Pdf downloaden
Pdf downloaden
Het is niet leuk om te zien dat je beste vriend zich niet lekker voelt. Hij rekent op jou - zijn eigenaar - om hem te beschermen als hij ziek is. Je eerste stap is het ontdekken dat je hond ziek is, en daarna om te ontdekken hoe ernstig ziek hij is. Sommige ziekten kunnen thuis behandeld worden, waarbij je hem zorgvuldig in de gaten houdt, terwijl andere ziekten de directe behandeling van een dierenarts vereisen. Als je twijfelt, aarzel dan niet om je dierenarts te bellen voor advies. Soms kan het een kwestie van leven en dood zijn.
Stappen
-
Let op de dagelijkse activiteit van je hond. Houd bij wanneer je hond zijn behoefte doet, wanneer zijn symptomen voorkomen, wanneer hij eet en drinkt, enz. Daarmee kun je een patroon in de symptomen bepalen. Het kan ook een heel handig hulpmiddel voor de dierenarts zijn om een diagnose te stellen bij je hond. [1] X Bron Cahn CM, Line S. The Merck Veterinary Manual. 9th ed. John Wiley & Sons, 2005
- Als je hond een beetje ziek is (het grootste deel van de dag niet eten, een of twee keer overgeven, een beetje diarree), dan kun je je hond thuis goed in de gaten houden en je dierenarts bellen voor advies.
-
Zoek direct medische hulp bij bepaalde symptomen. Er zijn een aantal ernstige symptomen die direct medische hulp vereisen. [2] X Bron Kirk and Bistner’s Handbook of Veterinary Procedures and Emergency Treatment. Eighth Edition. Ford and Mazzaferro. Elsevier, Inc. 2006. Bij deze symptomen moet je nooit wachten, maar direct je dierenarts bellen:
- Bewusteloosheid
- Ernstige bloeding
- Inname van een giftige substantie
- Onverminderd braken en diarree
- Gebroken botten
- Moeilijkheden met ademhalen
- Aanvallen die niet binnen een minuut stoppen
- Niet in staat zijn om te plassen of geen plas produceren
- Nieuwe of terugkerende symptomen bij een hond met een medische aandoening (diabetes, ziekte van Addison, enz.)
- Grote zwellingen rond gezicht, ogen of keel
-
Vraag advies aan je dierenarts bij minder ernstige symptomen. Sommige symptomen kunnen ongemakkelijk zijn voor honden en kunnen aandoeningen aangeven die behandeld moeten worden. Bel je dierenarts voor advies bij de volgende symptomen:
- Op zichzelf staande aanval die korter dan een minuut duurt
- Zo nu en dan braken en diarree die langer dan een dag aanhoudt
- Koorts
- Lusteloosheid die langer dan een dag aanhoudt
- Langer dan een dag niet eten
- Moeilijkheden bij het poepen
- Hinken of zich gedragen alsof hij pijn heeft
- Overmatig drinken
- Zwelling die geleidelijk opkomt
- Bulten of builen die plotseling opkomen of bestaande die groeien
- Elk ander vreemd symptoom of gedrag (rillen of janken)
Advertentie
-
Geef geen voer als je hond braakt of diarree heeft. Puppy's en honden die ouder dan zes maanden zijn en tot nu toe gezond waren kunnen tot 24 uur zonder eten als de hoofdsymptomen braken en diarree zijn.
- Hiermee wordt ook lekkers en runderhuid bedoeld.
-
Zorg ervoor dat je hond water tot zijn beschikking heeft. Onthoud een zieke hond nooit water, tenzij hij het uitbraakt. Als dat gebeurt, moet je je dierenarts bellen voor advies.
-
Begin gedurende 1-2 dagen met een mild dieet. Als je je hond 24 uur geen voer gegeven hebt, en hij gedraagt zich weer normaler, dan kun je geleidelijk een mild dieet geven. Een mild dieet voor een hond omvat een deel gemakkelijk verteerbare proteïne en twee delen gemakkelijk verteerbare zetmeel.
- Typische bronnen van proteïne zijn hüttenkäse of kip (zonder vel of vet) of gekookte hamburger.
- Een goede zetmeel is gekookte witte rijst. [3] X Bron Blackwell's Five-Minute Veterinary Consult: Canine and Feline. Tilley and Smith. Wiley and Blackwell. 2011
- Voer je hond een kop per dag (verdeeld over 4 porties, 6 uur na elkaar) per 5 kilo lichaamsgewicht.
-
Beperk de beweging en speeltijd van je hond. Zorg ervoor dat je hond ruim voldoende rust krijgt door de hoeveelheid beweging en speeltijd die hij krijgt te beperken. Neem hem mee naar buiten aan de lijn om zijn behoefte te doen, maar laat hem niet spelen zolang hij zich slecht voelt. Dit is vooral belangrijk als hij mank loopt.
