Kunnen voormalig geliefden echt bevriend met elkaar blijven na een relatie? Vrouwen, mannen, vriendjes, vriendinnetjes, relatietherapeuten en de man op straat houden er allemaal een andere mening op na. De cijfers geven ons een ander beeld: onderzoek van NBC in 2004 wees uit dat 48% van de deelnemers vrienden gebleven is met hun ex na een relatie. [1] X Bron Voor sommigen is vriendschap met een ex volkomen natuurlijk. Voor andere lijkt het van de zotte, en een uitnodiging om nog meer gekwetst te worden. Jouw succes zal afhangen van jullie individuele persoonlijkheden, en de geschiedenis die jullie samen gedeeld hebben. Maar als je er klaar voor bent om een poging te wagen, lees dan verder!
Stappen
-
Erken dat niet alle exen geschikt zijn om bevriend mee te blijven. Er zijn meerdere redenen waarom je niet bevriend zou willen blijven met je ex-vriend. Misschien heeft hij zijn zinnen nog steeds op jou gezet—in dit geval is het cru om hem aan het lijntje te houden. De rollen kunnen echter ook omgedraaid zijn. Als jij hem nog steeds ziet zitten, dan ben jij gedoemd om teleurgesteld te worden. Ook kan de relatie op de klippen gelopen zijn omdat er iets heel ergs gebeurd is, en kunnen jullie elkaar niet zonder haat en nijd aankijken. Als een van jullie diep gekwetst is, neem dan afstand van elkaar.
- Zelfs als hij kalm en emotioneel stabiel lijkt, en jullie voorgeschiedenis geen gapende wonden achtergelaten heeft, kan het zijn dat je je ex niet meer wilt zien. Dat is prima . Exen hoeven niet per se vrienden te worden.
-
Gun hem de tijd. Zelfs de netste breuk aller tijden kan ervoor zorgen dat beide partijen pijnlijke emoties voor hun kiezen krijgen. Direct na de breuk kan hij zich boos of verdrietig voelen. Dit is niet het moment om hem als vriend te gaan benaderen. Wacht tot zijn gevoelens in rustiger vaarwater gekomen zijn voordat je verder gaat.
- Luister ook naar je eigen hart. Als je nog steeds een beetje boos of verdrietig bent, gun jezelf dan de tijd voordat je het contact gaat leggen.
- De tijd die jullie apart van elkaar door moeten brengen na de breuk hangt van allerlei omstandigheden af. Bij een "lelijke" breuk kan het soms maanden, zelfs jaren duren voordat de gevoelens bedaard zijn, en een normale vriendschappelijk relatie weer tot de mogelijkheden behoort.
-
Werk aan jezelf. De periode na de breuk is een geweldige kans om op jezelf te reflecteren, en te proberen om jezelf te verbeteren. Als je de tijd genomen hebt om je emoties op een rijtje te zitten, dan kun je de tijd die je eerst aan je vriendje besteedde nu aan jezelf gaan besteden. Leg je toe op je hobby's en je schoolwerk. Leer een nieuwe vaardigheid. Doe dingen die jij leuk vindt om te doen, alleen of met vrienden. Door jezelf te verbeteren krik je je zelfvertrouwen en zelfredzaamheid op. Hierdoor zal het een stuk makkelijker worden om nieuwe vriendschappelijke (en toevalligerwijs ook romantische) relaties te beginnen.
- Na een paar weken aan jezelf gewerkt te hebben denk je niet eens meer aan je ex! Dit zal het een stuk makkelijker mogen om ofwel een nieuwe vriendschap te beginnen, danwel hem compleet te negeren—wat je wilt.
-
Leg contact. Als je tijd aan jezelf besteed hebt en er klaar voor bent om de sprong te wagen, neem dan contact op met je ex. Laat een proefballonnetje op, en ga voorzichtig te werk—je kunt overwegen om eerst met een van zijn vrienden te praten, om zo te peilen hoe hij er emotioneel voor staat. Houd het zo luchtig mogelijk; steek niet gelijk van wal over jullie oude relatie, of de breuk. Zeg gewoon dat je hem al een tijdje niet gezien hebt, en dat je hem graag weer eens zou ontmoeten. Als je "er echt overheen" bent, dan zou dit de waarheid moeten zijn!
- Als je ex niet direct reageert op jouw pogingen, probeer het dan niet gelijk nog eens. Misschien heeft hij het niet zo snel kunnen verwerken als jij. Gun hem wat meer tijd.
- Wat je ook doet, laat niet tientallen berichtjes achter! Als je de verleiding voelt om dat wel te doen, dan ben je er waarschijnlijk nog niet klaar voor om vrienden te worden.
Advertentie
-
Breng (voorzichtig) tijd met hem door. Doe dit op kleine, sociale uitstapjes. Houd het eerst kort en bescheiden—ga wat koffie drinken, of bezoek een galerie met zijn tweetjes. Zorg ervoor dat je een druk schema hebt (of doe in ieder geval net alsof). Als de dingen ongemakkelijk worden, dan heb je namelijk altijd een smoes om weg te gaan!
- Doe absoluut niets dat als een date beschouwd kan worden! Blijf niet te laat, drink geen alcohol, en ga niet samen dansen. Het kan zijn dat jullie weer voor elkaar vallen, en als jullie de dingen die tot de breuk geleid hebben nog niet opgelost hebben, dan ligt er toekomstig hartzeer in het verschiet. Ook verpest je hiermee eventuele nieuwe romances die jij of je ex aangegaan is met iemand anders.
-
Zeg hem gelijk dat je vrienden wilt worden. Je ex kan een beetje verward zijn, en geen idee hebben wat jouw intenties zijn. Het is daarom om vanaf het begin duidelijk te maken wat jij voor ogen hebt. Zeg iets als "Ik hoop dat we vrienden kunnen blijven" of "We zijn nog steeds vrienden, toch?" Laat deze kwestie niet in het midden. Als je vaag doet over wat jij van deze nieuwe relatie wil, dan kan hij gaan denken dat je probeert om weer bij elkaar te komen. Bespaar jezelf die drama door van meet af aan open en eerlijk te zijn tegen hem.
-
Doe niet alsof er niets veranderd is. Een van de grootste fouten die je kunt maken, is door net te doen alsof er na de breuk niets veranderd is. Als je dit doet wek je de indruk dat het jou nooit iets heeft kunnen schelen. Dit kan hem ontzettend kwetsen, en dat is nu niet iets wat je op dit moment wilt doen. Als je het contact gelegd kun je de breuk erkennen, zonder er te lang bij stil te staan. Je kunt dingen zeggen als:
- "Ik ben zo blij dat ik je weer eens zie."
- "Ik hoop echt dat het weer wat beter met je gaat. Met mij wel."
- "Ik wil verdergaan, en met een schone lei als vrienden beginnen."
-
Vertel andere mensen dat jullie gewoon vrienden zijn. Als zijn vrienden van jullie oude relatie wisten, dan zullen ze nieuwsgierig zijn naar wat er zich nu aan het afspelen is. Als jij reden hebt om te vermoeden dat hij niet eerlijk zal zijn tegen zijn vrienden, laat ze dan geen leugens fabriceren. Vertel ze dat jij vrienden met hem wil worden, en dat er niets meer achter zit. Als zij van hem horen dat jij wanhopig bent om de relatie nieuw leven in te blazen, en jij zijn vrienden vertelt dat je dat niet bent, dan zullen ze er (correct) van uitgaan dat hij de wanhopige is. .
- Dit heeft een bijkomstig voordeel. Hij zal waarschijnlijk met zijn vrienden praten, en zij zullen hem vertellen dat jullie nieuwe relatie een vriendschappelijke basis heeft. Als hij inziet dat jij jullie relatie als platonisch omschrijft, dan heeft des te meer reden om jouw mening te respecteren.
- Als je een nieuwe vriend hebt, of hij een nieuwe vriendin, zorg er dan voor dat jullie de vriendschappelijke intenties onmiddellijk aan hen duidelijk maken. Zelfs als je dat kunnen er jaloerse gevoelens in het spel komen. Als dat het geval is, dan moet je die afwegen tegen de voordelen van een nieuwe vriendschap met je ex.
-
Laat zien dat je nog steeds om hem geeft. Zorg ervoor dat hij weet dat jij er nog steeds voor hem zult zijn als hij het moeilijk heeft. Als hij een slechte dag heeft, praat dan met hem. Laat hem zien dat je je nog steeds om hem bekommert. Doe dit echter zoals een vriend dat zou doen—omarm hem niet, knuffel hem niet, en doe geen dingen die oude gevoelens aan zouden kunnen wakkeren. Bied aan om te luisteren. Vaak zal hij het waarderen om over zijn gevoelens te kunnen praten met iemand die hem goed begrijpt.
- Laat hem ook tonen dat hij om jou geeft. Waarschijnlijk is dat namelijk zo. Aanvaard zijn goede bedoelingen, en praat met hem als je daar behoefte aan hebt. Laat hem echter geen misbruik maken van jouw kwetsbaarheid.
Advertentie
-
Ken de tekenen die erop wijzen dat hij jou nog steeds ziet zitten. Het is voor iedereen moeilijk om een ex te gaan zien als een platonische vriend. Sommige mensen kunnen dat gewoon niet. Als jouw ex een van onderstaande symptomen vertoont, dan moet je overwegen om hem meer tijd te gunnen, zodat hij verder kan:
- Als hij jou regelmatig belt of sms't zonder daar een duidelijke reden voor te hebben.
- Als hij continu met je vriendinnen praat.
- Als hij ongepaste, over-intieme grapjes of verwijzingen maakt.
- Als hij dingen oprakelt over jullie oude relatie.
- Als hij je steeds aanraakt, per ongeluk of expres.
-
Leg de situatie glashelder uit aan je nieuwe vriendje. Als jij een nieuwe relatie aan gegaan bent sinds de breuk, dan kan dat de situatie een stuk ingewikkelder maken. Zelfs de meest begripvolle vriendjes zullen aanvankelijk een beetje jaloers zijn. En sommige zullen dat altijd blijven. Het beste dat je kunt doen, is hem kalm en duidelijk uitleggen dat je je ex niet meer ziet zitten. Leg je nieuwe vriendje uit dat je alleen van hem houdt, en dat je niet meer dan vrienden wilt worden met je ex—dat is alles. Maak duidelijk dat je niet meer "op die manier" aan je ex denkt (of kunt denken).
- Je ex zal ook in gesprek moeten gaan met zijn nieuwe partner, als hij die heeft.
- Geef je nieuwe vriendje geen enkele reden om te vermoeden dat er iets vreemds gaande is. Blijf niet langer weg dan je beloofd hebt—in ieder geval niet totdat hij zich op zijn gemak voelt met het feit dat jij weer met je ex optrekt. Als je nieuwe vriendje echter zeer achterdochtig is over je nieuwe vriendschap (door je continu om updates te vragen als je met je ex op pad bent), dan is het prima om hem af te serveren. Als jij hem geen enkele reden gegeven hebt waardoor hij jou niet zou kunnen vertrouwen, dan verdien je zijn vertrouwen.
-
Verval niet in oude patronen. Als je vrienden wilt zijn met je ex, doe dan niet de dingen die jullie ook deden toen jullie nog bij elkaar waren. Als je dat wel doet, dan nodig je ongewenste gevoelens van ontrouw uit (als je een nieuw vriendje hebt), en bereid je jezelf voor op een "terugval" en mogelijk hartzeer. Begin met een schone lei. Grijp de kans om nieuwe dingen te doen als vrienden.
- Mijd locaties die jullie vroeger samen bezochten. Ga niet naar hetzelfde restaurant waar jullie vaak aten, en ga niet naar de bar waar jullie elkaar voor het eerst ontmoetten.
- Weiger deel te nemen aan activiteiten die jullie vroeger samen deden. Als hij je vraagt om de eendjes te gaan voeren in het park, zoals jullie vroeger elke zondag deden, zeg hem dan dat je liever koffie gaat drinken.
-
Zorg ervoor dat je ex en jij niet nog steeds gekwetst zijn. De eerste interacties met je ex kunnen gespannen zijn. Met een beetje geluk zal deze spanning zich echter al gauw omzetten in hartelijke beleefdheid. Na een tijdje kunnen julie er echter achterkomen dat een van jullie, of jullie allebei, nog steeds last hebben van emotionele schade. Diepgewortelde gevoelens van verraad en hartzeer kunnen zich voor gaan doen. Als je hiermee van doen krijgt, dan kunnen die erop wijzen dat jij en je ex er nog niet klaar voor zijn om vrienden te worden.
- Als jij verdrietig of boos wordt bij je ex terwijl jullie schone schijn opvoeren, of als je het gevoel hebt altijd meer te willen zeggen dan je kunt, dan heb je waarschijnlijk zelf nog wat problemen die je op moet lossen. Neem even afstand van de vriendschap, en probeer eraan te werken.
- Als hij chagrijnig of prikkelbaar lijkt, of nergens over wil praten, dan denkt hij waarschijnlijk nog aan jullie eerdere relatie en/of de dingen die tot de breuk geleid hebben. Je kunt hem vragen of dat zo is, maar wees gewaarschuwd. Die vraag kan zijn woede of verdriet doen ontvlammen.
-
Sta de relatie toe om geleidelijk aan sterker te worden. Na een poosje zouden jullie weer vrij hecht met elkaar kunnen worden. Doe het rustig aan. Sta de vriendschap alleen toe om te rijpen als alles goed gaat. Stel al vroeg grenzen voor jezelf in—dingen die je niet gaat doen, en waar je het niet over zult hebben met hem—en slecht deze grenzen alleen als je er zeker van bent dat je hem kunt vertrouwen.
- De kans is minstens net zo groot dat je het helemaal niet leuk vindt om bevriend te zijn met je ex! In dat geval kun je gewoon stoppen met hem op te trekken; weet wel dat hij het waarschijnlijk niet zo makkelijk op wil geven. Ongemakkelijke gevoelens van "plakkerigheid" behoren, helaas, zeker tot de mogelijkheden als je een vriendschap probeert te beginnen met een ex.
Advertentie
Tips
- Als iemand je vraagt wat er tussen jullie speelt, dan is dat een gouden kans om te zeggen dat jullie "Gewoon vrienden" zijn. Dat wil je voorop stellen.
- Maak grapjes, maak hem aan het lachen.
- Praat met hem zoals je met je beste vriendin zou praten.
- Als jullie op dezelfde school zitten, probeer dan met hem samen te werken .Teamwork zal jullie dichter bij elkaar brengen.
Waarschuwingen
- Probeer geen vrienden met hem te worden als hij jou iets naars aangedaan heeft. Hierdoor zal het lijken alsof jij graag gestraft wordt.
- Praat nooit over die goede, oude tijd. Dit kan namelijk ongemakkelijke momenten veroorzaken, en roet in het eten gooien.
- Afhankelijk van hoe vervelend de relatie beëindigd is, zouden jullie wellicht nooit vrienden kunnen worden.