Pdf downloaden
Pdf downloaden
Als je nieuwe werknemers moet aanwerven, een artikel moet schrijven of gewoon meer wilt te weten komen over een persoon waar je naar opkijkt, zal je hoogstwaarschijnlijk sollicitatiegesprekken moeten organiseren of een interview afnemen. Het is belangrijk dat je je voorbereidt met goed geformuleerde vragen om de juiste informatie te weten te komen. Om vragen voor een sollicitatiegesprek of een interview op te stellen, moet je weten wat het doel van het sollicitatiegesprek of interview is, wie je gaat interviewen en wat je van deze persoon wilt te weten komen.
Stappen
-
Beschouw de geïnterviewde als een intelligent persoon. Formuleer je vragen op een zodanige manier dat een intelligente en bekwame persoon ze kan beantwoorden, ongeacht het soort job waarvoor je iemand zoekt. Je wilt niet iemand aannemen die niet gepast is voor de job omdat je ervan uitging dat de kandidaat geen moeilijke vragen kon beantwoorden.
- Bij het formuleren van je vragen aanschouw je je best als interviewer en als kandidaat.
- Stel jezelf in de plaats van de kandidaat en stel vragen die je kunt beantwoorden. Je moet zelf antwoorden kunnen formuleren op je vragen. Je kan deze antwoorden eventueel opschrijven om die te vergelijken met de antwoorden van de kandidaten.
- Door de kandidaten als intelligente individuen te behandelen, kan je uitdagende vragen stellen waardoor je niet enkel te weten komt wie gepast is voor de job, maar ook wie er het meest geschikt voor is.
-
Begin met een open vraag. Een open vraag kan niet enkel beantwoord worden met ‘ja’ of ‘nee’. Meestal bestaan er geen juiste of foute antwoorden.
- Met een open vraag stel je de kandidaat gerust. Je wilt dat ze zich op hun gemak voelen. Als een kandidaat gerust is, is er meer kans dat ze zich zullen inzetten.
- Open vragen laten je toe om enkele basiscompetenties van de kandidaat te leren kennen en om aanwijzingen te krijgen over welke vraag je best daarna stelt.
- Probeer vragen te stellen als: “Vertel me hoe je in het verleden met mensen hebt samengewerkt, hoe zagen die relaties eruit? Beschrijf me welke je de aangenaamste vond? De ergste?” Deze vraag geeft je onmiddellijk een goed idee of de kandidaat wel of niet geschikt is om in je bedrijf te werken. Kandidaten spreken meestal niet slecht over collega’s of bazen, vooral niet in een sollicitatiegesprek. Door zo’n vraag te stellen kan je zien hoe ze deze beantwoorden.
-
Stel vragen die kandidaten verplichten om de kennis die ze over je bedrijf hebben, te tonen. Je wilt je ervan vergewissen dat de kandidaat informatie heeft opgezocht over je bedrijf. En je wilt ook weten of hij enkel feiten heeft geleerd of echt een idee heeft waar het in jouw bedrijf om draait.
- Als je vraagt dat de kandidaat zich in de rol van een bestaande werknemer inbeeldt, krijg je snel een beeld over de kennis die deze persoon heeft over je bedrijf. [1] X Bron
- Zo kan je bijvoorbeeld vragen: “Stel me [naam van je bedrijf] voor alsof ik je product of diensten wilde kopen.” Deze vraag toont je onmiddellijk hoe goed de kandidaat je bedrijf kent en of hij je bedrijf op een gepaste manier kan voorstellen. [2] X Bron
- Je kan, afhankelijk van de betrekking waarvoor je aanwerft, flexibel zijn met het kennisniveau dat de persoon heeft van je bedrijf. Als je voor een interne plaats aanwerft waarbij men niet moet verkopen, wil je gewoon weten of ze hun huiswerk hebben gemaakt.
- Je kan ook vragen: “Als we binnen een jaar terug samenzitten en over je vooruitgang spreken binnenin het bedrijf, wat zou je graag hebben bereikt?” Deze vraag laat toe te zien hoe goed de kandidaat je bedrijf in een bredere context weet te plaatsen en of deze persoon niet enkel zijn huiswerk heeft gedaan, maar ook bereid is om deel uit te maken van het bedrijf. Dankzij een vraag als deze merk je onmiddellijk wie enkel de taakomschrijving heeft gelezen.
-
Bereid je voor om het antwoord van de kandidaat samen te vatten alvorens over te gaan tot de volgende vraag. Door te herhalen wat de kandidaat juist heeft gezet, krijg je even de tijd om de informatie even op een rijtje te zetten en je voor te bereiden op de volgende vraag.
- Je wilt weten of de kandidaat kennis heeft over de functie waarvoor je aanwerft. Als een kandidaat bijvoorbeeld zegt: “Ik heb een groot uitvoeringssysteemproject beheerd op mijn vorige werk” dan kan je het antwoord herhalen en overgaan tot je volgende vraag die hierop voortbouwt en tegelijkertijd naar meer informatie vraagt over hoe deze kandidaat in jouw bedrijf zal presteren.
- Nadat je het antwoord hebt herhaald (niet woord voor woord, maar samengevat), kan je vragen: “Kan je me enkele van de belangrijkste activiteiten beschrijven die je ondernam toen je dat project beheerde? En hoe kan deze ervaring nuttig zijn voor deze job?”
-
Stel vragen die je informatie geven over bepaalde basisvaardigheden. Tijdens het sollicitatiegesprek wil je te weten komen hoe de cv van iemand in het echte leven kan worden vertaald. Bereid een lijst vragen voor die je een goed idee geven over de basisvaardigheden van de kandidaat voor de job.
- Vraag de kandidaat om enkele basisverantwoordelijkheden en -functies van de job te beschrijven. Vraag wat een uitdaging kan vormen voor de kandidaat. Je stelt best een lijst met basisvragen op die ook een juist antwoord hebben.
- Als je kandidaat bijvoorbeeld Adobe Photoshop als vaardigheid heeft aangeduid, mag je vragen hoe lang deze persoon Photoshop al gebruikt. Als je Photoshop kent en weet dat het in de job wordt gebruikt, kan je een specifieke vraag stellen met betrekking tot het programma. Je kan dan vragen: “Als ik een banner moet maken en de foto van een lichaam van een andere foto op de banner wil plaatsen, hoe doe ik dat?” Als de kandidaat duidelijk kan uitleggen hoe hij dit zou doen en de juiste terminologie gebruikt, dan weet je dat die persoon een bepaalde vaardigheid onder de knie heeft.
-
Stel vragen die je kandidaten uitdagen. Je stelt best vragen die je in staat stellen om te evalueren hoe een kandidaat onder druk presteert. Zo krijg je informatie over de bekwaamheid van deze persoon in zijn taak.
- Je kan eerst een eenvoudige, maar uitdagende vraag stellen in de zin van: “Is het beter om perfect te zijn en laat te komen, of goed te zijn en op tijd te komen?” Het antwoord van de kandidaat zal je tonen wat voor werknemer hij is. Het zal je ook tonen hoe goed de kandidaat je bedrijf kent, afhankelijk van je eigen antwoord op de vraag. [3] X Bron
- Vraag de kandidaat een voorbeeld te geven van een fout die hij heeft gemaakt in het verleden en hoe hij daarmee is omgegaan. Dit is een welgekende en goede vraag voor een aanwervingsgesprek. Zo zie je hoe zelfbewust de kandidaat is en wat zijn probleemoplossende vaardigheden zijn.
-
Stel interactieve en open vragen. Test zachte vaardigheden. Je wilt informatie krijgen over de persoonlijkheid, toewijding, getrouwheid, communicatievaardigheden, enz. van de kandidaat. Dit zijn de zogenoemde ‘zachte vaardigheden’ van een job.