-
Let op de stoelgang en urine van je hond. Let op hoeveel je hond poept en plast terwijl hij ziek is. Als hij normaal gesproken los uitgelaten wordt, gebruik dan nu een riem zolang hij ziek is, zodat je kunt kijken hoeveel hij plast en poept.
- Straf je hond niet als hij in huis een ongelukje heeft - of het nu poepen, plassen of braken is. Hij kan het niet helpen dat hij ziek is, en kan zich voor je verbergen als je hem straft.
-
Let goed op de symptomen van je hond. Zorg ervoor dat je je hond goed in de gaten houdt, voor het geval de symptomen erger worden. Laat je hond niet alleen. Laat je hond niet de hele dag of het hele weekend alleen. Als je toch het huis uit moet (bijvoorbeeld naar je werk), laat dan iemand je hond elke twee uur controleren.
- Als je dit niet kunt regelen, bel dan je dierenarts op om te kijken of zij hem in de kliniek in de gaten kunnen houden. Symptomen kunnen snel verergeren, of er kunnen snel nieuwe of ernstigere symptomen optreden.
-
Aarzel niet om je dierenarts te bellen. Als je niet zeker bent over de symptomen van je hond, of als hij zieker lijkt te worden, bel dan je dierenarts voor advies.Advertentie
-
Houd je hond binnen. Laat de hond niet buiten of in de garage. De hond kan er moeite mee hebben zijn temperatuur te regelen en jij kunt hem niet in de gaten houden om te zien of zijn symptomen veranderen.
-
Maak een comfortabele slaapplek. Leg een hondenmand met dekens op een plek waar je je hond gemakkelijk en regelmatig in de gaten kunt houden. Kies dekens met jouw geur erop zodat je hond zich getroost voelt.
- Het is een goed idee om een plek te kiezen met gemakkelijk schoon te houden vloeren, zoals de badkamer of keuken. Als je hond braakt of een ongelukje heeft, dan kun je het gemakkelijk en snel opruimen.
-
Houd je huis rustig. Houd het geluid zacht en de lichten gedimd zolang je hond ziek is. Denk daarbij aan hoe jij je omgeving zou willen als je ziek bent. Je hond zal eenzelfde omgeving willen. Beperk bezoekers en de herrie van stofzuigers, kinderen en de televisie. Dit zal je hond de rust geven die hij nodig heeft.
-
Houd je hond apart van andere honden. Het is verstandig om je zieke hond weg te houden van andere honden. Dit zal voorkomen dat ziektes overgedragen kunnen worden. Deze rustige tijd zal je hond ook weer de tijd geven om te rusten.Advertentie
-
Voer je hond geen menseneten. Etenswaren die veilig zijn voor mensen kunnen dodelijk zijn voor honden. Met name producten zoals xylitol zijn gevaarlijk voor honden. Dit zit in suikervrije producten en tandverzorgingsproducten.
- Andere giftige etenswaren zijn brooddeeg, chocola, avocado, alcohol, druiven, rozijnen, uien, knoflook en meer. [4] X Betrouwbare bron American Society for the Prevention of Cruelty to Animals Ga naar de bron
-
Geef geen geneesmiddelen voor mensen aan je hond. Geef je hond nooit medicatie voor mensen tenzij je het met je dierenarts besproken hebt. Deze medicijnen kunnen giftig zijn voor honden, en ze kunnen zijn ziekte erger maken.
-
Houd je huis, garage en tuin vrij van giftige substanties. Houd altijd toezicht op je hond als hij buiten is. Houd mogelijk giftige stoffen buiten zijn bereik. Dit kunnen bestrijdingsmiddelen, antivries, meststoffen, medicijnen op doktersrecept, insecticiden en andere artikelen zijn. [5] X Bron Deze artikelen kunnen giftig en mogelijk dodelijk zijn voor een hond.Advertentie
Tips
- Praat altijd op een rustige en liefhebbende toon tegen je hond.
Advertentie
Bronnen
- ↑ Cahn CM, Line S. The Merck Veterinary Manual. 9th ed. John Wiley & Sons, 2005
- ↑ Kirk and Bistner’s Handbook of Veterinary Procedures and Emergency Treatment. Eighth Edition. Ford and Mazzaferro. Elsevier, Inc. 2006.
- ↑ Blackwell's Five-Minute Veterinary Consult: Canine and Feline. Tilley and Smith. Wiley and Blackwell. 2011
- ↑ https://www.aspca.org/pet-care/virtual-pet-behaviorist/dog-behavior/foods-are-hazardous-dogs
- ↑ http://pets.webmd.com/dogs/guide/top-10-dog-poisons
Over dit artikel
Deze pagina is 10.354 keer bekeken.
Advertentie