Pdf downloaden
Pdf downloaden
Als je een verdwaalde babymuis hebt gevonden, dan wil je er misschien voor zorgen. Hoewel het veel werk is, kun je een babymuis goed gezond krijgen. Je belangrijkste taken zijn het voeren van de muis en hem een plek geven om te wonen. Je moet weten dat – hoewel het zeldzaam is – wilde muizen enkele ziektes kunnen overdragen. Verder is het met betrekking tot het welzijn van dieren altijd een goed idee om contact op te nemen met een dierenarts voor advies.
Stappen
-
Wees er zeker van dat het nest verlaten is. Als je een nest zonder moeder vindt, kun je niet meteen bepalen of ze voorgoed weg is. Je hebt haar mogelijk alleen laten schrikken of ze is mogelijk op zoek naar voedsel. Laat het nest (en de jongen) met rust en controleer het later nog eens. Als de moeder dan nog steeds afwezig is, moet je mogelijk actie ondernemen. [1] X Bron
- Probeer het nest niet te beroeren. Maak je echter geen zorgen moedermuizen verstoten hun baby's niet als ze door mensen zijn aangeraakt.
- Keer na 1-2 uur terug, en dan nogmaals na weer 1-2 uur.
- Controleer de buiken van de baby's op witte banden, dit noemen we melkbuiken . Als je deze in een periode van 4-6 uur niet ziet, dan zijn de baby's niet gevoerd en zijn het waarschijnlijk wezen.
-
Zoek indien nodig hulp bij een dierenarts. Als de babymuis is aangevallen door een kat, moet je direct naar een dierenarts voor hulp. Bacteriën uit de bek van de kat kunnen een ernstige, en vaak fatale, infectie veroorzaken die 'septikemie' wordt genoemd. Een dierenarts kan de babymuis mogelijk behandelen. [2] X Bron
- Zoek op internet naar dierenartsen in de buurt.
- Bel van te voren om te vragen of hij muizen kan behandelen.
-
Hanteer muizen voorzichtig. Babymuizen zijn klein en dociel, en moeten dus met zorg worden gehanteerd. Ze zouden niet veel tegen moeten stribbelen, maar je moet toch zorgen dat je ze stevig vast hebt bij het voeren, om te voorkomen dat ze vallen. Het is verder belangrijk om te weten dat wilde muizen doorgaans ziektes dragen. [3] X Betrouwbare bron Centers for Disease Control and Prevention Ga naar de bron
- Je kunt ervoor kiezen om latex handschoenen te dragen bij het hanteren van de muis.
- Of je handschoenen draagt of niet, je moet altijd je handen grondig wassen na het hanteren.
Advertentie
-
Biedt vloeibare voeding. Babymuizen zouden normaal gesproken bij hun moeder melk drinken. Nu moet jij die 'melk' aan de baby geven. [4] X Bron Vermijd koeienmelk. Kies in plaats daarvan voor:
- Zuigelingenvoeding die met soja is gemaakt (iets verdund).
- Katjesvoeding (iets verdund).
- Geitenmelk.
- Melkvervanger voor puppy's.
-
Voer hem elke 2 uur. Je babymuis moet de hele dag door eten totdat hij zijn ogen opent. Voor zeer jonge muizen (0-2 weken oud) geldt dat je elke 2 uur moet voeden. Daarna hoeven ze slechts elke 3-4 uur gevoed te worden. Als de oogjes eenmaal open zijn, zou het niet meer nodig moeten zijn om 's nachts te voeden. [5] X Bron
- Verwarm de melk. Test een druppel op je pols om zeker te weten dat hij niet te warm of koud is.
- Vul een druppelflacon, spuit of pipet met melk.
- Houd de muis stevig vast met je niet-dominante hand.
- Houd de pipet in je andere hand vast en probeer het puntje in de bek van de muis te wriemelen.
- Breng een druppel warme melk in de bek en wacht tot de muis slikt (dit ziet eruit alsof hij uitstrekt en wriemelt).
- Geef de muis zoveel melk als hij wil.
-
Geef ook vast voedsel wanneer de ogen open zijn. Wanner de ogen van de muis zijn geopend, kan hij beginnen met het eten van wat vast voedsel. Blijf hem melk geven totdat hij 4-6 weken oud is, daarna zou hij gespeend moeten zijn. [6] X Bron Je kunt de muis het volgende geven:
- Hamstervoer, bevochtigd met de melk die je geeft.
- Kittenvoer (bevochtigd).
- Voedsel voor mensenbaby's (zelfgemaakt of uit de winkel).
- Zacht gekookte groenten, zoals pompoen, erwten of wortelen.