- Als je je interview-vragen bedenkt, moet je ze zo stellen dat er een ritme van eb en vloed is. Je eerste vragen moeten de kandidaat op zijn gemak stellen en het sollicitatiegesprek inleiden. Ze geven je de kans om meer te leren over zijn geschiedenis. Daarna komen de vragen die je informatie geven over het bekwaamheidsniveau van de kandidaat voor de job. Daarna volgen weer wat gemakkelijke vragen om de sfeer te ontspannen. Schrijf enkele vragen op waaruit je kan kiezen die je in staat stellen de persoonlijkheid van de kandidaat te vatten.
- Je kan gerust een reeks vragen voorbereiden waaruit je kan kiezen en die niet echt verbonden zijn aan de huidige open functie. Zo kan je vragen: “Welke persoon vind jij intelligent? Waarom?” Dit soort vragen tonen de waarden en ambitie van de kandidaat. Als je de kandidaat laat uitleggen waarom een bepaald persoon zo slim is, krijg je een inkijk in de manier waarop hij andere mensen waarneemt.
- Vraag de kandidaat: “Wat zou je graag elke dag doen voor de rest van je carrière?” Hierdoor kom je te weten wat die persoon gelukkig maakt. Als hij een standaardantwoord geeft, dan weet je dat die persoon niet heel gelukkig zal zijn in je bedrijf. Als er over het antwoord is nagedacht en toepasselijk is voor de vacature, dan weet je dat die persoon loyaal kan zijn aan je bedrijf.
- Je kan ook vragen: “Als je bij ons zou werken, het salaris krijgt dat je vraagt en alles in je job graag zou doen, wat soort aanbod van een ander bedrijf zou je overwegen?” Door deze vraag krijg je inzicht in wat belangrijk is voor de kandidaat. Afhankelijk van het antwoord weet je of de kandidaat kan worden gekocht of werkt voor waarden en het bedrijf.
-
Bereid enkele vragen voor die peilen naar de ervaring van de kandidaat. Afhankelijk van de antwoorden op de vorige vragen, kan je al een goed zicht hebben op de ervaringen van de kandidaat. Maar het is een goed idee om enkele vragen voor te bereiden die je kan gebruiken als je nog meer te weten wilt komen.
- Zo kan je vragen: “Bespreek een bepaalde prestatie die je in een vorige job succesvol hebt afgerond die aanduidt dat je je in deze betrekking als een vis in het water zult voelen.” Voorgaande prestaties zijn een goede aanwijzing van toekomstig succes in je bedrijf.
- Vraag de kandidaat om te vertellen over een geslaagde prestatie in zijn beroep die hij niet leuk vond om te doen en die hij niet opnieuw zou willen doen. Dit soort vragen tonen aan hoe de kandidaat zal reageren als hij iets moet voltooien dat hij niet leuk vond. Daarenboven geeft het je een aanwijzing of de persoon de waarde van bepaalde functies of rollen begrijpt.
-
Sluit het sollicitatiegesprek af. Als je de vragen voorbereidt, laat dan wat tijd over aan het einde om de kandidaat vragen te laten stellen.
- De vragen van een kandidaat zijn erg belangrijk. Ze tonen je in hoeverre de persoon zich heeft voorbereid en hoe hij de rol van de job ziet.
- Bedank steeds de kandidaat tijdens het sollicitatiegesprek. Leg daarna uit wat de volgende stappen zijn en wanneer je de kandidaat zult contacteren.
Advertentie
-
Doe research over de persoon. Om goede vragen te stellen aan iemand die je interviewt voor een artikel, podcast of een ander medium, moet je alle mogelijke informatie verzamelen.
- Als je weet wie de persoon is, wat hij heeft bereikt, welke mislukkingen hij is tegengekomen en wat voor persoonlijkheid hij heeft, kan je duidelijke vragen stellen die de beste resultaten geven.
- Zoek online informatie in artikels over de persoon die je gaat interviewen. Schrijf een biografie en haal er de belangrijkste gebeurtenissen uit waarover je wilt praten.
-
Bedenk wat het doel is van het interview. Eens je weet wie de persoon is die je gaat interviewen, moet je nadenken over wat je met het interview wilt bereiken.
