PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het kan een beetje overweldigend zijn om er achter te komen hoe je moet voorkomen dat je zwanger wordt, helemaal omdat er zo veel verschillende voorbehoedsmiddelen zijn. Het kiezen van een voorbehoedsmiddel is heel erg persoonlijk en moet zorgvuldig worden overwogen. Een eerste stap is om te weten te komen welke verschillende manieren er zijn en welke past bij jouw levensstijl en geloof.

Methode 1
Methode 1 van 5:

Barrièremiddelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Latex condooms doe je tijdens de gemeenschap om de penis. Doordat sperma niet in contact kan komen met vruchtbare eitjes, wordt een zwangerschap voorkomen. Vaak kun je condooms voor niets halen bij gezondheidsklinieken, maar je kunt ze ook kopen bij drogisten en supermarkten voor ongeveer 1 Euro per stuk.
    • Een ander voordeel van condooms is dat beide mensen beschermd worden tegen sexueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) en zwangerschap.
    • Condooms worden gemaakt van dunne latex, dus af en toe komt het helaas voor dat er één scheurt tijdens de gemeenschap. Als dit gebeurt, wordt de kans groter dat je zwanger raakt.
    • Sommige mensen zijn allergisch voor latex condooms en nemen hierdoor liever plastic condooms.
  2. Vrouwencondooms worden ook van latex gemaakt en hebben de vorm van een ring met een zakje er aan. Het zakje past in de vagina en de ring blijft buiten het lichaam om alles op zijn plek te houden. Tijdens gemeenschap vangt het het sperma op zodat het niet het lichaam van de vrouw in kan komen. Vrouwencondooms kosten ongeveer 2 Euro per stuk en zijn te koop bij de drogist.
    • Vrouwencondooms verkleinen het risico op SOA's doordat de vagina niet rechtstreeks wordt aangeraakt.
    • Vrouwencondooms zijn iets minder betrouwbaar dan normale condooms en sommige mensen vinden ze minder prettig in het gebruik.
  3. Dit zijn een soort bakjes gemaakt van siliconen die over de baarmoedermond in de vagina moeten worden aangebracht, zodat het sperma niet bij een eitje kunnen komen. Om de effectiviteit te verhogen, worden pessariums meestal gebruikt in combinatie met een zaaddodende pasta, waardoor het sperma stopt met bewegen.
    • Omdat het lichaam van elke vrouw net weer even anders gebouwd is, dienen pessariums op maat te worden gemaakt om er van verzekerd te zijn dat ze precies passen. Een gynaecoloog of arts kan de juiste maat van het pessarium bepalen.
    • Pessariums zijn behoorlijk betrouwbaar, maar ze beschermen niet tegen SOA's.
Methode 2
Methode 2 van 5:

Hormonale anticonceptie

PDF download Pdf downloaden
  1. De anticonceptiepil, die vaak ook kortweg 'de pil' wordt genoemd, bestaat uit een synthetische vorm van oestrogeen en progesteron, wat er voor zorgt dat de eitjes van de vrouw in haar eierstokken blijven, waardoor zij niet zwanger kan worden. Als de pil op een juiste manier wordt ingenomen, is deze enorm betrouwbaar. De anticonceptiepil is enkel verkrijgbaar op recept, welke je bij de dokter of gynaecoloog kunt halen.
    • Voor het beste resultaat moet de pil iedere dag op hetzelfde tijdstip worden ingenomen. Als je een paar dagen overslaat wordt wordt hij een stuk minder betrouwbaar.
    • Sommige vrouwen hebben last van bijwerkingen van de pil. Producenten gebruiken verschillende niveaus van oestrogeen en progesteron, dus je dokter kan een andere pil voorschrijven als je last krijgt van vervelende bijwerkingen van één bepaalde pil.
  2. Dezelfde hormonen die worden gebruikt om de pil zo betrouwbaar te maken, kun je ook op een andere manier inbrengen in je lichaam. Als je geen voorstander bent van het dagelijks slikken van pillen, lees dan verder:
  3. Het spiraaltje is een klein metalen voorwerp wat door een arts in de baarmoeder wordt geplaatst. Er bestaat een spiraaltje wat hormonen afgeeft, terwijl een ander type gemaakt is van koper wat de beweeglijkheid van het sperma beïnvloedt zodat ze het eitje niet kunnen bevruchten.
    • Spiraaltjes zijn enorm betrouwbaar en kunnen wel 12 jaar blijven zitten. Ze zijn wel redelijk duur, maar in de meeste gevallen wordt dit door de verzekering vergoed.
    • Als je liever niet je cyclus wilt verstoren dan is het koperspiraaltje het overwegen waard. Deze geeft geen hormonen af, waardoor je geen last hebt van hormonale bijwerkingen.
Methode 3
Methode 3 van 5:

Gedragsaanpassingen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je geen vaginale gemeenschap hebt, komt het sperma van de man niet bij het eitje van de vrouw, waardoor zwangerschap voorkomen wordt. Als er continu aan onthouding wordt gedaan, zul je gegarandeerd niet zwanger worden, dit is 100 % zeker.
    • Sommige mensen zien onthouding als het niet hebben van iedere vorm van sexueel contact, maar om niet zwanger te worden, dien je alleen maar vaginale gemeenschap te vermijden.
    • Voor onthouding is behoorlijk wat wilskracht nodig en sommige mensen vinden het lastig om deze methode langdurig vol te houden.
    • Als je stopt met onthouding is het uiteraard wel van belang dat er een ander voorbehoedsmiddel gebruikt gaat worden.
  2. Deze methode heet ook wel NFP (Natural Family Planning) of Sensiplan en houdt in dat je slechts seks kunt hebben op bepaalde momenten tijdens de cyclus, namelijk wanneer de vrouw niet vruchtbaar is. Op die momenten dat het mogelijk is om zwanger te kunnen worden, wordt er onthouding toegepast. Om deze manier goed te laten werken is het noodzakelijk om kennis te hebben van de eigen vruchtbaarheid.
Methode 4
Methode 4 van 5:

Chirurgische ingrepen

PDF download Pdf downloaden
  1. Tijdens een chirurgische ingreep worden de eileiders afgesloten, waarna een zwangerschap niet langer mogelijk is. Deze methode is buitengewoon betrouwbaar bij het voorkomen van een zwangerschap. Er moet alleen niet te licht over worden gedacht, want het is nagenoeg onmogelijk om terug te draaien.
  2. Mannen kunnen er voor kiezen om een ingreep te ondergaan waarbij de zaadleiders waar het sperma doorheen gaat, te laten blokkeren. Als de man vervolgens ejaculeert, zal er geen sperma meer aanwezig zijn in de zaadlozing, waardoor het onmogelijk is om een vrouw zwanger te maken. In sommige gevallen kan een vasectomie ongedaan worden gemaakt, maar deze ingreep dient alleen maar te worden uitgevoerd indien de man heel erg zeker is dat hij permanent gesteriliseerd wil worden.
Methode 5
Methode 5 van 5:

Het voorkomen van een zwangerschap na afloop van seks

PDF download Pdf downloaden
  1. De morning-afterpil bestaat eigenlijk uit twee pillen waarin levonorgestrel zit. Deze dienen zo spoedig mogelijk na de seks te worden ingenomen. Hoe eerder ze worden ingenomen, hoe beter ze er voor kunnen zorgen dat de vrouw niet zwanger wordt.
    • De morning-afterpil kan bij de meeste apotheken of bij je dokter worden gehaald.
    • De morning-afterpil mag geen vervanging zijn voor normale anticonceptie; het is een laatste redmiddel als er onbeschermde seks heeft plaatsgevonden.

Waarschuwingen

  • Sommige methoden zijn minder betrouwbaar dan andere. Onderzoek goed welk voorbehoedsmiddel je wilt gaan gebruiken.

Over dit artikel

Deze pagina is 14.486 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?