-
4Stimuleer de muis om hem te helpen zijn behoefte te doen. Babymuizen kunnen niet zonder hulp plassen of poepen. Normaal gesproken zou de moeten ze likken om ze aan te moedigen hun behoefte te doen. Na elke maaltijd neem je een katoenbolletje of je vingen en doop je die in warm water, wrijf die vervolgens zachtjes over de genitaliën van de muis totdat hij zijn behoefte heeft gedaan. [7] X BronAdvertentie
-
Richt een kooi in. Je zult een soort leefruimte moeten inrichten voor je babymuis. De eerste nacht kun je daarvoor gewoon een schoenendoos met een keukenhanddoek erin gebruiken. Als je echter van plan bent om van de muis een huisdier te maken, dan heeft hij een permanent onderkomen nodig. Doorgaans zou je 30,4 cm3 ruimte voor de eerste muis moeten berekenen. Voor elke aanvullende muis in de zelfde kooi moet je daar 15,24 cm3 bij optellen. [8] X Bron Verder moet je de kooi elke week schoonmaken. Je kunt een van de volgende soorten habitat kopen in een dierenwinkel:
- Glazen aquarium.
- Metalen kooi.
- Plastic kooi.
-
Houd de muis warm. Als je muis nog in het wild was, zou hij tegen zijn moeder en broertjes en zusjes aan kruipen. In je huis moet jij ervoor zorgen dat de babymuis warm blijft. [9] X Bron
- Verspreid houtsnippers over de bodem van de kooi.
- Plaats de kooi van de grond af.
- Houd de kamertemperatuur in je huis rond de 21 graden Celsius.
- Plaats een warmtebron aan één kant van de kooi. Gebruik een kruik die in handdoeken is gewikkeld of plaats een warmtepad onder één deel van de kooi. Zorg ervoor dat de muis ervan weg kan lopen als hij het te warm krijgt.
-
Plaats speelgoed. Muizen moeten vrij veel bewegen, hebben dingen nodig om op te kauwen en moeten mentaal gestimuleerd worden. [10] X Bron Wanneer je muis zijn kooi begint te onderzoeken, kun je overwegen om hem wat van het volgende te geven:
- Bewegingsspeelgoed, zoals een looprad of kleine balletjes met belletjes er in (worden normaal als kattenspeeltjes verkocht)
- Kauwspeelgoed, zoals wc-rolletjes of eierdozen.
- Foerageerspeelgoed of speelgoed dat voedsel verstopt (gemaakt voor vogels en/of knaagdieren).
Advertentie
-
Begrijp de risico's. Hoewel overdracht niet veel voorkomt, kunnen wilde muizen ziektes dragen die jou ziek kunnen maken. Zoek op internet naar de hoogte van het risico in jouw gebied en neem voorzorgsmaatregelen om jezelf te beschermen. [11] X Betrouwbare bron Centers for Disease Control and Prevention Ga naar de bron Een wilde muis kan bijvoorbeeld het volgende overbrengen:
- Hantavirus.
- Salmonellose (bacteriële infectie).
- Ziekte van Lyme (van teken). [12] X Betrouwbare bron The Humane Society of the United States Ga naar de bron
-
Was je handen. De beste manier om te voorkomen dat er bacteriën van je muis worden overgedragen, is door je handen grondig te wassen nadat je hem hebt aangeraakt. Vermijd het aanraken van je mond, ogen en elk ander deel van je gezicht totdat je je handen hebt gewassen. Wassen met zeep en water is het beste, maar als je dat niet kunt, gebruik dan een handen ontsmettingsmiddel op basis van alcohol.
- Maak je handen nat.
- Smeer goed in met zeep (elke soort zeep is prima).
- Wrijf het hele oppervlak van beide handen goed in.
- Spoel je af en droog ze.
-
Houd de muis uit de buurt van jouw voedsel. De salmonella bacterie, die resulteert in salmonellose, kan door muizen worden verspreid. Het is daarom belangrijk om je muis uit de buurt te houden van het voedsel dat je eet. [13] X Bron
- Laat muizen nooit op het aanrecht of in de voorraadkast lopen.
- Bewaar al je voedsel in veilige, afgesloten bakjes.
-
Verwijder teken. Als je in een regio woont waar veel teken zijn, moet je je muis regelmatig op teken controleren (ten minste 1 x per week). Als je een teek op je muis vindt, moet je deze verwijderen .
- Draag rubber handschoenen.
- Maak het gebied schoon met ontsmettingsalcohol (probeer de teek te bedwelmen).
- Gebruik een pincet om de teek voorzichtig uit je muis te trekken.
- Spoel de teek door het toilet
Advertentie
Benodigdheden
- Druppelflacon
- 'Melk'
- Babymuis
- Kooi
- Muizenspeelgoed
- Zeep en water
Bronnen
- ↑ http://www.rathelp.org/FosteringYoung.html
- ↑ https://www.google.com/search?q=septicemia&ie=utf-8&oe=utf-8
- ↑ https://www.cdc.gov/hantavirus/pdf/hps_brochure.pdf
- ↑ https://pethelpful.com/rodents/How-to-Care-for-Baby-Mice
- ↑ http://animals.mom.me/age-can-mice-start-eating-solids-10010.html
- ↑ http://animals.mom.me/age-can-mice-start-eating-solids-10010.html
- ↑ http://www.rmca.org/Articles/orphans.htm
- ↑ https://pethelpful.com/rodents/How-to-Care-for-Baby-Mice
- ↑ http://www.thefunmouse.com/info/orphanedmice.cfm
Over dit artikel
Deze pagina is 21.291 keer bekeken.
Advertentie