PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Kikkers zijn leuke kleine schepsels die ongewone en dankbare huisdieren vormen. Maar, er zijn veel, heel veel soorten kikkers in de wereld, elk met zijn eigen specifieke verzorgingseisen. Gebruik dit artikel als een algemene handleiding voor het kiezen en zorgen voor een kikker als huisdier. Maar wees erop voorbereid om diepgaand onderzoek te verrichten over het soort kikker dat je kiest.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Een kikker als huisdier kiezen

PDF download Pdf downloaden
  1. Het eerste wat je je moet realiseren als het gaat om kikkers is dat er een grote variatie aan kikkersoorten beschikbaar is – sommige zijn gemakkelijk om voor te zorgen, terwijl anderen veel tijd vragen en gespecialiseerde kennis. Als dit je eerste kikker als huisdier is, dan is het sterk aan te bevelen om een geschikt soort voor beginners uit te kiezen, zoals een van de volgende:
    • Dwergklauwkikker: Dwergklauwkikkers zijn een goede keuze voor beginners. Ze zijn klein, actief en gemakkelijk te verzorgen. Ze hebben geen levend voer nodig en leven volledig in het water.
    • Chinese vuurbuikpadden: Deze kikkers zijn een goede keuze voor beginners die een kikker zoeken voor een terrarium. Ze zijn redelijk actief en worden niet te groot.
    • Koraalteenboomkikker: De Koraalteenboomkikker is mogelijk de gemakkelijkste boomkikker om voor te zorgen – ze zijn aardig actief, gemakkelijk te voeren en accepteren het zelfs om zo nu en dan in handen genomen te worden (wat heel ongewoon is voor kikkers).
    • Zuid-Amerikaanse Hoornkikkers: Zuid-Amerikaanse Hoornkikkers, in het Engels vaak 'Pacman frogs' genoemd, zijn grote, op het land levende kikkers, die gemakkelijk te verzorgen zijn. Ze zijn erg rustig, wat de ruimtebehoefte kleiner maakt, maar ze zijn daardoor voor kinderen ook saaie huisdieren.
    • Als beginner kun je giftige kikkers en dure kikkers beter vermijden. Gifkikkers zijn vaak erg kwetsbaar en hebben een gecompliceerde verzorging nodig, en dure kikkers zijn een risicovolle keuze voor mensen die net beginnen met kikkers. Het is beter om te beginnen met een soort dat niet duur is, en gemakkelijk te verzorgen. Daarna kun je aan meer uitdagende soorten beginnen.
  2. Hoewel het mogelijk is om wilde kikkers te vangen en als huisdier te houden, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.
    • Ten eerste kan het moeilijk zijn om te ontdekken wat voor soort kikker je eigenlijk gevangen hebt. Verschillende soorten hebben verschillende behoeftes met betrekking tot voer, temperatuur en leefomgeving. Dus als je probeert een wilde kikker te houden, in de verkeerde omstandigheden, dan kan het sterven.
    • Als je toch besluit om een wilde kikker te vangen, zorg er dan voor dat je goed in je opneemt in welke omgeving je hem gevonden hebt. Sprong het rond op bladerrijke, met gras begroeide bosgrond, zat hij verstopt onder een rots, of zwom hij rond in een vijver? Deze omstandigheden zul je thuis moeten reproduceren.
    • Maar, je moet nog steeds proberen te ontdekken welke soort kikker je nu precies gevangen hebt. Dit kan aan de hand van afbeeldingen op internet, het lezen van kikkerboeken of door het te vragen aan een natuurexpert in de omgeving. Dit zal je helpen om te bepalen waar de kikker exact behoefte aan heeft.
    • Ten tweede, veel van de kikkersoorten die in het wild gevonden worden, zijn beschermde diersoorten, en sommige zelfs met uitsterven bedreigd. Door een kikker uit zijn natuurlijke omgeving weg te halen, breng je schade toe aan de wilde kikkerpopulaties, vooral als het een met uitsterven bedreigde soort is.
    • In feite is het ook illegaal om beschermde diersoorten uit het wild te halen. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de regels in Nederland, voordat je een wilde kikker gaat vangen.
  3. De grootte van de kikker (wanneer hij volledig volgroeid is) en de maat van de bak die hij nodig heeft, moet je eerste overweging zijn wanneer je je huisdier uitkiest.
    • Soms worden piepkleine kikkertjes in de dierenwinkel gigantische monsterkikkers als ze volgroeid zijn. De Pyxicephalus bijvoorbeeld, die pixie frog genoemd wordt in het Engels (de naam suggereert een mini kikkertje), kun je kopen met een formaat van nog minder dan 2,5 cm, maar hij kan wel 20 cm lang worden.
    • Grote kikkers hebben veel ruimte nodig. Een volgroeide Amerikaanse brulkikker heeft bijvoorbeeld een bak nodig van 285 liter of zelfs groter. Als ze in te kleine bakken gehouden worden, kunnen deze kikkers ongelukkig en ziek worden.
    • Grote bakken nemen veel ruimte in beslag in huis, en het kost meer moeite om ze schoon te houden. Deze kikkers zullen ook meer voer eten, waardoor ze duurder in het onderhoud zijn dan kleinere kikkersoorten.
    • Dit is nog een reden om goed onderzoek te doen en zeker te weten wat voor soort kikker het is, voor je hem koopt.
  4. Voor je halsoverkop de leukste (of lelijkste – net wat je wensen zijn) kikker in de winkel koopt, moet je even wat tijd nemen om te ontdekken wat hij eet.
    • De meeste kikkersoorten eten graag krekels, wormen (zoals muggenlarven en aardwormen) en andere enge kruipdieren. In elk geval is het belangrijk om te onthouden dat kikkers over het algemeen levend voer willen, vooral als je gauw bang bent voor dat soort dingen.
    • Grotere kikkers zullen vaak steviger voer willen, wat muizen, goudvissen of guppy's kan omvatten. Om je kikker hiervan te voorzien kan veel werk zijn en is niet voor de teerhartigen!
    • In aanvulling hierop zul je moeten bedenken waar het eten van de kikker vandaan moet komen – de supermarkt zal waarschijnlijk geen levende krekels op voorraad houden! Heb je een grote dierenwinkel in de buurt die ook spullen heeft voor de meer exotische diersoorten?
    • Natuurlijk is het mogelijk om voer voor je kikker in de achtertuin te vinden, maar dat kan best veel tijd kosten en onberekenbaar zijn. Daarnaast is tuinongedierte vaak blootgesteld aan chemische insecticiden, welke weer ongezond zijn voor je kikker.
  5. Een andere belangrijke overweging is hoe actief de kikker van je voorkeur is. Dit is vooral belangrijk als de kikker een huisdier voor kinderen zal zijn; de meeste kinderen willen een huisdier dat ze bezighoudt.
    • Veel van de grotere, bijzonder of raar uitziende kikkers zijn populair onder beginnende kikkerhouders, maar deze kikkers zijn vaak de minst actieve soorten en zullen simpelweg stilzitten als een standbeeld en de hele dag slapen. Dit kan heel snel heel saai worden.
    • Als je een actievere kikker zoekt, dan kun je je beter richten op kleinere kikkers, waterkikkers en bepaalde soorten boomkikkers. Deze soorten zullen vaak rondspringen of zwemmen, waardoor het veel leuker is om naar ze te kijken.
    • Houd ook in gedachten dat zelfs de meest actieve kikkers niet veel anders doen dan rondspringen of een krekel eten – je kunt niet een stukje gaan wandelen met je kikker, hem trucjes leren, of het steeds in je handen houden. Het is daarom belangrijk om te overwegen of een kikker werkelijk het juiste huisdier is voor jou (of je kind).
  6. Het is belangrijk dat je je realiseert dat het hebben van een kikker als huisdier niet dezelfde hoeveelheid tijd vraagt als een goudvis – in feite kan een grote, goed verzorgde kikker wel 25 jaar oud worden!
    • Als gevolg hiervan zul je je goed moeten voorbereiden om nog vele jaren voor je kikker te zorgen – om het te voeren, zijn omgeving schoon te houden, en voor hem te zorgen als hij ziek is.
    • Denk er ook over na hoe je dit gaat regelen tijdens toekomstige vakanties, wanneer iemand voor je kikker moet zorgen terwijl jij weg bent. Het kan moeilijk zijn om een beschikbare vrijwilliger te vinden als je kikker alleen levende krekels of zelfs muizen eet!
    • Als je een kikker als huisdier neemt, maar ontdekt dat het teveel werk of te duur is om hem te houden, dan zul je van hem af moeten komen via de juiste kanalen.
    • Als je een wilde kikker hebt gevonden in je achtertuin of een park in de buurt, dan zou je hem op dezelfde plek waar je hem hebt gevonden ook weer vrij kunnen laten. Wees zorgvuldig en zet de kikker zo dicht mogelijk bij de originele plek als mogelijk is – of het nu onder blaadjes op de bosbodem was, of naast een waterstroompje.
    • Maar, als je kikker een soort is dat hier niet voorkomt, en dat je in de winkel gekocht hebt, dan kun je hem niet vrijlaten in de natuur. Je zult de kikker terug moeten geven aan de dierenwinkel, hem aan een nieuwe eigenaar moeten verkopen, aan een plaatselijke school moeten doneren of een dierenopvang in de buurt moeten proberen.
  7. Soms ben je verplicht een vergunning te hebben om bepaalde kikkers als huisdier te mogen houden. Vooral als het bedreigde diersoorten zijn, of giftige kikkers.
    • De dwergklauwkikker is bijvoorbeeld illegaal in delen van Amerika, omdat het een gevaar voor de plaatselijke dierenpopulatie is als ze daar worden vrijgelaten.
    • Neem contact op met verenigingen of het Ministerie van LNV voor meer informatie met betrekking tot het houden van kikkers.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je kikker huisvesten

PDF download Pdf downloaden
  1. Verschillende soorten kikkers hebben heel verschillende behoeftes als het gaat om de bak. Dus zorg ervoor dat je je huiswerk doet voor je er een gaat kopen.
    • Terrariumbakken: Dit zijn de meest simpele kikkerbakken, maar kunnen alleen gebruikt worden voor kikkersoorten die uit droge omgevingen komen.
    • Aquariumbak: Dit soort bak wordt alleen gebruikt voor kikkers die alleen in het water leven – het is in feite een aquarium met water, net als een vissenbak.
    • Half om half: Dit is de meest gangbare soort kikkerbak, waarbij de helft van de bak gevuld is met water, terwijl de andere helft droog is. De meeste kikkers doen het goed in deze omgeving.
    • Paludariumbak: Een paludarium is speciaal voor boomkikkers, die graag op takken klimmen, ontworpen. Deze bakken zijn over het algemeen hoger en smaller dan andere soorten bakken.
    • Vijver: In sommige omstandigheden kun je plaatselijke kikkers in een vijver in je achtertuin houden. Soms zal alleen al het bouwen van een vijver kikkers naar je tuin lokken, en zul je geen moeite hoeven te doen om ze te vangen! Maar, niet-oorspronkelijke kikkersoorten moet je nooit in een buitenvijver houden, omdat ze het plaatselijke ecosysteem behoorlijk van slag kunnen brengen, door plaatselijke kikkers te eten en andere met uitsterven bedreigde insecten.
  2. Als je eenmaal de bak hebt, dan zul je moeten bepalen waar je hem wilt neerzetten.
    • Het moet altijd ergens neergezet worden waar er geen direct zonlicht op valt. Dit kan de temperatuur verhogen, waardoor het ongemakkelijk en misschien zelfs dodelijk droog en heet wordt in de bak.
    • De bak moet ook uit de buurt van de keuken blijven, omdat rook en andere gassen van het koken schadelijk kan zijn voor de kikker.
    • Je moet ook zorgen dat je de tank niet blootstelt aan drijfgassen (zoals spuitbussen verf in de garage of haarlak in de slaapkamer), omdat deze kunnen worden geabsorbeerd door de huid van de kikker, en hem waarschijnlijk ziek maken.
  3. Voedingsbodem is het materiaal dat je gebruikt om de bodem van de bak te bedekken. Je belangrijkste overweging hierbij moet zijn hoe vochtig of droog de bak moet zijn, en hoe gemakkelijk het materiaal schoongemaakt kan worden.
    • Kiezelsteentjes zijn een goede mogelijkheid voor de meeste gewone kikkersoorten – de kiezels zijn gemakkelijk schoon te houden en zijn er in diverse kleuren en maten. Andere goede mogelijkheden zijn potgrond, dennenbast, zand en ceder of dennenzaagsel.
    • Als de voedingsbodem eenmaal is neergelegd, dan kun je kijken naar hoe je de binnenkant van de bak gaat inrichten naar de smaak van je kikker! Je kunt de kiezelsteentjes bedekken met een laag mos, wat de bak er veel natuurlijker laat uitzien. Zorg er wel voor dat je de mos vochtig houdt, door het regelmatig nat te spuiten met schoon water en controleer het op schimmels.
    • Het neerleggen van een paar rotsen in de bak is ook een goede mogelijkheid, het geeft je kikker iets om op te klimmen. Zorg er wel voor dat er geen scherpe randen aan de rotsen zitten waar de kikker zich aan kan bezeren.
    • Je kunt je bak ook inrichten met plastic takken of kleine levende planten, en een hol houtblok geeft een mooie schuilplaats. Koop of maak een kleurrijke achtergrond voor je bak, bijvoorbeeld een regenwoud achtergrond. Dit zal je kikker zich snel thuis laten voelen.
  4. De temperatuur en warmtevereisten voor kikkers variëren enorm per soort, dus zorg ervoor dat je onderzoek doet voordat je je bak inricht.
    • In tegenstelling tot hagedissen, slangen en schildpadden hebben de meeste kikkers geen speciale wensen met betrekking tot verlichting, omdat ze al hun benodigde vitamine D via hun voeding binnenkrijgen.
    • Maar, je zult gewoonlijk wel moeten zorgen voor een lichtbron die tot wel 12 uur per dag brandt, vooral als de bak geen toegang heeft tot natuurlijke lichtbronnen.
    • Een tl-buis is de veiligste optie voor kikkers, omdat deze niet te heet worden. Hete verlichtingsbronnen kunnen gevaarlijk zijn als de kikker besluit er bovenop te springen.
    • Als het gaat om warmte zal de ideale temperatuur voor je kikker volledig afhangen van het soort. De gemakkelijkste manier om de temperatuur in de bak te veranderen is door de temperatuur in de hele kamer te veranderen.
    • Je kunt ook warmtelampen kopen (die eerder boven de bak dan in de bak hangen) of warmtekussens (welke je rond de buitenkant van de bak kunt wikkelen) om de temperatuur in de bak te verhogen.
    • Als je het water in een aquarium of half om half bak moet verwarmen, dan zul je een glazen buisverwarming of volledig onderdompelbare waterverwarmer moeten kopen.
    • Zorg ervoor dat je eventuele verwarmers een paar dagen voordat je de kikkers in de bak doet aan zet. Dit geeft je de kans om te controleren dat de temperatuur goed is, en het eventueel aan te passen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je kikker voeren en verzorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Zoals hierboven al is aangegeven, zullen de meeste kikkers krekels, wormen en andere insecten eten, terwijl grotere kikkers ook muizen of goudvissen eten als extraatje.
    • Hoeveel en hoe vaak je de kikker moet voeren hangt af van de individuele kikker en zal in eerste instantie neerkomen op een proces van vallen en opstaan.
    • Probeer je kikker om te beginnen drie krekels per dag te voeren. Als hij ze alle drie snel opeet, en in de loop van de volgende paar dagen er hongerig uit begint te zien, dan kun je het aantal krekels opvoeren. Maar, als hij er maar een of twee eet, en de rest negeert, dan kun je er minder geven.
    • Je kunt ook experimenteren met verschillende soorten voer, zoals meelwormen, maden en sprinkhanen, om te zien wat jouw kikker het lekkerst vindt. Waterkikkers zullen over het algemeen bevroren bloedwormen of zoutkreeftjes eten.
  2. Het is erg belangrijk om te zorgen dat je kikker dagelijks schoon water krijgt, aangezien hij het zowel voor het drinken als voor het baden gebruikt.
    • Kikkers absorberen eerder water door hun huid dan door hun mond. Daarom neigen ze er vaak naar om lange periodes gewoon in hun waterbad of vijver te zitten. Dit water moet wel chloorvrij zijn als dat mogelijk is.
    • Elke paar dagen moet je de bak schoonmaken. Om poep te verwijderen, de zijkanten van de bak schoon te maken, te controleren op schimmel of algen en in het algemeen om een gezonde omgeving te onderhouden voor je kikker.
  3. Kikkers houden er niet van om in handen genomen te worden, simpel en duidelijk. Daarom moet je proberen om je kikker zoveel mogelijk in zijn bak te laten en jezelf te vermaken met gewoon naar hem te kijken.
    • Als je het niet kunt weerstaan om hem op te tillen, zorg er dan voor dat je je handen grondig wast en droogt, en geen lotions op doet, omdat kikkers deze dingen kunnen absorberen vanaf je huid, en daar ziek van kunnen worden.
    • Wees erop bedacht dat hij kan gaan spartelen wanneer je hem oppakt, en mogelijk op je kan plassen – dit is een teken dat je kikker gestrest is door het oppakken en je moet hem dan ook zo snel mogelijk terugzetten in zijn bak.
    • Wees ook heel voorzichtig dat je je kikker niet laat vallen als je hem vasthebt – zelfs als hij spartelt – want vallen van een hoogte kan je kikker ernstig verwonden.
  4. Als je kikker eenmaal ziek wordt, kan het heel moeilijk zijn om hem te behandelen en de prognoses zijn zelden goed. Daarom is de beste manier om je kikker gezond te houden, zorgen dat hij om te beginnen niet ziek wordt.
    • Als je kikker er mager of onverzorgd uit begint te zien, vraag jezelf dan af of je genoeg variatie geeft in zijn voeding. Een kikker kan niet overleven op een dieet van alleen krekels of meelwormen. Een van de meest voorkomende tekorten bij kikkers is een tekort aan calcium, dus overweeg om het voer van je kikker te besprenkelen met een supplement van calcium.
    • Let op tekenen van roodbeenziekte, wat een mogelijk dodelijke ziekte is die vooral voorkomt bij kikkers in gevangenschap. Roodbeen is herkenbaar aan het rood worden van de huid aan de onderkant van de poten en buik van de kikker. Kikkers die eraan lijden worden vaak lui en pathetisch. Als je het vermoeden hebt dat je kikker roodbeen heeft, moet je de bak goed uitboenen om de parasiet te verwijderen, en dan je kikker dagelijks een sulfamethazinebad geven, gedurende twee weken.
    • Je moet ook goed opletten op tekenen van schimmelinfecties zoals waterzucht en lenteziekte. In deze gevallen moet je waarschijnlijk naar de dierenarts voor een antibioticabehandeling voor je kikker.
    Advertentie

Tips

  • Gebruik dierenwinkels niet als leidraad! Ze kunnen het verkeerd hebben! Sommige dierenwinkels hebben prachtige opstellingen, maar doen hun onderzoek op de computer. Veel dierenwinkels maken vreselijke fouten met opstellingen voor heremietkreeften en andere dieren.
  • Laat jongere kinderen niet in de buurt komen! Ze kunnen de kikker fijnknijpen of pijn doen.
  • Gevriesdroogde vliegen zijn ook een heel goede voeding voor kikkers. Je kunt dit kopen bij een dierenwinkel.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Gebruik altijd chloorvrij water! Kraanwater kan je kikker doden, als het niet chloorvrij is.
  • Dit artikel over de verzorging is een algemeen artikel. Doe onderzoek naar de verzorgingsbehoeftes van je kikker voordat je hem meeneemt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 34.351 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie