PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Voor de eerste keer een tampon inbrengen kan nogal eng en intimiderend zijn. Het is echter makkelijker dan je denkt, mits je weet hoe je de tampon correct inbrengt. Als je een tampon in hebt kun je veilig gaan zwemmen, hardlopen, en gewoon doen wat je wilt—zonder het ongemak van een traditioneel maandverband. Als je de tampon op de juiste manier inbrengt zal het absoluut geen pijn doen; sterker nog, je zult het niet eens voelen. Als je wilt weten hoe je voor de eerste keer een tampon inbrengt, begin dan bij Stap 1.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Een tampon inbrengen

PDF download Pdf downloaden
  1. Je weg vinden in het rijk der tampons kan een beetje lastig zijn. Als je eenmaal meer weet over wat je moet kopen zal het allemaal heus meevallen. Bekende merken tampons zijn onder meer O.B. en Libresse. De meeste merken die maandverband produceren maken echter ook tampons, dus kies voor een merk waar jij je fijn bij voelt. Over het algemeen zijn er drie dingen die je in je achterhoofd wilt houden: papier of plastic, de absorptiegraad, en of de tampon een inbrenghuls heeft. Dit moet je weten:
    • Papier of plastic. Sommige tampons hebben een kartonnen inbrenghuls (papier), maar de meeste hebben een plastic inbrenghuls. De papieren inbrenghuls heeft als voordeel dat je die door kunt spoelen; toch is het, als jouw riolering onbetrouwbaar is, misschien beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Sommige vrouwen vinden dat de plastic inbrenghuls gemakkelijker in gebruik is. Probeer allebei dus, en kies welke jij het fijnst vindt.
    • Inbrenghuls of geen inbrenghuls. Sommige tampons worden geleverd met inbrenghuls, andere niet. Als je tampons begint te gebruiken is een stuk makkelijker met een inbrenghuls; gebruik deze tot je meer controle over het proces hebt. De tampons zonder inbrenghuls dien je met je vingers in de vagina te stoppen, en kan iets lastiger zijn. Het voordeel van deze tampons is dat ze superklein zijn—je kunt ze eventueel in je broekzak bewaren als dat nodig is.
    • De absorptiegraad. De meeste tampons hebben de absorptiegraad 'mini' 'normaal' of 'super'. Over het algemeen is het het beste om te beginnen met de mini of normale tampons, zodat je alvast een beetje kunt wennen. Vervolgens kun je, als dat nodig is, overstappen op de super—deze zijn iets groter, maar niet persé lastiger in gebruik. Je kunt ook eerst mini tampons gebruiken, als het bloedverlies niet zo hevig is, en overstappen naar normaal of super als het heviger wordt—of vice versa. Veel tampondoosjes bevatten zowel normale als superabsorberende tampons, zodat je af kunt wisselen.
  2. Hoewel het niet verplicht is, zal de tampon moeilijker in te brengen zijn als je ongesteldheid net begonnen is en het bloedverlies nog niet zo hevig is. Als het bloedverlies heviger is zullen de wanden van de vagina vochtiger zijn, waardoor de tampon makkelijker naar binnen kan glijden.
    • Sommige mensen vragen zich af of ze met het inbrengen van tampons kunnen oefenen als ze nog niet ongesteld zijn. Hoewel er niets ergs zal gebeuren als je dit doet, kan het het inbrengen wel een stuk bemoeilijken. Het is dus waarschijnlijk beter om te wachten tot je ongesteld geworden bent.
    • Je kunt je moeder of je tante Gré natuurlijk vragen of ze je willen helpen, maar waarschijnlijk is er geen haar op je hoofd die daar aan denkt. Als je het zelf probeert, en het maar niet lijkt te lukken, of als je bang bent om het te proberen, schroom dan niet om een vrouwelijke vertrouwenspersoon te raadplegen.
  3. Het is belangrijk om je handen te wassen voordat je de tampon inbrengt. Zo zorg je er namelijk voor dat de tampon en inbrenghuls steriel blijven voor je ze je lichaam inbrengt. Je wilt geen bacteriën in je vagina krijgen die tot infectie kunnen leiden.
  4. Wacht tot je handen droog zijn, en scheur de wikkel van de tampon aan de bovenkant open. Gooi de wikkel vervolgens weg. Het is helemaal niet erg als je een beetje nerveus bent, maar er is absoluut geen reden toe. Als je per ongeluk een tampon laat vallen, gooi die dan weg en begin met een nieuwe. Het is het niet waard om een infectie op te lopen omdat je geen tampon wilde verspillen.
  5. Hoe meer jij je op je gemak voelt met het gebruik van tampons, hoe beter jij zult weten welke methode voor jou het beste werkt. Sommige vrouwen gaan op het toilet zitten als ze de tampon inbrengen. Anderen staan liever, en hurken een beetje. Je kunt ook een been op het toilet of het bad zetten zodat de vaginale opening beter bereikbaar is.
    • Hoewel het natuurlijk is om een beetje zenuwachtig te zijn, dien je te proberen zo ontspannen mogelijk te werk te gaan. Hoe relaxter jij bent, hoe makkelijker het zal zijn om de tampon in te brengen.
  6. Houd de tampon in het midden vast, precies waar de brede en de smalle huls in elkaar overgaan. Het touwtje dient goed zichtbaar te zijn en naar beneden te richten, van je lichaam af. Het breedste stuk van de tampon moet naar boven gericht staan. Je kunt je wijsvinger ook op het eind van de huls aanbrengen waar het touwtje uitkomt.
  7. De vagina bevindt zich tussen de urineleider en de anus. Er zijn drie openingen: de urineleider (waar de urine uitkomt) de vagina (in het midden) en de anus (achteraan). Als je de urineleider gemakkelijk kunt vinden, voel dan een centimeter of drie, vijf naar achteren om de opening van de vagina te vinden. Wees niet bang om een beetje bloed op je handen te krijgen—dat is normaal.
    • Sommige mensen raden aan dat je je andere hand gebruikt om de schaamlippen te openen—dit zijn de huidplooien rondom de vaginale opening. Dit kan je helpen de tampon de opening in te brengen. Sommige mensen lukt het echter ook zonder dat te hoeven doen.
  8. Nu je de vagina hebt weten te vinden zit er niets anders op dan de tampon zo'n 3 centimeter de vagina in te brengen. Druk de tampon voorzichtig de vagina in tot je vingers de inbrenghuls en je lichaam aanraken, en de buitenste huls van de tampon in de vagina zit.
  9. Stop als de dunnere helft van de inbrenghuls helemaal in de dikkere zit. De inbrenghuls dient ervoor om je te helpen de tampon dieper de vagina in te duwen.
  10. Nu je de tampon hebt ingebracht dien je de inbrenghuls te verwijderen. Dit doe je door met duim en middelvinger voorzichtig aan de inbrenghuls te trekken. Het touwtje zou uit de vaginale opening moeten hangen.
  11. Als de inbrenghuls van plastic is dien je deze de deponeren. Als die van karton is kun je deze doorspoelen—raadpleeg wel eerst de verpakking om hier zeker van te zijn. Als je het niet zeker weet kun je beter het zekere voor het onzekere nemen, en de huls weggooien.
  12. Heowel dit niet noodzakelijk is vinden veel meiden het fijn om naast hun tampon ook een inlegkruisje te dragen—voor het geval de tampon iets begint te lekken als de maximale absorptie bereikt is. Als je regelmatig naar het toilet gaat, en je tampon zo vaak als nodig vervangt, dan zal dit waarschijnlijk niet eens hoeven. Het inlegkruisje geeft je in dat geval een extra gevoel van zekerheid. Daarnaast zul je de dunste inlegkruisjes niet eens voelen zitten.
Deel 2
Deel 2 van 3:

De tampon verwijderen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je je niet op je gemak voelt met de tampon in, dan heb je die waarschijnlijk niet goed ingebracht. Je zou de tampon namelijk niet eens moeten voelen zitten als je deze goed hebt ingebracht. Als het niet lekker aanvoelt, of als de tampon er niet helemaal in zit, dan dien je deze te verwijderen. Waarschijnlijk zul je het wel doorhebben als de tampon niet goed ingebracht is; de onderkant van de tampon zal namelijk zichtbaar zijn. Als dit het geval is dien je het opnieuw te proberen.
    • Als je de tampon in hebt zou je moeten kunnen hardlopen, wandelen, fietsen, zwemmen, en elke andere lichamelijke activiteit kunnen doen die je wilt.
  2. Hoewel je een tampon maximaal zes tot acht uur in kan houden kan het ook zo zijn dat je de tampon er al eerder uit moet halen. Dit is vooral het geval bij hevig bloedverlies. Het is belangrijk om elke twee uur even te checken, zeker als je voor de eerste keer tampons gebruikt. Als je met het afvegen merkt dat je veel bloed ziet, of bloed in het toilet ziet, dan duidt dat erop dat de absorptiegraad bereikt is—het is tijd om de tampon eruit te halen. Het kan er echter ook op wijzen dat je de tampon niet helemaal ingebracht hebt—ook dan dien je de tampon eruit te halen.
  3. Hoewel de instructies op de verpakking je misschien vertellen dat je de tampon door kunt spoelen, kun je dit beter niet doen. Je wilt het toilet niet verstoppen met je gebruikte tampon. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen door de tampon in toiletpapier te wikkelen en te deponeren. Als je je op een openbaar toilet bevindt, dan zal er meestal een prullenbakje staan dat je kunt gebruiken om de gebruikte tampon in te deponeren.
  4. Als je de tampon verwijdert kun je gelijk een nieuwe inbrengen. De meeste mensen dragen 's nachts geen tampons, en kiezen liever voor een maandverband. Als je niet langer dan acht uur slaapt per nacht is het echter geen probleem om de tampon in te houden.
    • Als het touwtje van de tampon nat is van het menstruatievocht, dan is het tijd om de tampon te vervangen.
    • Als de tampon lastig te verwijderen is, en "vast" lijkt te zitten, dan komt dat omdat het nog niet genoeg menstruatievocht opgenomen heeft. Als de tampon er korter dan acht uur in zit, dan kun je het later nog eens proberen. Probeer de volgende keer een tampon te gebruiken met een lagere absorptiegraad.
    • Als je de tampon langer dan acht uur achter elkaar in de vagina laat zitten, dan kun je het toxischeshocksyndroom (TSS) oplopen. Hoewel dit uiterst zeldzaam is kan het dodelijke gevolgen hebben. Als je de tampon langer ingehouden hebt dan de aanbevolen duur, en koorts, uitslag, of braken ervaart, zoek dan onmiddellijk hulp.
  5. Het is het beste om een tampon te gebruiken met een iets lagere absorptiegraad dan jij nodig hebt. Begin met een normale tampon. Als je merkt dat je deze vaker dan elke vier uur moet vervangen, dan kun je overstappen naar een tampon met een hogere absorptiegraad. Als de ongesteldheid afzwakt, dan zou je een tampon moeten gebruiken met een lagere absorptiegraad. Als de ongesteldheid bijna voorbij is kan het lastiger zijn om een tampon in te brengen. Als de ongesteldheid voorbij is dien je helemaal geen tampon meer in te brengen.
    • Gebruik eventueel een inlegkruisje als je bang bent dat de ongesteldheid nog niet helemaal over is.
Deel 3
Deel 3 van 3:

Feiten van fictie onderscheiden

PDF download Pdf downloaden
  1. Het touwtje aan de tampon is ontzettend sterk, loopt door de hele tampon—het touwtje kan er nooit vanaf vallen. Omdat het touwtje door de hele tampon zit zal deze nooit af kunnen brengen of loslaten. Pak er maar eens een nieuwe tampon bij, en probeer zo hard als je kunt aan het touwtje te trekken; je zult zien dat het onmogelijk is om het touwtje eraf te trekken—dat zal in je lichaam dan ook niet gebeuren. Veel mensen zijn hier bang voor, maar die angst is ongegrond.
  2. Sommige mensen dragen jaren tampons voordat ze doorhebben dat ze gewoon naar het toilet kunnen gaan. De tampon zit namelijk in de vaginale opening, en je plast uit de urineleider. Ze zitten dicht bij elkaar in de buurt, maar het zijn verschillende gaatjes. Het inbrengen van een tampon zal daarom geen enkele invloed hebben op jouw vermogen om te plassen. Sommige mensen denken dat de tampon eruit zal vallen als ze plassen—dat zal echter absoluut niet gebeuren. [1]
  3. Je hoeft niet ouder dan zestien of achttien te zijn om een tampon te kunnen gebruiken. Jongere meiden die tampons dragen lopen absoluut geen hoger risico dan anderen—mits ze weten hoe ze de tampon op de juiste manier in moeten brengen.
  4. Sommige mensen denken dat ze alleen een tampon kunnen gaan dragen als ze seks gehad hebben; en dat het gebruik van een tampon voor de ontmaagding ervoor zorgt dat ze hun maagdelijkheid verliezen. Dit is absoluut een fabeltje. Hoewel het gebruik van een tampon er soms voor kan zorgen dat het maagdenvlies gescheurd of uitgerekt wordt, kan alleen echte seks ervoor zorgen dat je je ontmaagd wordt. Tampons werken net zo effectief bij maagden als bij niet-maagden. [2]
  5. In tegenstelling tot wat sommige mensen zeggen kun je van een tampon geen schimmelinfectie krijgen. Er is absoluut geen wetenschappelijk bewijs voor deze stelling. Sommige mensen denken dat dit zo is, omdat veel vrouwen last van een schimmelinfectie krijgen tijdens de menstruatie. De link tussen de infectie en tampons wordt daarom snel gelegd. [3]

Tips

  • Het kan even duren voordat het je lukt. Weet dat hoe relaxter jij bent, hoe makkelijker het zal zijn om de tampon in te brengen.

Waarschuwingen

  • Als je de tampon langer dan acht uur achtereen in de vagina laat zitten, dan kun je het toxischeshocksyndroom (TSS) oplopen. Hoewel dit uiterst zeldzaam is kan het dodelijke gevolgen hebben. Als je de tampon langer ingehouden hebt dan de aanbevolen duur, en koorts, uitslag, of braken ervaart, zoek dan onmiddellijk hulp.

Benodigdheden

  • Tampons
  • Boeken
  • Instructies
  • Tissues/servetjes

Over dit artikel

Deze pagina is 111.509 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?