Volume is de hoeveelheid ruimte die een object inneemt, terwijl dichtheid de massa is van het object per volume-eenheid. [1] X Bron Je moet eerst weten wat het volume van een object is voor je de dichtheid ervan kunt berekenen. Je kunt het volume voor regelmatige objecten berekenen met een eenvoudige formule, vastgesteld door de vorm van het object. Veel gebruikte eenheden voor volume zijn de kubieke centimeter (cm 3 ) en kubieke meters (m 3 ). Heb je eenmaal het volume berekend, dan is de dichtheid zo bepaald met een eenvoudige berekening. Veel gebruikte eenheden voor dichtheid zijn gram per kubieke centimeter (g/cm 3 ) of gram per milliliter (g/mL).
Stappen
-
1Bepaal de vorm van het object. Door de vorm van een object te weten kun je de juiste formule bepalen en de nodige berekeningen doen voor het volume.
- Een bol is een perfect rond driedimensionaal object, waarbij elk punt op het oppervlak zich op gelijke afstand bevindt van het midden. Met andere woorden, een bol is een bolvormig object. [2] X Bron
- Een kegel is en driedimensionaal object met een cirkelvormige basis en een punt. Een andere manier om dit te beschouwen is dat een kegel een speciaal soort piramide is met een cirkelvormige basis. [3] X Bron
- Een kubus is een driedimensionale vorm met zes identieke vierkante vlakken. [4] X Bron
- Een parallellepipedum , ook wel een rechthoekig prisma, lijkt op een kubus, want het is een driedimensionale vorm met zes zijden, maar in dit geval zijn de zijden rechthoekig in plaats van vierkant. [5] X Bron
- Een cilinder is een driedimensionale vorm met twee identieke platte cirkels, en een enkel gekromd plat vlak dat beide cirkels met elkaar verbindt. [6] X Bron
- Een piramide is een driedimensionale vorm met een polygoon als basis en schuine zijden die bij elkaar komt in een punt (de punt van de piramide). [7] X Bron Een regelmatige piramide is een piramide met een regelmatige polygoon als basis van de piramide, wat betekent dat alle zijden van de polygoon gelijk zijn in lengte, en alle hoeken gelijke grootte hebben. [8] X Bron
- Heeft je object een onregelmatige vorm, dan kun je de verplaatsingsmethode gebruiken om het volume vast te stellen.
-
2Kies de juiste vergelijking voor het berekenen van het volume. Elke vorm heeft een eigen formule om te berekenen hoeveel driedimensionale ruimte het inneemt. Hieronder vind je de formules voor de eerder genoemde objecten. Lees meer over het berekenen van het volume voor meer gedetailleerde voorbeelden en afbeeldingen van deze formules.
- Bol : waarbij r de straal is van de bol.
- Kegel : waarbij r de straal is van de cirkelvormige basis en h de hoogte van de kegel.
- Kubus : waarbij s de lengte is van een zijde.
- Rechthoekig prisma : waarbij l de lengte is van een zijde van een rechthoekig vlak, w de breedte is van een rechthoekig vlak en h de hoogte is van het prisma.
- Cilinder : waarbij r de straal is van de cirkelvormige basis en h de hoogte van de kegel.
- Piramide : waarbij B de oppervlakte is van de basis van de piramide en h de hoogte van de piramide.
-
3Maak de nodige metingen. De meetwaarden die je nodig hebt worden bepaald door de vorm van het object. Voor de meeste objecten heb je de hoogte nodig, maar de straal is voldoende als de vorm cirkelvormig is, of de lengte en breedte van objecten met rechthoekige vlakken.
- De straal van een cirkel is de helft van de diameter. Meet de diameter met een liniaal door het midden van de cirkel en lees de meetwaarde af. Bereken de straal door de diameter door twee te delen.
- Het bepalen van de straal van een bol vereist wat meer inspanning, maar kan op meerdere manieren gedaan worden, zoals aangegeven in dit artikel .
- De lengte, breedte en hoogte van objecten kan met een liniaal gemeten worden, door te meten vanaf het ene uiteinde van een object tot aan het andere.
-
4Bereken het volume. Nu je de vorm hebt vastgesteld, weet welke formule je moet gebruiken en de noodzakelijk metingen hebt verricht kun je het volume berekenen. Voer je meetwaarden in en voer de noodzakelijke berekeningen uit. Het uiteindelijke product is het volume van je object.
- Vergeet niet om je antwoord te geven in kubieke eenheden. Of je nu metrieke waarden of SI-waarden gebruikt, de eenheid van volume is altijd kubiek. Zorg dat je altijd eenheden toevoegt aan het eind van je berekening.
Advertentie
-
1Bereken het volume van het object met behulp van verplaatsing. Het kan lastig zijn om de afmetingen te achterhalen van onregelmatig gevormde objecten, wat vervolgens zal leiden tot onjuiste metingen en volumeberekeningen. Door te meten hoeveel water er door een object word verplaatst, kun je het volume ervan berekenen zonder complexe formules. [9] X Bron
- Deze methode kan ook worden gebruikt voor het berekenen van het volume van een regelmatige vorm.
-
2Vul een maatcilinder met water. Een maatcilinder is een laboratoriuminstrument met markeringen aan de buitenkant en geeft je de mogelijkheid om het volume van een bepaalde hoeveelheid vloeistof te meten. Zorg dat de maatcilinder groot genoeg is om het object te kunnen bevatten. Vul het met voldoende water zodat het object volledig is ondergedompeld, maar het water niet over de rand stroomt. Noteer het beginniveau van het water.
- Wanneer je het beginvolume van het water meet, moet je naar de vloeistofspiegel kijken op ooghoogte en de waarde aan de onderzijde van de meniscus noteren. De meniscus is de curve die het water maakt wanneer het in contact komt met een oppervlak. [10] X Bron
-
3Plaats het object rustig in de beker. Zorg ervoor dat je het object niet in het water laat vallen, omdat er anders water over de rand kan stromen en de meetwaarde niet meer klopt. Zorg dat het object volledig onder water is gedompeld. Noteer het nieuwe waterniveau van de beker, nogmaals op ooghoogte, en let goed op de meniscus.
- Heb je toch water gemorst tijdens het in de beker plaatsen van het object, probeer het dan nogmaals met een grotere maatbeker, of gebruik minder water.
-
4Trek het nieuwe waterniveau af van het beginniveau. De hoeveelheid water dat door het object is verplaatst, is gelijk aan het volume van het object gemeten in kubieke centimeter. Vloeistoffen worden meestal in milliliter gemeten, en een milliliter is gelijk aan één kubieke centimeter. [11] X Bron
- Bijvoorbeeld, stel je bent gestart met 35 ml water en eindigt met 65 ml water; het volume van je object is dan 65 – 35 = 30 ml of 30 cm 3
Advertentie
-
1Bepaal de massa van het object. De hoeveelheid materie van een object is de massa van dat object. [12] X Bron Dit kan direct gemeten worden door het object op een weegschaal te plaatsen met de eenheid in gram.
- Zorg dat je een nauwkeurige weegschaal bij de hand hebt en plaats het object erop. Noteer de massa ervan in je aantekeningenboek.
- Je kunt de massa ook meten met een balans. Met het object aan de ene kant, plaats je gewichten van een bekende massa aan de andere kant van de balans, tot ze in evenwicht zijn met het object. De massa van je object is gelijk aan de totale massa van de gewichten.
- Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat je object droog is voor je het gaat wegen. Op die manier ben je ervan verzekerd dat het meetresultaat niet minder accuraat is door het geabsorbeerde water.
-
2Bereken het volume van je object. Heeft je object een regelmatige vorm, bereken het volume dan met een van de eerder aangegeven methoden. Is de vorm onregelmatig, bereken het volume dan met de verplaatsingsmethode zoals hierboven uitgelegd.
-
3Bereken de dichtheid. Dichtheid wordt gedefinieerd als de massa gedeeld door het volume. Om tot slot de dichtheid te kunnen bepalen, deel je de gewogen massa door het gemeten volume. Het resultaat is de dichtheid van het metaal weergegeven in g/cm 3 .
- Bijvoorbeeld, bereken de dichtheid van een substantie met een volume van 8 cm 3 en een massa van 24 g.
Advertentie
Tips
- Je kunt je volumeberekeningen testen door het resultaat van de verplaatsingsmethode en de berekeningen te vergelijken.
- Objecten zijn vaak een samenstel van diverse geometrische objecten, waardoor je ze in kleinere basisgroepen op kunt delen, om het volume van elk te bepalen, waarna je ze allemaal bij elkaar optelt om het volume van het object te bepalen.
Waarschuwingen
- Zorg dat je alle afmetingen in metrieke of SI-eenheden hebt, voor je verder gaat met je berekeningen.
Bronnen
- ↑ http://uncw.edu/chem/Courses/Reeves/OnLineLabs/scienceMajors/Density_PH.pdf
- ↑ https://www.mathsisfun.com/definitions/sphere.html
- ↑ http://www.mathopenref.com/cone.html
- ↑ https://www.mathsisfun.com/definitions/cube.html
- ↑ http://www.algebralab.org/lessons/lesson.aspx?file=Geometry_3Dprisms.xml
- ↑ https://www.mathsisfun.com/definitions/cylinder.html
- ↑ http://www.mathwords.com/p/pyramid.htm
- ↑ http://www.mathwords.com/r/regular_pyramid.htm
- ↑ http://teachertech.rice.edu/Participants/bradshaw/lessons/elements/density.html