PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Goed zorgen voor een zwangere hond is essentieel voor een succesvol fokproces. Volledige zorg gedurende de draagtijd, wat van 55 tot 72 dagen kan zijn, en daarnaast de juiste voorbereiding voor de bevalling zijn de sleutel. Voor je hond van haar pups bevalt heeft ze een prettige, schone en rustige omgeving, een goed dieet en regelmatige beweging nodig, en de juiste medische zorg. Voor je het weet zul je helemaal voorbereid zijn op de bevalling en het grootbrengen van gloednieuwe pups!

Methode 1
Methode 1 van 5:

Voorbereiden op het fokken met een hond

PDF download Pdf downloaden
  1. Veel hondenziektes kunnen door een moederhond worden doorgegeven aan haar puppy's. Laat je dierenarts je hond onderzoeken voor je met haar gaat fokken om het risico te minimaliseren dat er een erfelijke ziekte doorgegeven wordt aan de puppy's. Erfelijke ziekten kunnen betrekking hebben op botten, gewrichten, hart, tanden, huid, bloedcellen, nieren, lever, zenuwstelsel (hersenen en wervelkolom), spijsverteringsstelsel, voortplantingsorganen en het immuunsysteem. Een aantal veel voorkomende voorbeelden zijn heupdysplasie, allergieën, cryptorchisme en hernia's. Bepaalde rassen hebben een verhoogd risico op erfelijke aandoeningen. [1]
    • Denk na over de persoonlijkheid en het gedrag van jouw hond (en dat van de reu). Een aantal wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat agressie erfelijk kan zijn. Je kunt het beste fokken met vriendelijke honden die geen agressieve neigingen hebben.
  2. In Nederland is er geen keurmerk of certificering voor hondenvoer, maar er zijn wettelijke richtlijnen waar het aan moet voldoen. [2] Door je hond een hoge kwaliteit voer te geven voorafgaand aan de zwangerschap kun je haar gezondheid en dat van haar puppy's verbeteren.
  3. Hoewel puppy's erg schattig zijn, vragen ze ook veel tijd, aandacht en schoonmaakwerk. Puppy's blijven over het algemeen 8 weken bij hun moeder na de geboorte, langer als je geen nieuw thuis kunt vinden voor ze. Het grootbrengen van meerdere puppy's zal veel van je tijd en energie vragen, om het niet te hebben over de kosten.
    • Als je hond moeilijkheden heeft tijdens de bevalling, dan zal spoedhulp door een dierenarts noodzakelijk zijn. Keizersneden kunnen erg duur zijn, dus wees voorbereid en zet geld apart voor als er een noodgeval is.
  4. Er is een overbevolkingsprobleem van honden in Nederland, wat betekent dat er meer honden zijn dan dat er gezinnen voor ze zijn. Volgens Dutch Cell Dogs worden in Nederland jaarlijks 75.000 honden naar het asiel gebracht. [3]
    • Voor elke pup die jouw hond krijgt, kan er een hond minder geplaatst worden vanuit het asiel.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 5:

Gezondheidszorg geven aan een zwangere hond

PDF download Pdf downloaden
  1. Je hond moet gevaccineerd worden voordat ze zwanger wordt. Dit zal zowel je hond als de puppy's van je hond beschermen. Pasgeboren puppy's hebben een verhoogd risico op ernstige (en zelfs fatale) ziekten als hun moeder niet gevaccineerd is.
    • De meeste experts adviseren om zwangere honden niet te vaccineren, dus vaccinaties moeten voor die tijd gegeven worden.
    • Laat je hond ontwormen. Interne parasieten (zoals rondwormen en haakwormen) kunnen doorgegeven worden van moeder op puppy. De dierenarts van je hond zal een geschikte medicatie voorschrijven die zowel je hond als haar puppy's zal beschermen.
    • Laat je dierenarts een test voor hartwormen uitvoeren en start een geschikte hartwormpreventie. Hartworm microfilaria kunnen overgedragen worden van een hond naar haar ongeboren puppy's via de placenta.
  2. Je dierenarts kan je helpen de zwangerschap te bevestigen, de bevallingsdatum bepalen, mogelijke veranderingen in medicatie bespreken en zelfs het aantal te verwachten puppy's inschatten. Je dierenarts kan je ook helpen bepalen of je hond schijnzwanger is, een toestand waarbij ze eruitziet alsof ze zwanger is, zich zwanger gedraagt, maar het niet is.
    • Echoapparaten kunnen na ongeveer drie weken zwangerschap puppy-embryo's laten zien. Je dierenarts kan in staat zijn om de puppy's in de buik van je hond te voelen na 20-30 dagen zwangerschap. Ongeboren puppy's kunnen op röntgenfoto's te zien zijn na 45 dagen (5 weken) zwangerschap.
    • Je dierenarts zal de foetale skeletten tellen om het aantal te verwachten puppy's te bepalen. Op deze manier kun je weten of alle puppy's eruit zijn bij de bevalling van je hond. Als je 6 puppy's verwacht, maar er zijn er maar 4 geboren, dan weet je dat je met je hond naar de spoedkliniek moet.
  3. Sommige medicijnen kunnen gevaarlijk zijn voor de ongeboren puppy's en kunnen geboorteafwijkingen en zelfs de dood veroorzaken. Dierenartsen zullen bijvoorbeeld gewoonlijk aanraden dat je de maandelijkse behandeling tegen hartworm gewoon moet voortzetten, maar praat met je dierenarts om het zeker te weten.
    • Praat met je dierenarts over de vlooien- en tekenbehandelingen van je hond en haar risico op deze parasieten. Je dierenarts zal een geschikt product aanraden als er een behandeling nodig is. Voorbeelden van producten die je dierenarts kan aanbevelen voor je zwangere hond zijn onder andere FrontlineⓇ Plus Topspot (maar geen FrontlineⓇ Spray), RevolutionⓇ, ProgramⓇ, en CapstarⓇ. [4]
    • Je dierenarts kan een ontwormingsmiddel aanraden gedurende de laatste fase van de zwangerschap van je hond. Fenbendazol wordt gewoonlijk als veilig gezien voor zwangere honden en bestrijdt wormen die door de hond kunnen worden overgedragen aan haar puppy's.
    • Geef geen vrij verkrijgbare medicijnen, behandelingen of supplementen aan je hond zonder je dierenarts te vragen of ze veilig zijn tijdens de zwangerschap.
    • Geef je zwangere hond geen vaccinaties. Praat met je dierenarts over vaccinaties als je hond zwanger is en achter loopt met haar vaccinaties.
    • Als je hond langdurig op medicatie zit voor een chronische ziekte, praat dan direct met je dierenarts om te bepalen of je met de medicatie moet doorgaan of ermee stoppen.
  4. Dit moet een 24-uurskliniek zijn, niet je normale dierenarts. Het is beter om voorbereid te zijn op een noodgeval, voor het geval je hond in de avond gaat bevallen en er ernstige complicaties zijn.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 5:

Een zwangere hond voeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Verzeker je ervan dat het voer van een hoge kwaliteit is. In Nederland is er geen keurmerk of certificering voor hondenvoer, maar er zijn wettelijke richtlijnen waar het aan moet voldoen. [5]
  2. Commerciële merken hondenvoer zijn te koop bij de dierenwinkel en in de supermarkt. Deze voersoorten bevatten gewoonlijk alle noodzakelijke voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden en verhoudingen.
    • Zelfgemaakte voeding bevat vaak niet de juiste verhouding van de noodzakelijke voedingsstoffen en moet vermeden worden.
  3. Op dit punt van de zwangerschap zal je hond hogere behoeften hebben aan voedingsstoffen. Puppyvoer bevat grotere hoeveelheden proteïne, vet, energie en mineralen.
    • Op dit punt moet je ook de hoeveelheid die je aan je hond voert verhogen met 20-25 %.
    • Voer geen variant hondenvoer of puppyvoer voor grote rassen, zelfs niet als je een groot ras hebt. Deze voersoorten bevatten gewoonlijk niet genoeg energie of calcium voor een zwangere hond.
  4. Op dit punt zal je hond 50% meer eten dan ze deed voor haar zwangerschap. Als je hond bijvoorbeeld tweemaal daags 2 koppen voer at voor ze zwanger was, dan zal ze nu 6 koppen voer per dag nodig hebben tegen het einde van haar zwangerschap.
    • Omdat de puppy's op haar maag zullen drukken zal ze niet zoveel voer kunnen eten in één maaltijd. Het verdelen van haar voer over meer en kleinere maaltijden zal ervoor zorgen dat ze alle benodigde voedingsstoffen binnen zal krijgen. Sommige honden moeten tegen deze tijd “vrij gevoerd” worden, wat betekent dat hun voer gedurende de hele dag klaarstaat voor ze, zodat ze kunnen eten wanneer dat nodig is.
  5. Je kunt denken dat extra calcium nodig is, en sommige onjuiste websites bevelen dat zelfs aan, maar geef je hond geen extra calcium. Extra calcium kan het interne vermogen van je hond om calcium te reguleren beïnvloeden, en kan je hond het risico laten lopen van een levensbedreigende dip in calcium (eclampsie genoemd). [6]
    • Het toevoegen van vlees aan het voer van je hond kan veroorzaken dat ze minder koolhydraten eet en haar energie-inname vermindert.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 5:

Beweging geven aan een zwangere hond

PDF download Pdf downloaden
  1. Dit is met name belangrijk na de 6e week van de zwangerschap. Geef haar de ruimte om net zo lang te rusten als nodig is, aangezien zwangerschap uitputtend kan zijn.
    • Als je een werkhond hebt, praat dan met je dierenarts over een geschikt bewegingsplan.
  2. Dagelijkse wandelingen zijn een fantastische laag-intensieve beweging voor je zwangere hond. De meeste honden kunnen dagelijkse wandelingen volhouden gedurende de gehele zwangerschap.
    • Kies een geschikt moment op de dag, in verband met het weer (bijvoorbeeld vroeg op de ochtend in de zomer, of in de middag in de winter).
    • Als je regelmatig hardliep met je hond voor ze zwanger werd, dan kan ze daarmee doorgaan gedurende de eerste 4-6 weken van haar zwangerschap. Na de 6e week moet je echter stoppen met hardlopen en dagelijks gaan wandelen.
  3. Houd je hond gedurende de laatste drie weken van de zwangerschap en de eerste drie weken na de geboorte weg van andere honden. Dit betekent dat je moet vermijden haar mee te nemen naar het hondenpark of op routes in je omgeving waar veel honden komen. Dit zal helpen haar te beschermen tegen besmettelijke ziekten die zowel haar als de puppy's ernstig kwaad kunnen doen.
    • Ook kunnen zwangere honden en honden met jonge puppy's gedragsveranderingen hebben. Je hond kan agressief worden naar andere honden als ze denkt dat ze haar puppy's bedreigen.
    Advertentie
Methode 5
Methode 5 van 5:

Een werpkist bieden

PDF download Pdf downloaden
  1. De werpkist zal dienen als een veilige plek of schuilplaats voor je hond om haar puppy's te werpen. Het bestaat uit een zacht kussen, omgeven door relatief hoge wanden. Je kunt er een maken uit multiplex of stevig plastic, of je kunt een bak kopen.
    • De werpkist moet groot genoeg zijn voor je hond om volledig uitgestrekt in te liggen en ook ruimte te bieden aan alle puppy's.
    • De wanden van de kist moeten hoog genoeg zijn om te voorkomen dat de puppy's eruit klimmen als ze 6 weken oud zijn, maar laag genoeg dat hun moeder eruit kan als ze dat wil.
    • De wanden moeten stevig en veilig genoeg zijn dat ze niet zullen omvallen en de puppy's verpletteren.
    • Als je geen kist biedt, dan kan je hond zelf een minder wenselijke locatie kiezen.
  2. Bedek de bodem van de kist met handdoeken. Vervang en was de handdoeken regelmatig nadat de puppy's geboren zijn. Zowel de bevalling als de puppy's kunnen een rotzooi maken, dus houd daar rekening mee.
    • Het bedekken van de bodem met kranten is niet aan te bevelen omdat het niet zacht en niet warm is, en kranteninkt kan afgeven aan de vacht van de puppy's.
    • Houd de bodem van de kist op een temperatuur van rond de 24 graden Celsius door gloeilampen met een lage wattage te gebruiken. Zorg er voor de veiligheid van je hond en de puppy's voor dat de vloer niet te koud en niet te heet kan worden.
  3. Je zult de plek regelmatig moeten kunnen bereiken om je hond te helpen, maar het moet weggehouden zijn van afleidingen en andere huisdieren. Geef je hond toegang tot haar werpkist vanaf minstens 1-2 weken voor ze gaat werpen. Dit zal haar helpen op haar gemak te raken met de kist wanneer het tijd is om te werpen.
    Advertentie

Tips

  • Kleinere hondenrassen hebben gewoonlijk kleinere nesten, terwijl grotere rassen vaak meer puppy's hebben. Grote rashonden hebben gemiddeld 8-12 puppy's in een nest, terwijl dwergrassen misschien maar 1-4 puppy's hebben.
  • De lengte van de zwangerschap (drachttijd) voor honden is 63 dagen. Maar, je hond kan in feite 55-72 dagen zwanger zijn vanaf de eerste dag.
  • Een gezonde gewichtsvermeerdering gedurende zwangerschap is een vermeerdering van slechts 10-15%. Bijvoorbeeld een hond van 10 kilo moet niet meer aankomen dan 1-1,5 kilo. Maar, zwangerschap is niet het juiste moment om je hond op dieet te zetten. Praat met je dierenarts als je vragen hebt over het gewicht van je hond.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Stop met vlooien- en tekenmiddelen als je dierenarts dat aanraadt! Soms zijn ze niet goed voor zwangere honden!
  • Als je hond hulp nodig heeft, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts, probeer niet zelf te helpen tenzij je weet wat je doet.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.298 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie