Pdf downloaden
Pdf downloaden
Cheesecakes staan erom bekend dat ze snel breuken op hun oppervlaktes ontwikkelen. De meeste breuken kunnen voorkomen worden zolang je eraan denkt om te vermijden dat je het beslag te lang roert of te lang bakt, maar als je écht serieus bent over het behouden van het uiterlijk van je cheesecake, dan kun je een aantal extra stappen nemen om dat gladde, perfecte oppervlak te behalen.
Stappen
-
Vet de pan goed in. Een cheesecake krimpt terwijl hij afkoelt na het bakken. Als de zijkanten van je pan niet grondig ingevet zijn, dan kan de cheesecake tegen de zijkanten aanplakken en in het midden breken terwijl hij krimpt. Door de pan goed in te vetten zal de cheesecake eerder loskomen van de randen en naar binnen toe krimpen.
- Je kunt het beste bakspray, boter of margarine gebruiken om de pan in te vetten. Als vuistregel horen de zijkanten en bodem van de pan er glanzend uit te zien en vettig aan te voelen, maar ze horen niet zeiknat te zijn.
- Gebruik een schone papieren handdoek om de spray, boter of margarine evenredig over de zijkanten van de pan te verspreiden.
-
Meng lichtjes. Stop zodra de ingrediënten gemengd zijn en het beslag glad is met mengen. Door het beslag te veel te roeren kunnen er luchtbelletjes in het beslag vast komen te zitten, en deze luchtbelletjes zijn uiteindelijk de hoofdreden voor breuken.
- De luchtbelletjes zetten In de oven uit en proberen te ontsnappen. Ze bewegen zich naar de bovenkant van de cheesecake toe en creëren een breuk of deuk wanneer ze vrijkomen.
-
Voeg zetmeel toe aan het beslag. Voeg 15 tot 60 gram maiszetmeel of bloem toe aan het beslag naast de suiker. [1] X Bron
- Zetmelen verminderen de hoeveelheid breuken die voor kunnen komen. De zetmeelmoleculen komen tussen de eiproteïnen in te zitten en voorkomen dat ze te erg stollen. Als resultaat krimpt de cheesecake minder en krijgt hij minder breuken.
- Als je werkt met een recept waar bloem of maiszetmeel al in zit, dan hoef je misschien geen extra hiervan toe te voegen. De schrijver van het recept heeft dit mogelijk al meegenomen in zijn of haar recept.
-
Voeg de eieren als laatste toe. Eieren binden de ingrediënten van het beslag samen, en zijn daardoor de grootste boosdoener bij het vasthouden van luchtbelletjes binnen de cheesecake. Vermeng de rest van de ingrediënten eerst grondig samen voor je de eieren toevoegt om de hoeveelheid luchtbelletjes te verminderen.
- Klontjes die door de roomkaas of andere ingrediënten zijn gecreëerd horen helemaal weggeslagen te zijn voor je de eieren toevoegt.
- Roer het beslag zo min mogelijk nadat je de eieren toevoegt.
-
Laat de pan in een waterbad rusten. [2] X Bron Een warmwaterbad houd het vochtgehalte in de oven hoog, maar nog belangrijker, het voorkomt dat de cheesecake te heet wordt tijdens het bakproces.
- Bedek om een warmwaterbad te creëren eerst de zijkanten en bodem van je cheesecakepan met aluminiumfolie om een extra barrière tegen het water te creëren. Gebruik indien mogelijk zware aluminiumfolie, en wikkel de buitenkant van de pan zo stevig als je kunt in.
- Laat de cheesecakepan in een grotere pan rusten. Vul de grotere pan met 2,5 tot 5 cm warm water op, of net genoeg om tot de helft van de diepte van de pan te komen.
Advertentie
-
Bak op lage temperatuur. In het beste geval hoor je je cheesecake bij een temperatuur van 160 °C te bakken. Extreme temperaturen en dramatische temperatuurwisselingen kunnen de cheesecake laten breken, maar door de cheesecake op een redelijk laag temperatuur te bakken kun je het risico verkleinen.
- Je kunt de cheesecake op een lager temperatuur bakken als het recept daarom vraagt, maar vermijd temperaturen die hoger zijn dan 160 °C. Bij hoge temperaturen stollen de eiproteïnen te veel en laten ze de cheesecake aan het oppervlak breken.
-
Denk erover na om de hitte vroeg uit te zetten. Zet de hitte in plaats van dat je de oven de hele tijd aan houd na ongeveer 45 minuten uit. Laat de cheesecake nog een uur in de oven zitten, of tot hij klaar is. Het beslag hoort door te blijven bakken in de warme oven.
- Door de cheesecake het laatste uur voorzichtig te bakken voorkom je dat hij overgaar wordt, wat belangrijk is, omdat overgaarheid voor breuken kan zorgen.
Advertentie
-
Controleer op gaarheid met een digitale keukenthermometer. Controleer het midden van de cheesecake met het puntje van een digitale keukenthermometer tegen het einde van de baktijd. Wanneer de cheesecake een temperatuur van 65 °C heeft bereikt, dan moet hij uit de oven worden gehaald. [3] X Bron
- Een cheesecake zal altijd breken wanneer de interne temperatuur ervan boven de 70 °C komt tijdens het bakproces.
- De thermometer zal een gaatje in het midden van je cheesecake achterlaten, dus je kunt deze stap overslaan als je een perfect gladde cheesecake wilt. Veel mensen vinden echter dat een klein gaatje veel minder afleidend is dan een grote breuk of breuken. Omdat de thermometer je de gaarheid op een gedetailleerd niveau zal laten meten is het een waardevolle tool in het gevecht tegen oppervlakbreuken en draagt het zeker voordelen met zich mee.
-
Bak de cheesecake niet te lang. De cheesecake is klaar wanneer de buitenste rand ervan stevig is, maar de 5 tot 7,5 cm aan de binnenkant ervan nog wiebelig is.
- Let op dat terwijl het midden van de cheesecake er vochtig en wiebelig uit hoort te zien, het niet waterig hoort te zijn.
- Het midden ervan zal stevig worden terwijl de cheesecake afkoelt.
- Als je de cheesecake bakt tot het midden ervan er droog uitziet, dan zul je de cheesecake uitdrogen. Deze droogheid kan ook voor oppervlaktebreuk zorgen. [4] X Bron
-
Laat een mes langs de rand van de pan lopen. Laat de cheesecake nadat je hem uit de oven hebt gehaald maar een paar minuten rustig afkoelen. Laat na die paar minuten een glad mes langs de binnenste rand van de pan lopen om de cheesecake van de pan los te maken. [5] X Bron
- Door dit te doen voorkom je dat de cheesecake tegen de rand van de pan vastplakt en vanaf het midden scheurt, omdat cheesecakes krimpen terwijl ze afkoelen.
-
Laat de cheesecake langzaam afkoelen. Laat de cheesecake op kamertemperatuur afkoelen tot de cheesecake zelf op kamertemperatuur is gekomen.
- Stop de cheesecake niet meteen in de koelkast nadat je hem uit de oven haalt. De dramatische temperatuurverandering kan voor breuken zorgen.
- Leg een bord of bakplaat ondersteboven over de cheesecake om het oppervlak ervan te beschermen terwijl hij afkoelt.
- Koel de cheesecake nadat hij op kamertemperatuur is gekomen nog zes uur in de koelkast, of tot hij volledig stevig geworden is.
-
Klaar!Advertentie
Tips
- Als je cheesecake nog steeds breekt, verberg de breuk dan door hem als startpunt te gebruiken wanneer je in de cheesecake snijdt.
- Je kunt breuken ook verbergen door zure room of slagroom over de bovenkant van de cheesecake te verspreiden, of door de cheesecake met een topping of saus te bedruipen.
- Als je geen springvormpan hebt , dan kun je de cheesecake in een normale taartpan met bakpapier op de onderkant en randen ervan bakken. Dan leg je deze pan in een grotere pan, en vul je de grotere pan tot het midden ervan op met heet water. Laat de cheesecake wanneer hij klaar is volgens de instructies afkoelen en draai de gebakken cheesecake dan ondersteboven om op een groot bord (waar ook bakpapier op zit, zodat de vulling niet blijft plakken). Draai de cheesecake dan weer normaal om op een schoon serveerbord. [6] X Bron
Advertentie
Benodigdheden
- Bakspray, boter, of margarine
- Papieren handdoek
- Maïszetmeel of bloem
- Zware aluminiumfolie
- Grote pan
- Water
- Digitale keukenthermometer
- Mes
- Bord of bakplaat
Bronnen
- ↑ http://www.dianasdesserts.com/index.cfm/fuseaction/bakingtips.cheesecakes/Cheesecakes.cfm
- ↑ http://www.foodnetwork.com/recipes/articles/cheesecake-tips-and-techniques.html
- ↑ http://whatscookingamerica.net/Q-A/CheeseCakeCrack.htm
- ↑ http://www.myrecipes.com/how-to/cooking-questions/why-does-cheesecake-crack-00420000013279/
- ↑ http://www.foodchannel.com/articles/article/how-do-you-prevent-cracks-in-the-top-of-a-cheesec/
- ↑ https://www.thehungrybites.com/mint-and-cinnamon-creamy-cheesecake-with-matcha-ganache/
Over dit artikel
Deze pagina is 1.862 keer bekeken.
Advertentie