Pdf downloaden
Pdf downloaden
Als je in het openbaar moet huilen, maar je schaamt je ervoor, wil je misschien sterk zijn en de tranen verbijten. Onthou dat het goed is om te huilen en dat iedereen het doet. We hebben allemaal emoties en anderen begrijpen het wel als je moet huilen. Hier zijn een paar tips om je tranen binnen te houden!
Stappen
-
Richt je op je ademhaling. Huilen is een reactie die wordt veroorzaakt door een emotionele toestand en het ontspannende effect van ademen kan voorkomen dat je gaat huilen. [1] X Bron Misschien denk je aan een verdrietig moment in het verleden, iets of iemand waarvan je afscheid hebt genomen, of een tragische gebeurtenis in je leven. Je kunt voorkomen dat je gaat huilen door jezelf te kalmeren. Richt je op je ademhaling, zoals bij meditatie, zodat je je emoties onder controle krijgt en rustig wordt. [2] X Bron
- Als je tranen voelt opwellen, adem dan rustig en diep in door je neus en uit door je mond. Dit kan de brok in je keel verminderen en je gedachten en emoties in balans brengen.
- Probeer tot 10 te tellen. Adem in door je neus en tel. Adem uit door je mond als je op de helft bent. Tellen kan je helpen je puur op je ademhaling te richten zodat je niet meer denkt aan datgene waarvan je moest huilen.
- Zelfs maar één keer diep ademhalen kan je sterker maken als je wordt geconfronteerd met iets waarvan je moet huilen. Adem diep in, hou het vast en laat het dan los. Richt je op dat moment alleen maar op de lucht die je longen in en uit gaat. Je hebt nu ook even een momentje pauze voordat je met de oorzaak van je verdriet moet omgaan.
-
Beweeg met je ogen om de tranen onder controle te houden. Als je in een situatie bent waarin je moet huilen, maar niet wilt dat anderen je emoties zien, beweeg dan je ogen om je tranen terug te dringen. Onderzoek heeft aangetoond dat knipperen kan helpen om tranen terug te dringen. [3] X Betrouwbare bron PubMed Central Ga naar de bron Knipper een paar keer met je ogen om de tranen te laten verdwijnen.
- Kijk scheel of rol een paar keer met je ogen. Dit kun je natuurlijk alleen doen als er niemand naar je kijkt. Naast dat je je gedachten hiermee afleidt (je moet je concentreren op scheel kijken) voorkom je hiermee dat tranen zich kunnen vormen.
- Doe je ogen dicht. Als je je ogen dicht doet kun je even verwerken wat er gebeurt. Als je je ogen dicht doet en daarbij een paar keer diep ademhaalt kalmeer je jezelf en kun je je concentreren om niet te huilen.
-
Leid jezelf af door te bewegen. Als je bijna in tranen uitbarst is het belangrijk om jezelf af te leiden. Fysieke afleiding is een manier om te zorgen dat je niet gaat huilen. [4] X Bron
- Knijp jezelf in je bovenbenen of knijp je handen samen. De druk moet net genoeg zijn om jezelf af te leiden van de reden dat je wilde gaan huilen.
- Zoek iets om in te knijpen, zoals een stressbal, een kussen, een stukje van je T-shirt of de hand van een geliefde.
- Duw met je tong tegen je gehemelte of tegen je tanden.
-
Ontspan je gezichtsuitdrukking. Door te fronsen zul je eerder gaan huilen, omdat je gezichtsuitdrukking je emoties kan beïnvloeden. Om te voorkomen dat je gaat huilen moet je proberen je gezicht neutraal te houden. Ontspan je wenkbrauwen en de spieren rondom je mond zodat je niet bezorgd of verdrietig kijkt.
- Als het niet gepast is om te gaan huilen, of als je niet even weg kunt lopen, probeer dan te glimlachen om te voorkomen dat je gaat huilen. Onderzoek heeft aangetoond dat lachen je gemoedstoestand op een positieve manier kan veranderen, zelfs al heb je eigenlijk geen behoefte om te lachen. [5] X Bron
-
Verwijder de brok in je keel. Een van de moeilijkste dingen om kwijt te raken als je moet huilen is die brok in je keel. Als je lichaam registreert dat je stress hebt, is een reactie van je zenuwstelsel om de stemspleet (de stembanden met de ruimte daartussen) te openen. Als deze ruimte tussen de stembanden open staat, voelt dat alsof er een brok in je keel zit wanneer je probeert te slikken. [6] X Bron
- Neem een slok water om de spanning te verlichten. Het water ontspant je keelspieren (en het kalmeert je zenuwen).
- Als je geen water bij de hand hebt, adem dan rustig en slik een paar keer. Ademen helpt je te ontspannen en slikken vertelt je lichaam dat het niet nodig is om de stemspleet open te houden.
- Gaap. Gapen ontspant de keelspieren ook, wat betekent dat het de spanning op je keel die wordt veroorzaakt door de openstaande stemspleet vermindert.
Advertentie
-
Denk aan iets anders waarop je je kunt concentreren. Soms kun je je tranen terugdringen door de aandacht op iets anders te richten. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudige rekensommen in je hoofd gaan doen. Tel wat getallen bij elkaar op, of zeg de tafels op in je hoofd, zodat je wordt afgeleid van datgene wat je verdrietig maakt en zodat je kunt kalmeren. [7] X Bron
- Je kunt bijvoorbeeld ook aan de tekst van je favoriete liedje denken. Als je je de tekst en melodie probeert te herinneren leid je je gedachten af van datgene waar je mee zit. Probeer het liefst de tekst van een vrolijk liedje voor de geest te halen zodat je humeur beter wordt.
-
Denk aan iets grappigs. Hoewel dat misschien moeilijk is in deze situatie, kan het echt helpen om je tranen in te slikken door aan iets grappigs te denken. Denk aan iets waarom je onlangs heel hard hebt gelachen--een grappige herinnering, een scène uit een film of een mop die je hebt gehoord. [8] X Bron
- Probeer te glimlachen terwijl je hieraan denkt.
-
Herinner jezelf eraan dat je een sterk persoon bent. Door jezelf een mentale peptalk te geven als je op het punt staat in tranen uit te barsten kun je voorkomen dat je echt gaat huilen. Vertel jezelf dat het niet erg is om verdrietig te zijn, maar dat het nu even niet kan. Herinner jezelf aan de redenen waarom dat niet kan -- je wilt niet huilen bij mensen die je niet goed kent, of je wilt je sterk houden voor iemand anders, etc. Zeg tegen jezelf dat je later verdrietig mag zijn, maar dat je je nu even groot moet houden.
- Onthou dat je een geweldig persoon bent, en dat je vrienden en familie hebt die van je houden. Denk aan wat je hebt bereikt in je leven, en aan wat je nog graag wilt bereiken in de toekomst.
- Onderzoek heeft aangetoond dat positief tegen jezelf praten heel goed is voor de gezondheid, naast dat het spanningen wegneemt. Het kan je leven verrijken, je immuunsysteem versterken, de kans op een depressie verminderen, zorgen dat je beter kunt omgaan met moeilijke situaties en de kans op overlijden door een hartaanval verkleinen. [9] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
-
Leid jezelf af door iets anders te gaan doen. Het ergste wat je kunt doen is zwelgen in het verdriet waarvan je moet huilen, vooral als dat nou juist is wat je niet wilt. Jezelf afleiden is een tijdelijke oplossing--je weet dat je er toch een keer doorheen zult moeten.
- Zet een film aan die je graag wilt zien. Als je niet van films houdt, pak dan een boek of kijk een aflevering van een van je favoriete series.
- Ga wandelen om je hoofd leeg te maken. De natuur in gaan kan een goede manier zijn om jezelf af te leiden -- doe je best om de schoonheid om je heen te waarderen en probeer niet te denken aan datgene waarvan je verdrietig wordt.
- Sport. Beweging zorgt dat je endorfine vrijmaakt waardoor je je beter voelt als je verdrietig bent. Beweging zorgt er ook voor dat je je concentreert op waar je mee bezig bent, en minder op hoe je je voelt. [10] X Betrouwbare bron HelpGuide Ga naar de bron
Advertentie
-
Zeg dat je ergens anders om huilt. Hiermee kun je jezelf misschien kalmeren, ook al prikken anderen wel door dit leugentje heen.
- Zeg dat je heel erg allergisch bent. Dit is een klassiek excuus voor tranen in je ogen, want allergieën maken je ogen waterig en rood.
- Gaap, en zeg dan: "Van gapen krijg ik altijd tranen in mijn ogen".
- Zeg dat je ziek wordt. Als mensen ziek zijn krijgen ze vaak waterige ogen. Je hebt dan ook een excuus om weg te kunnen gaan.
-
Dep je ogen discreet droog. Als je toch een paar traantjes moet wegpinken, veeg ze dan discreet weg zodat je niet meer hoeft te huilen.
- Doe net alsof je wat in de hoek van je oog hebt zitten en veeg de traan langs de onderrand weg. Door met je wijsvinger in je ooghoek te drukken kun je de tranen ook weghalen.
- Doe alsof je moet niezen en verberg je gezicht in je elleboog (zodat je de tranen met je onderarm weg kunt vegen). Als je niet goed kunt nep-niezen, kun je zeggen dat het vals alarm was.
-
Ga weg uit de situatie. Als je je in een negatieve situatie bevindt waardoor je moet huilen, probeer dan weg te gaan. Dat betekent niet dat je weg moet rennen. Als je ergens verdrietig door bent, excuseer je dan en ga de kamer even uit. Door een stapje terug te nemen van datgene waar je verdrietig van wordt voel je je beter en kun je je tranen makkelijker beheersen. [11] X Bron Door je even terug te trekken neem je zowel fysiek als mentaal even afstand van het probleem.
- Ga even weg, adem diep in en net zo diep weer uit. Je zult merken dat je dan minder snel hoeft te huilen.
Advertentie
-
Laat jezelf gaan. Soms moet het er gewoon uit en daar is niks mis mee. Huilen is iets heel natuurlijks dat iedereen -- echt iedereen -- wel eens doet. Zelfs als het je is gelukt om het huilen in een bepaalde situatie tegen te gaan, zal het er toch een keer uit moeten. Zoek een rustige plek waar je alleen kunt zijn en huil lekker uit.
- Jezelf laten gaan is goed voor je mentale en fysieke gezondheid. Door te huilen kan je lichaam afvalstoffen kwijt. Als je lekker hebt gehuild voel je je daarna veel gelukkiger en minder gespannen. [12] X Bron
-
Probeer uit te vinden waarom je wilt huilen of huilt. Het is belangrijk om erachter te komen waarom je huilt of het gevoel hebt dat je moet huilen. Als je de reden eenmaal weet, kun je het beter analyseren en een oplossing zoeken om je weer beter te voelen. Denk na over wat er gebeurde toen je moest huilen. Is er een specifieke persoon of situatie verantwoordelijk voor? Is er iets gebeurd waardoor je je zo verdrietig voelde? Of is er een andere reden waardoor je steeds weer tegen je tranen moet vechten? [13] X Bron
- Als je niet kunt bedenken wat de reden van je tranen is, overweeg dan om met een therapeut te gaan praten om erachter te komen. Als je vaak huilt of het gevoel hebt dat je wilt gaan huilen, ben je misschien depressief en moet je daarvoor behandeld worden. [14] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
-
Schrijf in een dagboek. Als je je gedachten en gevoelens opschrijft kun je ze beter op een rijtje zetten. Het bijhouden van een dagboek kan je ook helpen bij stress, angsten en depressies. Maak voor het beste resultaat elke dag een paar minuten vrij om over je gedachten en gevoelens te schrijven. Je kunt dit op allerlei manieren doen en je kunt schrijven over wat je maar wilt. [15] X Betrouwbare bron University of Rochester Medical Center Ga naar de bron
- Als een specifiek persoon je aan het huilen heeft gemaakt, schrijf hem/haar dan een brief. Het is vaak makkelijker om op te schrijven wat je voelt dan het te zeggen. Zelfs als je de brief niet echt verstuurt of geeft, kan het je opluchten als je op papier hebt gezet wat je voelt en denkt.
-
Praat met iemand. Nadat je bent uitgehuild, zou je met iemand moeten praten over wat je doormaakt. Praat met een goede vriend, familielid of therapeut over waarom je zo verdrietig bent. Je kunt je problemen beter aan als je het kunt delen met iemand.
- Je hebt minder het gevoel dat je er alleen voorstaat als je met iemand kunt praten. Als je het gevoel hebt dat je de hele wereld op je schouders moet dragen, praat dan met iemand om je gedachten en gevoelens op een rijtje te zetten.
- Therapie kan erg heilzaam zijn voor mensen die last hebben van een depressie of angststoornis, die iemand zijn verloren, gezondheids- of relatieproblemen hebben, enzovoorts. Overweeg om met een therapeut te gaan praten als je steeds moet huilen, of als je problemen hebt die je met iemand in een veilige, vertrouwelijke omgeving wilt bespreken. [16] X Betrouwbare bron National Health Service (UK) Ga naar de bron
-
Leid jezelf af met dingen die je leuk vindt. Door van je hobby's te genieten kun je dingen in een nieuw perspectief gaan zien als je het moeilijk hebt. [17] X Bron Maak elke week tijd vrij voor een van je hobby's. Zelfs al denk je dat je nooit meer een normaal leven kunt leiden omdat je zo verdrietig bent, zul je merken dat je na een tijdje weer lol kunt maken en kunt lachen.
- Omring jezelf met mensen die je blij maken. Doe leuke dingen zoals wandelen, schilderen, etc. Ga naar een feestje om nieuwe mensen te ontmoeten, of geef zelf een verkleedfeest. Dompel je onder in activiteiten -- het is goed om het druk te hebben als je verdrietig bent.
Advertentie
Tips
- Krop je emoties niet op.
- Als je het niet in kunt houden geeft dat niks! Soms kan niets je tranen tegenhouden -- laat je gaan!
- Een knuffel van een vriend of familielid kan troost bieden.
- Op je tanden bijten kan helpen om je tranen te bedwingen. Als je eenmaal gekalmeerd bent, bedenk dan waarom je eigenlijk moest huilen.
- Praat met degene die je verdriet heeft gedaan om het op een rustige manier op te lossen.
- Laat je gaan, ook al zien je vrienden het. Ze zullen het echt wel begrijpen.
- Haal diep adem, doe je ogen dicht, ga liggen en ontspan.
- Denk aan iets fijns en leuks uit je kindertijd.
- Lees of praat over manieren om je emoties beter in de hand te houden, en breng deze manieren in de praktijk.
- Ga naar je favoriete rustige plek om wat tijd met je eigen gedachten door te brengen. Misschien kun je een goede vriend(in) meenemen om je te helpen of te troosten.
Advertentie
Waarschuwingen
- Als je iemand anders of jezelf pijn wilt gaan doen, zoek dan onmiddellijk hulp.
- Als je niemand hebt om mee te praten, zoek dan professionele hulp. Ga naar je mentor op school of naar een therapeut. Er wil altijd wel iemand naar je luisteren. Het kan zelfs helpen om gewoon met een andere volwassene te praten die je vertrouwt, maar die geen familie is.
- Als je een verborgen depressie hebt en/of zelfmoordgedachten hebt, praat dan met een volwassene die je vertrouwt over je echte gevoelens en kijk hoe je hulp kunt krijgen en je kunt laten behandelen. Bel direct 0900- 0113 om hulp te krijgen als je zelfmoordgedachten hebt. Doe wat je kunt om veilig te blijven.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.npr.org/2010/12/06/131734718/just-breathe-body-has-a-built-in-stress-reliever
- ↑ http://psychcentral.com/blog/archives/2013/07/22/reduce-your-anxiety-this-minute-3-different-types-of-deep-breathing/
- ↑ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11166137
- ↑ http://www.shortlist.com/instant-improver/how-to-stop-yourself-crying
- ↑ http://web.psych.ualberta.ca/~varn/bc/Kleinke.htm
- ↑ http://www.madsci.org/posts/archives/1997-03/855114309.An.r.html
- ↑ http://blogs.psychcentral.com/panic/2011/06/6-ways-to-distract-yourself-from-panic/
- ↑ http://www.shortlist.com/instant-improver/how-to-stop-yourself-crying
- ↑ http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/positive-thinking/art-20043950
- ↑ http://www.helpguide.org/articles/exercise-fitness/emotional-benefits-of-exercise.htm
- ↑ http://psychcentral.com/lib/the-benefits-of-stress-management/
- ↑ http://www.medicaldaily.com/cry-it-out-6-surprising-health-benefits-shedding-few-tears-333952
- ↑ http://www.payscale.com/career-news/2014/10/what-to-do-when-you-cry-at-work
- ↑ http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/basics/symptoms/con-20032977
- ↑ http://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=1&ContentID=4552
- ↑ http://www.nhs.uk/conditions/stress-anxiety-depression/pages/benefits-of-talking-therapy.aspx
- ↑ http://blogs.psychcentral.com/thrive/2014/05/the-value-of-hobbies/
Advertentie