout is een droogmiddel. Dit houdt in dat zout vocht opneemt en dingen kan uitdrogen. Wanneer een vlo met een zoutkorrel in aanraking komt, zal deze zich aan de vlo hechten. De zoutkorrel begint te schuren aan het lichaam van de vlo. Dit zal uiteindelijk de dood tot gevolg hebben, aangezien de vlo doodbloedt terwijl hij zich voortbeweegt.
- Gebruik hiervoor fijne zoutkorrels. Hoe fijner, hoe beter. De korrels dienen namelijk klein genoeg te zijn om zich goed aan het lichaam van de vlo te kunnen hechten.
- Na zeven tot tien dagen dien je de plekken waar je zout hebt gestrooid erg grondig te stofzuigen. Zorg ervoor dat je al het zout en alle dode vlooien uit het tapijt verwijdert. Herhaal het proces één of twee keer.
- Wanneer je klaar bent met stofzuigen, dien je de oude stofzuigerzak weg te gooien en te vervangen door een nieuwe. Plaats de stofzuigerzak in een plastic afvalzak en sluit deze goed af. Plaats de afvalzak vervolgens in een afgesloten container of afvalbak buitenshuis.
-
Maak een citroenspray. Snijd een citroen in dunne plakjes, voeg deze toe aan een halve liter water en verhit het geheel tot aan het kookpunt. Laat het mengsel een nachtje staan en giet het de volgende ochtend in een spuitfles. Spuit de oplossing op plekken waar je vlooien vermoedt aan te treffen (pas op voor vlekken). Vergeet niet de oplossing eveneens op de vacht van je kat te spuiten. Zorg ervoor dat de vacht niet doorweekt raakt, maak de vacht alleen vochtig. Doe dit één keer per maand om vlooien te bestrijden.
- Een andere manier waarop je een citroenspray kunt maken, is door etherische oliën (onder andere verkrijgbaar bij biologische winkels en verschillende webwinkels) te kopen. Koop een flesje citroen etherische olie en voeg 10 tot 20 druppels per 0,03 liter water toe.
- Het volgende dien je alleen op warme dagen te doen: breng twee tot drie druppels van de citroenspray aan op de vacht van de hond, onder zijn halsband. Dit helpt bij het weren van vlooien.
-
Overweeg om diatomeeënaarde in te zetten. Diatomeeënaarde is op veel plekken verkrijgbaar en is ook nog eens goedkoop. Deze organische poeder dood vlooien en andere insecten wanneer je het in je tuin of op je tapijt strooit.
- Diatomeeënaarde heeft het “Food Grade” keurmerk, dit betekent dat het veilig is voor mens en dier om het in te nemen. Diatomeeënaarde bestaat uit gemalen skeletjes van eencellige kiezelwieren of diatomeeën die het lichaam van insecten doorboren wanneer ze eroverheen kruipen. Als gevolg hiervan zullen de insecten uitdrogen.
-
Het vervolg. Dit is de meest cruciale stap, want als hier de onachtzaamheid toeslaat, zijn alle voorgaande stappen voor niets geweest. De eitjes die de bestrijding hebben overleefd, zullen alsnog uitkomen, waardoor de gehele cyclus opnieuw zal beginnen. Doe het volgende totdat je geen sporen van vlooien meer op je huisdier of in je huis aantreft:
- Haal de stofzuiger om de dag door je huis. Aangezien vlooien resistentie tegen insecticiden kunnen ontwikkelen, is het uiterst belangrijk dat je regelmatig stofzuigt om vlooien onder controle te brengen. [1] X Betrouwbare bron University of California Integrated Pest Management Program Ga naar de bron
- Maai regelmatig het gras in je tuin.
- Was alle manden, dekens, kussens en matjes van je huisdieren minstens één keer per week in warm zeepsop.
Advertentie
-
Maak je auto schoon. Terwijl je je huis schoonmaakt, moet je niet je auto vergeten. Zelfs als je je huisdier normaal gesproken niet meeneemt in de auto, kunnen vlooien daar wel degelijk zijn terechtgekomen door mee te liften op een broek of schoenen. Plaats al het afval in een plastic zak, knoop deze dicht en gooi deze in de afvalbak.
-
Was dekens en hoezen. Zorg ervoor dat je deze wast en droogt op een hoge temperatuur.
-
Spray een vlooienspray op het interieur van je auto. Besteed hierbij extra aandacht aan hoekjes, randen en spleten tussen de stoelen en de ruimtes onder de stoelen en matten. Laat de vlooienspray voor 30 minuten intrekken, voordat je de vloeistof verwijdert met een doekje.
-
Zuig de binnenkant van de auto grondig uit. Focus je hierbij met name op hoekjes, randen en spleten tussen de stoelen en de ruimtes onder de stoelen en matten. Vergeet niet om na het stofzuigen de stofzuigerzak te legen of weg te gooien, aangezien de eitjes die je hebt opgezogen op een later tijdstip kunnen uitkomen.
