PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Door bepaalde websites te blokkeren blijf je productiever gedurende je werkdag, en het verkleint de kans dat je kinderen bepaalde content te zien krijgen die alleen voor volwassenen bedoeld is. Je kunt op meerdere manieren een 'zwarte lijst' met websites aanmaken op je Mac. De ingebouwde opties voor ouderlijk toezicht zijn het makkelijkst in het gebruik, maar als je websites wilt blokkeren binnen een beheerdersaccount zul je het zogenaamde hosts-bestand moeten aanpassen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Ouderlijk toezicht inschakelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Klik op het Apple-icoontje in het menu in de bovenbalk, en selecteer vervolgens Systeemvoorkeuren. Je kunt het ook vinden in de map Programma's, en normaal gesproken ook in je Dock.
  2. Bij de meeste versies van OS X kun je dit herkennen aan een duidelijk te onderscheiden geel label. Als je het niet ziet, typ dan 'Ouderlijk toezicht' in het zoekveld in de rechterbovenhoek van het Systeemvoorkeuren-venster. Hierdoor wordt het juiste icoontje duidelijk uitgelicht.
  3. Klik in de linkerkolom op het gebruikersaccount waarbij je websites wilt blokkeren of deblokkeren, en klik vervolgens op 'Schakel ouderlijk toezicht in'. Dit mag geen beheerdersaccount zijn.
    • Als je kind geen account heeft selecteer je de optie 'Maak een nieuw account aan met ouderlijk toezicht' en volg je de instructies op het scherm.
    • Klik linksonder in de hoek op het slotje als je de gebruiker niet kunt selecteren, vul vervolgens je beheerderswachtwoord in. [1]
  4. Dit is een van de tabbladen bovenaan het venster. Bij oudere versies van Mac OS X heet het tabblad 'Materiaal'.
  5. Er zijn twee manieren om de toegang tot het internet te beheren voor je kind:
    • Door te kiezen voor 'Beperk automatisch toegang tot sites voor volwassenen' worden websites geblokkeerd die in de standaardlijst van Apple staan. Je kunt websites toevoegen aan of verwijderen van de lijst door middel van de knop Pas aan .
    • Met de optie 'Sta alleen toegang tot deze websites toe' worden alle websites geblokkeerd die niet specifiek staan vermeld in de lijst onder deze optie. Voeg websites toe of verwijder websites met de knoppen + en -
  6. Om ook in programma's toegang tot content voor volwassenen te blokkeren kun je klikken op het tabblad Programma's. Pas de instellingen naar wens aan. In het tabblad Tijdslimieten kun je vervolgens de tijden instellen waarop de computer met een bepaald account gebruikt kan worden.
  7. Als je alle websites wilt deblokkeren selecteer je 'Sta onbeperkte toegang tot websites toe'. Instellingen in andere tabbladen (zoals Programma's en Personen) blijven hierdoor ongewijzigd.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Websites blokkeren met het hosts-bestand

PDF download Pdf downloaden
  1. Open achtereenvolgens Programma's, Hulpprogramma's en Terminal. Met dit programma kun je het hosts-bestand aanpassen, waarmee je IP-adressen kunt koppelen aan bepaalde websites. Door expres een verkeerd IP-adres te koppelen aan een bepaalde website voorkom je dat je browsers de website kunnen openen.
    • Deze methode werkt niet in 100% van de gevallen, en het is eenvoudig te omzeilen. Maar het is een snelle manier om websites te blokkeren op je computer als je je productiviteit wilt verhogen. Het wordt niet aanbevolen als de 'enige' manier om toegang voor andere gebruikers te blokkeren, maar voor het beste resultaat kun je het in combinatie met een andere methode gebruiken.
  2. Als je een fout maakt bij het bewerken van het hosts-bestand kan het gebeuren dat de toegang tot het internet volledig wordt geblokkeerd. Door een back-up te maken kun je altijd terug naar de originele versie, mocht er iets fout gaan. Dit doe je met een eenvoudig commando: [2]
    • In Terminal typ je sudo /bin/cp /etc/hosts /etc/hosts-original , precies zoals het hier staat.
    • Druk op Enter op je toetsenbord om het commando uit te voeren.
  3. Als het goed is vraagt Terminal je nu om je wachtwoord. Typ je wachtwoord en druk op Enter . De cursor beweegt niet terwijl je je wachtwoord intypt.
  4. Vul het volgende commando in, gevolgd door Enter : sudo /Applications/TextEdit.app/Contents/MacOS/TextEdit /etc/hosts . Door dit commando wordt het hosts-bestand van je Mac geopend in Teksteditor-modus, binnen Terminal. [3]
    • Je kunt ook het hosts-bestand bewerken in het hoofdvenster van Terminal met het volgende commando: sudo nano -e /etc/hosts .
  5. Als het goed is zijn er in het hosts-bestand al verschillende IP-adressen gekoppeld aan 'localhosts'. Wijzig of wis deze tekst nooit, want dan zou het kunnen dat je browsers niet meer werken. Zet de cursor op een nieuwe regel onderaan het document.
    • Gebruik de pijltoetsen om onderaan de pagina te komen als je het hoofdvenster van Terminal gebruikt.
    • Een aantal gebruikers heeft een fout gerapporteerd bij het toevoegen van nieuwe tekst aan het hosts-bestand: soms kun je alleen maar regels toevoegen boven de bestaande tekst. [4]
  6. Dit is het lokale IP-adres. Als een webbrowser naar dit adres wordt doorgeleid zal de pagina niet geopend worden.
  7. Druk de spatiebalk in en typ vervolgens de URL die je wilt blokkeren, zonder ' http://.' Als je bijvoorbeeld de toegang tot Facebook wilt blokkeren moet het volgende op de regel staan: '127.0.0.1 www.facebook.com.'
    • Het hosts-bestand ziet alleen de exacte URL die je hebt ingetypt. Als je bijvoorbeeld 'google.com' hebt ingetypt, dan is 'google.nl' of 'google.com/maps' nog steeds bereikbaar.
    • Kopieer en plak niet vanuit een ander document. Hierdoor kunnen ook onzichtbare tekens worden gekopieerd, waardoor de tekst niet werkt.
  8. Druk op Enter en begin een nieuwe regel met 127.0.0.1 . Hierna komt de volgende website die je wilt blokkeren. Je kunt zoveel websites blokkeren als je wilt, maar je moet wel elke regel opnieuw beginnen met 127.0.0.1.
    • In theorie kun je meerdere URL's op een regel intypen (waarbij het IP-adres slechts een keer wordt getypt), tot maximaal 255 tekens. [5] Maar dit werkt waarschijnlijk niet op alle versies van Mac OS X. [6]
  9. Sluit het dialoogvenster van Teksteditor af als je klaar bent en bevestig dat je het Teksteditor-bestand wilt opslaan als daar om wordt gevraagd (in sommige gevallen wordt het automatisch opgeslagen}.
    • Als je het hoofdvenster van Terminal hebt gebruikt om de bewerking te maken, druk dan op ctrl + O om de bewerking op te slaan, en dan op ctrl + X om het bestand af te sluiten.
  10. Typ het commando dscacheutil -flushcache in Terminal en druk op Enter . Door dit commando wordt het cachebestand gewist, waardoor je de browser dwingt om het nieuwe hosts-bestand te controleren. De websites in de lijst zijn als het goed is vanaf nu geblokkeerd op alle browsers.
    • In plaats daarvan kun je ook je computer herstarten voor hetzelfde resultaat. In veel gevallen zul je merken dat de websites zelfs geblokkeerd zijn zonder deze stap.
  11. Als je nog steeds een van de websites kunt openen kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn: het zou kunnen dat je browser toegang heeft tot een ander subdomein, misschien wordt de website bereikt via IPv6, of je hosts-bestand wordt omzeild voor de website in kwestie. De eerste twee problemen zijn op te lossen door het toevoegen van meer regels aan je hosts-bestand:
    • 127.0.0.1 (URL) zonder 'www'
    • 127.0.0.1 m.(URL) blokkeert normaal gesproken de mobiele versie van de website
    • 127.0.0.1 login.(URL) of apps.(URL) zijn gebruikelijke variaties van de homepagina. Ga naar de website en controleer de adresbalk op de exacte variatie.
    • fe80::1%lo0 (URL) blokkeert toegang tot de website via IPv6. De meeste websites verbinden niet automatisch via IPv6, maar Facebook is een belangrijke uitzondering.
    • Als geen van deze variaties werkt, dan is het waarschijnlijk niet op te lossen met het hosts-bestand. Probeer in dat geval een van de andere blokkeermethodes in dit artikel.
  12. Open het hosts-bestand nogmaals en verwijder de regel met de URL die je wilt deblokkeren. Bewaar het bestand en sluit het af, en wis daarna het cachebestand zoals hierboven beschreven om de wijziging te activeren.
    • Je kunt alle wijzigingen ongedaan maken en je back-up terugplaatsen met het volgende commando in Terminal: sudo nano /etc/hosts-original . Druk op ctrl + O , verwijder het gedeelte in de naam met '-original', en bevestig vervolgens de wijzigingen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Andere methodes gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Bij Chrome, Firefox en de meeste andere browsers kun je door gebruikers gemaakte extensies (of 'add-ons') installeren waarmee je het gedrag van je browser kunt beïnvloeden. Zoek in de extensie-store van je browser met de zoektermen 'block websites,' 'filter websites,' of 'productivity' naar apps waarmee je websites kunt blokkeren. Installeer de app, herstart je browser en open daarna de instellingen van de app om de websites toe te voegen die je wilt blokkeren.
    • Wees voorzichtig met apps die lage ratings rijgen, of apps met te weinig beoordelingen om het goed te kunnen inschatten. Onbetrouwbare extensies kunnen malware installeren op je computer.
    • Met deze methode blokkeer je alleen websites op een bepaalde browser.
  2. Pas de instellingen van je router aan . Door websites te blokkeren op je router zorg je ervoor dat geen enkel apparaat binnen het netwerk toegang heeft tot deze websites. Dat doe je als volgt:
    • Ga naar Systeemvoorkeuren → Netwerk → Wifi → Geavanceerd → tabblad TCP/IP.
    • Kopieer het IP-adres dat staat vermeld achter 'Router' en plak dit adres in de adresbalk van je browser. Nu opent de pagina met de instellingen van je router.
    • Vul de gebruikersnaam en het wachtwoord in om in te loggen op je router. Als je deze nog nooit hebt veranderd, zoek dan het standaardwachtwoord op voor jouw type router ('admin' als gebruikersnaam' en 'password' als wachtwoord komen vaak voor).
    • Zoek binnen de instellingen van je router naar de blokkeeropties. Bij elk merk zullen de opties verschillen, maar in de meeste gevallen kun je websites blokkeren in de menu's 'Access' of 'Content'.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.408 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie