PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Voorzichtigheid is een kardinale deugd die je kan aansturen bij het inzetten van andere deugden zoals rechtvaardigheid, standvastigheid en matigheid. [1] Voorzichtig zijn betekent verstandige beslissingen nemen op basis van principes en je praktische zaken op een schrandere en discrete manier beheren. [2] Studies hebben aangetoond dat mensen die een voorzichtiger en gewetensvoller leven leiden, uiteindelijk ook langer en gezonder leven. [3] Je kunt je meer inspannen om deze kardinale deugd in praktijk te brengen door thuis, op het werk of op school voorzichtig te zijn.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Thuis voorzichtigheid in acht nemen

PDF download Pdf downloaden
  1. Voorzichtigheid betrachten betekent raad, oordeel en besluitvaardigheid beoefenen. Je kunt thuis voorzichtig zijn door raad te geven aan familieleden die ruzie maken en je gezond verstand te gebruiken om te proberen eventuele ruzies op te lossen. Gebruik probleemoplossende methoden zoals actief luisteren, rationele analyse, en problemen bespreken om je familieleden te helpen tot een compromis te komen. [4]
    • Misschien hebben je broers en zussen bijvoorbeeld ruzie over wie de afwas moet doen na het eten. Gebruik je voorzichtigheid door voor te stellen dat het alleen maar eerlijk zou zijn als degene die de avond ervoor de afwas heeft gedaan, een avond vrij zou krijgen en de keuze te geven om die avond niet af te wassen.
    • Je kunt ook voorzichtigheid betrachten om ernstiger ruzies te voorkomen, zoals een conflict over geld tussen familieleden. Raad je gezinsleden aan om al hun bonnetjes te bewaren en een duidelijk en bijgewerkt overzicht bij te houden van de bestedingen van elk gezinslid in het huishouden. Zo kunnen ruzies over geld en uitgaven in de toekomst worden voorkomen.
  2. Om voorzichtig met je financiën om te gaan, zorg je ervoor dat je de huishoudfinanciën georganiseerd en up-to-date houdt door een budget op te stellen . Houd elke maand een spreadsheet bij van alle huishoudelijke uitgaven en kosten, zoals huur of hypotheek, boodschappen, energierekeningen, en schoonmaakkosten. Noteer ook alle recreatieve uitgaven in verband met je huis, zoals inrichtingskosten of onderhoudskosten.
    • Als je voorzichtig met je financiën omgaat, voorkom je dat je elke maand te veel uitgeeft en weet je waar je geld elke maand naartoe gaat. Zo kun je goed inschatten hoe je je inkomen het beste kunt gebruiken om je huishoudelijke uitgaven te dekken en je geld te beheren.
  3. Betaal al je rekeningen elke maand op tijd, van je energierekeningen tot je creditcardbetalingen. Voorzichtigheid betrachten met betrekking tot rekeningen garandeert dat je financiën op orde zijn en dat je niet achterloopt met je maandelijkse uitgaven.
    • Om je te helpen voorzichtig te zijn met creditcardbetalingen, kun je overwegen je schulden te consolideren zodat ze allemaal op één kaart staan of bij één creditcardmaatschappij, in plaats van verspreid over meerdere kaarten met verschillende rentepercentages. Consolideer je schuld op de kaart met de laagste rente en de laagste overschrijvingskosten, zodat je lagere maandelijkse afbetalingen hebt en de schuld sneller kunt afbetalen.
    • Je moet ook proberen je eventuele uitstaande schulden te vereffenen, zoals geld dat je aan familie en vrienden of aan andere geldschieters verschuldigd bent. In plaats van te proberen je schulden af te schrijven via een bedrijf dat schulden kwijtscheldt, wat vaak niet met succes verloopt, zou je een maandelijks afbetalingssysteem moeten opzetten om je schulden over een bepaalde periode te helpen afbetalen. Zorg voor realistische maandelijkse afbetalingen op basis van je inkomen en houd rekening met eventuele bijkomende rente op je afbetalingen.
  4. Plan op een verstandige manier voor de toekomst door elke maand een vast bedrag opzij te zetten op je spaarrekening. Zo ben je toekomstgericht bezig en maak je beslissingen op basis van langetermijndoelen, in plaats van kortetermijndoelen. [5]
    • Je moet rekening houden met het bedrag aan spaargeld die je op je spaarrekening gaat zetten op basis van je maandelijkse inkomsten en je maandelijkse uitgaven. Probeer ongeveer 10% van je jaarinkomen te sparen, vooral als je een behoorlijk salaris verdient en geen hoge maandelijkse lasten hebt.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Voorzichtig zijn op het werk

PDF download Pdf downloaden
  1. Een groot deel van verstandig zijn op het werk bestaat uit het zoeken naar manieren om verspilling en onnodige uitgaven te beperken door een goed beoordelingsvermogen en planning. Dit kan op kleine schaal gebeuren door altijd het oud papier te recyclen en alle documenten dubbelzijdig af te drukken om de uitgaven voor kantoorbenodigdheden zoals papier en inkt te beperken.
    • Je kunt dit ook op grotere schaal doen door je collega's aan te moedigen om minder afval te produceren en efficiënt met kantoorbenodigdheden om te gaan. Stuur een e-mail waarin je iedereen eraan herinnert om hun oud papier altijd te recyclen en om alleen in kleur af te drukken als dat nodig is met het oog op het sparen van inkt. Stel ook voor om minder gebruik te maken van papieren borden en servetten bij bedrijfsevenementen en zorg ervoor dat er overal op kantoor recyclebakken staan.
  2. Een andere manier om actief en verstandig te zijn op kantoor is suggesties te doen om dagelijks energie te besparen op kantoor. Organiseer een vergadering met je leidinggevenden en stel kleine aanpassingen voor in de dagelijkse taken die het kantoor geld kunnen besparen op energierekeningen en ervoor kunnen zorgen dat het kantoor milieuvriendelijk is.
    • Bijvoorbeeld door alle computers op kantoor aan het eind van de dag uit te schakelen en ervoor te zorgen dat alle elektronica tijdens werktijd in de energiebesparingsstand staat. Of je kunt voorstellen om de papieren borden in de pauzeruimte te vervangen door herbruikbare borden en bestek. Richt je op het energiezuiniger maken van de dagelijkse taken op kantoor, zodat het een gewoonte wordt voor iedereen op kantoor.
  3. Betrek je collega's bij je inspanningen om voorzichtigheid te betrachten door een comité op te richten dat zich richt op energiebesparing en het verminderen van afval op kantoor. Stel samen met het comité actiepunten en doelstellingen op en probeer deze binnen een bepaalde termijn te verwezenlijken.
    • Zo kun je bijvoorbeeld actiepunten ontwikkelen zoals het overschakelen van het kantoor op groene energie tegen het volgende boekjaar, of het instellen van een recyclingbeleid in het kantoor in de komende twee maanden. Wees specifiek over de doelstellingen van het comité en probeer medewerkers van alle afdelingen of sectoren in het bedrijf op te nemen, zodat de behoeften van elke afdeling goed vertegenwoordigd zijn.
  4. Een ander aspect van voorzichtig zijn op kantoor is verstandig zijn in je omgang met de mensen met wie je werkt. Dit kan betekenen dat je op een voorzichtige manier ruzies of meningsverschillen met je collega's oplost of dat je geschillen voorkomt door je gezond verstand te gebruiken en beslissingen te nemen.
    • Je kunt bijvoorbeeld ruzie krijgen met een andere collega over hoe je het beste kunt reageren op een e-mail van een klant. Vervolgens kun je overwegen hoe je actief naar je collega kunt luisteren om tot een compromis te komen en een ernstig conflict te vermijden. Zo kun je op een potentieel conflict met voorzichtigheid en efficiëntie reageren.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Voorzichtig handelen op school

PDF download Pdf downloaden
  1. Neem op een verstandige en actieve manier deel aan het studentenleven door je in te zetten voor studentenpolitiek en studentenactiegroepen op de universiteit. Je kunt je kandidaat stellen voor een functie in de studentenpolitiek of lid worden van een actiegroep die zich richt op een onderwerp waar jij enthousiast over bent, zoals sociale rechtvaardigheid of het milieu. Een groot deel van voorzichtig zijn is op een beslissende manier met anderen omgaan en je gezond verstand gebruiken om anderen te helpen, ook je medestudenten op school.
    • Je kunt besluiten om je eigen actiegroep te beginnen als jouw school of universiteit geen actiegroep heeft over een onderwerp waar je gepassioneerd over bent of waar je geïnteresseerd in bent. Praat met je schooldecaan of de leider van het studentenleven op je universiteit om erachter te komen hoe je je eigen actiegroep kunt beginnen.
  2. Het kan moeilijk zijn om je academische verplichtingen en een actief sociaal leven in evenwicht te houden, of je nu op de middelbare school, de hogeschool of de universiteit zit. Gebruik je gezond verstand en concentreer je eerst op het voltooien van je academische verplichtingen voordat je een avondje gaat stappen of op vakantie gaat. Maak academische beslissingen die gebaseerd zijn op principes, wat vaak betekent dat je de belangrijkste deadlines eerst moet halen en je opdrachten op tijd moet afmaken.
    • Je kunt ook een dagschema of een to-do-lijst maken van je academische verplichtingen en je sociale plannen, zodat je voor elke taak genoeg tijd hebt uitgetrokken. Maak je huiswerk en opdrachten af voordat je met vrienden afspreekt, om te kunnen genieten zonder te hoeven stressen over een deadline. Zo laat je zien dat je met voorzichtigheid en gezond verstand kunt handelen.
  3. Begin een gesprek over energiebesparing in de klas door met andere studenten, docenten en bestuurders te praten over energiebesparende methodes. Start een energiebesparingscommissie met andere studenten waarin je actief zoekt naar manieren om afval op het schoolterrein te verminderen.
    • Omdat energiebesparing op een universiteit of een school overweldigend kan zijn, kun je je beter eerst richten op kleine aanpassingen van dagelijkse taken en dan in de toekomst grotere energieproblemen aanpakken. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen dat alle computerlokalen de computers in de energiebesparingsmodus zetten en de stekker uit het stopcontact halen zodra de school de hele dag dicht is. Daarnaast kun je recyclebakken naast alle vuilnisbakken op school plaatsen en het gebruik van composteerbare producten op schoolreisjes of bij grote evenementen promoten.
  4. Een goede raadgever zijn tussen vrienden heeft veel te maken met voorzichtigheid en een goed beoordelingsvermogen. Luister actief naar vrienden die ruzie hebben en probeer hen te helpen een compromis te sluiten of hun problemen te bespreken. Stel een interventie met andere vrienden voor als een vriend thuis of op school moeilijkheden heeft en behoefte heeft aan extra steun.
    • Je moet ook voorzichtig zijn wanneer je een geschil tussen jou en een vriend of een studiegenoot op school probeert op te lossen. Probeer niet de schuld te geven aan iemand anders of de mening van anderen te negeren, maar luister op een respectvolle manier naar wat de ander denkt en probeer een respectvol gesprek over de kwestie te voeren.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Besluitvaardigheid ontwikkelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Leer verstandige beslissingen te nemen . Samengevat draait het bij de vaardigheden die nodig zijn om verstandig en voorzichtig te zijn, om de vaardigheden om beslissingen te nemen. Er zijn veel componenten om goede beslissingen te nemen – zoals het leren kalmeren van je emoties, het berekenen van risico's en opties, rekening houden met het welzijn van anderen, en ga zo maar door. Als je de tijd neemt om een goed besluit te leren nemen, word je een voorzichtiger persoon.
  2. [6] Hoewel je emoties een belangrijke rol spelen in het besluitvormingsproces, is het moeilijk om een gezonde en verstandige beslissing te nemen als je overmand wordt door woede, verdriet, enz.
    • Probeer met een diepe ademhaling . Adem in door je neus en tel tot vijf. Houd je adem zes seconden vast en adem vervolgens uit door je mond terwijl je tot zeven telt. Herhaal deze oefening tien keer of tot je je rustig en ontspannen voelt. [7]
    • Het is waarschijnlijker dat je bij het nemen van een beslissing wanneer je gestrest bent mentale fouten maakt. [8]
    • Stel dat je vriend echt boos op je is. Je voelt je misschien verdrietig, verward en defensief, en deze emoties kunnen ervoor zorgen dat je iets zegt waar je spijt van krijgt of dat je op een negatieve manier reageert. Jezelf kalmeren helpt je om op een voorzichtige manier met je vriend om te gaan.
  3. Vraag jezelf af: 'Wat is het probleem?' Het identificeren van het probleem is bepalend voor het ontwikkelen van een goed plan en het nemen van verstandige beslissingen. Om dit te doen, moet je verschillende standpunten in overweging nemen en de problemen vanuit alle invalshoeken bekijken. [9]
  4. Zoek zoveel mogelijk informatie over het probleem en de mogelijke oplossingen. Zorg ervoor dat de informatie degelijk en accuraat is en van een goede bron komt. [10] Overweeg de voor- en nadelen van de verschillende oplossingen. Begrijp de afwegingen bij elke keuze. [11]
    • Als je tijd hebt, maak dan een lijst van de positieve en negatieve kanten van elke mogelijke keuze.
    • Misschien heb je niet altijd de tijd om op onderzoek uit te gaan voor je een beslissing neemt; soms moet je op het moment zelf beslissen. Toch is het belangrijk om de informatie die je wel hebt te gebruiken en te proberen op basis daarvan de best mogelijke beslissing te nemen.
  5. Neem een beslissing op basis van de informatie die je hebt verzameld en de mogelijke uitkomsten. Andere dingen die je kunt overwegen bij het nemen van een beslissing: wat voor invloed heeft dit op jou? Hoe beïnvloedt het andere mensen? Wat voor gevolgen zal deze beslissing hebben? Wat is voor jou het belangrijkst? Wat zegt je intuïtie (dit is waar emoties of 'onderbuikgevoelens' goed van pas kunnen komen)? [12] [13]
    • Probeer een handelwijze te kiezen die goed voelt, die strookt met je waarden en je karakter, die logisch is en kans van slagen heeft. [14]
    • Je besluit uitvoeren. Zodra je een beslissing hebt genomen, moet je actie ondernemen. Maak een plan waarin staat wie wat doet, waar, wanneer, waarom en hoe. Wees flexibel als het allemaal niet helemaal volgens plan verloopt. Als je je plan in de praktijk brengt, zorg er dan voor dat je noteert of het werkt of niet – als het niet goed gaat, zoek dan uit waarom en breng de nodige veranderingen aan. [15]
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.355 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie