Je vrouwelijke hond, of teefje, laten steriliseren is sociaal verantwoordelijk. Door haar baarmoeder te verwijderen voorkomt dat ze een baarmoederontsteking (pyometra) kan krijgen, en als je haar voor de tweede loopsheid laat steriliseren dan kan dat melkklierkanker voorkomen. Je huisdieren een operatie laten ondergaan kan echter zenuwslopend zijn. De zorg die je haar na de operatie verleent kan het risico op postoperatieve complicaties beperken, en ervoor zorgen dat haar herstelperiode voorspoedig verloopt.
Stappen
-
Regel vervoer voor je hond. Je hond mag niet mee naar huis voordat ze weer op haar pootjes kan staan, en in staat is om te lopen. Dit houdt echter niet in dat je met haar naar huis kunt lopen. Draag een kleine hond in je armen, en regel vervoer als je een grotere hond hebt.
- De dierenarts kan besluiten om de hond uit voorzorg in de praktijk te houden die nacht. De arts kan hiertoe besluiten als de hond een beetje zwak is van de verdoving, of als ze nog niet zelf kan lopen.
-
Vraag een vriend(in) om met je mee te gaan. Neem een vriend(in) mee om de hond bij de kliniek op te halen. Het is vaak lastig om de instructies te onthouden als je je zorgen maakt hoe je hond het er vanaf gebracht heeft. Je vriend(in) neemt een paar extra oren met zich mee, en kan zo luisteren naar de instructies die jij zou kunnen vergeten in het heetst van de strijd.
- Een vriend(in) kan ook deuren voor je openhouden, en je helpen de hond in en uit de auto te krijgen.
-
Schrijf eventuele vragen die je hebt op, zodat je die aan je dierenarts kunt stellen als je bij de kliniek aankomt. De meeste klinieken verschaffen je van zowel een verbale als een schriftelijke uitleg over hoe je hond dient te behandelen na de operatie. Voordat je naar de kliniek gaat kan het echter handig zijn om eventuele vragen uit te schrijven.
- Je vragen uitschrijven, en ze even één voor één doornemen met de dierenarts zorgt ervoor dat jij je beter kunt voorbereiden op de nazorg van de hond.
Advertentie
-
Houd de omgeving van de hond kalm en rustig. Als je hond thuis komt, dan heeft ze rust en vrede nodig om uit te rusten en te herstellen. Plan de operatie daarom niet in op dezelfde dag dat jij een groot feest organiseert bij jullie thuis. Met een grote groep mensen in huis zal de hond zich nooit kunnen ontspannen.
- Weersta de verleiding om mensen uit te nodigen om op ziekenbezoek te komen. Hoewel ze natuurlijk blij zal zijn om deze mensen te zien, zal hun aanwezigheid ervoor zorgen dat ze op wil gaan staan. Het is belangrijk dat ze blijft uitrusten.
TIP VAN EEN DESKUNDIGEDierenarts en eigenaar van Boston Veterinary ClinicBrian Bourquin, door zijn cliënten ook wel 'Dr. B' genoemd, is dierenarts en eigenaar van Boston Veterinary Clinic, een kliniek voor diergeneeskunde en dierverzorging met een vestiging in South End/Bay Village en in Brookline, Massachusetts. Boston Veterinary Clinic is gespecialiseerd in diergeneeskundige zorg, waaronder dierenwelzijn en preventieve zorg, ziekenzorg en spoedeisende hulp, weefseloperaties en tandheelkundige zorg. De kliniek voert tevens speciale behandelingen uit op het gebied van gedrag, voeding, en alternatieve pijnbestrijding met behulp van acupunctuur en lasertherapie. Boston Veterinary Clinic is door de American Animal Hospital Association (AAHA) geaccrediteerd en is de eerste en enige gecertificeerde angstvrije dierenkliniek van Boston. Brian heeft meer dan 19 jaar ervaring als dierenarts en rondde zijn studie diergeneeskunde af aan de Cornell-universiteit.Onze deskundige is het ermee eens: De nazorg voor een steriele ingreep hangt af van of je hond tijdens de eerste herstelperiode rustig blijft. Voor een teefje is dit een grote buikoperatie, een vrij grote incisie die door huid en spierlagen. Terwijl dat geneest wil je niet dat de hond rondspringt of buiten speelt.
-
Blijf ten minste 24 uur thuis na de operatie. Veel mensen vragen zich af of ze een paar dagen thuis moeten blijven na de operatie. Dat is niet nodig. Het is echter wel verstandig om de eerste 24 uur na de operatie thuis te blijven. Zo kun je ervoor zorgen dat ze eet, alert is, haar behoeften doet, en niet te veel pijn lijdt. [1] X Bron BSAVA Textbook of Veterinary Nursing. Cooper, Mullineaux, and Turner. BSAVA Publications.
- Als er binnen dat eerste etmaal iets gebeurt, neem dan altijd contact op met de dierenarts.
- Als je het huis echt moet verlaten, overweeg dan om een hondenoppas te regelen. Licht hem/haar in over de operatie.
-
Geef je hond een licht dieet na de operatie. In de avond, als haar verdoving uit begint te werken, kun je haar meestal beginnen te voeren. Geef haar echter een lichte maaltijd, en niet haar gewone porties. De verdovingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat sommige honden een beetje misselijk worden. Een volledige maaltijd kan er in dat geval voor zorgen dat de hond moet overgeven.
- Overweeg om je hond een klein beetje kip, konijn, kabeljauw, of kalkoen te geven. Voeg daar ook een klein beetje witte rijst of pasta aan toe.
- Je kunt ook kiezen voor een hondenvoeding die speciaal ontwikkeld is voor misselijke honden. Vraag je dierenarts hiernaar, of vraag het de verkopers in de dierenspeciaalzaak.
-
Zet je hond de volgende dag weer op haar gewone dieet. Het is prima om de dag na de operatie weer terug te keren naar het standaard dieet. Onthoud dat het normaal is voor een geopereerde hond om twee, drie dagen niet te ontlasten.
-
Probeer je hond de eerste paar dagen na de operatie niet langer dan vier uur alleen te laten. Deze vier uren stellen haar in staat om te slapen en uit te rusten. Ook zal jij in de buurt zijn om haar te helpen, en problemen te herkennen mochten die zich voordoen.
- Verwijs naar de sectie over pijn bij honden om erachter te komen waar je op moet letten.
-
Na vier of vijf dagen kun je wat minder op je horloge kijken. Ervan uitgaande dat er geen sprake is van ernstige complicaties zal je hond het prima rooien als ze alleen thuis blijft. Vanaf nu draait het er vooral om dat je de hond genoeg tijd geeft om te genezen tot de hechtingen eruit gehaald worden—dit gebeurt meestal tien tot veertien dagen na de operatie.Advertentie
-
Houd het verband de eerste 24 uur op de wond. Sommige klinieken verbinden de wond met een kleefverband, waardoor de incisie bedekt wordt. Door dit de eerste 24 uur te laten zitten wordt de incisie afgedekt, en blijft deze beschermd tegen een bacteriële infectie.
- Sommige klinieken gebruiken geen kleefverband meer. Het verwijderen van het verband kan namelijk huidirritatie veroorzaken.
-
Koop een kraag voor je hond, zodat ze niet aan haar wond kan likken. Laat je hond (en andere dieren trouwens ook) niet aan de incisie likken, omdat dit een hoog risico op infectie met zich meebrengt. Ook kunnen de hechtingen er los door schieten. Om te voorkomen dat ze dit doen kun je een kraag aanschaffen. Deze kragen worden vaak liefkozend lampenkappen genoemd. De meeste zijn vervaardigd van doorzichtig plastic.
- Kies een kraag die je hond goed past. Het nauwe uiteinde van de kraag gaat om de nek van de hond, en wordt op de plaats gehouden door haar normale halsband. Het bredere uiteinde van de kraag zou zo'n 5-7,5 centimeter verder dan haar neus moeten reiken—hierdoor zal de kraag tussen haar mond en wond komen te zitten als ze zich probeert te likken.
- Je kunt er ook voor kiezen om een opblaasbare hondenkraag aan te schaffen. Dit voorkomt dat de hond haar hoofd kan draaien. Deze kraag lijkt een beetje op een opblaasbare reddingskraag, en zijn aan te passen op de omtrek van de nek van jouw hond.
TIP VAN EEN DESKUNDIGEDierenarts en eigenaar van Boston Veterinary ClinicBrian Bourquin, door zijn cliënten ook wel 'Dr. B' genoemd, is dierenarts en eigenaar van Boston Veterinary Clinic, een kliniek voor diergeneeskunde en dierverzorging met een vestiging in South End/Bay Village en in Brookline, Massachusetts. Boston Veterinary Clinic is gespecialiseerd in diergeneeskundige zorg, waaronder dierenwelzijn en preventieve zorg, ziekenzorg en spoedeisende hulp, weefseloperaties en tandheelkundige zorg. De kliniek voert tevens speciale behandelingen uit op het gebied van gedrag, voeding, en alternatieve pijnbestrijding met behulp van acupunctuur en lasertherapie. Boston Veterinary Clinic is door de American Animal Hospital Association (AAHA) geaccrediteerd en is de eerste en enige gecertificeerde angstvrije dierenkliniek van Boston. Brian heeft meer dan 19 jaar ervaring als dierenarts en rondde zijn studie diergeneeskunde af aan de Cornell-universiteit.Onze expert is het ermee eens: Het is erg belangrijk om je hond na sterilisatie een e-halsband of een niet-likken-shirt te geven. In bijna alle gevallen treden complicaties op na een dergelijke ingreep omdat een hond de incisieplaats likt. Als de hond aan zijn lot wordt overgelaten, kan hij de wond openen of een hechtingsreactie veroorzaken.
-
Doe je hond een oud T-shirt aan als je meerdere honden hebt. Als je meerdere honden hebt, dan kan elk van hen proberen om aan de genezende wond van je hond te gaan likken. Om dit te voorkomen kun je een T-shirt zoeken dat groot genoeg is om het hele lichaam van de geopereerde hond mee te bedekken. Laat je hond dit T-shirt zo'n tien tot veertien dagen aanhouden. Katoenen T-shirts werken met name goed, omdat ze goed ademen. [2] X Bron BSAVA Textbook of Veterinary Nursing. Cooper, Mullineaux, and Turner. BSAVA Publications.
- Trek het T-shirt over het hoofd van de hond, en steek haar twee voorpoten door de mouwen. Trek het shirt naar beneden zodat het de incisie bedekt, en bind het shirt vast zodat ze rond kan lopen. Als het shirt lang genoeg is, dan kun je ook twee gaten in de onderkant knippen—zo kan ze haar achterpoten hier door heen steken.
- Als het T-shirt vies wordt, vervang het dan door een nieuwe.
Advertentie
-
Check de incisie elke ochtend en avond. Kijk naar de incisie, maar raak deze niet aan. Een genezende wond zou droog moeten zijn, en er mag geen vocht uit de incisie lekken. Als onderdeel van het genezingsproces kunnen de randjes van de wond lichtelijk opzwellen—dit helpt om ze naar elkaar toe te duwen.
-
Let op symptomen van infectie. Wees attent op symptomen van verhitting, zwelling, of afscheiding. Neem onmiddellijk contact op als er bloed of pus uit de incisie lekt. Meestal komt het bloed uit een klein bloedvaatje, en lekt het naar de vetlaag onder de huid; vaak gaat het dan niet niet om een interne bloeding. Neem desondanks contact op met de dierenarts, zodat je er zeker van bent dat het niets ernstigs is. [3] X Bron BSAVA Textbook of Veterinary Nursing. Cooper, Mullineaux, and Turner. BSAVA Publications.
- Pus duidt ook meestal op een oppervlakkige infectie, en niet op een infectie die zich vanuit de buik ontwikkeld heeft. Het kan echter zijn dat je hond antibiotica nodig heeft om de infectie in de kiem te smoren, zodat het herstelproces niet vertraagd wordt.
-
Was de incisie alleen als die smerig wordt. Tenzij de dierenarts je daartoe geïnstrueerd heeft dien je de incisie onder geen beding aan te raken. Als je hond echter naar buiten geweest is, en een hoop modder op haar buikje heeft, dan kun je voorzichtig proberen om het vuil van de incisie af te wassen. Om dit te doen:
- Maak je een zoutoplossing van een theelepeltje (5ml) zout, in 0,5 liter water. Kook dit water eerst, en laat het vervolgens op kamertemperatuur komen. Week een paar watjes in de oplossing, en dep deze vervolgens voorzichtig op de wond om vuil en gruis nabij de incisie te verwijderen.
-
Zorg ervoor dat het beddengoed van de hond schoon is. Als de wond niet bedekt is, en blootgesteld wordt aan de lucht, zorg er dan voor dat het beddengoed van de hond schoon en droog is—zo voorkom je dat de wond besmet wordt.Advertentie
-
Begrijp waarom rust belangrijk is. Het principe van rust is om alles te mijden dat de incisie kan uitrekken, de bloeddruk kan verhogen, of ervoor kan zorgen dat de hechtingen losraken. In een ideale wereld betekent rust precies dat—rust. Veel liggen in bed, niet trappenlopen, niet springen, en niet rennen.
-
Sta je hond niet toe om zich in te spannen. Dit betekent dat ze niet mag rennen, geen frisbees mag vangen, en geen balletjes achterna mag zitten. Ook mag ze geen trappen lopen, en niet op de bank of het bed springen. Je kunt overwegen om een traphekje te lenen zodat je de trap af kunt zetten.
- Als je een grote hond hebt die graag bij jou in bed slaapt, sta haar dan niet toe om de trap op te lopen. Als je je bekommert over haar gezondheid, dan kun je op de bank beneden slapen om haar gezelschap te houden.
TIP VAN EEN DESKUNDIGEDierenarts en eigenaar van Boston Veterinary ClinicBrian Bourquin, door zijn cliënten ook wel 'Dr. B' genoemd, is dierenarts en eigenaar van Boston Veterinary Clinic, een kliniek voor diergeneeskunde en dierverzorging met een vestiging in South End/Bay Village en in Brookline, Massachusetts. Boston Veterinary Clinic is gespecialiseerd in diergeneeskundige zorg, waaronder dierenwelzijn en preventieve zorg, ziekenzorg en spoedeisende hulp, weefseloperaties en tandheelkundige zorg. De kliniek voert tevens speciale behandelingen uit op het gebied van gedrag, voeding, en alternatieve pijnbestrijding met behulp van acupunctuur en lasertherapie. Boston Veterinary Clinic is door de American Animal Hospital Association (AAHA) geaccrediteerd en is de eerste en enige gecertificeerde angstvrije dierenkliniek van Boston. Brian heeft meer dan 19 jaar ervaring als dierenarts en rondde zijn studie diergeneeskunde af aan de Cornell-universiteit.Praat met een dierenarts over manieren om je hond koest te houden. Na een grote buikoperatie is je grootste uitdaging om je hond kalm te houden, dus het is het beste om een dierenarts te raadplegen over technieken die je kunt gebruiken. Afhankelijk van de hond moet je hem misschien gewoon aan de lijn houden als je ermee loopt, maar voor een actievere of jongere hond moet je hem misschien in een bench zetten of in een donkere, stille kamer laten slapen. Voor zeer energieke, sterke honden kan je dierenarts een licht kalmerend middel aanbevelen om ze rustig te houden terwijl de incisieplaats geneest.
-
Houd je hond aan de lijn als ze haar behoeften moet doen. Neem je hond mee naar de tuin; laat haar niet loslopen. Als je haar aan de lijn houdt kun je haar tegenhouden, en voorkomen dat ze zichzelf blesseert als ze iets ziet dat ze achterna wil zitten.
-
Help je hond de auto in en uit. Laat je hond niet de auto in en uit springen. Indien nodig kun je een vriend(in) mee vragen om je te helpen een grote hond de auto in en uit te dragen als je haar op gaat halen, of als je haar ergens mee naar toe neemt.
-
Houd je hond aan de lijn als je haar weer begint uit te laten. Als je hond stapelgek word, en zo veel opgespaarde energie heeft dat ze springt en stuitert, bel de kliniek dan om te vragen of een korte wandeling al toegestaan is. Houd haar altijd aan de lijn.
- Na drie of vier dagen kun je haar weer uit gaan laten. Probeer de wandeling niet langer dan vijf minuutjes te laten duren, en blijf op vlak gebied.
-
Ravot niet met je hond. Als je andere honden in huis hebt die willen ravotten met de herstellende hond, houd ze dan voortdurend in de gaten. Ga niet touwtrekken met je hond, en probeer andere spelletjes die beweging vereisen ook te mijden.
- Als je bang bent dat je de andere honden niet in bedwang kunt houden, vraag dan of een vriend die honden in de gaten wil houden tot de hechtingen er uitgehaald zijn bij de herstellende hond.
-
Raadpleeg de dierenarts als je een enorm hyperactieve hond hebt. Als je een hyperactieve hond hebt die weigert het rustig aan te doen, laat dat de dierenarts dan weten. Hij/zij kan je een mild verdovingsmiddel aanraden om haar een beetje af te remmen.Advertentie
-
Geef je hond de pijnstillers die je van de dierenarts gekregen hebt. Net als met andere grote operaties is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de patiënt geen pijn lijdt. De meeste klinieken gebruiken op de dag van de operatie een combinatie van pijnstillers (een morfinomimeticum, en een niet-steroïde), en sturen je hond naar huis met een orale pijnstiller die je thuis die jij thuis toe kunt dienen.