- Het doel zal je helpen om vragen te formuleren die het gesprek in de juiste richting sturen. Het zal je ook helpen om op schema te blijven als het gesprek een andere richting uitgaat dan die waar je vragen op aansturen.
- Het doel moet een bondige en verhelderende verklaring zijn. Die kan heel eenvoudig zijn: “Ik wil dat [naam van de geïnterviewde] me het schrijfproces van zijn laatste boek uitlegt evenals de uitdagingen die hij is tegengekomen.”
-
Begin met een gemakkelijke vraag. Je vragen dienen om het gesprek of interview natuurlijk te laten verlopen. [4] X Bron
- Door eerst een gemakkelijke vraag te stellen, zal de geïnterviewde zich ontspannen en zich voor je openstellen. Dit soort vragen zijn eenvoudig en in geen geval controversieel. Deze vraag mag niet uitdagend zijn en laten de geïnterviewde praten over zijn werk.
- Gooi het antwoord weg. Het antwoord op de eerste vraag is iets dat je kunt weggooien en die de informatie die je nodig hebt uit het interview, niet beïnvloedt.
-
Stel open vragen. Je interviewt een persoon om meer informatie te verkrijgen over een bepaald onderwerp. Je kan een verslaggeving of een informatief interview doen met iemand die op een plaats werkt waar jij ook wilt werken. Je wilt een dialoog creëren, wat betekent dat je geen vragen wilt stellen waarop de geïnterviewde eenvoudigweg ‘ja’ of ‘nee’ kan antwoorden.
- Je kan vragen stellen zoals: “Wat was je favoriete deel van…” of vragen wat de persoon leuk of niet leuk vond over het onderwerp waarover je interviewt. Dit zal je heldere informatie geven waar je iets aan hebt.
- Afhankelijk van de context van het interview wil je wat druk uitoefenen op de persoon. Je hoeft hiervoor niet onaangenaam te worden, maar als je een interview maakt voor een artikel, wil je het onderste uit de kan halen. Zoek een quote terwijl je je vragen opschrijft. Stel vervolgens een vraag in de zin van: “U zei [quote]. Waarom denkt u hier zo over?”
-
Stel een reflectieve vraag. Je wilt weten hoe deze persoon denkt en wat belangrijk voor hem is. [5] X Bron Vragen die de geïnterviewde terug in de tijd doen denken waardoor hij een verhaal of voorbeeld deelt, zijn een goede motor om het interview gaande te houden en zorgen voor goede informatie.
- Als je je vragen voorbereidt, gebruik dan de informatie die je hebt over de carrière van de geïnterviewde. Die informatie kan je helpen het gesprek te sturen, bijvoorbeeld: “Welke onverwachte obstakels ben je tegengekomen? Is daar ook iets goeds uit gekomen?”
- Je kan een vraag stellen die de persoon laat terugkijken in de tijd: “Als je terugkijkt naar waar dit avontuur is begonnen, wat dacht je dat er ging gebeuren?”
-
Bedenk vragen waarop je het antwoord kent. Schrijf enkele vragen op waar je het antwoord op kent. Beantwoord deze vragen voordat je het interview afneemt.
- Je moet weten welke vragen je moet stellen om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen. Als je het antwoord op sommige vragen kent, negeer ze dan tijdens het interview.
- Formuleer een paar vragen die lijken op de vragen die je kunt beantwoorden, maar die een ander antwoord kunnen krijgen afhankelijk van hun formulering. Je kan aan de geïnterviewde zo een of twee vragen stellen om de antwoorden te vergelijken.
-
Stel vragen die een emotioneel antwoord oproepen. Net als open vragen wil je een paar vragen die met meer emotie worden beantwoord.
- Zoek vragen waarop je een emotioneel antwoord kunt krijgen. Heeft de persoon een boek uitgegeven dat niet goed heeft verkocht? Werd hij lange tijd afgewezen en kwam hij voortdurend tegenslag tegen voordat hij succes kreeg?
- Als je niets vindt, wees dan voorbereid om ter plekke, tijdens het interview, zo’n vraag te stellen. Gebruik wat eerder werd besproken en schrijf deze vraag snel op zodat je hem niet zult vergeten. Zorg ervoor dat je ‘waarom’- en ‘hoe’-vragen stelt.
