PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Grasparkieten, of parkieten in het kort, zijn leuke vogels die fantastische huisdieren vormen. In feite zijn ze het derde meestgehouden huisdier na honden en katten. Deze Australische vogel kost weinig om te houden, is gelukkig in een huisomgeving en zal in de loop van de tijd zelfs proberen om je woorden na te doen. Als je net je eerste parkiet hebt thuisgebracht, zul je jezelf willen verzekeren dat hij gezond en blij blijft.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Zijn thuis klaarzetten

PDF download Pdf downloaden
  1. Vogels hebben ruimte nodig om te spelen en hun vleugels te spreiden. Als je om hun welzijn geeft, probeer dan een model te vinden waar het licht doorheen schijnt. De kooi moet minstens 50 cm diep, 60 cm hoog en 80 cm breed zijn.
    • Probeer een kooi te kopen die breder dan hoog is en met een vierkante bovenkant. Parkieten vliegen horizontaal, niet verticaal zoals kwartels. Kooien met elegante bovenkanten zijn gewoon een verspilling van ruimte en geld.
    • Koop geen ronde kooi, omdat een parkiet daar zijn vleugels niet in kan strekken en er niet in kan vliegen.
    • Je parkiet moet in staat zijn om zijn vleugels te spreiden en te vliegen. Hang de kooi niet vol met speeltjes, zitstokken of andere parkieten.
    • Test een paar kooien en zoek naar eentje die je gemakkelijk schoon kunt maken. Kan je hand gemakkelijk de kooi in gaan? Kun je er een borstel in gebruiken? Onthoud dat parkieten elke tien tot vijftien minuten poepen!
    • Je kunt dezelfde kooi houden als je besluit om nog een parkiet te nemen. Probeer een groter model te kopen als je er meer dan twee wilt houden.
  2. Parkieten kunnen veel poepen, maar ze willen ook graag schoon blijven. Ze vinden het zelfs leuk om voor hun plezier onder water te gaan. Ga naar je favoriete dierenwinkel voor een stabiel minibadje van plastic dat je aan de kooi kunt haken. Het moet toegankelijk zijn voor de parkiet en gemakkelijk te vullen van buitenaf.
    • Vul het badje niet teveel. Je wilt niet dat de parkiet water op de bodem van de kooi morst, elke keer dat hij in zijn badje gaat.
    • Het badje moet grofweg het formaat van de vogel zijn zodat hij zichzelf kan onderdompelen in het water.
    • Een badje is fantastisch voor je huisparkiet en ze zullen er zeker van houden, maar zorg ervoor dat het niet teveel ruimte inneemt in de kooi. Parkieten zullen zichzelf schoonmaken als je wat water op ze spuit, het is geen noodzaak voor ze om een vogelbad te hebben.
  3. Natuurlijke zitstokken zijn fantastisch, vooral vergeleken met deuvels of plastic stokken. Ze zien er ook veel beter uit. Zorg ervoor dat de stok stabiel is, om verwondingen te voorkomen. [1]
    • Er is een grote variëteit aan speeltjes. Zoek naar ladders, bellen, ballen enz. Ze zullen je parkiet blijven stimuleren.
    • Controleer dat het hout veilig is voor de vogel, zoals eucalyptus. Deuvelstokken of plastic stokken kunnen voetproblemen veroorzaken door het gebrek aan voetoefeningen.
    • Vermijd stokken en speeltjes gemaakt van Prunusbomen omdat zij cyanogene glycosiden kunnen bevatten. Vermijd ook eik omdat dit tanninen bevat. Er zijn geen bevestigde vogelsterftes maar het is altijd beter voor de zekerheid. [2]
    • Probeer betonnen stokken te vermijden, deze zijn namelijk hard voor de pootjes van de vogels, maar als je ze moet gebruiken, zet ze dan op het laagst mogelijke punt.
    • Geef de parkiet niet teveel speeltjes of stokjes. Twee of drie verschillende speeltjes is perfect voor één parkiet, maar je wilt de kooi niet helemaal volhangen met ongewenste speeltjes zodat de vogel zich overweldigd voelt. Parkieten moeten altijd speeltjes in hun kooi hebben voor 'mentale stimulatie', zonder speeltjes kunnen ze zich vervelen wat leidt tot veerplukken.
  4. Probeer de vogel in een warme kamer te zetten waar geen temperatuurschommelingen zijn. Een lichte kamer zal je vogel gestimuleerd en gelukkig houden.
    • Vermijd het om de kooi voor een zonnig raam te zetten, of naast een open deur. Koude tocht en blootstelling aan teveel zonlicht kunnen je vogel doden.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Goed voor de parkiet zorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Goed parkietenvoer bestaat voornamelijk uit zaden en vers fruit en groenten. Je kunt parkietenvoer kopen bij de dierenwinkel of in de supermarkt, dit zal het grootste deel van het dieet van je vogels uitmaken maar je kunt het ook aanvullen met andere soorten voer, zoals korianderblaadjes, groente enz. Probeer ook pellets toe te voegen aan het dieet, omdat een dieet van alleen zaad kan leiden tot obesitas.
    • Voer je parkiet nooit avocado, chocola, cafeïne of alcohol. Deze zijn giftig voor de vogel. [3]
    • Zorg ervoor dat de parkiet genoeg water om te drinken in zijn dispenser heeft. De vogel zal weten hoeveel hij moet drinken. Vervang het water dagelijks om bacteriëngroei te voorkomen.
    • Voeg een sepia toe. Dit is een goede bron van natuurlijke calcium voor parkieten. Je kunt ook mineraalblokken kopen. Sommige mensen kunnen vloeibare vitamine en mineraalsupplementen gebruiken, maar deze zullen gegeten worden door het verse fruit en groente.
  2. Dit zal de parkiet beschermen tegen ziektekiemen. Maak alleen met een milde zeep en water schoon, en vermijd het gebruik van schoonmaakproducten tenzij je 100% zeker bent dat ze veilig zijn voor vogels.
    • Probeer je vogel te bestuiven met een fijne spray van een vernevelingsfles om de vogel koel te houden.
  3. Wanneer het tijd is om te slapen gooi je gewoon een lichte handdoek of deken over de kooi. Zorg ervoor dat er voldoende luchtventilatie is - je wilt je nieuwe vogel niet verstikken!
    • Dit helpt ook wanneer het lawaaiig is. De deken zal de meeste geluiden blokkeren.
    • Als je parkiet bang is voor het donker, voeg dan een klein nachtlampje toe. Laat je vogel niet in paniek raken. Hij kan in de kooi gaan vliegen en zichzelf verwonden. [4]
    • Controleer de handdoek om je ervan te verzekeren dat je parkieten niet met hun klauwen vast kunnen zitten.
  4. Neem de parkiet minstens eens per jaar mee naar de dierenarts voor een controle. Als je vogel zich raar gedraagt, of als je iets ongewoons ziet, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. [5]
    • Let op abnormale ademhaling, afscheiding uit de ogen of de bek, slijm op de veren, abnormaal gedrag en gewichtsverlies. Als een van deze symptomen voorkomt, bel dan direct de dierenarts.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Laten wennen