- Onthoud dat sommige honden gevoeliger zijn dan andere, en daardoor meer pijn zullen hebben. Over het algemeen zal de pijnbestrijding zo'n vier tot vijf dagen nodig zijn; het hangt echter van jouw hond af of je die langer of korter dan dat voort dient te zetten.
- Gebruik geen pijnstillers die je niet op recept verkregen hebt, zonder dat je het advies van de dierenarts ingewonnen hebt.
-
Let op tekenen dat je hond pijn heeft. Elke hond reageert anders op pijn. Sommige laten van zich horen en gaan jammeren; anderen trekken zich terug en proberen te verstoppen. Veelvoorkomende tekenen van ongemak zijn: [4] X Bron BSAVA Textbook of Veterinary Nursing. Cooper, Mullineaux, and Turner. BSAVA Publications.
- Rusteloosheid: ijsberen, geen plekje kunnen vinden, zitten en weer staan.
- Stemgebruik: jammeren en janken. Soms is dit eerder een poging om aandacht te trekken dan een symptoom van de pijn. Probeer er niet al te veel gedoe van te maken als ze jankt. Als ze leert dat jij haar niet zult belonen als ze jankt, en het toch blijft doen, dan heeft ze waarschijnlijk wel pijn.
- Lichaamshouding: een hond die pijn heeft heeft vaak een 'ellendige' uitdrukking, met naar beneden gevouwen oren, droevige ogen, en de kop laag. Haar lichaam is wat ineengedoken, en vaak kan ze niet in haar favoriete positie liggen.
- Gedrag: sommige honden passen hun gedrag aan als ze pijn hebben. Een voorbeeld hiervan is als een anderzijds rustige hond fel of agressief wordt. Andere honden trekken zich terug, alsof ze zich voor de pijn proberen te verstoppen.
- Niet eten en drinken: sommige honden (met name Labradors) eten altijd, ongeacht wat er aan de hand is. Andere laten hun eten staan als ze zich niet op hun gemak voelen.
-
Neem contact op met de dierenarts als je denkt dat je hond ernstige pijn heeft. Als je denkt dat de pijn van je hond niet adequaat verlicht wordt, neem dan contact op met de kliniek. Er zijn andere pijnstillers, zoals tramadol, die aan het NSAID-recept toegevoegd kunnen worden.
-
Bel de dierenarts als je ernstige symptomen opmerkt. De meeste dierenartsen willen de hond tussen de drie en tien dagen na de operatie willen zien voor controle. Als je je hiervoor echter al zorgen begint te maken, neem dan altijd contact op met de dierenarts. Symptomen waar je op moet letten zijn, onder meer:
- Na 48 uur nog niet eten en drinken: je hond zou nu alweer moeten eten, en kan pijn hebben als ze dat niet doet. Wacht niet een extra dag om advies in te winnen.
- Afscheiding uit de wond: Een helende wond is doorgaans droog. Als er sprake is van afscheiding, zoals bloed of pus, bel dan de dierenarts.
- Braken of diarree: soms kunnen de verdovingsmiddelen er bij gevoelige dieren voor zorgen dat de maag van streek raakt. Als het dier echter onlangs geopereerd is, dan dien je haar mee naar de dierenarts te nemen.
- Zwakheid, loomheid, of een opgezette buik. Als je hond zwakt lijkt, en haar energie niet weet te herwinnen neem dan contact op met de dierenarts. Bel ook gelijk als haar buik opgezet lijkt.
Advertentie
Tips
- Een energiek teefje, of eentje die niet goed uitrust, loopt een hoger risico om haar buikwand uit te strekken en zodoende de hechtingen los te rukken. Dit verhoogt de kans op een ontsteking. De cellen die het gebied door die ontsteking binnendringen kunnen een allergische reactie op hechtdraad teweegbrengen.
Bronnen
- ↑ BSAVA Textbook of Veterinary Nursing. Cooper, Mullineaux, and Turner. BSAVA Publications.
- ↑ BSAVA Textbook of Veterinary Nursing. Cooper, Mullineaux, and Turner. BSAVA Publications.
- ↑ BSAVA Textbook of Veterinary Nursing. Cooper, Mullineaux, and Turner. BSAVA Publications.
- ↑ BSAVA Textbook of Veterinary Nursing. Cooper, Mullineaux, and Turner. BSAVA Publications.