- ”Waarom dacht je dat je nooit je doel zou bereiken?” “Wat deed je doorzetten toen je tegenslag kreeg?” “Hoe kijk je nu terug op die ervaring?”
-
Stel onverwachte vragen. Vergelijk de vragen die je wilt stellen. Lijken ze op elkaar? Als je merkt dat veel vragen op elkaar lijken, voeg dan een vraag toe die een andere weg inslaat.
- Deze onverwachte vraag moet geen aanvallende vraag zijn. Hij kan zowel een eenvoudige als leuke vraag zijn zoals: “Wat eet je graag als je een slechte dag hebt?”
-
Herformuleer je vragen. Bekijk al je vragen en herformuleer diegene die nog niet zo duidelijk zijn of die niet helpen om je doel te bereiken.
- Vertrouw tijdens het interview op deze vragen om je te leiden, maar je hoeft ze ook niet letterlijk te stellen. Laat de loop van het gesprek bepalen hoe je je vragen formuleert. Gebruik zoveel mogelijk de vragen die je hebt voorbereid, maar wees vrij om ze te negeren als ze irrelevant worden.
Advertentie
-
Zoek informatie op over de persoon. Voordat je goede vragen kunt formuleren, moet je zoveel mogelijk informatie verzamelen. Aangezien je een rolmodel wilt interviewen, zal je waarschijnlijk al veel over deze persoon weten, maar het kan geen kwaad om nog wat opzoekingen te doen.
- Als je deze persoon kent evenals zijn prestaties, mislukkingen en persoonlijkheid, kan je goede vragen stellen die je de beste resultaten zullen geven. Maak een lijstje op met zaken die je al over je rolmodel kent.
- Zoek online informatie in artikels over je rolmodel. Als je rolmodel bekend is, zal dit geen probleem vormen. Schrijf een biografie over de geïnterviewde en onderstreep belangrijke gebeurtenissen waarover je wilt praten.
-
Schrijf op wat het doel is van het interview. Aangezien je iemand gaat interviewen waar je naar opkijkt, is het een goed idee om op te schrijven wat je met het interview wilt bereiken.
- Dit doel zal je helpen om vragen te formuleren die het gesprek in de juiste richting zullen sturen. Het doel zal je ook helpen om op schema te blijven als het gesprek een andere richting uitgaat dan die waar je vragen op aansturen.
- Het doel neemt de vorm van een bondige, verhelderende verklaring aan. Die kan heel eenvoudig zijn: “Ik wil dat [naam van de geïnterviewde] me het schrijfproces van zijn laatste boek uitlegt en de uitdagingen die hij is tegengekomen, kennen.” Je doel is een verklaring die aantoont waarom je je rolmodel wilt interviewen.
-
Begin met een gemakkelijke vraag. Je vragen moeten helpen om het gesprek of interview natuurlijk te laten verlopen. Aangezien je opkijkt naar de persoon die je gaat interviewen, wil je een gemakkelijk te beantwoorden vraag stellen die de toon van het interview zet.
- Door eerst een gemakkelijke vraag te stellen, zal de geïnterviewde zich ontspannen en zich voor je openstellen. Dit soort vragen zijn eenvoudig en in geen geval controversieel. Deze vraag mag niet uitdagend zijn en laat je rolmodel wat praten over zijn werk.
-
Stel vragen over strategieën, processen en methodes die hebben geholpen om hun doel te bereiken. Bedenk een reeks vragen die verband houden met wat je over de persoon weet en wat je erover wilt te weten komen. Begin met vragen die, eens beantwoord door je rolmodel, je je basisinformatie geven. [6] X Bron
- Als je rolmodel bijvoorbeeld een dokter is, kan je een reeks vragen voorbereiden die peilen naar hoe lang het duurt om dokter te worden, welke onderwerpen hij heeft gestudeerd, hoe hij erin is geslaagd om dokter te worden en niet te worden afgeleid, enz.
-
Gebruik de kennis die je al hebt om specifieke vragen te formuleren. Aangezien je deze persoon kent, bedenk je best vragen over het leven, de ervaringen, doelen, prestaties en mislukkingen van je rolmodel.
- Wanneer je je vragen opstelt, denk dan goed na over wat je over deze persoon weet. Zo kan je vragen bedenken die in detail gaan en niet enkel aan de oppervlakte blijven.
- De algemene onderwerpen heb je al afgehandeld. Nu wil je vragen stellen die een meer gevoelsmatig antwoord krijgen en je meer inzicht in de persoon geven.
-
Stel open vragen. Controleer of de vragen die je hebt opgesteld niet kunnen worden beantwoord door enkel ‘ja’ en nee’.
- Stel open vragen. Je interviewt een persoon om meer over hem of over een onderwerp te weten te komen en om meer op hem te lijken. Knoop een conversatie aan.
- Je kan vragen stellen zoals: “Wat vond je het leukste aan…” als je vraagt naar wat de persoon leuk of niet leuk vond over het onderwerp waarover je hem interviewt. Hierdoor krijg je verhelderende informatie.
- Stel, bij het maken van je vragen, jezelf in de plaats van je rolmodel. Beeld je in dat je zelf wordt geïnterviewd door iemand die in de toekomst naar je opkijkt. Denk na over de onderwerpen waarover je wilt spreken. Wat zou je willen delen, welke verhalen zou je willen vertellen vertellen en welk advies zou je zelf geven?
- Eens je dit alles goed hebt overdacht, kan je enkele vragen opstellen om gelijkaardige antwoorden te krijgen.
Advertentie
Tips
- Een interview duurt meestal 30-45 minuten. Stapel daarom je vragen niet op. 7-8 vragen zijn meestal een realistische doelstelling.
- Voel je niet ongemakkelijk als er een stilte valt. Als je een vraag stelt en de persoon heeft moeite om zijn antwoord te formuleren, blijf dan stil zitten en wacht af. Meestal willen we praten omdat we stilte ongemakkelijk vinden, maar als interviewer moet je hieraan gewoon worden.
- Laat de geïnterviewde praten in plaats van zelf veel te spreken, behalve als ze je specifieke vragen stellen. Te veel interviewers praten te veel over hoe de organisatie werkt, wat de uitdagingen zijn, enz.
- Als de geïnterviewde graag praat of vaak van het onderwerp afwijkt en je wilt niet te veel tijd verliezen, zoek dan de kans (een opening in zijn uitleg of een mogelijke conclusie aan zijn verhaal) om te zeggen: “Heel goed. Dank u.” en stel dan de volgende vraag.
Advertentie
Waarschuwingen
- Er zijn bepaalde vragen die niet mogen gesteld bij een aanwervingsprocedure. Zo mag je niet vragen naar privézaken of de gezondheid van potentiële werknemers. [7] X Bron Informeer je goed hierover om onaangename gevolgen te vermijden. Vraag dus niet: “Bent u getrouwd?”, “Hoeveel kinderen heeft u?”, maar vraag: “Voor deze job moet u vaak reizen. Bent u bereid dit te doen?”
Advertentie
Bronnen
- ↑ https://nationalcareersservice.direct.gov.uk/get-a-job/top-10-interview-questions
- ↑ http://blog.hubspot.com/marketing/great-interview-questions
- ↑ http://www.huffingtonpost.com/2013/03/04/14-interview-questions-th_n_2807438.html
- ↑ http://www.sparkminute.com/2011/11/07/30-tips-on-how-to-interview-like-a-journalist/
- ↑ http://www.incomediary.com/10-tips-creating-awesome-interviews-blog
- ↑ http://www.hidden-wealth-keys.com/role-model-interview.html
- ↑ https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gelijke-behandeling-op-het-werk/vraag-en-antwoord/welke-vragen-mogen-niet-gesteld-worden-tijdens-een-sollicitatiegesprek
Over dit artikel
Deze pagina is 5.334 keer bekeken.
Advertentie