-
Spray of breng een “leave-in product” aan. “Leave-in” betekent dat je het product niet hoeft te verwijderen, nadat je het hebt aangebracht. Kies een product dat je op tapijt kunt aanbrengen en niet hoeft te verwijderen. Citroenspray, eucalyptus spray en cederolie werken goed als afweermiddel tegen vlooien en laten je auto lekker ruiken van binnen.Advertentie
Tips
- Overweeg om alles in één keer te wassen in een wasserette.
- Als je hond met andere honden heeft gespeeld, doe je er verstandig aan om de baasjes van de andere honden in te lichten over het potentiële vlooienprobleem. Hierdoor kunnen zij het probleem direct in de kiem smoren, voordat het ook voor hun een ware plaag wordt.
- Een ander product dat ook goed werkt, is verkrijgbaar de dierenarts. Het is een pil die spinosad bevat en deze dient één keer per maand gegeven te worden. Na toediening begint het chemische middel al na een paar uur de vlooien te doden. Het vergiftigt de vlooien die je hond bijten.
- Neem een beker met water en afwasmiddel en laat deze op de tafel staan. Als je een vlo vindt, dien je hem in het mengsel te gooien. De vlo zal naar de bodem zinken en verdrinken. (Afwasmiddel verlaagt de oppervlaktespanning van het water, waardoor de vlo niet kan blijven drijven.)
- (S)-methopreen is een stof die veelal is opgenomen in anti-vlooienmiddelen. Dit middel werkt het beste als je hond vuil is, aangezien het natuurlijke oliën van de huid van het dier gebruikt als verspreidingsmiddel. In sommige gebieden van de Verenigde Staten zijn vlooien resistent geworden voor (S)-methopreen (met name in Florida en Californië). Mocht (S)-methopreen niet werken, probeer dan een mengsel van imidacloprid en permethrin met een IGR (vlooien anti-conceptie), zoals pyriproxyfen of methopreen. Een aanbeveling voor dit product luidt vaak: was je huisdier niet binnen twee tot drie dagen na de behandeling.
- Als (S)-methopreen het probleem niet oplost, kun je het beste je huisdier meenemen naar de dierenarts om de behandeling daar plaats te laten vinden.
- Nitenpyram is eveneens een insecticide en doodt vlooien snel. Als je ziet dat je huisdier last heeft van vlooien, geef hem dan een dan een pil die nitenpyram bevat. Na toediening begint het middel al na 30 minuten te doden. Dit middel werkt uiterst goed.
- Carbaryl wordt ook gebruikt in insecticiden. Je kunt de poeder in je tuin strooien, waardoor vlooien waarschijnlijk gedood worden en een uitbraak wordt voorkomen. Carbaryl dient niet binnenshuis of op huisdieren gebruikt te worden.
- Oplossingen met citrusolie en citroenwater worden meer getolereerd door katten dan de meeste andere natuurlijke huismiddeltjes.
- Eén van de beste remedies is om twee druppels appelcider azijn toe te voegen aan het drinkwater van je huisdier en het in een spuitfles te gieten om het vervolgens op plekken in huis te spuiten. Hoewel het wellicht enigszins zal stinken, zal het middel vlooien weren en de stank niet lang blijven hangen, aangezien het verdampt in de lucht.
Advertentie
Waarschuwingen
- Breng geen theeboomolie, cederolie of citrusolie aan op katten. Raadpleeg eerst een dierenarts, voordat je besluit een topisch middel aan te brengen. Theeboomolie is giftig voor katten en dierenartsen raden daarom het gebruik van deze olie op katten af. Theeboomolie is eveneens giftig voor honden wanneer ze de olie innemen.
- Wanneer je van plan bent om een chemisch middel in te zetten, dien je van te voren de gebruiksaanwijzing te raadplegen. Volg de stappen die op de verpakking staan weergegeven.
- Als je besluit om (S)-methopreen in te zetten en je de stof per ongeluk op jezelf morst, dien je direct je handen te wassen uit voorzorg.
- Zorg ervoor dat iedereen zijn handen wast voor het eten, met name kinderen. Het per ongeluk binnenkrijgen van een vlo geïnfecteerd met een lintworm kan je een eigen lintworm opleveren. [6] X Bron
Advertentie
Bronnen
- ↑ 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/PESTNOTES/pn7419.html
- ↑ http://www.ehow.com/how_2439_get-rid-fleas.html
- ↑ http://www.thebugsquad.com/fleas/how-to-get-rid-of-fleas
- ↑ http://www.messybeast.com/teatree.htm
- ↑ http://www.messybeast.com/teatree.htm
- ↑ 6,0 6,1 http://animals.howstuffworks.com/insects/flea.htm
Advertentie