PDF download Pdf downloaden
  1. Geef hem wat tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving - minstens drie of vier dagen. Haast je parkiet nooit. Hij zal zich op zijn eigen tempo aanpassen.
    • Blijf dicht bij de kooi. Praat lief en zacht tegen hem terwijl je wacht tot hij zich aanpast, maar probeer hem niet vast te pakken. Hij zal aan je gewend raken in de loop van een paar dagen of weken.
    • Houd de vogel in quarantaine gedurende vier weken als je andere parkieten hebt. Als je eenmaal zeker weet dat de vogel vrij van ziekten is, zet dan de kooien dichter bij elkaar zonder de vogels te laten vermengen. Je nieuwe parkiet zal langzaam wennen aan deze nieuwe vrienden.
    • Vermijd harde geluiden en gillen. Je parkiet is waarschijnlijk gestrest door deze nieuwe omgeving.
    • Geef je parkiet een naam. Zeg hem vaak, vooral wanneer je hem voert, zodat hij gewend raakt aan zijn nieuwe naam.
  2. Je parkiet kan zich overweldigd voelen als er teveel mensen aanwezig zijn. Breng je gezinsleden één tegelijk en laat ze zijn naam herhalen. Laat je gezinsleden de vogel voeren om zijn vertrouwen te winnen.
    • Wees voorzichtig als je een ander huisdier hebt, vooral een kat. Katten zijn natuurlijke roofdieren en ze zullen je parkiet waarschijnlijk geschikt vinden als volgende maaltijd. Houd de kat ten alle tijde in een andere kamer om onnodige stress te voorkomen. Honden kunnen ook erg opgewonden raken. Hun geblaf kan de parkiet bang maken.
    • Houd in de gaten dat je kinderen de vogel met respect behandelen. Kleine kinderen kunnen overenthousiast worden wanneer ze een nieuw huisdier hebben. Zorg er altijd voor dat je in de kamer bent wanneer zij naar de vogel kijken. Laat ze de kooi niet slaan of proberen de parkiet te vangen. [6]
  3. Steek na een paar dagen je hand in de kooi. Steek hem er gewoon in en beweeg hem een tijdje niet. Herhaal dit gedurende een paar dagen, om je parkiet aan je te laten wennen.
    • Wanneer de parkiet gewend lijkt te zijn aan je hand, steek dan je vinger in de kooi. Druk hem dan zachtjes tegen de borst van je parkiet. Dit zal hem aanmoedigen om op je vinger te klimmen. Doe dit gedurende een paar dagen.
    • Voer je parkiet vanaf je vinger. Doop je vinger in water en doe er wat gierstgranen op. Het water zal ervoor zorgen dat de gierstgranen op je vinger blijven plakken. Houd je vinger in de buurt van de snavel van je parkiet en als hij aan je gewend is zal hij ze eten.
    • Nadat je dit een paar keer gedaan hebt, houd je de parkiet voorzichtig in je hand. Doe dit de eerste keer kort, en verleng de tijd daarna.
  4. Uiteindelijk kun je als hij gewend raakt aan zijn nieuwe omgeving meer en meer met hem bezig zijn en uiteindelijk zal hij weten dat je een vriend bent en geen roofdier.
    • Als je te gehaast bent, zal de parkiet een beetje bezorgd en angstig worden. Hierdoor zal hij zich niet aan je hechten.
  5. Onthoud dat de vogel kwetsbaar is, gezien de kracht van een menselijke hand, dat je hem daarom met zorg moet vasthouden.
    • Vergeet nooit om mensen die onbekend zijn met vogels te leren hoe ze met deze kwetsbare kleine wezens kunnen omgaan.
    • Kus je parkiet nooit, menselijk speeksel is giftig voor parkieten en ze kunnen gemakkelijk overdraagbare ziekten dragen.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Je parkiet bezighouden

PDF download Pdf downloaden
  1. Het hangen van een spiegel in de kooi van je parkiet kan de vogel urenlang bezighouden. Ze houden ervan om naar hun beeltenis te kijken en ertegen te praten, maar wees je ervan bewust dat er discussies zijn over potentiële psychologische schade.
    • Overweeg in plaats van een spiegel een tweede vogel. Parkieten houden van gezelschap en zullen waarschijnlijk een nieuwe vriend verwelkomen.
    • Een spiegel zal hoogstwaarschijnlijk bij mannetjes, en vaak ook bij vrouwtjes, leiden tot kropinfecties omdat parkieten braken om hun partner te voeren. Een spiegel (de voerende vogel zelf) zal niet de benodigde feedback geven die van een echte partner komt.
    • Als je besluit om een spiegel te plaatsen, zorg er dan voor dat het vast zit aan de kooi en geen risico vormt voor je vogel.
  2. Je vogel zal van de interactie en de spelletjes genieten en zal waarschijnlijk heel spraakzaam worden. Beweeg je vinger voor hem - als hij zijn hoofd in dezelfde richting beweegt betekent dat dat hij van spelen houdt en heel actief is.
  3. Als de vogel eenmaal op zijn gemak is bij jou en in zijn omgeving, dan kun je hem in een kamer laten vliegen met alle ramen en deuren gesloten. Doe alle lichten uit en het gordijn van één raam open om hem terug te roepen, maar onthoud dat het raam nog wel gesloten moet blijven. De parkiet zal aangetrokken worden naar het licht. Houd hem voorzichtig vast en zet hem terug in zijn kooi.
    • Zorg ervoor dat de vogel veilig is. Haal de kat weg en kijk uit voor potentiële ontsnappingsroutes.
    • Denk na over je eigen hygiëne. Je parkiet zal waarschijnlijk poepen op de grond. Laat hem niet vliegen in een kamer met vloerbedekking.
    Advertentie

Tips

  • Maak een routine van het schoonmaken van de kooi, het water en je vogel om je op schema te houden.
  • Dek je hand af als je bang bent om gebeten te worden.
  • Wees heel geduldig met je nieuwe parkiet, laat het niet zien als je gefrustreerd bent! Je zult je vogel gestrest maken.
  • Wanneer je de parkiet thuisbrengt, ga dan niet met hem praten tot hij gewend is. Als je dat wel doet, kun je je vogel jouw stem met stress laten associëren.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Knip de vleugels of pootjes van je parkiet niet tenzij je uitgebreide voorgaande ervaring hebt met het hanteren van parkieten en echt weet wat je doet.
  • Een parkiet kan je bijten als hij bang is of als waarschuwing, dus probeer hem rustig te houden wanneer je hem in handen neemt. Maak je geen zorgen over gebeten worden door je parkiet, hun beten bloeden zelden. Praat gewoon tegen hem met een vriendelijke en rustige stem. Trek nooit abrupt weg wanneer ze bijten, tik ze alleen op de snavel of blaas zachtjes, maar trek nooit weg. Reageer niet overdreven, anders zal de parkiet denken dat het een spelletje is.
  • Als je alleen vrouwelijke parkieten koopt in één kooi, dan zul je redelijk veel gevechten krijgen, dus koop mannetjes en vrouwtjes in één kooi om het aantal gevechten te reduceren.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.501 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie