PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Intens sporten heeft gevolgen voor je lichaam. Het verhoogt je metabolisme en verbrandt vetten, maar het kan ook uitdroging, duizeligheid en misselijkheid veroorzaken. Of je nu cardiovasculaire oefeningen of krachttraining doet, het komt vaak voor dat je tijdens of na het sporten misselijk wordt en moet braken. Er zijn veel zaken die je kan doen om dit gevoel tegen te gaan en meer van je trainingen te genieten. Misselijkheid en braken zijn symptomen die samengaan met een aantal omstandigheden, dus je kan de meest voor de hand liggende oplossing uitproberen of een combinatie van voorzorgsmaatregelen toepassen. Lees verder om te weten te komen hoe je misselijkheid tijdens het sporten kan voorkomen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Misselijkheid voorkomen middels voeding

PDF download Pdf downloaden
  1. Uitdroging komt vaak voor bij mensen die sporten. Je moet gestaag water drinken voor, tijdens en na een training om het vocht dat je hebt verloren te vervangen.
    • Andere symptomen van uitdroging zijn een droge of plakkerige mond, dorst, minder urine, zwakke spieren, duizeligheid en hoofdpijn.
    • Hydrateer jezelf door minstens 2 grote glazen water (500 ml) te drinken 1 tot 2 uur voor de start van je training. Drink nog eens 2 grote glazen water (500 ml) 20 tot 30 minuten voor je training. Drink tijdens je training elk kwartier een half glas (120 ml) water.
  2. Als je grote hoeveelheden water drinkt, kan je je opgelucht voelen. Je lichaam bezit echter een verdedigingsmechanisme waardoor je gaat braken als je maag te vol zit. Drink steeds water met kleine teugjes tijdens je training.
  3. Eén van de belangrijkste redenen die je misselijk doen voelen tijdens je training is een laag bloedsuikergehalte. Als je lichaam al je extra calorieën heeft verbruikt, kan het zijn dat je uitermate zweet, je duizelig en misselijk voelt en flauwvalt. De beste manier om dit te voorkomen is een maaltijd van minstens 300 calorieën te eten met eiwitten en koolhydraten, voordat je traint.
    • Als je geen maaltijd kan eten enkele uren voor je training, eet dan een kleine snack met koolhydraten, zoals een banaan, en drink een proteïneshake na je training. Koolhydraten zijn brandstof die tijdens een aerobic-activiteit worden opgebrand. Proteïnes helpen je je spieren te reconstrueren na je training.
  4. Het is belangrijk dat je spijsverteringssysteem de nodige tijd en energie krijgt om te verteren. Bij gebrek hieraan worden noodzakelijke vochten uit je spieren gehaald en in je spijsverteringstelsel gepompt.
  5. Hoewel fruit en zoete dranken veel suiker bevatten, kunnen ze helpen om je bloedsuikergehalte op te trekken tot een veilig niveau en je te hydrateren.
  6. Koolzuur of zelfs het heftig schudden van een waterfles kan de hoeveelheid gas in je maag vergroten. Als je drinkt uit een glas produceer je minder gas dan wanneer je drinkt uit een waterfles.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Misselijkheid voorkomen tijdens de training

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je aan buikspier-, vloeroefeningen, yoga, pilates of gewichtheffen doet, doe je vaak je ogen dicht om je op de beweging te concentreren. Open je ogen en focus op de horizon zodat je lichaam de beweging beter kan begrijpen, net als wanneer je reisziekte hebt in de auto.
  2. Je ademhaling controleren kan helpen je bloeddruk te verlagen. Een scherpe stijging in je bloeddruk kan een gevoel van misselijkheid en braken veroorzaken.
    • Een hoge bloeddruk is vooral bij gewichtheffers een probleem. Gewichtheffen kan een enorme stijging in de bloeddruk veroorzaken. Het is belangrijk te ademen tijdens het gewichtheffen en vermijden te veel gewicht ineens te heffen.
  3. Als je diep inademt en vervolgens buigt, krijgt je maag het gevoel dat hij te vol is en kan hij braken veroorzaken. Als je zwaar ademt, is het beter te hurken dan te buigen.
  4. Overbelasting leidt vaak tot braken door te veel te sporten. Voorkom dit door je trainingen gestaag op te bouwen zodat je tussen de 70 en 85 procent van je maximale hartslag blijft.
    Advertentie

Tips

  • Neem steeds water mee als je traint, vooral bij warm weer. Sporten bij hoge temperaturen kan leiden tot hitte-uitputting. De symptomen van hitte-uitputting zijn onder meer spierzwakte, duizeligheid en braken.
  • Soms kan braken bij het sporten worden veroorzaakt door angst. Als je traint voor een belangrijke gebeurtenis, is angst een normale reactie. Hou het niveau van je training laag terwijl je de stress de baas wordt. Train harder als je je mentaal bereid voelt.
  • Drink geen ijskoud water tijdens de training; je kan hierdoor misselijk worden of braken.
  • Als je vroeg in de ochtend traint, eet dan een kleine snack zoals een banaan, druiven of aardbeien. Sporten op een lege maag kan braken veroorzaken.
  • Wees niet bang om pauzes te nemen! De lijn is dun tussen jezelf te pushen om fit te worden en jezelf te veel te pushen. Kom op adem en ga dan weer verder met je training.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Vraag raad aan je dokter als je bloedsuikerspiegel vaak zakt. Als je regelmatig eet en je bloedsuikerspiegel zakt nog steeds, kan het zijn dat je hypoglykemie hebt. Je dokter kan dan je insuline-niveaus onderzoeken.
Advertentie

Benodigdheden

  • Water
  • Gatorade of een ander sportdrankje
  • Eten
  • Gecontroleerde ademhaling
  • Sportplan
  • Proteïneshake

Over dit artikel

Deze pagina is 13.043 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie