PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Weglopen uit een gewelddadige thuissituatie Iedereen verdient het om zich veilig te voelen, dus jij ook. Wanneer je je gevangen voelt in een situatie met een mishandelende echtgenoot, ouder of ander gezinslid, kan weglopen en een veilige plek voor jezelf zoeken soms de enige optie zijn. Als alle andere pogingen om de situatie rustig en vreedzaam op te lossen hebben gefaald, kun je het beste je vlucht zorgvuldig plannen en een veilige plek zoeken waar je een tijdje kunt verblijven. Wanneer de situatie echt niet meer houdbaar is, onderneem dan actie en bescherm jezelf. Als je in direct gevaar bent, en je vermoedt dat je internetgebruik in de gaten wordt gehouden, bel dan zodra de mogelijkheid zich voordoet het lokale alarmnummer voor hulp bij huiselijk geweld: 088-2342450.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Anderen om hulp vragen

PDF download Pdf downloaden
  1. Hoewel je misschien het gevoel kunt hebben dat weglopen de enige oplossing is, kun je toch beter eerst wat tijd nemen om na te denken, voordat je de drastische beslissing neemt om huis en haard te verlaten. Deze stap is vooral nuttig voor tieners die overstuur of boos zijn op hun ouders, maar niet zeker weten of de acties van hun ouders het weglopen wel rechtvaardigen. Denk na over de volgende vragen:
    • Loop ik gevaar als ik thuis blijf? Deze vraag is belangrijk, omdat het je zal helpen bepalen of weglopen echt de beste oplossing is. Als je het gevoel hebt dat het misbruik thuis echt uit de hand loopt en een gevaar vormt voor jouw veiligheid, en je zelf niets kunt doen om de situatie te veranderen, dan is het tijd om te vertrekken.
    • Hoe zal ik kunnen overleven? Deze vraag is vooral nuttig voor tieners die niet zeker weten waar ze naartoe moeten of hoe ze zullen overleven als ze eenmaal van huis zijn weggelopen. Het maken van een vluchtplan en het nemen van stappen om je voor te bereiden op het moment dat je het huis gaat verlaten, zal je helpen deze vraag te beantwoorden. Je moet een veilige plek vinden waar je naartoe kunt en nummers hebben van hulplijnen voor weglopers, waar je kunt praten met mensen die je kunnen adviseren en helpen te overleven buiten de gewelddadige thuissituatie.
    • Op wie kan ik rekenen om me te helpen? Deze vraag kan je helpen om te bepalen welk vangnet je om je heen hebt, van een vertrouwde vriend tot een professionele hulpverlener. Je moet ook minstens één contactpersoon voor noodgevallen hebben op wie je kunt rekenen als je in de problemen komt terwijl je alleen bent.
  2. Als je een tiener bent die probeert te ontsnappen aan een gewelddadige omgeving, wil je misschien contact opnemen met een oudere die je vertrouwt en die je in vertrouwen kunt nemen. Deel je angsten en je beslissing om het huis te verlaten. Zij kunnen je misschien steunen in je beslissing en je helpen het huis te verlaten. Zij kunnen je ook helpen je angsten te relativeren en je een objectieve blik van buitenaf op de situatie te geven.
    • Deze stap kan ook nuttig zijn voor volwassenen die uit een gewelddadige thuissituatie willen stappen, omdat het in vertrouwen nemen van een vertrouwde vriend of familielid je kan helpen een ontsnappingsplan op te stellen en je zelfverzekerd genoeg te voelen om het in gang te zetten.
  3. Zoek online naar de hotline voor jongeren met problemen in jouw gemeente en neem contact met hen op. Leg je situatie uit en vraag om advies over hoe je effectief van huis weg kunt lopen. Praten met een professionele hulpverlener kan je ook helpen bij de voorbereiding van je ontsnapping en ervoor zorgen dat je professionele steun hebt voor als je besluit je huidige woonsituatie te verlaten.
    • Het zijn meestal professionele hulpverleners die de telefoons van deze hulplijnen beantwoorden. Zij kunnen je vragen om je naam te geven of zij kunnen je toestaan om anoniem te blijven. Hun taak is te luisteren naar jouw problemen thuis en suggesties te doen over veilige plaatsen om naartoe te gaan of acties die je kunt ondernemen om uit een gevaarlijke situatie te geraken.
    • Je zou contact kunnen opnemen met een Blijf van mijn Lijf-huis via telefoonnummer: 045-5711684. Voor tieners is er bijvoorbeeld de stichting 'Grip op je leven', met telefoonnummer: 0341-434120.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Een vluchtplan maken

PDF download Pdf downloaden
  1. Een van de belangrijkste onderdelen van je ontsnappingsplan is het vinden van een veilige plek om naartoe te gaan zodra je weggelopen bent van de plek waar je mishandeld wordt. Dit kan het huis van een vertrouwd familielid zijn, het huis van een goede vriend of vriendin, of een opvanghuis voor weglopers. Wanneer je meerderjarig bent kun je ook een tijdje in een hotel verblijven.
    • Je moet je verblijf van tevoren regelen met een familielid. Misschien kun je ook een tijdje bij een goede vriend of vriendin logeren. Het is niet tegen de wet als iemand je in huis opneemt wanneer hij/zij denkt dat je in gevaar bent. Maar wanneer degenen die je helpen met een veilige plaats iets illegaals doen of over je verblijfplaats liegen tegen de autoriteiten, kunnen ze worden beschuldigd van het bijdragen aan de criminaliteit van een minderjarige.
    • Je kunt misschien bij een opvanghuis bij jou in de buurt terecht. Laat ze weten wanneer je van plan bent te vertrekken, zodat ze weten wanneer je komt.
  2. Hoewel het moeilijk kan zijn om een veilige plek te vinden, kan weglopen zonder een veilige plek om naartoe te gaan, leiden tot een of meerdere nachten op straat slapen. Vaak kan de straat erg gevaarlijk en riskant zijn, vooral als je een tiener bent. Vermijd dit door een veilige plaats te regelen voordat je het huis waar je mishandeld wordt verlaat.
  3. Je gaat contant geld nodig hebben om je verblijf in een hotel mee te kunnen betalen en ook andere basisvoorzieningen die je nodig hebt, zoals eten en drinken. Probeer zoveel mogelijk geld te sparen en bewaar het op een veilige plek, waar het niet gevonden kan worden.
    • Als je een tiener bent die van plan is van huis weg te lopen, kun je waarschijnlijk een opvanghuis voor weglopers vinden waar je gratis een paar nachten kunt verblijven. Misschien kun je ook een poosje bij een vriend of familielid logeren tot je weet waar je permanent gaat wonen.
    • Als je als volwassene uit een thuissituatie waarin je mishandeld wordt probeert te ontsnappen, heb je misschien een gezamenlijke bankrekening met je mishandelende echtgenoot of echtgenote. Vraag een nieuwe bankrekening aan bij een bank in de buurt van de veilige plek waar je van plan bent naartoe te gaan.
  4. Pak wat schone kleren in, toiletartikelen, identiteitsbewijzen en eventuele wat kleine dingen die een sentimentele waarde voor je hebben. Probeer deze spullen in een niet al te grote tas te doen die je gemakkelijk mee kunt nemen.
    • Zorg dat je ook genoeg contant geld bij je hebt, want dat zal je nodig hebben om na je vertrek mee te betalen. Vermijd het gebruik van creditcards, want die kunnen gebruikt worden om je op te sporen.
  5. Als je eenmaal een ontsnappingsplan hebt, is het belangrijk dat je alle sporen die op je computer of telefoon daarover te vinden zijn, verwijdert. Dit zal voorkomen dat de misbruiker achter je plannen komt en maakt de kans groter dat je ontsnappingsplan succesvol zal zijn.
  6. Volg je ontsnappingsplan, neem je ingepakte tas mee en ga naar de afgesproken veilige plek. Zorg dat je het doet wanneer de misbruiker er niet is en je alleen thuis bent. Geef je mishandelaar geen enkele indicatie van waar je heen bent gegaan, omdat dit je in gevaar kan brengen.
    • Je kunt het openbaar vervoer gebruiken, zoals een bus of trein, om uit het huis waar de geweldpleging plaatsvond te ontsnappen en naar de veilige plek te gaan. Of je kunt je een paar straten van het huis waarvan je wegloopt vandaan laten ophalen door degene die op de veilige plek woont, als diegene tenminste een auto heeft.
    • Als je denkt dat je in gevaar bent en ondanks je vluchtplan het huis niet uit kunt, bel dan 112 of een hulplijn voor huiselijk geweld.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je mogelijkheden als wegloper

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je minderjarig bent (jonger dan 18 jaar) en je besluit weg te lopen uit een gewelddadige thuissituatie, dan moet je op de hoogte zijn van je wettelijke status als wegloper. Hoewel de wetgeving hier en daar een beetje kan verschillen, hebben je ouders over het algemeen het recht om de politie te bellen en je als vermist op te geven. De politie kan dan proberen je te lokaliseren en je naar huis te brengen. Als je ouder bent dan 18 jaar en wegloopt van een mishandelende echtgenoot/echtgenote, heeft de politie geen bevoegdheid om je terug naar huis te brengen.
    • Als minderjarige kun je voorkomen dat de politie je terugbrengt naar het huis waar je mishandeld wordt, als je de situatie aan ze uitlegt. Beschrijf in detail het misbruik dat je hebt ondergaan en laat de politie weten dat je bang bent om naar huis terug te keren. De politie zal je dan naar de kinderbescherming brengen.
    • Iemand van Maatschappelijk Werk zal vervolgens naar de details van je situatie luisteren en bepalen of je ouders al dan niet een veilige en stabiele omgeving kunnen bieden voor jou als minderjarige. Als ze vaststellen dat dit niet het geval is, kunnen ze toestemming geven om je uit de gewelddadige thuissituatie te laten verwijderen.
  2. Als de maatschappelijk werker bepaalt dat het niet veilig voor je is om terug te keren naar de woonsituatie waar het misbruik plaatsvindt, zal hij/zij voorstellen dat je bij een familielid verblijft of bij iemand bij wie je je veilig voelt. Als je helemaal geen veilige plek hebt waar je tijdelijk onderdak kunt vinden, zullen ze je doorverwijzen naar een opvanghuis voor weglopers.
    • In het opvanghuis voor weglopers zal een professionele begeleider met je praten en je toestaan daar te blijven als je minstens 12 jaar oud bent, volwassen genoeg bent om in het opvanghuis te verblijven en het duidelijk is dat je in gevaar bent als je naar huis terugkeert.
    • Hoewel het personeel van de opvang je ouders mogen vertellen waar je bent, kunnen je ouders je daar niet zomaar weghalen. Sommige opvanghuizen hebben toestemming van de ouders nodig om weglopers te kunnen huisvesten, andere niet. Praat met de opvang over hun regels.
    • Je kunt meer informatie vinden over opvangmogelijkheden voor jongeren die van huis willen weglopen op https://www.weglopen.nl
  3. Als je eenmaal op een veilige plek bent, is het belangrijk dat je stappen onderneemt om verborgen te blijven voor je mishandelaar. Dit is vooral van toepassing als je wegloopt van een mishandelende echtgenoot. Verander je adres en zorg voor een nieuwe bankrekening.
    • Je kunt ook je sofinummer laten veranderen zodat je mishandelaar het niet kan gebruiken om je te vinden. Bel een sociale zekerheidskantoor bij jou in de buurt en leg uit dat je slachtoffer bent van huiselijk geweld. Ze zullen je vanwege je omstandigheden meestal wel toestemming geven je sofinummer te veranderen.
    • Je kunt ook overwegen een advocaat in de arm te nemen, vooral als je moet vechten om de voogdij over je kinderen of je financiële situatie.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.168 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie