Pdf downloaden
Pdf downloaden
Het kan al moeilijk genoeg zijn om om te gaan met kramp, stemmingswisselingen en andere onaangename menstruatieklachten. Als je je dan ook nog eens zorgen moet maken over het doorlekken van je maandverband, dan kan je menstruatie nogal overweldigend voor je zijn. Er zijn echter veel trucs die je kunt gebruiken zodat je niet doorlekt en je geen zorgen hoeft te maken.
Stappen
-
Zorg ervoor dat je je maandverband op de juiste manier aanbrengt. Om het maandverband op de juiste manier te gebruiken haal je het uit de verpakking, haal je de wikkel erom weg en zorg je ervoor dat je het precies in het midden van je onderbroek plakt zodat het niet te ver naar voren of naar achteren zit. Als je maandverband met vleugels gebruikt, haal dan de wikkel van de vleugels en zorg ervoor dat je ze in het midden van je onderbroek strak om de onderkant wikkelt, zodat het maandverband op zijn plek blijft zitten. Wanneer je het maandverband goed in je onderbroek geplakt hebt kun je hem aantrekken en alles gladstrijken zodat je weet dat alles goed zit. [1] X Bron
- Zorg ervoor dat je je handen wast voordat je het maandverband aanbrengt en dat je het oude maandverband in de vuilnisbak gooit nadat je de wikkel of een stuk wc-papier eromheen gewikkeld hebt.
- Sommige vrouwen gebruiken liever stoffen maandverband dan het maandverband dat je in de winkel kunt kopen. Stoffen maandverband neemt niet meer vocht op, maar is wel beter voor het milieu.
-
Draag maandverband met de juiste lengte en dikte. Als je snel doorlekt en veel bloed verliest, koop dan maandverband dat extra veel vocht opneemt en dat zo lang mogelijk is. Draag ‘s nachts speciaal nachtmaandverband, wat nog langer is. Dit maandverband is doorgaans vrij dik, maar kun je ook overdag gebruiken als je zeer veel bloed verliest en vaak doorlekt.
- Probeer om maandverband met vleugels te kopen, zodat je maandverband niet kan verschuiven en goed vastgeplakt zit in je onderbroek.
-
Denk erover om inlegkruisjes te gebruiken voor extra bescherming. Sommige vrouwen plakken horizontaal inlegkruisjes aan de voor- en achterkant van het maandverband. Dit kan extra bescherming bieden op plekken waar je snel doorlekt. Je kunt zelfs enkele lichtere maandverbanden in een hoek van 90 graden met je normale maandverband in je onderbroek plakken om je nog beter tegen doorlekken te beschermen. Dit kan echter wel oncomfortabel zijn, vooral als de lichtere maandverbanden of inlegkruisjes loslaten. Zorg er dus voor dat je een nauwsluitende onderbroek draagt en dat de maandverbanden goed vastgeplakt zitten.
- Als je altijd aan de voor- of achterkant doorlekt, dan kun je je maandverband ook iets naar voren of naar achteren schuiven, afhankelijk van de plek waar je doorlekt.
-
Draag dikker ondergoed. Een andere manier om de kans op doorlekken te verkleinen is om dikker ondergoed te dragen dat minder snel doorlekt. Hiermee kun je het doorlekken niet volledig voorkomen, maar kun je de schade wel beperken. De stof zal meer bloed opnemen als je wel doorlekt. Je zult je al rustiger voelen als je weet dat je dikker ondergoed draagt dat meer vocht op kan nemen.
- Zorg ervoor dat je onderbroek niet te los zit. Als je wijder ondergoed draagt zal je maandverband meer verschuiven en is de kans groter dat je doorlekt.
-
Denk erover om menstruatieondergoed te dragen. Als je veel bloed verliest en problemen met doorlekken hebt, dan kun je erover denken om speciaal menstruatieondergoed te kopen. Hiermee worden niet de lelijke oude onderbroeken bedoeld die je alleen tijdens je menstruatie draagt omdat het je niet uitmaakt wat ermee gebeurt. Een menstruatieonderbroek is een speciale onderbroek die gemaakt is van drie aparte lagen die ervoor zorgen dat je maandverband niet doorlekt. De eerste laag neemt vocht op, de tweede laag laat geen vocht door en de derde laag is gemaakt van katoen. Deze lagen ademen, zorgen voor een fris en comfortabel gevoel en bieden tegelijkertijd de best mogelijke bescherming.
- Een menstruatieonderbroek kost ongeveer 20 tot 30 euro, maar als je er enkele van koopt en ze altijd draagt wanneer je ongesteld bent kan het de moeite waard zijn om ze te kopen.
-
Neem voor noodgevallen altijd extra maandverband en andere spullen mee. Als je je menstruatie probleemloos wilt laten verlopen, zorg dan dat je voorbereid bent door extra maandverband, inlegkruisjes, onderbroeken en zelfs een extra broek mee te nemen. Als je ruimte hebt in je tas of kluisje kan een extra stel kleren ervoor zorgen dat je je zekerder van jezelf voelt. Je hoeft ze waarschijnlijk nooit te gebruiken, maar je zult je al zekerder van jezelf voelen door te weten dat je ze bij je hebt. Om doorlekken te voorkomen kun je ook twee maandverbanden half over elkaar heen in je onderbroek plakken.
- Als je geen maandverband of inlegkruisjes meer hebt, wees dan niet bang om hulp te vragen aan een vriendin of lerares. Vergeet niet dat iedere vrouw ongesteld wordt en dat je vrienden met je mee zullen leven, ook al kunnen ze je niet helpen. Als je in je vriendengroep één van de eersten bent die ongesteld wordt, dan kun je hulp vragen aan iemand van wie je zeker weet dat ze je kan helpen.
-
Beweeg je niet zoveel als je normaal doet. Als je maandverband draagt zou je in feite vrijwel alles moeten kunnen doen wat je normaal ook doet, maar weet dat de kans op doorlekken iets groter is als je radslagen maakt, rondrent, op en neer springt of erg snel heen en weer beweegt. Pas op met hoeveel je beweegt wanneer je ongesteld bent, vooral op dagen waarop je veel bloed verliest. Je wilt natuurlijk niet dat je maandverband door je bewegingen verschuift of omvouwt, waardoor je doorlekt.
- Dat gezegd hebbende moet je niet je gymles overslaan of de hele dag ellendig in een hoekje gaan zitten wanneer je ongesteld bent. Sport kan juist helpen om kramp te verzachten.
-
Draag donkere, wijde kleding. Je zult je minder zorgen maken over lekken als je kleding draagt waarin rode vlekken minder snel te zien zijn. In donkere kleding zijn eventuele vlekken niet te zien en je hoeft je ook geen zorgen maken over het verwijderen van bloedvlekken uit lichtere kleding. In wijdere kleding voel je je ook minder onzeker over het feit dat je maandverband draagt. Je zult je tevens zorgelozer en vrijer kunnen bewegen.
- Je hoeft natuurlijk geen truttige, ouderwetse kleding te dragen wanneer je ongesteld bent, maar als je donkerdere kleding draagt maak je je minder zorgen over doorlekken. Zo kun je je toch mooi voelen.
-
Ga vaker naar de wc. Een andere manier om ervoor te zorgen dat je niet doorlekt is om vaker dan normaal naar de wc te gaan. Ga om de twee uur even naar de wc om je maandverband te verwisselen of gewoon om te kijken of alles nog goed zit. Dit is een uitstekende manier om doorlekken te voorkomen. Je zult het precies weten wanneer het tijd is om je maandverband te verwisselen en zult je zeker en beschermd voelen.
- Als je tijdens de les moet, maak je dan geen zorgen dat je docent het vervelend vindt. Als je het netjes vraagt en je er geen gewoonte van maakt om dertig dagen in de maand tijdens de les naar de wc te gaan zal alles prima zijn.
-
Slaap op een donkere deken of een oude handdoek. Als je bang bent dat je ‘s nachts doorlekt, vooral als je een slaapfeestje bij een vriendin hebt, dan kun je op een oude deken of een oude handdoek gaan liggen waarvan je het niet erg vindt als deze vies wordt. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken dat je vlekken op de lakens maakt en kun je rustig slapen zonder de lakens de hele tijd te hoeven controleren. Je zult zo beter kunnen slapen en hoeft je geen zorgen te maken dat je doorlekt.
- Denk er eens over na: in het ergste geval lek je op de lakens en komt iemand anders erachter. De kans is groot dat een andere vrouw het ontdekt en ze zal begrijpen wat er gebeurd is. Je hoeft je dus nergens zorgen over te maken.
- Als je vader of broer de bloederige lakens ziet zal hij ook begrijpen wat er gebeurd is. Maak je niet te veel zorgen over wat er zou kunnen gebeuren en concentreer je op het krijgen van een goede nachtrust.
-
Wees trots op je menstruatie. Je zou je niet voor je menstruatie hoeven te schamen, of je nu af en toe doorlekt of niet. Wees trots op dit aspect van je veranderende lichaam en weet dat dit iets is waar alle vrouwen mee moeten leven en mee om moeten gaan. Hoe sneller je het accepteert, hoe beter. Praat met je vriendinnen of zelfs de vrouwen in je familie over je ongesteldheid en begrijp dat er niets is om je voor te moeten schamen, want het is volkomen normaal.
- Als je in het openbaar doorlekt kan dit een minuut of twee gênant zijn, maar wees niet bang als je ongesteld bent en ergens naartoe moet. Je hoeft niet bang te zijn dat je elk moment kunt doorlekken. Laat je menstruatie geen hindernis zijn om je leven te leiden.
- Als je maandverband oncomfortabel vindt, dan kun je tampons of menstruatiecups proberen om te zien of dat comfortabeler voor je is. Tampons zul je ongeveer om de 8 uur moeten verwisselen en menstruatiecups om de 10 uur, maar toch kunnen ze doorlekken helpen voorkomen en comfortabeler zijn dan maandverband.
Tips
- Als je een bloedvlek in je onderbroek krijgt, gooi hem dan niet weg. Stop hem gewoon in de wasmachine en leg hem na het wassen terug in je ondergoedla, zodat je hem tijdens je volgende menstruatie kunt dragen. Het zal dan niet uitmaken of je opnieuw doorlekt, want er zit toch al een vlek in je onderbroek.
- Draag een strakke korte broek of spandex als je van plan bent om een rok te dragen.
- Als je een spijkerbroek draagt of een broek die niet zwart is, draag dan een legging of maillot onder je broek.
- Het kan helpen om een lang shirt te dragen als je bang bent dat je doorlekt.
- Koop extra dik en lang maandverband dat veel vocht opneemt.
- Wees niet bang en raak niet in paniek als je toch doorlekt. Blijf rustig, neem je spullen mee naar de wc en maak alles schoon. Je kunt dikker maandverband of zelfs nachtmaandverband proberen te gebruiken.
- Zorg ervoor dat je altijd twee maandverbanden bij je hebt, waar je ook naartoe gaat. Je weet nooit wanneer je ongesteld wordt.
- Een rok is niet bepaald het beste kledingstuk om te dragen. Een spijkerbroek of andere broek bevindt zich dicht bij je kruis, en zorgt er dus voor dat je maandverband niet verschuift.
- Knoop een sweatshirt of trui om je middel om bloedvlekken in je broek te verbergen.
- Laat je ongesteldheid je plannen niet verpesten.
Waarschuwingen
- Zorg ervoor dat je je maandverband regelmatig verwisselt, of wanneer je ziet dat het bijna vol is. Het dragen van een vol maandverband kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, en je kunt er ook door doorlekken. Het wordt aangeraden om je maandverband om de 6 uur te verwisselen bij licht of normaal bloedverlies en om de 3 uur bij hevig bloedverlies.